İleti Sayısı: 2,481
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
47
Haftanin konuyla alakali videosu:
•
İleti Sayısı: 3,517
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
51
Venedik, Ceneviz başta olmak üzere İtalya'da önemli ölçüde bir refah var bildiğim kadarıyla o dönem. Aslında Rönesansın ortaya çıkmasında bu refah önemli bir unsur. İstanbul'un fethedilmesiyle Bizanslı göçmenlerin de İtalya'ya göç etmeleri de etkili. Aslında Osmanlı'nın yükselişe geçmesiyle birlikte Avrupa'da bilimsel olarak bir yükselişe geçiyor diyebiliriz.
•
İleti Sayısı: 337
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
2
Vatikan'ın, Hristiyan öğretisini okuma-yazma bilmeyen insanlara ulaştırabilmek amacıyla resim ve heykel sanatlarının gelişimine katkı sağlamasının Rönesans üzerinde büyük etkisi olduğunu düşünüyorum.
Bunun dışında Vatikan'ın dolaylı olarak sağladığı refah ve çağdaş devletlerin İtalya'daki siyasi ve askeri baskılarına karşı denge unsuru olması, bu harekete gerekli özgürlüğü ve kaynağı sağlayan ekonomik ve siyasi etmenler olarak gösterilebilir.
•
İleti Sayısı: 3,517
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
51
19-02-2018, 18:53
(Son Düzenleme: 20-02-2018, 19:40, Düzenleyen: Aytaç.)
Osmanlı etkili demedim. Rönesans dönemi ile Avrupa'nın bilimsel yükselişi, Osmanlı'nın yükseliş dönemine denk geliyor daha doğru olur. Istanbul fethedilmeden önce yerel halk önemli ölçüde kaçıyor. Onların çok etkili olduğu söylenebilir mi bilmiyorum ama az daha olsa etkili olmuş olsalar gerek.
•
İleti Sayısı: 26,451
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
139
Rönesans'ın olmadığını savunmak derken? Gelişim açısından doğal veya sıradışı olmayan bir durum olduğu üzerinden mi gidiliyor?
•
İleti Sayısı: 2,481
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
47
26-02-2018, 22:13
(Son Düzenleme: 26-02-2018, 22:17, Düzenleyen: Sezar.)
Ronesans ile alakasi oldugundan eksi de buldugum soyle bir yaziyi paylasayim burada.
MEDICI ETKISI
Medici ailesi bildiğimiz italyan bir banker aile. floransada yaşadıkları dönemde "sanatın ve sanatçının dostu mediciler" olarak nam salmışlar. onların günahları boyunlarına belki kara para aklamak için belki de diğer ailelere nispet olsun diye ressam, heykeltıraş, müzisyen kim varsa kol kanat germişler.
şimdi bu mediciler michalengeloyu çağırıp "micha, pek bir yentenekli bulduk seni. bize şöyle ortaya güzel bir davud heykeli yap bahçeye koyalım havamız olsun, parası neyse veririz" diyerek sanat eserleri yaptırınca diğer aileler de buldukları sanatçıları çağırıp "medicilerin heykeli varsa bizim de keman konçertomuz olsun" diyerek yarışa girmişler.
bu yarış sonucunda rönesans dediğimiz güzellik ortaya çıkmış.
işte iş dünyası, pazarlama, yönetim vs için yaban ellerde medici effect diye adlandırılan medici etkisinin temeli bu davranış biçimi. yani ne diyor, sanat ve iş dünyası bir arada olursa her ikisi için yaratıcılık ve kalıcılık ortaya çıkar.
sanata destek veren eczacıbaşı ailesi mediciler gibi unutulmaz olur, destek verdiği sanatçılar da sanatlarından başka bir şey için kaygı duymayacaklarından daha üretken olurlar. kurumun sanata verdiği destek aynı zamanda imajını parlatır. ayrıca işinizi bir sanat eseri gibi ele alırsanız yenilikçi ve farklı olabilirsiniz. diğer taraftan bir sanatçı için de eninde sonunda, yeni bir sanat eseri yaratabilmek için maddi bir kazanç zorunludur. demek ki neymiş, ortaya koyduğun sanat eserinin maddi bir karşılığının olması yani hem sanat eseri hem ticari eser olması gerekiyormuş. demek ki her sanatçının aynı zamanda ticari zekaya sahip olması yaşaması için önemli.
her iş adamının da işinde yaratıcı olabilmek için sanatçı duyarlığına sahip olması şart.
•
İleti Sayısı: 2,141
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
1
Rönesansın İtalya'da başlamasının bir sebebide Roma mirası üzerinde oturmaları bence. Rönesans her ne kadar sanatsal bir durum olsada özgür düşüncenin serbest kalmasında katkısı çok fazla. Fakat bence Avrupa'da çığır açan olay matbaanın kullanılmaya başlanmasıdır. Hatta bazı tarihçiler yeniçağ başlangıcı olarak bu olayı milat alırlar. Banada mantıklı geliyor. Matbaa olmasaydı reform bu kadar hızlı yayılmazdı diye düşünüyorum.
•