08-05-2019, 00:42
(Son Düzenleme: 10-05-2019, 21:41, Düzenleyen: ozgunyildiz.)
145 - ? Basileus Eurycratides Agiad
ek bilgi : harita milattan öncesinin haritasıdır.
BÖLÜMÜN TARİH ARALIĞI : 10 Ağustos 145 - 12 Şubat 147
OLAY 1 : Durum Değerlendirmesi
Sıcak bir Ağustos ayıydı. Spartalı komutan-lider dünya haritası önünde kara kara düşünüyordu. Çünkü pekte uzak sayılmayan diyardan gelen haberler pek iyi değildi. Yakın yıkın yağmalayın sesleri yükseliyordu.
Bu sesin üzerine yürüyüp onu bastırmak için aklında ki düşünce olan büyük Yunan birliğinin temellerini planlamaktaydı. Yunan yarımadasında bir çok şehir devleti mevcuttu. Bir yanda batıda aynı şehir-devlet yapılanmasında latinler vardı. Karşı kıyıda ise doğuda ise takas usulünün yerine yeni bir bakış açısı getirerek ekonomiye farklı bir boyut kazandıran paranın mucidi büyük Lidya Krallığı
bulunmaktaydı. Tahta çıkmasının üzerinden henüz bir kaç gün geçen Agiad ailesinden Eurycratides, dünya haritası önünde yaptığı toplantıda diplomatlarına dönerek 'Birlik için ya çok iyi askeri disiplin yada çok iyi diplomatik ilişki yürütmek gerekir. Biz ikisinide uygulayacağız..!' dedi.
OLAY 2 : Kimin hakkı ?
Eurycratides'in karısı ve çocuğu yani tahtın varisi yoktu.Birlik için gecesini gündüzüne karıştıran Eurycratides bu konuyu zamanla unutmuştu.Ama Sparta'nın köklü ailelerinden Eurypondids ailesi bu konunun üzerine fazlaca düşünüyordu. Halk arasında iyice nüfuzlarını kabul ettiren Eurypondids'ler kısa süre içerisinde Eurycratides'in yanına taht için güçlü iddiası bulunan Ariston'u çıkardılar.Böylece Sparta'da iki kral dönemi başlamış oldu.
OLAY 3 : Diplomasi
Ariston'un varis olarak saraya adım atmasından sonra 5bin kişilik ordusunu yavaş yavaş hazırlamaya başladığı söylentisi iyiden iyiye yayılmıştı. Bu ordu hazır hale gelmeden Eurycratides elini güçlendirmek için ilk savaşını kazanmalıydı. Bunun üzerine diplomatlarınada söylediği söylediği gibi ilk adım olarak güçlü ve sağlam müttefikler elde etmek üzere diplomatlarını görevlendirdi. Stratejik öneme sahip olan kuzey şehirlerinden Aigion ve Pellene, ada şehir-devletlerinden Gortyn ve İtalya yarımadasında latinlerin arasında hüküm süren Yunan devleti Taras ile müttefiklik anlaşmaları sağlandı.
OLAY 4 : Savaş ilanı (145)
Müttefikler ile yapılan anlaşmaya göre ilk 10 yıl herhangi bir hücum savaşında birbirlerine destek göstermeyeceklerdi. Ancak başka devletler tarafından
saldırıya uğrarsak tüm ordular seferber edilecekti. Bu yüzden anlaşma gereği ilk savaşında Eurycratides sadece 4 bin Spartalı ile savaşa girdi.
OLAY 5 : Savaş (145 - 147)
4 bin Spartalı Lykosoura şehrinde mevzilenmiş olan 3 bin düşman askerinin üzerine doğru tüm gücü ile saldırıya geçti.
Taktiksel açıdan müthiş donanıma sahip olan Eurycritides'in önderliğindeki Spartalı ordusu sadece bir kaç gün içerisinde tüm düşman ordusunu dağıttı. Ardından ordunun belli bir kısmını Heraia şehrinin alınması için gönderen Eurycratides kendiside ordunun büyük kısmı ile Lykosoura kalesinin kuşatılmasına katıldı.
Kısa süre içerisinde Heraia şehrini alan askerler Lykosoura kuşatması için geri hareket ettiler. Ancak kale bir türlü alınamıyordu. Eurycratides meydan muharebesi konusunda muazzam başarılı bir komutandı ancak kale kuşatmaları için yetersiz kalıyordu.
Ariston ise söylenti halinde olan 5 bin kişilik ordusunu hazırlamıştı ve Eurycritides'in kuşatmasına yardım için orduyu harekete geçirdi.
Kuşatmaya 5 bin kişinin daha katılması ile beraber 504. günün sonunda Lykosoura şehri kalesi alındı.
OLAY 6 : Sarılan yaralar
Lykosoura meydan muhasebesinde kaybedilen 1.126 Spartalı için gözyaşları dökülürken Eurycratides yardıma gelen ordudan pek hoşnut olmasada sınırların genişlemesinin dinginliği ile odasına çekildi.
BÖLÜMÜN TARİH ARALIĞI : 12 Şubat 147 - 7 Kasım 148
OLAY 1 : Hızlı Kararlar
Eurycratides geride kalan savaşın anısına bir sembol yaptırmak istiyordu. Danışmanlarınında tavsiyesi ile heykeltraş sanatçılarından en maharetlisini görevlendirerek bir heykel yaptırttı. Heykel 3 metrelik mitolojik ögeler içeren oldukça etkileyici bir heykeldi. Herkes memnun olmuş ve halkın Eurycratides'e bakış açısı iyileşmişti.
Ufakta olsa destekçilerini arttıran Eurycratides askeri gelişmeler için incelemelere başladı ve bunun sonucunda çok daha dayanıklı silahlar yapılarak askerlere dağıtıldı. Bu silahlar savaş alanında daha hızlı hareket etmelerini ve daha fazla düşmana hasar vermelerini sağlayacaktı. Hemen ardından başkentte 1.000 kişi askeri eğitime alındı.
Kısa süre sonra ise askeri eğitim tamamlandı ve Eurycratides'in komutasındaki 4bin askerin arasına katıldılar. Bütün bunlar halk ve askerler arasında acaba bu bir sefer hazırlığımı yoksa herşey güvenlik için mi diye soruları sordurmaya başlamıştı.
OLAY 2 : Gerçekleşen sorular ve savaş ilanı
Eurycratides, sınır komşusu ve tarihsel düşmanların arasında olan Argos ile sınırları genişletip müdahale alalını genişletmek istiyordu. Bunun üzerine Sparta ile arası pekte iyi olmayan Tegea şehir devletine savaş açıldı. Eurycratides bu savaşın planını net şekilde yapmıştı. Ordu 5bin kişiden oluşan iki parçaya bölünmüştü. Bunun sebebide Tegea ile girilecek savaşta bir diğer sınır komşusu Psophis şehir devletinin savaşa Tegea'nın yanında girme istediydi.
OLAY 3 : Savaş
Savaşın planına göre Ariston 5 bin kişi ile Tegea üzerine gidecekti. Eurycratides ise Psophis'i almaya çalışacaktı.
İki kralda savaş meydanında korkusuzca çarpışıyordu. Kısa süre sonra iki cephede de zafer kazanıldı. Hemen ardından ise dağılmış düşman orduları tamamen dağıtıldı.
OLAY 4 : Düşen kaleler
Eurycratides 2. savaşında ilk savaşından aldığı derslerden yola çıkarak bir kale kuşatması nasıl yapılır öğrenmişti. 108 gün içerisinde kaleyi alıp kuşatmada bu sefer zorlanan Ariston'a yardıma gitti. Ariston'un başlattığı kuşatma ise 477 gün içerisinde Eurycratides geldikten yaklaşık 300 gün sonra tamamlanmıştı.
OLAY 5 : Zafer..
İki şehrinde kalesi alındıktan sonra hemen ilhak anlaşmaları hazırlandı ve zorla Psophis ve Tegea'ya kabul ettirildi. Ayrıca Tegea hazinesi sağmalanarak 10 altın Sparta hazinesine konuldu.
OLAY 6 : Getirdikleri götürdükleri
Nihayet savaş sona ermişti. Başkumandan Eurycratides ve komutan Ariston alkışlarla Sparta'da karşılanmışlardı. Savaşta hem 2 yeni şehir Sparta komutasına gemişti hemde ticaret yollarında güç sahibi olunmuştu. Askeri hamleler içinde Argos'a tırnak farkı ile üstünlük kurulmuştu. Ancak Ariston'un yönettiği kale kuşatmasında ordunun tüm kaynakları kullanıldığından ülkede ordudaki erkekler dışında yaşlılar ve çocuklar hariç savaşabilecek erkek kalmamıştı. Eurycratides ve Ariston insan kaynaklarının gelişimi ve yönetimi konusunda hemfikirdeydiler.