İleti Sayısı: 3,105
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
36
29-05-2018, 01:42
(Son Düzenleme: 20-06-2020, 12:39, Düzenleyen: Duman.
Düzenleme Nedeni: Başlık düzenlendi.
)
Tür: Fantastik
Yayım Yılı: 1965
Dune Serisi (1965-1985)
-
Dune (1965)
Dune Mesihi (1969)
Dune Çocukları (1976)
Dune'un Tanrı İmparatoru (1981)
Dune Sapkınlar (1984)
Dune Rahibeler Meclisi (1985)
Dune adıyla bilinen Arrakis gezegeni, evrende baharat adı verilen uyuşturucu maddenin çıkarıldığı tek gezegendi. Bir çöl gezegeni olan Dune'u, Padişah İmparator'un isteği üzerine Harkonnen Henadnı yerine Atreides Hanedanı'nın yönetmeye başlayacak olması ise tüm değişimlerin başlangıcıydı.
Baharatın sağladığı geleceği görme gücüne herkesten daha çok ihtiyaç duyan Uzay Loncası'nın sözünden çıkamayan Padişah'ın, güç delisi Harkonnenların ve öngörü gücüne rağmen Lonca'nın bile gelişimi fark edemediği bir değişken vardı. Atreides Hanedanı'nın genç varisi Paul Atreides.
O, hem yıllardır beklenen kurtarıcıydı hem de yapılan tüm planların düğüm olduğu yegane insan. Uzun yıllar üzerinde çalışılan genetik debeylerin sonucu da olabilirdi. Fremen denen çöl kavminin mesihide.
Dune. Dune serisi üzerine malesef üç beş satır yazıp kenara çekileceğimiz bir seri değil. Henüz seriyi bitirmemiş olmama rağmen, şunu söyleyebilirim ki sadece bilimkurgu-fantezi kitabı değil Dune. Derinlemesine incelenebilecek bir sosyal yapısı, dini öğeleri, büyük incelikle yerleştirilmiş sembolleri olan bir seri. Yazar Frank Herbert gerçekten muhteşem ve değişik bir kafa yapısına sahip yazar olmalıydı. Genel kalıp fantezi kitaplarının çok dışında kalan bir seri. Örneğin dini öğeler olarak İslamiyet'ten etkilenişi başlı başına bir yenilik fantezi evreni için. Henüz üçüncü kitapta olduğum için daha fazla yorum yapmak istemiyorum ama fantezi sevin sevmeyin kesinlikle okumanız, başlamanız gereken bir seri.
İleti Sayısı: 1,686
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
14
Frank Herbert tarafından yazılan ana Dune serisi hem atmosfer hem de hikaye olarak çok iyi. Hugo ve Nebula gibi iki önemli ödülü kazanması bunun en büyük tescilidir. Hikaye ise oldukça ilgi çekici ve konuda da yazdığı gibi yaratılan evren, evrendeki dinler, gelenekler ve olaylar büyük incelikle oluşturulmuş. Onun dışında kitapların okuması oldukça rahat, Türkçe çevirileri iyi. Sanırım şu ana kadar Türkiye'de kitaplar iki basımevi tarafından basıldı: İthaki veya Kabalcı. İkisi arasında kalite olarak çok fark yok gibi. Sadece İthaki'nin kitap tasarımları ve basım kalitesi daha iyi. Frank Herbert'in ardından oğlu Brain Herbert tarafından yazılan kitaplar hakkında eleştiriler hiç iyi değil ve ne yazık ki konu olarak ilgimi çeken Butlerian Cihadı da onlar arasında yer alıyor.
Sinkaf-ül Tertibat
İleti Sayısı: 3,344
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
56
Okumak istiyorsanız İthaki'den çıkanları okuyun dili akıcı ve anlaşılabilir, @ Doraemon pek bir farkı yok demiş ama İthaki'nin versiyonu Kabalcı'nın tekrar gözden geçirilip düzenlenmiş hali, çevirmen ikisinde de aynı.
Kitap hakkında konuşmam gerekirse sevmedim açıkçası. Atmosferi ve Frank Herbert'ın kurduğu dünya gayet güzel ama karakterlerde ve hikayede eksiklikler olduğunu düşünüyorum. Bilim kurgudaki yeri tartışılamaz, etkisi büyüktür ama çoğu bilim kurgu kitabı gibi güzel ve ilginç bir dünya kurup onunla bir şeyler yapamamış. Kitap sürükleyici, kendisini okutuyor fakat hikayesi vasat kalıyor. Belki sevmememin nedeni kitabın bilim kurgu türüne olan etkisinden dolay içerdiği şeylerin çok tekrarlanmış olmasıdır, bilemiyorum. "Nerd" gibi davranıp ne dediğimi daha iyi açıklamak için oyunlardan örnek vermek istemiyorum ama kitap Skyrim gibi geliyor bana, dünyası ilgi çekici ama hikayesi, karakterleri kötü.
•
İleti Sayısı: 3,668
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
54
Açıkçası Cihat üçlemesini bitirip ana seriye geçmiş biri olarak -ki daha ilk kitaptayım- Cihat üçlemesinin neden bu kadar kötü yorumlar aldığını anladım. Bence Brain Harbert kötü bir yazar değil. Kısa kısa bölümlerle -ki üç kitabın üçünde de hatırladığım kadarıyla en uzun bölüm on sayfaydı-, oldukça sade ve her detaya inmeden yaptığı betimlemeleri ve biraz sığ olmakla beraber , anlaşılabilir karakter yapılarıyla akıcı ve basit bir kitap üçlemesi sunuyor. Ama Frank Harbert'e baktığımızda çocuğuna nazaran oldukça derin ve detaylı betimlemeleri, karmaşık karekter yapısı ve bunu destekleyen karakterlerin iç sesleri, Cihat serisinin aksine detaylı dünya yapısı ve bir sürü ince detayla oğlundan daha iyi bir yazar. O yüzden bence ana seriye başlanmadan önce Cihat üçlemesi, Dune evrenindeki bazı temel şeylere alışmak için beklentinizin olmaması şartıyla okunabilir. Ama şahsen eğer ana seriyi bitirmişseniz ve bir Frank Harbert kitabı gibi bir kitap okumak istiyorsanız, okumayın. Çünkü hayal kırıklığına uğrarsınız.
•
İleti Sayısı: 762
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
3
Henüz sadece ilk kitabı okudum. Bence kitap çevirisi çok iyiydi hatta en iyi çevirilmiş fantezi-bilim kurgu eserlerinden olabilir.
İçeriğe bakarsak ne kadar çok esere etki ettiğini, ilham verdiğini görmemek mümkün değil. Diğer kitapları okumadım ama ilk kitabı okuduğum kadarıyla Yüzüklerin Efendisi veya güncel olarak Buz ve Ateşin Şarkısındaki gibi bu kitabın evreninde de ırklar, dinler, aileler, mekanlar çok iyi işlenmiş. Detaylandırılmış. Sadece kitap değil alternatif evren yaratıldığı kitabın arkasındaki ek bölümünün uzunluğundan bile anlaşılıyor. Fantezi-bilim kurgu okurları kaçırmamalı.
Vir sapit qui pauca loquitur
Aşağıdaki 1 üye Emirhan nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Emirhan nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Justicar
İleti Sayısı: 6,464
Üyelik Yılı: 2019
Imperium:
79
Serinin ilk kitabı Dune'u iki gün önce bitirdim. Kitap öyle sürükleyiciydi ki en ufak bir boş zaman yakalasam bile hemen Dune'u açıp okudum. Hakikaten de ustalıkla yazılmış bir eser.
Bu kitabı diğer serilerden farklı kılan unsurlardan biri karakterlerin düşünce dünyalarının anlatımı. Dune'da karakterlerin düşünceleri çok ustaca anlatılmış. Hatta karakterlerin düşüncelerinin hikâye üzerinde en az diyaloglar kadar tesiri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Yazarın üslubu, anlatım tekniği iyi hoş da, beni kitaba ve Frank Herbert'a asıl hayran bıraktıran ise Fremenlerin gerçek bir halk gibi tasviriydi. Fremenler Arrakis'in yerlileri ve Arrakis'te su olmadığı için Fremenler suyu çok kıymetli bir para birimi gibi kullanıyorlar. Suya verdikleri kıymet, vecizelerine, dualarına hatta cenaze ayinlerine yansımış. İşte bu gerçekçilik ve tutarlılık beni Fremenler hakkında daha çok bilgi edinmeye itti. Fremenlere ve kültürlerine hayran kaldım.
Son olarak şunları söylemek istiyorum: Kitabın kalın olması (Roman kısmı 700 sayfaya yakın) gözünüzü korkutmasın. Kitabın hikayesi, yaklaşık 100 sayfa okursanız sizi içine çekmeye başlıyor ve bir süre sonra kitabı bir an önce bitirmek istediğinizi fark ediyorsunuz.
İleti Sayısı: 6,464
Üyelik Yılı: 2019
Imperium:
79
24-08-2020, 14:03
(Son Düzenleme: 16-12-2021, 21:14, Düzenleyen: Attila the Hun. Toplamda 1 kere düzenlenmiş.)
Neredeyse 1 senelik bir aranın ardından Dune Mesihi'ni bitirdim. Dune'a yakışan bir devam kitabı olduğunu söyleyebilirim.
Bu kitapta Dune'un aksine aksiyondan çok siyasete ve entrikalara şahit olduk. Paul savaşı kazanıp İmparator olsa bile ölene kadar içinde yaşadığı mücadele sonlanmadı. Idaho gibi bir eski dostu (tam manasıyla olmasa da) tekrar görmek sevindirici olmasına rağmen Paul ve Chani'nin kaybı üzücüydü. Birinci kitapta ölen Dük Leto'ya da kendimi daha çocuk olan Paul'ün yerine koyarak üzülsem de, yüzlerce sayfa okuduktan sonra bağlandığım Paul'ü kaybetmek daha üzücüydü. Paul aynı babası gibi büyük fedakarlıklarda bulunarak sevdiklerini ve galaksideki düzeni korudu. Kafamda hâlâ bazı soru işaretleri var fakat ilerideki kitaplarda bunların cevaplanacağını düşünüyorum.
•
İleti Sayısı: 6,464
Üyelik Yılı: 2019
Imperium:
79
13-01-2021, 13:31
(Son Düzenleme: 13-01-2021, 13:35, Düzenleyen: Attila the Hun.)
İthaki Yayınları, seride yayımlamadığı son 2 kitabı ve Brian Herbert ile Kevin J. Anderson'ın Hanedan Üçlemesi'ni yayımladı. Sevindirici bir haber.
Dune Sapkınları
Dune Rahibeler Meclisi
Dune: Atreides Hanedanı
Dune: Harkonnen Hanedanı
Dune: Corrino Hanedanı
İleti Sayısı: 3,668
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
54
Orijinal serinin Sarmal çevirisi ve Cihat üçlemesine sahiptim. Sanırım zaman bulduğumda seriyi İthaki'den bir kez daha okumayı deneyebilirim.
•
İleti Sayısı: 6,464
Üyelik Yılı: 2019
Imperium:
79
Frank Herbert'ın gönderdiği bir mektupta yer verdiği telaffuzlar.
İleti Sayısı: 3,668
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
54
Aşağıdaki 1 üye Onur34 nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Onur34 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Yohaynes
İleti Sayısı: 246
Üyelik Yılı: 2020
Imperium:
5
Seriye 2021 deki film çıkmadan 1 ay önce başlamıştım ve araya farklı kitaplar da girse 4 5 gün önce Rahibeler Meclisiy ile seri bitti. Senelerdir ağır bir lotr fanıyım bu kitabı okumamış olmaktan çok pişmanlık duydum. Böyle bir cevheri çevremde okumayan kim varsa başlatmaya başladım. Gerçekten onlarca şeyi bu kadar iyi harmanlayan çok az eser gördüm. Oğlunun kitaplarını da ileriki okuyacağım zamanlarda.
Bu da kendi sevdiğim şeyleri paylaşmak isteyerek kurduğum kanalın ilk videosu. İleriki zamanlarda pek çok konuda pek çok şey anlatacağım.
Onen i-estel elyë, ú-chebin estel anim.
•
İleti Sayısı: 246
Üyelik Yılı: 2020
Imperium:
5
İleriki zamanlarda karakter biyografileri, olaylar, topluluklar ve Frank Herbert in hayatından da bahsetmeyi düşünüyorum.Yeni güneş kitabı serisi bitince onun hakkında da içerik hazırlamayı düşünüyorum. Bu tarz büyük fantastik ya da bilim kurgu evrenleri hakkında pek fazla türkçe video yok maalesef. Tavsiyeler ve eleştrilere her türlü açığım özelden yazarsanız çok sevinirim.
Onen i-estel elyë, ú-chebin estel anim.
Aşağıdaki 1 üye Tusalant nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Tusalant nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• cemal
İleti Sayısı: 4
Üyelik Yılı: 2023
Imperium:
0
Dune'un Türkçe birinci baskısını aramaktayım, elinde olan varsa iletişime geçebilir.
•
İleti Sayısı: 246
Üyelik Yılı: 2020
Imperium:
5
Onen i-estel elyë, ú-chebin estel anim.
•
|