HABSBURGLAR
1278-1918 yılları arasında Avrupa'da, özellikle Avusturya'da, saltanat süren hanedan. Hanedanın tarihi kesin olarak X. yy.'da, Altenburg Şatosu'nun sahibi Guntram'la başladı. XI. yy.'da Werner I, Aargau'daki şatosunun adını aldı (Habichtsburg : "Aladoğanlar şatosu".). Zamanla aile, İsviçre'yi (Luzern, Yukarı Alsace, Zürich) alarak topraklarını genişletti; Rudolf I imparator unvanı aldığında (1273) Hasburg ailesi, Schwaben'e iyice yerleşmişti.
Habsburglar, Marcfelde zaferiyle (1278) Avusturya'yı, Krain'i ve Steiermark'ı ele geçirdikten sonra bu bölgelere iyice yerleştiler ve Avusturya sülalesi adını aldılar; ama İsveçli uyruklarının isyanıyla ilk topraklarından çıkarıldılar. Vesaret kavgaları ailenin gücünü uzun süre tehlikeye düşürdü (1379'da Albrecht ve Leopold kollarının ayrılması, 1395'te yeni bir paylaşım) ve imparator Friedrich III döneminde doğrudan aileden gelmeyen kollar ortadan kalktı. XV. yy.'da Hasburglar başarılı evliliklerle topraklarını iyice genişletti. Maximilian'ın Marie de Bourgogne'la evlenmesi Hollanda ve Franche-Comté'yi (1477), Güzel Felipe'nin Deli Juanla evlenmesi Castilla ve Aragon'u (1496), Ferdinand'ın Anna'yla evlenmesi Bohemya ve Macaristan'ı (1521) kazandırdı.
Aile, Karl V ve kardeşi Ferdinand döneminde gücünün doruğuna ulaştı; daha sonra birliğini yitirdi: ailenin büyük kolu, Felipe II'yle tüm İspanyol topraklarına hüküm sürerken küçük kolu, Alsace, Bohemya ve Macaristan krallıklarının Avusturya ve Almanya'da kalan topraklarıyla sınırlı kaldı, ama 1741 yılı dışında imparatorluk tahtını elinde bulundurdu. Otuz Yıl Savaşları'ndan sonra Viyana Habsburgları güçlerini bir süre yitirdilerse de büyük kolun yok olmasında (1700) sonra Milano, Hollanda, Napoli ve Sicilya'yı geri aldılar; gene bu sırada Türkler Macaristan'ı kaybetti. Leopold'un aldığı önlemler (1703) ve özellikle Pragmatische Sanktion sayesinde (1713), Bohemya ve Macaristan'ı içine alan, aileye bağlı devletlerin bütünlüğü sağlandı.
Bununla birlikte, Karl VI'nın ölümü (1740), her şeyi tehlikeye düşüren ciddi bir bunalıma yol açtı; ama sonuç olarak imparatorun kızı Maria Theresia sadece Silezya'yı yitirdi. Maria Theresia'nın evlenmesiyle sülale, Habsburg-Lorraine hanedanı adını aldı (1736) ve bu dönemden güçlenerek çıktı. Kutsal İmparatorluk'un sonunun geldiğini gören Franz II, kendisini Franz I adıyla "Avusturya İmparatoru" ilan etti. Hollanda'yı yitirmekle birlikte, bazı Habsburglar'ın prenslikler elde ettiği İtalya'da durum sağlamlaştırdı. İtalya'dan (1859), sonra Almanya'dan da (1866) çıkarılan Franz Joseph, bir yıl sonra "İmparator ve kral" unvanı aldı ve yitirdiklerini Balkanlar'da gidermeye çalıştı. Bu siyaset, hanedanın devrilmesine yol açtı. Kasım 1918'de son imparator Karl I topraklarını terk etmek zorunda kaldı.
Aslında sadece soy ağacını ekleyecektim ama "Kuru kuru olmaz" dedim bu kısa bilgiyi de ekledim.
Not : Pazartesi günü soy ağacı ve haritalar eklenecek.
Sinkaf-ül Tertibat