EU4 - Domination İlk İzlenimleriniz
#21
ESdkv4w.jpeg

Decadence sistemini yeni keşfettim geç oldu tabii disateri yiyince bu hale geldik ama snowball cidden kırılmış oldu. Bayağı güzel olmuş bu midgame krizi.
Disaster çok ağır spde bile baş edemedim. Hiç yememek en iyisi. Eğer sağ çıkılırsa orduyu westerne dönüştürme filan gibi güzel bonuslar var ama bilmiyorum değer mi. Multiplayerde direk yıkılırsın.
Ara
Cevapla
#22
DLC'de şu ana kadar sadece 1558 yılına kadar Osmanlı oynadım ve düşüncelerimi paylaşacağım:
  • Osmanlı görev ağacı ne kadar güzel olsa da hâlâ daha modlar ile eklenen görev ağaçlarının yanında sönük kalıyor, üstüne bu DLC için bir ücret ödendiğini de göz önünde bulundurursanız oldukça komik.
  • Eyalet sistemi tamamen failsafe olarak kullanılabiliyor. Yönetim kapasitesinin üstüne çıkmanıza sebep olacak bölgeleri eyaletler aracılığıyla yönetip limiti yükselttiğinizde ilhak edebiliyorsunuz. Tamamen kolaylaştırma amaçlı, ayrıca Core Eyaletlerin savaşa çağrılamaması saçmalık. Yönetimini daha da içselleştirdiğiniz eyalet neden savaşa gelemiyor?
  • Görev ağacı ve otomatik eyalet oluşturma sistemi kendi içinde çelişiyor. Bazı bölgelerde bulunan ülkeyi doğrudan eyalet yapmak için savaş sebebi alıyorsunuz ve bu ülke eyaletiniz oluyor, bu görevin ardındaki görev ile bu ülkeyi Core Eyalet yapıyor ve artık savaşlara çağıramıyorsunuz, yani beslemeniz mümkün olmuyor, tekrardan normal eyalete çevirmeniz gerekiyor. Şimdi asıl sıkıntı ise aynı bölgede hem savaş sebebi ile eyalet elde edebilmeniz hem de bölgede normal toprak elde ettiğinizde bir olay aracılığıyla eyalet kurulması. Örneğin kendi oyunumda Yemen devletini görev ağacının verdiği savaş sebebi ile eyalet yaptım ve Yemen adında bir eyaletim oldu. Daha sonrasında ise Memluk fetih göreviyle oluşan Eyalet-i Mısır'ı ilhak edip Yemen bölgesinde elde ettiğim 3 toprakta olay aracılığıyla yeni Eyalet-i Yemen devleti kuruldu. Aynı anda tek bölgede iki eyalete birden sahip oldum.
  • Yukarıdakine benzer bir şekilde, muhtemelen gözden kaçmasından ötürü, İran bölgesinde Eyalet-i Pers devletini kurabiliyorsunuz ve bölgedeki mevcut topraklarınız bu eyalete aktarılıyor fakat sıkıntı İran bölgesi ile alakalı görevde topraklara bizzat sahip olmanız gerekiyor, yani tüm topraklarınızı eyalete aktarırsanız bu görevi onu ilhak etmeden tamamlayamıyorsunuz. Diğer tüm görevlerde bizzat ya da vasal aracılığıyla tabiri bulunduğundan ötürü muhtemelen bu görevde gözden kaçtığını düşünüyorum.
  • Eyaletler nasıl elde ettiğinize göre farklı renklere sahip oluyor. Kendiniz bizzat oluşturduğunuz ya da savaş sebebi ile elde ettiğiniz eyaletler direkt Osmanlı rengini kullanırken olaylar aracılığıyla oluşan "özel" eyaletler biraz daha farklı bir tona sahip. Muhtemelen bunların her ikisinin de daha farklı tonda ortak renge sahip olması gerekiyor fakat aynı bölgede iki eyalet olması gibi durumlarda bayağı gülünç bir görüntü ortaya çıkıyor.
  • Venedik ile alakalı bir görev serisi bulunuyor ve bu görevlerde tarihte olduğu gibi Venedik tüccarlarına İstanbul bölgesinde bazı imtiyazlar verebiliyorsunuz fakat bu yolu seçmek için hiçbir sebep olmamasının yanı sıra teşvik etmek için de pek bir çaba gösterilmemiş zira imtiyaz vermeyerek seriyi tamamladığınızda elde ettiğiniz ödüller hem daha iyiyken, imtiyaz vererek tamamladığınızda ise yine Venedik ile olan ittifakınızı bozmanız için seçenek verilmiş. Yani görevi hiçbir bonus elde etmemek için yapabiliyorsunuz.
  • Osmanlı Çöküşü mekaniği ben oynadığım sırada daha aktif değildi, sanırım 1600 yılından sonra Osmanlı'nın Yükselişi ve Osmanlı'nın Zirvesi etkilerini kaybediyorsunuz ve mekanik gerçekten devreye giriyor fakat o kadar oynamadım.
  • Osmanlı için 3 buton eklenmiş, hükûmet sayfasından kullanılabiliyor üçü de alanında 50 puan karşılığı 25 yıllık güçlü bonuslar veriyor. 25 yıl için gülünç bir maliyet ile bu denli bonuslar elde edilebilmesi oldukça komik geldi.
  • Günün sonunda eklenen mekanikler de görev ağacı da yenilik hissiyatını verememiş. Osmanlı hâlâ aynı Osmanlı, eklenen 2-3 buton, sadece güçlenmenizi sağlayan eyaletler ve ekstra bonuslar hiçbir şey değiştirmemiş.

Bunun dışında diğer ülkeleri daha sonra denemeyi düşünüyorum çünkü oyun beni eskisi gibi çekmedi, açıkçası modlar ile oynarken daha çok zevk almıştım zira en azından eklenen içerik için cebimden para çıkmıyordu ve tatmin oranı daha yüksekti.

image.png
WhaW8Am.gif
Ara
Cevapla
#23
Bende 1497 yılına kadar olan deneyimlerimi paylaşmak istiyorum benim oyunumda tunus ve memlük aşırı güçlendi Tunus tüm kuzey afrikayı fas toprakları hariç kontrol eder hale geldi memlük ise tüm arabistanı kontrol edecek kadar devasa güce ulaştı hem memlüğü hem tunusu eyalet haline getirdiğimde ortaya acayip güçlü ve büyük bir osmanlı çıktı ayrıca belli başlı ülkeler için eyalet yapılması gerçekten faydalı olabilir kazan gibi. ayrıca butonların verdiği ödüllerde gerçekten yetersiz kalabiliyor. ayrıca yukarıdaki eleştiriye katılıyorum (modlarla pek oynamadığım için bilemem modlar kısmını)
Ara
Cevapla
#24
core eyaletler savaş anında dahi annexlenebilirken normal vasalların hala annexlenememesi ve core veya normal eyaletsınırındaki bir devletle savaştığında o devletin annexlenememesi saçma
Ara
Cevapla
#25
koalisyonlar sıkıntılı.. agresiflik neredeyse sıfıra yakın olmasına rağmen koalisyona giren çıkmıyor.. ilişki artıya girse de hala hostile bakmaya ve koalisyonda kalmaya devam ediyor..bunun bir ayarını yapamadılar yani..
FxO_A92WYAI--2l.jpg
[+] 1 üye jax61 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#26
1-Chill oynadım, İran'a Rusyan'rın içlerine ve Hindistan'a girmeme rağmen fazla op olmuş.

2-Eğer çöküş mekaniğini Absolutium da erkenden merkeziliğini yükseltirseniz tetiklemeden kurtulabilirsiniz ki bence biraz fazla kolaydı.(Bütün estateler erkenden aldım ve üstüne yeniçeriye sadece 2 tane estate verdim.Üstüne stability 3 de tuttum ve governing capacity i aşmadım.)

3-Eyalet sistemi kesinlikle fazla op bir seviyeden sonra toprak almak yerine özgür bırakıp vasallık teklif edip eyalet yapmaya döndü oyun. (Evet koalisyon da halen şokta.) 

4-Ben açıkçası İstanbula Topkapı Sarayı ve kapalıçarşı beklerdim. DLC nin yüzde 80 i flavor universalisten alınmış ama bu güzelim 2 monument niye eklenmemiş anlamadım.

5-Son olarak da Makbul İbrahim Paşa yı görememek beni şahsi olarak bir tık üzdü.

lkax13a.png
Onen i-estel elyë, ú-chebin estel anim.
[+] 2 üye Tusalant nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#27
Çöküş mekaniğini ayarını tutturmak zor geldi bana full abso ile son çağda sadece dengede kalıyor. Ama ben çok beğendim normalde 1600 lere kadar oynayıp bırakırdım hatta osmanlı ile son 4 yıldır hiç oynadığımı sanmıyorum. Şimdi 1700 lerdeyim. Yani bazı şeylere ufak ayar çekseler tadından yenmez.
[+] 3 üye Sezar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#28
(22-04-2023, 13:50)Sezar : Çöküş mekaniğini ayarını tutturmak zor geldi bana full abso ile son çağda sadece dengede kalıyor. Ama ben çok beğendim normalde 1600 lere kadar oynayıp bırakırdım hatta osmanlı ile son 4 yıldır hiç oynadığımı sanmıyorum. Şimdi 1700 lerdeyim. Yani bazı şeylere ufak ayar çekseler tadından yenmez.

Okuduklarıma göre, özellikle muharebe kaybının etkisi olması gerekenden çokmuş galiba. 1 yıl içinde farkında bile olmadan 0'dan 90'a çıktığından bahsediyorlardı.
[+] 1 üye Voidian nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#29
(22-04-2023, 13:50)Sezar : Çöküş mekaniğini ayarını tutturmak zor geldi bana full abso ile son çağda sadece dengede kalıyor. Ama ben çok beğendim normalde 1600 lere kadar oynayıp bırakırdım hatta osmanlı ile son 4 yıldır hiç oynadığımı sanmıyorum. Şimdi 1700 lerdeyim. Yani bazı şeylere ufak ayar çekseler tadından yenmez.
Ben savaşta değilken gördüğünüz üzere -0.27. Governing capacity olabildiğince yükseltip her yere de courthouse yada town hall yaparsan state yapıp bolca kolaylıkla autonomy düşürebilirsin. Bu sp de kolay ama mp de darlar insanı. Ayrıca daha yenilgi almadım alınca Defeat of Ottomans eventi varmış onunla neler olacağını bilmiyorum.

oj2z7y2.png
Onen i-estel elyë, ú-chebin estel anim.
Ara
Cevapla
#30
Arkadaşlar son çağda bende durum bu 110 abso ile zor tutuyorum. Bir de düşünün devrim gelince bu absodan çok çekeceğiz. Neyse ki devrim enteresan bir şekilde korede çıktı. Sanki eskiden Avrupa haricinde çıkmıyordu ama.

14XOMpq.jpeg

Kore'de çıkan devrim mi olur

eT9JtuY.jpeg
Ara
Cevapla
#31
20230423034137_1.jpg

Biraz fazla kolay ama keyifli bir oyun oldu. Ticaretle ve binalarla uğraşmadım bile sadece vassal geliri ülkeyi uçurdu. Eyaletlere biraz dengeleme gelirse ben yeni Osmanlıyı beğendim diyebilirim. Yeni estate özellikleri ve hükümet reformları tatlı olmuş. Yıllar sonra oyunun geldiği halden memnun değilim ancak en azından bu güncelleme olanın üzerine koyabilmiş diyebilirim. Seneler öncesinde %5 disiplin olan ülkeler S tier olarak geçerdi. Şuan oyun ne bonus varsa kafanıza atıyor.
youjo-senki-the-saga-of-tanya-the-evil.gif
[+] 2 üye Aeschyli nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#32
great horde ile bir seri başlattım tatar yoke eventini ruslar sürekli reddetmeye meyilli ilginç bir şekilde ve yağmalama seçeneği ise sürkli 5 düka alınıyor o altın miktarının arttırlıp azaltılabilmesi lazım
Ara
Cevapla
#33
bu arada belkrtmek isterimki altyapi fikirleri oldukça op olmuş durumda
Ara
Cevapla
#34
durduk yere  tatar yoke  bitiyor ?imw=5000&imh=5000&ima=fit&impolicy=Lett...rbox=false
Ara
Cevapla
#35
İlk gün açıp şöyle bir bakabildim butonlara falan eskidenmiş aralıksız 18 saat oynamalar .d

İşe girdik pc aldık 5x oynatacak ama 2x 3x'de oynadığım dönemdeki zaman yok şimdi de. Hatırlıyorum sırf Serbia başarımı için 30 saat uğraşmıştım. İnsan kendine zaman ayırabildiği ölçüde yaşıyor gerisinin hiçbir önemi yok.
Bilincin her türlüsü hastalıktır.
[+] 2 üye Zebercet nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#36
(23-04-2023, 18:40)Zebercet : İlk gün açıp şöyle bir bakabildim butonlara falan eskidenmiş aralıksız 18 saat oynamalar .d

İşe girdik pc aldık 5x oynatacak ama 2x 3x'de oynadığım dönemdeki zaman yok şimdi de. Hatırlıyorum sırf Serbia başarımı için 30 saat uğraşmıştım. İnsan kendine zaman ayırabildiği ölçüde yaşıyor gerisinin hiçbir önemi yok.
O bir oturuşta 48 saat kalkmadığın zamanlar yok diyorsun yanii...
Bilim hayattır ama onun dahi bilemediği tek şey kıyametin zamanıdır
Ara
Cevapla
#37
Osmanlı ile 1500´e kadar oynadım. Aşırı güçlü olmuş gibi duruyor.
Artı olarak tüm Roma sınırlarını almayı da başardım.
Ottomans.PNG
"Paris'te bir adam öldürülürse, bu bir cinayettir; doğuda elli bin insan boğazlanırsa, bu sadece bir meseledir" 
Victor Hugo
[+] 6 üye Menars nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#38
Benım cok fazla zamanım var ama ben de 2-3 sene oncesıne kadar 2-3 gun bayılıncaya kadar aralıksız oynayabılırken sımdı asla sarmıyor hele kı bu ıgrenc dlc yı de gordukten sonra bır daha oyunu acmam herhalde
on yılını ver oyunu gelıstır gelıstır sonra bır eklentı yaparak kendı saheserını oldur cok muthıs
paradox denen rezıl sırket batar bu gıdısle
vıc3 u bıle 10 sene bekledık cıkan oyunda rumelıyle kafkasya aynı cepheydı suveyste kanal yokken ıstanbuldan erıtreye cıkarma atabılıyordum
bıraksınlar bu ısı bence daha da rezıllıkler cogalmadan cunku ıntıhar etmeye calısıyorlar gıbı gozukuyor
Ara
Cevapla
#39
bizansin govermenti çok iyi genişlemek yerine cultur cevırıp dev basıp oturmalık olmuş 10 dev costta gelıor meclisten dındede 10 ms
Ara
Cevapla
#40
@Menars
Grafik modların nelerdir aziz dostum?
Noro lim, noro lim , Asfaloth!
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.