İleti Sayısı: 26,428
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
139
05-08-2017, 23:44
(Son Düzenleme: 06-08-2017, 01:22, Düzenleyen: Duman.)
Bölümü önceden telefona indirip 3.5 saatlik bir seyahat boyunca izledim. Kalitenin düşük olması telefondan izlenmesini daha mantıklı bir hale getirdi, açıkçası seyahat esnasında başka meşguliyetler olmasa 3 kere bölümü baştan sona izleyerek geçirebilirdim zamanımı, ancak bu bölümün olması gereken seviyede olduğu anlamına gelmiyor bana kalırsa. Bölüm sadece uzun zamandır gerçekleşmesini istediğimiz çok sayıda olayı üst üste içeriyordu, Arya ve Brienne buluşması, Arya ile diğer Starkların buluşması. Littlefinger ve Bran arasındaki konuşma. Daenerys'in ilk defa ejderhasının üstünde Westeros'ta savaşa girmesi ve Jaime Lannister'ın kendini aşması. Bölüme dair yorumlarımdan önce şunu söylemek istiyorum, dizideki tek "kahraman" Jaime Lannister.
Dizideki şu karakterlere bir bakalım: - Bran Stark, kişiliğini yitirdi, 3 gözlü kuzgun'um diye geziyor, ağaçlara dokunarak zamanda seyahat edip olayları görebiliyor, başkasının aklına girebiliyor, zayıf bilince sahip canlıları kontrol edebiliyor. Şu an potansiyel olarak "istediği şeyi öğrenebilecek bir karakter".
- Arya Stark, kişiliğini yitirdi, başkalarının yüzünü çalabiliyor, onların kılığında hiç şüpheye mahal vermeksizin gezebiliyor, şu an potansiyel olarak "istediği kişiyi öldürebilecek bir karakter".
- Daenerys Targaryen, 3 tane ejderhası var, emri altında barbar Dothraki ordusu ve köle Unsullied ordusu var. Kendisini destekleyen "medeni" bir unsur kalmadı. Ateşte zarar görmüyor vs.
- Jon Snow, adamı öldürdüler dirildi daha anlatmaya gerek var mı bilemiyorum.
Şimdi bu adamlardan sonra bir de Jaime Lannister'a bakalım. Adamın kılıç tuttuğu elini kestiler kuzeyde. Brienne'e yardım etti, Tyrion'a yardım etti. Adamın villain olduğu, kötü adam yansıtıldığı yegane kısım Bran'ın kuleden itilme sahnesi sanırım ve hani kuleden aşağı ittiğin çocuk sakat kalıp sonra geçmişe dönebiliyorsa bunun en azından bu evren için o kadar problem teşkil etmediği konusunda hemfikirizdir sanırım. Dizide ve kitapta hikaye ilerledikçe "karakteri inşa edilen" 3 karakter var bana kalırsa; Jon, Daenerys ve Jaime. Cersei hep bildiğimiz Cersei mesela, sadece yaşadığı travmalardan daha bi kötüye gidişten sözedebiliyoruz.
Jaime sanki hem kitapta hikaye olarak hem de dizide her zaman "aslen onurlu, iyi yürekli" ancak koşullar gereği çoğunluğun iyiliği adına kötü şeyler yapmak zorunda kalmış ve ismi bu şekilde lekelenmiş bir karakter. Aerys şehrin yakılmasını emrediyor, bu emir yerine getirilse kaç yüzbin insan ölecek kimbilir. Burada bu emri yerine getirmek yerine kralını öldüren - aynı zamanda kralını korumaya yemin etmiş - bir karakter görüyoruz. Cersei ile ilişkisi üzerinden bir olumsuzluk mevcut ancak bunu günümüz dünyasının veya kendi tarihimizin yapısıyla düşünmememiz lazım. ASoIaF'ta Targaryenler, krallığı yüzlerce sene yönetmiş hanedan sürekli bir şekilde bu şekilde ilişkilere sahip. Westeros'u fetheden Aegon bu fetihi aynı zamanda karısı olan 2 kız kardeşiyle birlikte yapıyor.
Son olarak Jaime ve Cersei'nin Aerys'ten olma olasılıklarının yüksek olduğunu belirtip Jaime'in hikayenin ileri bir noktasında sevgilisi Cersei'i öldürerek Azor Ahai moduna gireceğini umarak yazıyı sonlandırıyorum.
Bonus görsel:
İleti Sayısı: 914
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
1
Şu dizi de jaime yi seven benim gibi üç beş kişi var herhalde. Acaba buralarda benden başka daenerys' ten hiç hoşlanmayan kimse var mı merak ettim ?
Aşağıdaki 1 üye birisi43 nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye birisi43 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• altnkurt
İleti Sayısı: 731
Imperium:
3
06-08-2017, 01:13
(Son Düzenleme: 06-08-2017, 01:13, Düzenleyen: TurkJedi.)
@ Duman Jaime'yi bende severim ama Bran'ın sakat kalmasının hikaye açısından iyi olması Jaime'nin eyleminin kötü olduğunu değiştirmiyor. Jaime 10 yaşındaki çocuğu kuleden Three Eyed Raven olsun diye atmadı, tüm kemikleri kırılarak ölsün diye attı.
Aşağıdaki 1 üye TurkJedi nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye TurkJedi nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• altnkurt
İleti Sayısı: 1,418
Imperium:
4
06-08-2017, 02:02
(Son Düzenleme: 06-08-2017, 02:03, Düzenleyen: Pierro.)
GRRM iyi ile kötü arasına kesin çizgi koymuyor. Bir karakter iyide işlenebiliyor, kötüde bkz: Jaime. Kitaptan ayrılan dizi LOTR kafasına düşüp iyi ile kötüyü kesin olarak ayırıcak sanırım.
@ birisi43
Lannistercı biri olarak Dany'den bende hoşlanmıyorum. Çok fazla kezban tribine giriyor. Malasef yapacak birşey yok, tahtın en büyük adaylarından biri. S5'ten bir flashback izledikten sonra herhangi bir süpriz çıkmazsa kesin bile diyebiliriz.
•
İleti Sayısı: 185
Imperium:
0
06-08-2017, 02:28
(Son Düzenleme: 06-08-2017, 02:32, Düzenleyen: human.)
Bran Chaos is ladder deyince tüylerim diken diken oldu; Hatta Ned'e mi söylüyodu bunu Little Finger orasını hatırlamıyorum ama korkuttu adamı. Anlamadığım niye bu adam babamı öldürttü deyip işine bakmıyolar. İlla yaşatacaklar LittleFinger'ı. Jaime bastırırken içimde acaba ölür mü dedim yok anasını satayım suya düşüyo da falan filan klasik yemleme taktikleri izleyiciyi aptal yerine koyuyolar. Böyle güya heyacanlandırıyolar sonra karakteri de yaşatıyolar. Keşke boğulup ölse de şaşırsam.
•
İleti Sayısı: 1,494
Imperium:
5
Bran'ın aşağı atılması gerekmediğine inanıyordu Cersei. Ama Jaime yerinde kim olsa 10 değil 5 yaşında ki çocuğu bile atmak zorundasın. Temel olarak kardeşi ile ilişkisi ve çocukları yanlış.
Dizide ki Baelish ile kitapta ki Baelish, Sansa'nın Ramsay ile evlendirilmesi ile ters düştü. Karakterin omurgası yerinden oynadı resmen. Senaryoda onu kuzeyde hapsetti ölmeyi bekliyor bariz. Baelish hemen hemen her şeyi Catelyn için yapmış, Catelyn için ölmeyi göze almış saplantılı bir karakter. Cate öldükten sonra Cate'in kızı (kendisine de çok benziyor) Sansa'yı yeni saplantısı yapıyor. Lysa'yı onun önünde öldürdükten sonra da bir yerde kendi ipini Sansa'nın eline veriyor ve kitapta hala Vadi'nin kontrolü için uğraşmakta. Bunu da Sansa'yı bir psikopat ile evlendirerek sağlamayacak gibi.
İleti Sayısı: 382
Imperium:
6
7X04'deki son sahnedeki saçmalığı gördünüz değil mi? Martin gibi Red Wedding'i yazmış, dizide sevilen ve derinliği olan karakterleri gözünü kırpmadan öldürmüş bir adam orada gerekeni yapardı. Dizi artık tüm klişeleri ve saçmalıkları barındırır oldu. Bu kadar saçmalıktan sonra nereye bağlayacaklar diye izliyorum artık.
"... Egemen sınıfın düşünceleri, bütün çağlarda, egemen düşüncelerdir, başka bir deyişle, toplumun egemen maddi gücü olan sınıf, aynı zamanda egemen zihinsel güçtür.."
Imperium:
139
•
İleti Sayısı: 8,058
Imperium:
91
07-08-2017, 21:10
(Son Düzenleme: 07-08-2017, 21:11, Düzenleyen: altnkurt.)
(05-08-2017, 14:51)Merco :
Cercei Dany yi yenecek gibi geliyor bana. Ya da Cercei tüm şehri Deli Kral gibi yakmaya kalkacak ve Jaime onu öldürecek diye de bir tahmin de bulunuyorum :D Cercei'den önce Dany yakacak gibi şehri.
(06-08-2017, 01:13)TurkJedi : @Duman Jaime'yi bende severim ama Bran'ın sakat kalmasının hikaye açısından iyi olması Jaime'nin eyleminin kötü olduğunu değiştirmiyor. Jaime 10 yaşındaki çocuğu kuleden Three Eyed Raven olsun diye atmadı, tüm kemikleri kırılarak ölsün diye attı. Hakkaten ha sanki iyi bişey yapıyomuş gibi savunuyo millet de. Raven oldu fena mı? diyenler var ya kanser tipler.
Bronn dizide çok etkili bir karakter olduğunu yine gösterdi. Orada ejderhanın böğüre böğüre ölmesi gerekiyordu. Hadi orada ölmedi sonrasında Jaime'nin saldırısında ağzını su aygırı gibi açmışken o mızrağı fırlatması gerekirdi. Öldürmeyen senaristler utansın.
Sic Parvis Magna
•
İleti Sayısı: 1,433
Imperium:
8
@ altnkurt
Koskoca ejderhanın bir mızrakla ölmesini isteyen sen utan bence...
•
İleti Sayısı: 8,058
Imperium:
91
07-08-2017, 21:54
(Son Düzenleme: 07-08-2017, 22:15, Düzenleyen: altnkurt.)
(07-08-2017, 21:41)Awake : @altnkurt
Koskoca ejderhanın bir mızrakla ölmesini isteyen sen utan bence...
Aynı ejderhadan bahsediyorsak ortada koskoca olan bir şey yok. Taş çatlasın 5 yaşındaki bir ejderhanın -daha bikaç sezon önce pit'te bikaç mızrak yiyip viyak viyak kaçan- o kadar oktan sıyrık almadan kurtulması bile baya uçuk bişeyken o arbaletin daha fazla hasar bırakmasını beklerdim.
Ağzını Jaime'ye açtığında boğazından yiyeceği bir mızraktan sapasağlam çıkması baya abartılı birşey olmaz mı?
200 yaşında Westeros'u fetheden Balerion'a bakarsak daha bebek sayılabilecek bir yaştaki Drogon'u fazla abartıyorsunuz.
Ekleme:
@ Awake
Şunu da ekleyeyim de neden bir mızrakla ölmesi gerektiğini anla.
Smaug'un cüce işi germeli yaydan fırlatılan 2 kara okla öldüğünü düşünürsek o atışlar muhtemelen Drogon'u delip içinden geçerdi.
Buradan çıkardığım sonuç: Qyburn'un yaptığı ballista baya dandikmiş. Ben olsam ucuna zehir falan sürerdim en azından.
https://www.theguardian.com/books/booksb...e-and-fire
Sic Parvis Magna
•
İleti Sayısı: 5,343
Imperium:
35
•
İleti Sayısı: 245
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
2
(07-08-2017, 21:54)altnkurt :
Smaug'un cüce işi germeli yaydan fırlatılan 2 kara okla öldüğünü düşünürsek o atışlar muhtemelen Drogon'u delip içinden geçerdi.
Buradan çıkardığım sonuç: Qyburn'un yaptığı ballista baya dandikmiş. Ben olsam ucuna zehir falan sürerdim en azından.
Smaug'u bu kadar büyütmeye gerek yoktu. Tek esprisi yaşadığı dönemdeki son ateş üfleyen ejderha olmasıydı. Kanatlarını açtığında güneşi kapatan, gökten düştüğünde oluşan depremler yüzünden volkanları kendi içlerine çöküp patlattıran Kara Ancalagon'un yanında sinekten farksızdır. Gerçek boyutlarında bir kıyaslama resmi için;
Gerçi Ancalagon ile kıyaslamak biraz haksızlık olur. O yüzden ejderhaların yaptıklarından ve kim tarafından öldürüldüklerinden bahsetmek gerekir.
Neyse makale yazmıyorum sonuçta. Kısacası Smaug uçabilen ve ateş püskürtebilen bir ejderhadır. Hayatı boyunca yaptığı tek şey Erebor'daki Thror'un hazinelerine konmaktır. Bard adında bir balıkçı tarafından bir kara ok ile öldürüldü.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aşağıdaki 1 üye onaz nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye onaz nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• yakutkartal
Imperium:
5
Ballistanın işe yaramaz olduğu sonucunu çıkarmak için çok erken. Ejderhanın yara aldığını ve yere inmek zorunda kaldığını gördük mü? Gördük. Bu nasıl bu kadar yetersiz görüldü anlamadım. Qyburn bundan 4-5 tane yapsa ve şehir surlarına yerleştirse patır kütür ejderha indirecek alet olmuş. Buna karşılık ejderhalara bir zırh falan düşünülür mü acaba? Gözü en zayıf noktası olarak hala kalır. Ejderha vs Ballista mücadelesinin büyütülmemesi gerektiğinin bir sebebi de Dany'nin taarruz şekli. Baya ejderhası olmasa Lannister hatlarında askerlerinin bir çoğunu ziyan edecekti. Dizinin odaklandığı şey aksiyon olunca bunlara fazla takılmıyorum artık yoksa Dothrakilerden bir hat ile Lannister saflarına çekiç oluşturup ejderha ile sağ veya sol kanattan birazda atlı ile örsü vuradabilirdi sonuçta ama pek takılmayın nede olsa Ejderhanın ağzından çıkan alevi en verimli şekilde kullanmak için Lannister askerlerine paralel saldırmak yerine dikey direk kafa attırıyor dizi.
Imperium:
8
@ altnkurt
Aegon'un koca Westeros'u kardeşleriyle birlikte 3 ejderhayla ele geçirdiğini hatırlatayım. Nasıl ortaya çıktığı bilinmeyen uyduruk bir balistanın ejderhaya tek atmasını istiyorsan direk baştan silsinler senaryodan ejderhaları, bir halta yaramaz çünkü...
•
Imperium:
139
08-08-2017, 13:11
(Son Düzenleme: 08-08-2017, 13:11, Düzenleyen: Duman.)
Ne Smaug ne Balerion, tek gerçek ejderha Neltharion.
Bu arada zaten Dorne'dakiler Aegon'un İstilası esnasında bir ejderhayı öldürmüyor mu, ben mi yanlış hatırlıyorum? Açıkçası benim için ejderhaların 'öldürülebilir' olmaları senaryo açısından daha doğru.
Aşağıdaki 1 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• cemal
İleti Sayısı: 5,343
Imperium:
35
•
Imperium:
8
@ Duman
Ejderha avcıları var zaten loreda, ben ejderhalar "ölmesin" demiyorum ayrıca. Bu kadar basit olmamalı diyorum...
•
Imperium:
5
08-08-2017, 14:21
(Son Düzenleme: 08-08-2017, 14:23, Düzenleyen: Kurt Knispel.)
Aegon'un ejderhaları 100 yaşındaydı ve çok daha büyüklerdi. Ona rağmen biri Dorne'da ballistanın hedefi oldu ve gözünden vurularak öldü. Dany'nin ejderhaları çok daha ufak ve gözüne şanslı bir kaç ok atışı bile devre dışı bırakabilir. Dany ejderhalarını hassas kullanmazsa finale kendisinin ölüm yada yaşam durumuna mükabil bir tanesi ya yaşar ya da yaşamaz.
•
Imperium:
8
Meraxas'in gözüne şanslı bir ballista mermisi yemesi Balerion ve Vhagar'ın savaşı yarasız bitirmeleri gerçeğini değiştirir mi?
•
|