Günlük: CK3 - Coşku, Sapkınlık ve Dini Düşmanlık
#1
zD5fF.gif

Crusader Kings III geliştirici günlüklerinde bu hafta coşku, sapkınlık ve dini düşmanlık mekaniklerinden bahsediliyor.

https://forum.paradoxplaza.com/forum/ind...e.1386925/ :Herkese merhabalar, Crusader Kings 3'te dinlerden bahsedeceğimiz son geliştirici günlüğüne hoş geldiniz. Bu günlükte sizlere Coşku mekaniğinden, Sapkınlıklarla olan ilişkisinden ve Dini Düşmanlık özelliğinden bahsedecek, dininizin sahip olduğu Öğretilerin bunları nasıl etkileyebileceğine dair bilgiler vereceğiz.

Coşku
Her mezhebin bir coşku seviyesi var, bu seviye mezhebe mensup kişilerin dini ve seküler liderlerin doğru işi yaptıklarına olan güvenini sembolize ediyor. Coşku seviyesi zaman içerisinde artsa da, bu mezhebe bağlı hükümdarların ne kadar erdemli veya ne kadar günahkar olduklarıyla değişim gösterebiliyor. Erdemli rahipler nüfus için bir ilham kaynağı olurken günahkar rahipler (hele ki dini liderler) halkın mezhebe olan inancını yitirmesine sebep olabilir.

DD_WM_Scandal.png

Yüksek coşku seviyesine sahip bir mezhebe mensup olan kişiler inançları uğruna savaşmayı ve hatta ölmeyi göze alabilir. Bir başka mezhebe geçirilmeleri çok daha zordur ve hem seküler hem de dini liderler mezheplerini dünyada yaymak üzere Dini Savaşlar başlatabilirler. Bu Dini Savaşlar elbette resmiyette kendini tanrının kılıcı olarak gösteren bir kral önderliğinde açılsa da, hepimiz asıl mevzunun komşu devletin bereketli toprakları olduğunu biliyoruz. Bu sebeple açılan her Dini Savaş dinin coşku seviyesini bir miktar azaltıyor, bu esnada size açılan Dini Savaşı kaybetmeniz ise coşku seviyesini arttırıyor.

Mezhebinizin coşku seviyesinin haddinden fazla aşağılara inmesi kişilerin başka mezheplere geçmeye daha meyilli olacağı anlamına geliyor. Hedef mezhebin düşük coşkuya sahip olması durumunda hükümdarken dini dönüşüm taleplerinizin daha kolay kabul edildiğini, saray rahibinizin kontluk dönüştürme görevinde bonus elde ettiğini göreceksiniz. Bunlara ek olarak coşku seviyesi yeteri kadar düşerse mezhebinizde sapkınlıklar patlak verebilecek.

Sapkınlıklar
Sapkınlıklar bir hükümdarın mevcut mezhebinden memnun olmayıp başka bir mezhebe geçmesiyle patlak verebiliyor, eğer yakınlarda halihazırda bir sapkın mezhebi bulunuyorsa otomatik olarak bu mezhebe geçiyorlar. Eğer etrafta sapkın mezhebi yoksa yeni bir mezhebin adımlarını atıyorlar, bu da genellikle (ama her zaman değil) orijinal mezhebin dinine bağlı oluyor.

Sapkın mezhebine geçen hükümdarlar hızlıca etraflarındaki hükümdarları çıktıkları bu sapkın mezhebine çağırmaya başlıyor, bunun ne kadar etkili olacağı tamamen eski mezhebin coşku seviyesine bağlı, bu da her sapkınlığın aynı güçte yayılmayabileceği fakat genellikle bir bölge etrafında güç sahibi olacağı anlamına geliyor. Bu durum sapkın mezhebin net bir bölgedeki nüfuzunu güçlendirirken, uzak topraklara olan etkisini de azaltıyor.

DD_WM_Heresy.png

Tahmin edeceğiniz üzere sapkınlıklar ihtilaf yaratma kapasitesine sahip meseleler, mevzu ahiret hayatı olduğunda kimse kararsız kalmaktan hazzetmez. Bu sebeple bir sapkınlık patlak verdiğinde hem eski mezhebin hem de kurulan yeni mezhebin coşku seviyesi artış gösteriyor. Bu da her iki tarafı Din Savaşı başlatmaya daha meyilli hale getiriyor.

Nihayetinde skandallardan sapkınlıklara birçok unsur oyunda farklı mezheplerin farklı coşku seviylerine sahip olmasıyla sonuçlanıyor. CK2'deki nispeten durgun Manevi Otoriteye nazaran CK3'te büyük dinlerin zayıfladığı dönemlerle karşılaşabileceksiniz.

Dini Düşmanlık
Peki Crusader Kings 3'teki bu kadar sayısız mezhep ve din, birbirlerine nasıl yaklaşıyorlar? Ortodoks bir hükümdarın Katolik bir hükümdara bakış açısıyla, Bogomilist veya Eş'ari bir hükümdara bakış açısı arasında ne gibi farklar var?

Oyunda bunu dini düşmanlık sistemiyle ele alıyoruz, oyundaki her mezhep diğer tüm mezhepleri aşağıdaki 4 kategoriden birinde değerlendiriyor:
  1. Doğru
  2. Sapmış
  3. Düşmancıl
  4. Kötücül
Mezhepler kendilerini ve nadiren ortak noktalara sahip oldukları diğer mezhepleri Doğru görüyorlar, eğer bir din Doğru görülüyorsa herhangi bir eksi vermiyor.

Sapmış, bir mezhebin benzer anlayışa ve ideallere sahip olduğu ancak bir noktada anlaşamadıkları mezheplere bakış açısını gösteriyor, örneğin Ortodoksluk ve Katoliklik birbirlerine Sapmış gözüyle bakıyorlar. Sapmış mezhepler birbirlerine düşük oranda eksiye sahip oluyor.

Düşmancıl, mezheplerin kendi sapkınlıklarına ve ciddi farklar barındırdıkları diğer mezheplere olan bakış açısını ifade ediyor. Çok daha yüksek eksiye sahip oluyorlar ve hükümdarlar diğer düşmancıl mezheplere Dini Savaş açabiliyor. Buna rağmen evlilikler yapılabiliyor ve ittifaklar edinebiliyorsunuz.

Kötücül mezhepler ise işin doruk noktası ve hiçbir şekilde müsamaha gösterilemeyecek mezhepleri ifade ediyor. Kötücül mezhepler alınabilecek en yüksek görüş eksisini alıyorlar, bu şekilde yaklaşılan mezhepler arasında evlilik veya ittifak gerçekleşmesi büyük oranda imkansız.

Peki bu dini düşmanlık nasıl belirleniyor? Öncelikli faktörümüz mezhebinizin hangi din ailesine bağlı olduğuyla alakalı.

DD_Hostility.png

Peki İbrahimi dinler birbirlerine düşmancıl yaklaşıyorsa, nasıl oluyor da Katolikler ve Ortodokslar birbirlerini sapmış olarak görüyor? Cevabımız: Öğretiler.

DD_WM_Doctrine_Ecumenism.png

Aynı şekilde tüm Müslüman mezhepleri Muhammed'in gerçek varisinin kim olması gerektiğiyle ilgili farklı öğretilere sahip, bu durum Sunni Mezheplerinin birbirlerini Sapmış olarak görmesiyle sonuçlandığı gibi, aynı durum Şii Mezhepleri ve genel olarak Muhakkime mezhepleri için de geçerli.

Gnostik mezhepler bunun daha güçlü versiyonuna sahip ve birbirlerini Doğru olarak görüyorlar. Bu da farklı dinler içerisinde benzerlikler gösteren akımları bir araya toplayabilmemizi, farklı dinden mezheplerin birbirlerini daha yakın görmelerini yansıtabilmemizi sağlıyor.

DD_WM_Doctrine_Gnositism.png

Son olarak mezhebinizin diğer mezhepler ve diğer dinler tarafından nasıl görüneceğini etkileyen ilkelerimiz var:

DD_WM_Doctrine_Syncretism.png

Eğer diplomasi sizin uzmanlık alanınız değilse işi savaşla çözmeyi değerlendirebilirsiniz:

DD_WM_Tenets_Warfare.png

Din dediğimiz şeyin ne diplomasiyle ne de savaşla alakası yok, önemli olan görünmeyeni görebilmek diyorsanız aşağıdaki ilkeler size göre:

DD_WM_Tenets_Mysticism.png

Elbette bunlar Crusader Kings 3'teki öğreti ve ilkelerin sadece bir kısmı. Hepsini listelemek fazlasıyla zaman alacağı için aşağıda mezhep yaratma ekranındaki ilkelerin ekran görüntüsünü paylaşıyorum:

DD_WM_Tenets_List.png

Bu haftalık bizden bu kadar, umuyorum bu günlük sizlere Crusader Kings 3'teki ilk oyununuzda ve ondan sonra gelecek tüm oyunlarda denemek isteyeceğiniz bazı fikirler vermiştir.
[+] 5 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#2
Anlatılan şeyler güzeller ama nedense o papayı görünce gülmeden edemedim.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.