CK2 - RAID (YAĞMA) REHBERİ
Bildiğiniz üzere tarihte şehirleri yağmalama bir çok kültür ve halk için bir gelir kaynağıydı. Genelde küçük çaplı gruplar yakın köyleri veya şehirleri yağmaya gidip bölgenin tüm zenginliğini ele geçirmeye çalışırlardı. Ya da Vikinglerin ileri zamanları gibi büyük gemi filolarıyla çok büyük akınlar düzenleyip, bu gün bildiğimiz Roma'da dahil bir çok şehri yağmalanıp yakılmıştır. CK2 bu tarihi gerçeği oyuna güzel bir şekilde yansıtmış. Raid oyunu eğlenceli ve oyuna direk savaş dışında heyecan katan ve dahası pagan dinleri daha anlamlı kılan bir özellik.
Neden Raid Yaparız?
Bu mekanik vassallardan alınan vergi gelirinden muaf paganlar için büyük bir gelir kaynağıdır. Örneğin bir yere savaş açma niyetindesinizdir ancak paranız yoktur. Ufak çaplı raidlerle kasanızı kolayca doldurabilirsiniz. Bunun yanında prestijinizi de büyük ölçüde arttırsınız. Bir de bildiğiniz üzere paganlar belli bir süre savaş yapmadığında - prestij yemeye başlar ve sürekli savaşma gibi bir durumunuzda yoktur. Bu - prestij yeme olayını yapacağınız bir raidle o anlık durdurabilirsiniz.
Nasıl Raid Yaparız?
Raid yapmak için öncelikle ordumuzu çıkartmamız gerek. Orduya gelip aşağıda ki butona basmamız gerekiyor.
Artık raid için hazırız. Sınırımızda bulunan komşu şehirlere veya gemilere atlayıp uzak diyarlara yağmaya gidebiliriz. Ancak diyelim ki yeterli sayıda ordumuz yok. Veya ülke iç savaş tehlikesi yaşıyor. Kaybedeceğiniz tek asker ile vassallarınız size karşı savaş açabilir. Bunun gibi durumlarda raid için aşağıda gördüğünüz mareşal görevi ile asker topyabilirsiniz:
Bu görev sayesinde mareşel zaman içerisinde size raid için yanıp tutuşan ve her hangi bir gideri olmayan askerler topyacaktır. Ancak unutmayın bu askerler sürelidir ve kullanılmadığı takdirde size prestij kaybettirerek kaybolacaktır.
Nerelere Raid Yapabiliriz?
Raid denilince akla ilk gelen gemilere atlayıp uzak şehirlere yelken açarak yağma yapma geliyor olabilir. Ancak erken tarihte oyuna başladığınız vakit veya denize sınırı olmayan iç bölgelerde bulunan bir kabilenin şefiyseniz bu pek mümkün değil. Bu durumda yapacağınız şey sınırınızda bulunan komşu şehirlere raid yapmak. Çok kazançlı olmasa da kısa vade de ve geleceğe yönelik yapacağınız hamleler için güzel bir gelir olacaktır. Bu şekilde gelen para direk olarak hazinemize geliyor.
İkinci seçenek ise gemiler. Tarihi açıdan baktığımız zaman Vikingler önceleri küçük gemiler ile, ilerleyen yıllarda ise devasa filolarla yağmalar yapmıştır. Raid'in en kullanışlı olduğu ve en çok para getiren şekli diyebiliriz. İskandinavya'nın fakir bölgelerinden gelip zengin Hristiyan şehirlerine yapacağınız raidler size çok para ve prestij kazandıracaktır. Dikkat etmeniz gereken unsur, ne kadar çok gemiyle yağmaya çıkarsanız o kadar çok para kazanırsınız. Ancak kazanacağınız para direk olarak kasanıza gelmez. Parayı hazinenize ekleyebilmeniz için gemilerinizi topraklarınıza getirmeniz gerekmektedir.
Bu görselde maksimum loot yani kazancımız görülüyor. Gördüğünüz üzere 62 gemiyle maksimum 620 altın toplayabiliyoruz. Yani bu sınırı doldurduğumuz da raid'e devam etmemizin pek bir anlamı yok.
Kimler Raid Yapabilir?
Hükümet Tipi: Tribal ve Nomadic hükümdarlar raid yapabilir.
Din: Hindular ve bir çok Pagan raid yapabilir.
Kültür: Tüm Altaic, Tibeto-Burman, Hungarian, Nahua(Aztek), Norse, Berber ve Nepali kültür gruplar.
Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Öncelikle yağma yaparken ordunuzu sürekli kontrol etmelisiniz. Örneğin uzak Hristiyan krallıklarında yağma yapıyorsanız çok yüksek ihtimalle krallık birliğinizden daha büyük sayıda ordu çıkartıp size saldıracaktır. Bu da gereksiz yere adam kaybetmek demek. Ancak gözünüz ordunuz da olursa kaçma ihtimaliniz çok yüksek.
İkinci olarak yağma yapacağımız yerleri iyi seçmelisiniz. Aşağıda göreceğimiz görselde bir bölgeden elde edebileceğimiz loot'u görüyoruz:
Burada öncelikle 17.6 ile possible loot'u elde ederiz. Daha sonra eğer yeterli adamamız varsa şehri kuşatmaya alırız. Kuşatma başarıyla tamamlanırsa, Korunan Loot'u da elde ederiz. Önemli olan kısım şehirlere bakarak çok zorlanmadan alabileceğimiz maksimum sayıda loot'u olan şehirleri belirlemek.
Unutmamanız gereken bir diğer unsur, eğer gemiler ile uzak krallıklarda yağma yapıyorsanız, gemilerimiz yağma yaptığınız şehirlerin kıyılarında bulunmalı. Yoksa topladığımız altınlar boşa gider.
Raid yapmanın bir diğer güzel yanı ülke içlerinde ki nehirler sayesinde iç bölgelerde ki şehirleri yağmalayabilmek. Özellikle Avrupa da görebileceğiniz büyük nehirler aracılığıyla Paris gibi iç bölgelerde bulunan şehirleri yağmalayabilirsiniz.
altnkurt :Birkaç madde de ben ekleyeyim:
Toggle looter seçeneğinin aktif olabilmesi için ordunuzun kendi topraklarınızda olması gerekmekte.
Vassalsanız hem overlordunuz hem sizin raid yapabiliyor olması gerek. Yani katolik hristiyan bir overlordunuz varsa viking olsanız da raid yapamazsınız veya viking bir overlordunuz varsa size raid yapma yeteneği vermez, sizin de raid yapabilen bir karakter olmanız gerekmekte.
Yağmaladığınız şehrin size direkt kara sınırı yoksa veya kıyısında geminiz yoksa para kazanamazsınız. Örneğin karadan yağma yaparken sadece sınırlarınızı yağmalayabilirsiniz, denizden yağma yaparken de sadece kıyı şehirleri yağmalayabilirsiniz. İçerideki şehirleri yağmalamanız size gelir getirmez.
Bir de exploit denebilecek bir özellik anlatayım:
Gemilerinizle yağma yapıp gemilerin taşıyabileceği miktarı doldurduğunuz s tuşuyla filonuzu ikiye bölerseniz tüm yağma filonun bir yarısında kalır. Örneğin 60 gemi ile 600 altın yağmaladınız ve gemiler doldu. S tuşu ile filoyu ikiye ayırınca 30 tane bomboş gemi ve kalan 30 gemide de 600 altın olacaktır. Böylece filonuzun bir kısmı altını boşaltmaya giderken kalan kısmıyla raid'e devam edebilirsiniz. Bunu defalarca yaparak 600 altını tek gemiye yükleyebilirsiniz de.