Günlük: HoI4 - Meksika Odak Ağacı
#1
hoi4-banner-2018.png
HoI4 günlüklerinde bu hafta Meksika'nın durumundan ve odak ağacından bahsediliyor.

https://forum.paradoxplaza.com/forum/ind...o.1125224/ :Meksika’ya hoş geldiniz. İç gerilimler, yozlaşmış politikacılar, kırsal bölgelerdeki isyanlar nedeniyle mahvolmuş ve kuzeydeki komşusu tarafından tehdit altındaki bir ülke. Man the Guns ile birlikte tüm bu engelleri aşıp, ülkeyi reform edip, 2. DS’na dahil olacak veya sınırlarını genişletecek kadar güçlü olma fırsatınız olacak.

mexico.jpg

İyi, Kötü ve Çirkin
Meksika siyasetine o zamanlarda diktatör Diaz’ı koltuğundan indiren devrimci generaller hakimdi. Bu generaller kendi aralarında kavga etmeye başladı, “pronunciamiento”larını yayınladılar (gücü ele geçirme girişimlerini haklı çıkarmaya çalışan bir şey) ve birbirlerine acımasızca ihanet ettiler. Bu “caudillo”lardan (savaş beyi, hami, işadamı ve politikacının birleşiminden oluşmuş bir kelime) en önemli üçü başkan Lázaro Cárdenas, başkan Plutarco Calles ve askeri lider Saturnino Cedillo’ydu. Yönetici komite, güç elde etmek için yavaş yavaş darbe ve iç savaş gibi şeylerden daha az şiddet içeren yollara yöneldi ama oyunun başında bu dönüşüm hala devam ediyor.

advisors.jpg

1934’ten 1940’a kadar başkanlık yapmış Lázaro Cárdenas, Meksika petrollerini devletleştirmiş, devletin imalat sanayisini finanse etmesini sağlamış, köylülerin tarlalarını ortak kullanmasını teşvik etmiş, köylüleri Ejido milisleri sayesinde korumuş ve bugün ülkeyi modernleştirmedeki rolü ile hatırlanan bir sosyalistti. Tarihsel olarak ılımlı muhalefetle anlaşmaya varabilme ve radikallerin yarattığı tehdidi azaltma yeteneği sayesinde Meksika’nın bir askeri diktatörlükten istikrarlı ve işleyen bir demokrasiye dönüşmesine yardım etmişti.

MEX_Calles_in_power.jpg

1924’ten 1928’e kadar başkan olan Plutarco Calles daha sonra “gölge başkan” olarak anılmıştı, adından da anlaşılabileceği gibi başkanlığı oldukça tartışılan bir konu. Devletin gücünün Katolik kilisesinden üstün olduğunu göstermek için rahipleri ve inananların üzerine acımasız bir baskı kurdu, bazı muhaliflere işkence ettirmeye ve hatta çarmıha gerdirmeye kadar ileri gitti. Kırsalda yaşayan çiftçiler bu zoraki sekülarizme karşı ayaklandılar (bu ayaklanmaya Cristiada deniyor) ve iç savaşta tecrübe edinmiş, modern top ve bombardıman uçaklarına sahip Calles’in askerlerine karşı yenildiler. Yine de ülkeyi yöneten komite endişeliydi ve eninde sonunda kilise ile devlet anlaşmaya vardı. Calles hala bir miktar güce sahip ve ya onu ülkeden atmalı ya da rolünü kabullenmelisiniz.

unit_models.jpg
San Luis Potosí valisi Saturnino Cedillo, Meksika’yı tehdit eden son caudillolardan biriydi. Cristero isyancılarından arta kalanları kendi özel ordusuna dahil etti ve kendi şehrinde bir bakıma bağımsız şekilde yaşamaya devam etti. Sonunda o da Cardenas’a karşı isyan etti. Bu isyan oldukça kısa sürdü çünkü Cardenas hükümeti başarılı bir şekilde Cedillo’nun desteğini kesti, milislerini silahsızlandırdı ve birkaç ay sonra kendisini savaş alanında öldürdü. Cardenas, Cedillo’nun isyanını Amerikalıların ve İngilizlerin teşvik ettiğini düşündü (petrol üretimini eline aldığı için) ama isyancılar için herhangi bir destek gelmedi.

Ekonomik Gelişme
economic_tree.jpg

Meksika oyunun başında en fazla petrol üreten ülkelerden biri. Amerika’nın ve İngiltere’nin petrol üretiminin devletleştirilmesine olan tepkisi Meksika’nın dışlanmasına ve neredeyse Almanya ile dost olmasına neden oldu. Oyunda uluslararası arenada önemli bir güç olmak istiyorsanız petrolünüzü geliştirmeniz lazım. Bunu yapmak için gereken altyapıyı ya Cardenas’ın sosyalizm ve ithal ikamesi yoluyla ya da Avila’nın liberalleşme ve özelleştirme yoluyla inşa etmeyi seçebilirsiniz.

oil_concessions.jpg

Hollanda günlüğünde görmüş olabileceğiniz gibi bir ülkeden başka bir ülkeye kaynak imtiyazında yeni bir mekanik var, bir eyaletin kaynaklarını bedavaya başka bir ülkeye aktarabiliyorsunuz. Bu mekanik Meksika’nın Royal Dutch Shell’e ve Kaliforniyalı Standard Oil’e verdiği petrol imtiyazları şeklinde de yer alacak. Bu varlıkları devletleştirmek Meksikalı devrimcilerin en başından beri yapılacaklar listesinde yer alıyordu ve başkan Cardenas bunun için adımlar attıktan sonra Amerika ve İngiltere ile anlaşmazlıklar başladı.

oil_focuses.jpg

Orduyu Genişletme
military_tree.jpg

Meksika 1936’ya savaş yorgunu, iç meseleler ve iç savaş tarafından mahvolmuş bir üçüncü seviye güç olarak başlıyor. Tabii her zaman böyle değillerdi. İstikrarsızlık başlamadan önce başkan Diaz tarafından kurulan silah sanayisi silah teknolojisi ve uçak üretimi konularında ilerleme kaydediyordu, hatta tank gelişimiyle ilgili testler de yapıyordu. Ünlü Mondragon tüfeği yarı otomatik hafif silahlar arasında öncüydü. Daha iddialı bir Meksika büyük ihtimalle İtalyan gambotlarını ve eski Amerikan muhriplerini de reddederdi.

aircraft.jpg

Fabrika ve tersane kurduktan sonra hem ordu hem de gemi dallarında bazı kararlar vermeniz gerekecek.

Denizde konvoy yağmalamaya veya doğrudan güçlü bir filo kurmaya odaklanabilirsiniz.

naval_ideas.jpg

Meksika’daki merkezi hükümet, çeşitli ayaklanmalarda piyadelerini, süvarilerini ve uçaklarını başarılı bir şekilde birlikte kullanmıştı ve sizde ordunun çeşitli alanlarını geliştirip en son top desteği ve uçak desteği arasında bir seçim yapabileceksiniz.

army_ideas.jpg

Diplomatik İlişkiler
diplomatic_tree.jpg

Amerika Meksika’yı “arka bahçesi” olarak gördüğü için Meksikalı liderlerin dikkatli davranması gerekiyor. Amerika’nın düşmanlarıyla dost olmak veya Amerika’nın ekonomik çıkarımlarını tehdit etmek gibi bağımsız eylemlerin çok büyük sonuçları olabilir. Amerika’nın Meksika’da ne kadar dahil olacağı hakkında biraz kumar oynamanız gerekiyor.

faction_focuses.jpg

Din
O zamanlarda Meksika toplumundaki en büyük ayrım şüphesiz kilisenin toplumdaki yeriydi. Meksika’yı yönetenlerin çoğu rahiplere karşıydı ve yasalar ile papazlar devlet tarafından kontrol ediliyordu. Burada kiliseyle tekrar anlaşmak veya daha önceden gidilen yol üzerinde gitmeye devam etmek size kalmış.

MEX_church_power_decisions.jpg

Kiliseyi desteklerseniz iki farklı grup gücü ele geçirebilir, Katolik muhafazakarlar ve Sinarşistler. Muhafazakarlar ile Manuel Gómez Morín ülkenin başına geçebilir. Kiliseyi desteklemek daha radikal bir gurubu da beraberinde getirebilir, Sinarşistleri. Bu grup bir “dindar-faşist” devlet kurmaya çalışabilir. İki ağacın da sonunda Cristero Savaşı’nda savaşan askerleri ordunuza dahil edebilirsiniz. Bunu yaptığınızda eski yönetici sınıfı sinirlenir ve gücü tekrar ele geçirmeye çalışır.

Devrimci Mirası
Oyunun başında Meksika ordusu farklı siyasi grupları destekleyen generaller ile ayrılmış durumda (çoğu kiliseye karşı). Bu nedenle yapacağınız ilk seçimlerden biri silahlı kuvvetlerinizin kaderini belirleyecek. Orduyu kontrol edip siyasete karışmamasını, daha profesyonel olmalarını sağlayabilirsiniz veya bu gruplardan birini benimseyerek ülkenin siyasi durumunu hızlıca değiştirmeye çalışabilirsiniz.

Gold Shirtleri (altın gömlekliler) destekleyemeye karar verdiğinizde ülke papazlara karşı olan otoriter bir rejime dönüşür. Bu rejimin durumu farklılık gösterebilir. Plutarco Calles’i destekleyerek (Jefe Maximo odağını seçerek) devleti tamamen kontrol edebilirsiniz. Eğer Calles sürgüne gönderilmiş ve general Saturnino Cedillo desteklenmişse, Calles muhalefetin başına geçecek ve hükümeti kontrolü altına alacak. Bu iki şey de olmazsa ülkeyi Gold Shirtlerin lideri Nicolás Rodríguez Carrasco yönetecek.

civil_wars.jpg

MEX_saturnino_cedillo.jpg

Sağcı otoriterlere karşılık olarak komünist Red Shirtleri (kırmızı gömlekliler) destekleyebilirsiniz. Bu devrimci hareket başkanlık koltuğunu Trotsky destekçisi komünist partisi başkanı Hernán Laborde’ye verecek.

MEX_hernan_laborde.jpg

Laborde’nin akıl hocasını daha önceden hükümetinize davet ettiyseniz işler değişebilir.

MEX_trotsky_is_marching_home.jpg

O zaman Leon’un kendisi başa geçer. Uyanmış, kızgın ve Stalin’e karşı intikam almak için hazır bir şekilde.

MEX_Trotsky_awake_and_angry.jpg

Trotsky başa geçtiğinde amacınız Dördüncü Enternasyonal’e liderlik etmek ve “üçüncüsüne” (yani Comintern) ne kadar üstün olduğunu göstermek olacak.

Daha barışçıl çözümler istiyorsanız siyasi yöneliminize göre farklı araçlarınız olacak. Eğer komünistseniz ve 4. Enternasyonal’i benimsemek istemiyorsanız Devrimci Amerikan Birliği’ni kurup Latin Amerika’da komünizmi yaymaya çalışabilirsiniz.

Daha sağcı bir hükümetle Hispanizmi destekleyebilirsiniz. Bu konsept Güney Amerika ülkelerinin birbirlerini desteklemesini ve tüm Güney Amerika ülkelerinden oluşan bir ittifak kurulmasını öngörüyor.  Faşistseniz (Sinarşist veya papaz karşıtı) Hispanizm daha şiddet içerikli bir şey olacak. Güney Amerika ülkelerini zorla bir araya getireceğiniz savaş amaçları (wargoal) veren odakları açacak.

Latin Amerika ile pek uğraşmak istemiyorsanız “Realpolitik”i benimseyip hayatta kalmak için müttefikler arayabilirsiniz.

Sınırları Genişletmek
Sadece Japonlara karşı Amerika’ya yardım için uçak göndermek istemiyorsanız diplomatik durumunu düzgün hale geldiğinde farklı genişleme yolları olacak. Bunların çoğu komşu ülkelere karşı savaş amacı verecek ve bazı durumlarda yeni corelar sağlayacak.

MEX_territorial_integration.jpg

Buradaki en ilginç plan “Operation Just Cause”. Bunu onayladığınız zaman Panama kanalı bölgesinin kontrolü için ABD ile bir sınır çatışmasına gireceksiniz.

MEX_operation_just_cause.jpg

Amerika’yı sinirlendirdiğiniz için tabii ki de dikkatli olmanız gerek.

Meksika Man the Guns için olan son odak ağacımızdı, gelecek hafta denizdeki ve gemi savaşlarındaki değişikliklerden konuşmaya devam edeceğiz.
[+] 6 üye Ragnvaldr nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Son dört beş günlük olabilir mi?
Ara
Cevapla
#3
Sanmam
Ara
Cevapla
#4
Troçkim şekil, Sovyetler çekil.
Ara
Cevapla
#5
(25-10-2018, 21:38)POWERFUL : Sanmam

Daha ne günlük yıcaklar ki?
Ara
Cevapla
#6
Olay sadece günlük yayınlamak değil oyunun dengesini iyi oturtmaları gerekiyor yakıt dır o dur şu dur
en azından en erken Aralık-Ocak ayı diyeyim sana
Ara
Cevapla
#7
Umarım yakıt sistemi hoi3 gibi olmaz yeni başlayanlar çok sıkıntı çekiyordu deneyimli bi oyuncuda ufak uğraşlar sonucu ihtiyacı olmayacak kadar depolayabiliyordu
Ara
Cevapla
#8
Trotsky'nin başa geçmesi olayını tamamen Darkest Hour Communist Germany modundan araklamışlar. Eventin içeriği bile aynı!
Ara
Cevapla
#9
(26-10-2018, 19:12)StalinistPanda : Umarım yakıt sistemi hoi3 gibi olmaz yeni başlayanlar çok sıkıntı çekiyordu deneyimli bi oyuncuda ufak uğraşlar sonucu ihtiyacı olmayacak kadar depolayabiliyordu

Üretilen yakıt inşaa ettiğimiz silolarda saklanıcak. Başkentte değil. Buda stretejik bombardımanın etkisini arttıracak. Bu siloları vurursak düşman araçları çok yavaşlıcak. Aslında sentetik petrol ile üretilen yakıtada bir ayar verip soğuk havada verimini düşürseler iyi olur. Böylece Almanya'nın kafkas petrollerine gitme olayı daha gerçekçi olur.
[+] 1 üye Semavi7 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.