Etkinlik: CK2 - İlginç Karakterler #11: Rodrigo Diaz de Vivar (El Cid), Valensiya Kontu (1094)
#1
CRUSADER KINGS II

elcid.png

Rodrigo Diaz de Vivar (El Cid), Valensiya Kontu

Rodrigo 1040 yılında Kastilya'nın başkenti Burgos'un kuzeyinde bulunan küçük bir şehir olan Vivar'da doğdu. Ailesi Kastilya soylusudur ancak yüksek seviyeli aristokratlardan değildir. Bu da halkın Rodrigo'yu kendilerinden biri olarak görmesine neden olmuştur. Babası Diego Lainez sarayda çalışan bir devlet adamıdır ve şovalye olarak bir çok savaşa katılmıştır. Rodrigo ileride adı yerine geçicek lakabı El Cid'i müslümanlar tarafından almıştır.

Gençlik yıllarında El Cid Kastilya sarayın da kral I. Ferdinand'ın oğlu ve  geleceğin kralı olacak prens Sancho'ya hizmet etmiştir. Önce El Cid Müslümanların önemli bir şehri olan Zaragoza şehrinin Emiri al-Muktadir'i Kastilya'nın vassalını haline getirdi. Daha sonra 1063 yılında Ferdinand'ın kardeşi olan Aragon kralı I. Ramiro'ya karşı Graus savaşına katılmıştır. Bu savaşta gösterdiği başarılar sayesinde 'Campeador' ünvanı almıştır. Ferdinand 1065 yılında öldüğünde tahta geçen Sancho Kastilya topraklarını genişletmeyi başarmıştır.

Kral II. Sancho 1072 yılında şüpheli bir şekilde ölmüştür. Ölümü arkasında çok sayıda şüphe ve dedikodu bırakmıştır. Bunlardan en popüler olanın ölümünü kardeşi Alfonso ve kız kardeşi Urraca planlamıştır. Sancho evlenmediği için yerine geçicek bir varis bırakamamıştır. Bu yüzden ölümünün ardından yerine geçmesi için belkide hayatında en çok çatıştığı kişi olan kardeşi Alfonso Toledo şehrinde sürgündeyken çağrılarak Kastilya ve Leon krallığı tahtına oturmuştur. Ancak anlatılanlara göre Alfonso kral Sancho'nun ölümüne adı karıştığı için tahtı kolayca alamamıştır. El Cid ve bir kaç soylu kişi Alfonso'nun meşruluğunu tek bir şartla kabul edeceklerini ilan ettiler. Kutsal emanetlerin önünde kral Sancho'nun ölümü ile alakası olmadığı üzerine yemin etmesi istenmiştir. Alfonso bu isteği kabul etmek zorunda kalmıştır. Ancak bu olay ile ilgili yazılı bir kaynak bulunmamaktadır.

El Cid 1075 yılında kral Alfonso'nun akrabası olan Oviedo'lu Ximena ile evlenir. Bu evlilikten iki kız bir erkek olmak üzere üç çocuk doğar. Kızlar ilerleyen yaşlarında önemli evlilikler yaparken oğlu Diego Rodriguez Emevilere karşı 1097 yılında yapılan Consuegra savaşında ölmüştür.

1079 yılında Granada emiri Abdullah ve müttefiği Garcia Ordonez'e karşı yapılan Cabra Savaşı'nı kazanır. Ancak halihazır da araları açık olan Kral Alfonso'nun iznini almaksızın giriştiği bu sefere kral çok öfkelenir. 8 Mayıs 1080 yılında kral Alfonso El Cid'in sürgüne gönderilmesi üzerine düzenlenen belgeyi onaylar. Ancak bu sürgünün bir çok sebebi olduğu söylenir. Sevilla'dan alınan haracı zimmetine geçirdiği veya sadece Alfonso'nun El Cid'in halk tarafından fazla sevilmesini kıskanması bunlardan bir kaçı.

Sürgün edilen El Cid ilk olarak Barcelona'ya kral II. Roman Borenguer'in yanına gider. Ancak kral El Cid'i sarayına almayı kabul etmez. Sürgün edilmiş olsa bile El Cid popülaritesinden bir şey kaybetmez. Barcelona'da reddedildikten sonra yolunu Zaragoza'ya çevirir ve Zaragoza Taifası tarafından çok sıcak karşılanır. Burada Taifa al-Mutamin'in emrine girmiştir. 1081-1085 yılları arasında Taifa'ya hizmet eden El Cid Zaragoza'yı Aragon kralı I. Sancho ve II. Roman Borenguer'e karşı savunmuştur. El Cid ünvanını da (arapça seyyid yani lord anlamında) bu hizmeti esnasında alır.

1086 yılında İberya işgali ve Müslüman emirlere yardım için Yusuf ibn Taşfin önderliğinde büyük Almoravid fethi başlamıştır. İberyalı emirler ile birlikte saldırıya geçen Yusuf ibn Taşfin Sagrajas savaşında Hristiyan kralları ağır bir yenilgiye uğratır. Ufak bir birliği ile kaçan Alfonso aldığı bu ağır yenilgi sonrası umutsuzluğa kapılarak El Cid'i sürgünden geri çağırdı. Geri dönmeyi kabul eden El Cid, artık kendi planlarını yapmaya başladı. Kısa bir süre Alfonso'nun yanında kalarak yeniden Zaragoza'ya döndü.

El Cid Müslümanlardan ve Hristiyanlardan oluşan bir ordu topladı. Mayıs 1090 yılında Barcelano hükümdarı II. Roman Berenguer ile Tebar Savaşında karşı karşıya geldi. Savaşta zafer kazanan El Cid hükümdarı tutsak olarak aldı. Fidye ve kızı Maria'yı yeğeni III. Roman Berenguer ile evlenmesi karşılığında serbest bıraktı. 1092 yılında Valensiya şehrinde Müslümanlar ayaklandı. Bunun üzeri El Cid isyanı bastırmak için şehri kuşatmaya aldı. Mayıs 1094 yılında kuşatma başarıya ulaştı ve El Cid şehrin ve çevresinin kontrolünü eline aldı. Resmiyette kral Alfonso'ya bağlı görünse de tamamen bağımsızdı.

blood.jpg
[+] 4 üye Justicar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Yıllar önce Age of Empires 2'de El Cid'in kampanyasını oynamıştım, şimdi bu yazıyı okuyunca o kampanyanın gerçeğe ne kadar yakın olduğunu görmek açıkçası şaşırttı. Okurken birer birer o anılar kafamda canlandı. Oynanış olarak pek beğendiğim kampanyalardan biri değildi ama hikayesi kesinlikle ilgi çekici.
[+] 2 üye reddga nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
İlginç karakterler etkinliğine bu tarz karakterler çok hoş oluyor. Elinize sağlık teşekkürler, böyle karakterleri gördükçe oyuna girip saatlerce oynayasım geliyor.
[+] 1 üye Cenk_ nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#4
(09-08-2019, 23:32)CenkSparrow : İlginç karakterler etkinliğine bu tarz karakterler çok hoş oluyor. Elinize sağlık teşekkürler, böyle karakterleri gördükçe oyuna girip saatlerce oynayasım geliyor.

Teşekkür ederim. Oynarsan eğer paylaşırsan görmüş oluruz. Eğlenceli bir karakter olabilir.
[+] 1 üye Justicar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#5
El Cid'i Medievalciler de hatırlar, Valencia'daki rebel ordusunun komutanı oluyor yanlış hatırlamıyorsam oyunun başlangıcında.
[+] 3 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#6
Bu tür tarihi insanlar, 21. yy'nin değerleri ile gecmisi yargılamanin ne kadar mantiksiz oldugunu gosteriyor. Simdiki bir milliyetciye hristiyanlar muslumanlara karsi buyuk bir mucadale vermis iberi isgalden kurtarmistir falan der oysa  ki iberin fethi de reconquista da  her zamanki olagan cikar catismalarindan baska bir sey degil.
[+] 2 üye süleyman maik nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#7
(10-08-2019, 03:04)süleyman maik : Bu tür tarihi insanlar, 21. yy'nin değerleri ile gecmisi yargılamanin ne kadar mantiksiz oldugunu gosteriyor. Simdiki bir milliyetciye hristiyanlar muslumanlara karsi buyuk bir mucadale vermis iberi isgalden kurtarmistir falan der oysa  ki iberin fethi de reconquista da  her zamanki olagan cikar catismalarindan baska bir sey degil.
Bunun en büyük örneği kardeş katli.Maalesef öyle cahilce yorumlar...
[+] 1 üye Leon nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#8
Adam tam bir iberyalı Müslüman Hristiyan herkesle ortak çalışabilmiş sadece iberya dışından gelen Müslümanlarla işbirliği yapmamış.
q59zb6s.jpg
[+] 1 üye irfandurmus nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#9
O dönem İberya'yı günümüz Orta doğusuna benzetebiliriz. Sürekli el değiştiren topraklar var. Çünkü iki tarafta da bir birlik yok. Her hükümdar veya emir kendi çıkarları doğrultusunda hareket ediyor. Müslümanlar ile Hristiyanlar aynı ordu içinde savaştığı oluyor. Zaten Müslümanların İberya'da tutunamamasının sebebi de budur.
Ara
Cevapla
#10
Pek uğraşmadan Valencia Krallığını kurdum. Tabi Almoravid' de çıkan isyanın da etkisi yok değil. İşte bu ss de El Cid ölmeden kısa bir süre önce aldığım ss. Burdan sonra pek oynayasım gelmedi ama oynarsam Hispania' yı kurmaya çalışırım.
P71p85.jpg
[+] 1 üye Cenk_ nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#11
Oyuna bu Valencia krallığı yeni eklendi sanırım. O biraz bölgeyi kolaylaştırmış gibi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.