Filoloji
#1
UHDZxxR.jpeg
Dillere dair haberler, görseller, videolar ve üye paylaşımları bu konu altında yapılabilir.
Cevapla
#2
Avrupa idari alanların isimlerinin köken haritası.
[+] 1 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#3
Şehrimi bulabilmek için zoom yapmak zorunda kaldım :(
Ara
Cevapla
#4
Kusur benim imzamdır. Bir ismim olduğu sürece bir kusurum da olacak ve olmalı.
Cevapla
#5
俺たち 自由 に なれる の か ?
[+] 1 üye cemal nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#6
[+] 2 üye PashaZade nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#7
@cemal
Kempir kosak'taki kempir kelimesini Farsça veya Rusçadan almış olabilirler. Eğrilik ve kavis anlamında Camber <-> Kamber <-> Kambur.
Bu arada şirkew dediği ise sandığı gibi "şirk+ev" tamlaması ile ilgili değil. Rusça kilise anlamına gelen церковь / tserkov kelimesinden geliyor.

@PashaZade
Ön-Hint-Avrupa dilinin ortaya çıkış yeri konusu hâlâ tartışmalıdır. Yüksek ihtimalle Anadolu diye belirtilir ancak Ukrayna da makul bir seçenek olarak ileri sürülür.
Kusur benim imzamdır. Bir ismim olduğu sürece bir kusurum da olacak ve olmalı.
[+] 1 üye uçan erişte nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#8
@uçan erişte Anadolu sanirsam zaten kisa bir sure icin meydanda kalmis, yayilmasindan sonra (basladigini varsayarak) yok oldugunu soyleyebiliriz lakin biraz baktigimda genelde Anadolu olarak gordum Ukrayna'yi acarmisin biraz ?
Ara
Cevapla
#9
Ben Ukrayna toprakları olarak okumuş ve görmüştüm yabancı kaynaklarda, hala da öyle biliyordum.
G0kMNN.png
Ara
Cevapla
#10
Genel olarak Karadeniz'in kuzeyi yani. Pontus-Hazar stepleri... Buz Devri'nden sonra nispeten daha ılıman bir yer olan Ukrayna'da yapılan araştırmalarla ÖHA'nın menşei olabileceğine yönelik kanıtlar ortaya konmuş. Kurgan hipotezinde at arabası kültürü ile coğrafî olarak yayılma yerlerinin modeli oluşturularak uyumlu yönler ortaya konmuş. Asıl ilgi çekici olan ise ÖHA'nın konumuna yönelik bu önemli hipotezin adı olan "kurgan" kelimesi Ön-Slav diline ait olsa da aslında Türkçeden alıntı olması. Dolayısıyla ÖHA ile Ön-Türkçe arasında da kadim bir bağ söz konusu olabilir.

Kurgan savına karşı yönde de araştırmalar mevcut tabii. Hatta ciddi deliller Anadolu üzerine yoğunlaşıyor. Bunda Mezopotamya'ya yakınlıktan dolayı yazıya geçirilen dillerin sunduğu somut kanıtlar belirleyici oluyor. En son Kültepe bulgularıyla ile yine daha bir önem kazandı.

Bir diğer görüş ise yaklaşık olarak eş zamanlı olarak birkaç yerde ortaya çıkmış olması. Akla makul gibi gelse de fazla yuvarlak bir görüş.
Kusur benim imzamdır. Bir ismim olduğu sürece bir kusurum da olacak ve olmalı.
[+] 1 üye uçan erişte nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#11
TDK yine formunda 

XXk2zo.jpg
俺たち 自由 に なれる の か ?
[+] 1 üye cemal nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#12
Kendi toplumun bir şey üretmediği sürece yabancı dildeki icat kelimelerine Türkçe karşılık üretmeye çalışmak çok garip. Hangi Türk evladı 'özçekim' kelimesini kullanıyor Allahınızı severseniz.
76561198032000419.png
[+] 3 üye Yabgu Khan nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#13
Özçekim yine iyiydi erken bir zamanda çıkartsalardı tutardı ama araya zaman girince selfie oturdu.
Uçan kamera nedir ya :D
俺たち 自由 に なれる の か ?
Ara
Cevapla
#14
Uçangöz güzel bence. Yabgu Khan'a katılıyorum.
Siyasette muhabbet... Hepsi yalan, palavra... 
Doğru sözü “Kül Tegin” kitabesinde ara... 
Ara
Cevapla
#15
Gözüm kanadı.Direk Turkçe yazımıyla Dıron koysalar daha az kanardı.
[+] 1 üye Royal Guard nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#16
(25-06-2017, 14:46)cemal : TDK yine formunda 

XXk2zo.jpg

Böyle kelime üretilmez gerçekten. Yakında trene de alttan ittirgeçli üstten tüttürgeçli çok oturgaçlı götürgeç deriz.
[+] 1 üye Hammurabi nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#17
(25-06-2017, 15:53)Yabgu Khan : Kendi toplumun bir şey üretmediği sürece yabancı dildeki icat kelimelerine Türkçe karşılık üretmeye çalışmak çok garip. Hangi Türk evladı 'özçekim' kelimesini kullanıyor Allahınızı severseniz.

Ben kullanıyorum.
[+] 1 üye zencefil nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#18


Cevapla
#19
Forum üyelerinden bazı arkadaşlarımızın 'dahi' anlamındaki 'de,da' ları cümle içerisinde dil bilgisi kuralları uyarınca doğru kullanamadıklarını üzülerek görmekteyim. Yeni bir konu başlığı açma konusunda kararsız kaldığımdan dolayı bu konu başlığına yazmaya karar verdim; eğer gerekliyse yetkililer tarafından 'Dil Bilgisi ve Yazım Kuralları' şeklinde konu başlığı haline getirilebilir.

Bu konuda ilk bilmemiz gereken şey şudur ki 'dahi' anlamındaki 'de,da' herhangi bir kelime ile aynı özelliği taşımaktadır. Bu yüzden ayrı yazılır ve dolayısıyla da ünsüz benzeşmesine uğramaz.

Örnek: Bu tavırlarınız çok da umurumda değil. (Doğru), Bu tavırlarınız çokta umurumda değil. (Yanlış)

'Dahi' anlamında 'de,da' ların en çok karıştırıldığı ek, cümleye bulunma anlamı veren '-de,-da' ekleridir. Bunları ayırmanın en iyi yolu bu '-de,-da' eklerini cümleden çıkarıp cümleyi tekrar okumaktır.

Örnek: Yarın saat 10:00'da kitapçıda buluşacağız, sen de gelecek misin?

Şimdi cümleden '-de,-da' eklerini çıkaralım: Yarın saat 10:00 kitapçı buluşacağız, sen de gelecek misin? Gördüğünüz üzere cümle büyük ölçüde anlamsız hale geldi.

Şimdi de cümleden 'dahi' anlamındaki 'de,da' ları çıkaralım: Yarın saat 10:00'da kitapçıda buluşacağız, sen gelecek misin? Gördüğünüz üzere cümle neredeyse anlamını koruyor.

Bunun dışında forum üyelerinin yazdığı bazı yorumlarda tamlama eksiklikleri, uyumsuzlukları ve aynı zamanda özne-yüklem uyumsuzlukları barındıran cümleler görmekteyim; bir de bağlaç olan ki'nin ayrı yazılması konusu var. Bu konular ile ilgili yeterli bilgisi olan arkadaşlardan paylaşım yapmalarını bekliyorum.

Özellikle genç arkadaşlara söylemek istediğim şey şu ki ileride herhangi bir kurum yahut şirketin mülakatlarına girdiğinizde size önceden hazırlanamayacak şekilde el yazınızla yazı yazdıracaklardır. Bu sebeple dil bilgisi ve yazım kurallarını bilmeniz size fayda sağlayacaktır.
[+] 3 üye Kierkegaard nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#20
(19-02-2017, 21:20)Duman :
Avrupa idari alanların isimlerinin köken haritası.

Bosnaklarin avrupanin en eski ve en ham insanlari oldugunun kaynaklariyla kanitlandigi bir video izlemistim. Burada da zaten bask isimleriyle bosnanin ustu de cizilmis ki basklarin da avrupanin en eski kavmi oldugu bilinir ( rivayet )
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.