Konu Dizisi: Tanrılar ve Kahramanlar #1: Aşil
#1
I32XPdZ.jpeg

TANRILAR VE KAHRAMANLAR: AŞİL
Tarih Forum'un yeni konu dizisi Tanrılar ve Kahramanlar'ın ilk konusuna hoş geldiniz. Bu seride antik çağın mitolojik figürlerinden, inanışlarından, tanrılarından ve savaşlarından sözedeceğiz. Tanrılar ve Kahramanlar serisinin ilk konusunda özellikle Truva Savaşı esnasındaki kahramanlıklarıyla tanınan Aşil. Myrmidonların lideri olan Aşil Yunan mitolojisinin en güçlü savaşçılarındandır. Aşil'in umursamaz tavrı, kolay öfkelenmesi ve kibri sonunu getiren şeylerden olacaktır.

AŞİL'İN ÇOCUKLUĞU
Yunan mitolojisinde Aşil Peleus ve Thetis'in oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Thetis, oğlunu ölümsüz yapmak için yeraltı dünyasına inip kendisini bebekken Styx nehrine sokmuştur, ancak Styx Aşil'i Styx nehrine sokarken onu topuğundan tuttuğu için topuk kısmı suya değmemiştir. Oğlunun ihtişamlı ancak bir o kadar da kısa bir hayat süreceğini gören Thetis Aşil'i dünyadan soyutlaştırarak Skyros'ta Lykomedes'in kraliyet ailesiyle birlikte büyütmüştür, hatta bazı kaynaklara göre Aşil burada geçirdiği dönem boyunca kız rolü yapmıştır. Bazı hikayelerde Aşil'in aynı zamanda Herkül'ün de hocası olan Chiron tarafından eğitim gördüğü anlatılır.

8GXL2vX.jpeg

Truva Şehirleri

TRUVA SAVAŞI
Aşil'in maceralarına dair en detaylı bilgi Homeros'un Truva Savaşı'nı anlattığı İlyada adlı eserine dayanır. Birçok kişi için eğer İlyada bir sanatsal yapımsa, Aşil o yapımın yıldızı, bir bakıma başrol oyuncusudur, öyle ki Homeros bile hikayesini "Aşil'in öfkesinin hikayesi" şeklinde tanımlamıştır. Kitabın başlarında Ithaca'nın Kralı Odysseus Aşil'i bulup Yunanlarla Truvalılar arasındaki savaşta kendilerine yardımcı olması için ikna etmekle görevlendirilir. Aşil'in ihtişama olan zaafını farkeden Odysseus bu ikna çabalarında başarılı olur ve Aşil beraberinde her biri 50 Myrmidon askeri taşıyan 50 gemiyle birlikte Truva'ya yelken açar. Zeus'un oğullarından Aeacus'un yönettiği Aegina adasında tüm nüfusun vebadan hayatını kaybetmesi üzerine Aeacus babası Zeus'a yalvarmış, Zeus oğlunun bu yakarışına adadaki tüm karıncaları insana dönüştürerek cevap vermiştir, bu insanlar zamanla Myrmidon olarak bilinmeye başlamış ve özellikle savaş alanında verilen her emri sorgulamadan yerine getirmesiyle bilinir hale gelmiştir. Aşil Aeacus'un torunudur.

Aşil savaş alanına geldiğinde Truva 10 senedir kuşatma altındadır ancak düşmemiştir. Aşil bölgede 23 şehri yakıp yağmalamış, Truva prenslerinden Troilos'u yakalayıp Apollo'nun şerefine kurban etmiştir. Bu durum Yunanlarca iyi şans göstergesi olarak görülmüştür çünkü rahiplerin söylemesine göre eğer Yunanlar 20 yaşından küçük bir prensi yakalayıp öldürebilirse Truva düşecektir. Bazı kaynaklara göre Aşil Troilos'u Apollo'ya kurban etmemiş, Apollo'nun tapınağındayken onu yakalayıp öldürmüştür, bu da Apollo'ya büyük bir saygısızlıktır ve Aşil bu saygısızlığın karşılığını alacaktır.

Bu raddeye kadar işler Yunanlar için iyi giderken, Mycenae Kralı Agamemnon ile Aşil'in arasında bir kavga çıkar ve Aşil askerlerini geri çeker. Söylentiye göre Aşil düzenlediği yağmalar esnasında güzel 2 kız bulur Breseis ve Chryseis. Bu kızlardan Chryseis Apollo rahibesidir. Breseis'i kendine alan Aşil Chryseis'i Agamemnon'a gönderir, ancak Chryseis'in babası Chryses kızının serbest bırakılması için fidye ödemek ister. Agamemnon fidye karşılığı kızı serbest bırakmayı kabul etmeyince Apollo tekrardan kızdırılır ve Yunan ordusunun yeraldığı kampta veba yayılmaya başlar. Agamemnon yaptığı hatayı farkedince Chryseis'i serbest bırakır ancak bunun karşılığında Aşil'den Breseis'i ister. Bunun küçük düşürücü bir talep olduğunu söyleyen Aşil kamptan ayrılır.

Aşil'in ayrıldığını farkeden Truvalılar cesaretlenip Yunanların kamplarına daha da yaklaşmaya başlar, sahildeki Yunan gemilerine saldırılar düzenler. Agamemnon Aşil'in geri dönmesi için Breseis'i geri vermeyi ve hediyeler sunmayı teklif eder, ancak Aşil bir türlü ikna olmamaktadır. En sonunda devreye Aşil'in arkadaşı Patroklos devreye girer ve en azından Myrmidonların savaşta kullanılmasına izin vermesini söyler, Aşil sadece defansif savaşlarda kullanılmak şartıyla Myrmidonları Patroklos'a emanet eder ve Patroklos'a zırhını verir. Truvalılar Aşil'in zırhını gördüğünde Aşil'in geri döndüğünü düşünüp geri çekilmeye çalışır ancak Patroklos Aşil'e verdiği sözü tutmayıp Truvalılara saldırarak bu esnada Zeus'un oğullarından Sarpedon'u öldürür. Tam bu esnada tekrardan Tanrı Apollo devreye girer ve Euphorbos'un mızrağına yön vererek Patroklos'a isabet etmesini sağlar. Patroklos bu darbe sonrası sadece yaralansa da, Truva Prensi Hektor'un savaş alanına gelmesiyle birlikte öldürülür. Yunanlar Patroklos'un bedenini almak için büyük çaba sarfeder ve Menelaos ile Ajax önderliğindeki bir ekip Patroklos'un bedenini kampa geri götürmeyi başarır.

OgOKCht.jpeg

Ajax ve Aşil

AŞİL'İN ÖFKESİ
Patroklos'un öldüğünü duyan Aşil öfke dolu bir biçimde dostunun ölümünün intikamını almak için Truva'ya geri döner. Annesi Thetis'ten kendisine yeni bir zırh yaptırmasını isteyen Aşil, Hephaestus tarafından bu zamana kadar yapılmış en ihtişamlı zırha sahip olur. Homeros bu zırhı çok detaylı bir şekilde anlatmaktadır, zırhın bazı bölgeleri altın bazı bölgeleri gümüştür, parlayan bir kalkanı ve tamamen altından yapılma bir kafalığı vardır.

Tanrılar tarafından yapılmış zırhıyla savaş alanına dönen Aşil bir düzine Truva Prensini daha Hades'e gönderdikten sonra Hektor'un peşine düşer. Bu esnada Apollo 3 kere Hektor'u korumak için devreye girse de, ikili nihayet Truva surlarının hemen dışında karşılaşırlar. Hektor her ne kadar çok iyi bir savaşçı olsa da, Aşil'in dengi değildir. Aşil Hektor'u yenerek savaş arabasının arkasına bağlar ve surların üzerinden izlenebilmesi için şehrin etrafında tur atar. Aşil'in bu hareketi antik çağın tüm savaş hukukunu yoksayan bir hareket olmuştur.

Truva Kralı Priam gizli bir şekilde Yunan kampına gidip oğlunun bedeninin kendisine verilmesini ister, uzun süren çabalar ve Athena'nın bir miktar ikna çalışması sonrasında Aşil bu talebi kabul eder. Tüm bu yaşananlar Aşil için yeterli olmamıştır. Aşil bu esnada Priam'ın yeğeni olan Etiyopyalıların Kralı Memnon'u öldürür. Ancak tıpkı annesinin korktuğu gibi Aşil için son artık çok yakındır. Yine bir muharebede bu sefer Helen'i kaçırarak Truva Savaşının başlamasına sebep olmuş Truva Prensi olan Paris'in bir oku Apollo'nun müdahalesiyle Aşil'in topuğuna isabet eder ve Aşil ölür.

Aşil'in ölümü üzerine zırhı Odysseus'a verilmiştir, Odysseus bir süre sonra odundan bir at yaparak kuşatmanın kilidinin çözülmesini sağlayacaktır.
[+] 10 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#2
Yunan mitolojisindeki favori karakterim Odysseus'un Truva'yı konu alan aynı isimli filminden Aşil ve Hektor ile ilgili son sözlerini paylaşayım ben de.
Odysseus :Huzur içinde yat, kardeşim...
Bir gün öykümü anlatırlarsa;
Şöyle desinler, Devlerle birlikteydim. İnsanlar kış buğdayı gibi düşer kalkar. Ama isimler sonsuza kadar kalır.
Şöyle desinler, Atları ehlileştiren Hektor'la birlikte yaşadım ben.
Şöyle desinler, Aşil'le aynı çağı paylaştım.
Sic Parvis Magna
Ara
Cevapla
#3
Ek bilgi olarak: Troya Savaşından sonra şehrin yakılıp yağmalandığı ve çok az kişinin kurtulduğu söylenir. Aeneas'ın da bu kaçan kişilere önderlik ettiği ve İtalya'ya gelerek Roma şehrininin temellerini attığı söylenir.

Edit: Helen Tarihi hocamız. Şehrin isminin "Truva" değil "Troya" olduğu konusunda çok hassastı. Hemen düzeltiyorum :D
Ara
Cevapla
#4
(12-03-2018, 20:46)Aytaç : Edit: Helen Tarihi hocamız. Şehrin isminin "Truva" değil "Troya" olduğu konusunda çok hassastı. Hemen düzeltiyorum :D

Bana pek makul gelmedi, her yerde Truva Savaşı diye geçiyor demek ki şehir Truva.
Cevapla
#5
Yeni konu dizisi açılışı sağlam yapmış, eline sağlık :ok:
Ara
Cevapla
#6
Topuğun arkasındaki tendona da Aşil tendonu denir, malum.
Ara
Cevapla
#7
Hızlıresim Avrupa'da yasaklı, görünmüyor.
Ara
Cevapla
#8
Yeniledim resimleri.
Cevapla
#9
Her ne kadar Homeros destanı Aşil için yazmışsa da gönüllerde her daim birinci Hektor olmuştur çünkü Hektor gelişen olayların neredeyse hepsinde pasif rol oynamış ahvalin bu raddeye gelmesinde hiçbir suçu olmayan sadece ailesini ve vatanını korumaya çalışan basit bir insandır.Zaten Aşil ile yaptığı savaş bütün tanrıların Aşil'in tarafında olması hasebiyle insanın doğaya karşı verdiği savaşın bir sembolüdür. Bu yüzden Romalılar bile kendilerini Truva'nın halefi olarak görmüş soylarını şuan ismini unuttuğum Afrodit'in oğlu olan bir turva prensine dayandırmışlardır. Ne diyelim hektor reyiz senin destanını nasıl anlatalım yüreğimizdesin...
Ara
Cevapla
#10
İngiliz ansiklopedilerinde şehrin ismi Troya olarak geçmesine rağmen aynı ansiklopedide Truva ismi de sık sık kullanılır. Ancak aynı durum savaş için geçerli değil. Savaşın ismi yalnızca Truva Savaşı. Verilen bilgilerde bir yanlışlık söz konusu değil.

Emeğinize sağlık, Duman Bey.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.