Medieval II - Ekonominin İpuçları
#1
m2tw.jpg


Medieval 2 Total War 

Ekonominin İpuçları


En çok gelir getiren unsurlar, gördüğünüz gibi Ticaret ve Vergi. Madenler, Tarım ve Tüccar gelirleri pek de fazla değil diğerlerine oranla. En çok gider ise Askerlere ödenen maaş yani "upkeep" ve corruption. Corruption'u altta açıklayacağız. Bu arada Corruption giderinin 45 bin olduğuna dikkat edin. Biraz aşağıda bahsedeceğim tekrardan. Income, gelirler demektir. Expenditure ise giderler demektir. 


eko.jpg

Oyunda gelir getiren başlıca unsur vergi, tarım ve ticarettir. Bunun yanında fethedilen şehirlerden alınan "sack" parası da ciddi miktarda ekonomik gelir sayılabilir. Ama şehir fethetmek devamlı bir gelir olmadığından yatırımı ticaret, tarım ve vergi gelirine yatırmak mantıklıdır.

Tarım, bu sayılanlar arasında en az gelir getirendir. Bir şehrin gelirini arttırmak için tarım binası yerine market veya town hall gibi binalar yapmak daha mantıklıdır. Tarım binaları yani tarlaların yapım amacı şehrin nüfusunu arttırmak olmalıdır. Her seviye tarla üretildiğinde nüfus artış hızı %0,5 artar.

Ticaret binaları olan Port(Liman) ve üst seviyeleri olan Merchant's Wharf ve Dockland binalar sadece deniz ticaretinizi arttırır. Bu binaları deniz ticaretinden çok para kazandığınız yerlere yapabilirsiniz. Ama mesela Dongola, Kahire ve Jedda'ya yapmamalısınız. Çünkü bu şehirler sadece kendi arasında ticaret yaparlar. O da çok fazla bir kazanç getirmez size. Antakya, İskenderiye, Kudüs, Roma, Venedik, Genoa, Bologna, Naples, İstanbul, Niceae, Selanik, Cordoba, Lizbon, Marsilya, Londra, Antwerp, Bruges, Edinburg, Arhus, Stockholm, Novgorod gibi şehirler deniz ticaretinden çok para kazandıran şehirlerdir. Buralara öncelik verebilirsiniz. Ama denize sınırı olmayan yani port binasını yapamadığınız kara şehirlerinde bu binaları yapamaz ve bu ticaretten gelir elde edemezsiniz.

Diğer ticaret binası olan Market ve üst seviyeleri de kara ticaretini arttırır. Kara ticaretini en çok yapan şehirler, Venedik, Frankfurt, Krakow, Viyana, Dijon, Milan gibi şehirlerdir. Bunların dışında da iyi şehirler vardır ama tecrübe ettiğim kadarıyla en çok kara ticareti buralarda oluyor. Kara ticareti fazla olmayan şehirlerde Market binasını son seviyeye kadar geliştirmek size pek bir kazanç sağlamaz. O binayı 6400 e yapacağınıza daha çok gelir getiren bir şehre harcayın daha mantıklıdır. Adalara market yapmak pek bir gelir artışı sağlamaz. Örneğin Kıbrıs, Rodos, Girit, Sardinya, Palermo, Dublin gibi yerlerin içinden geçiş olanların kara ticareti 1 şehir, diğer ada olanların ise sıfır şehirdir. Dolayısıyla bazı şehirler hiç kara ticareti yapamaz. Tüm ticaret deniz yoluyla yapılır. Dolayısıyla buralarda yapacağınız market binaları çok cüzi bir miktarda katkı sağlar. O da harcadığınız paranın karşılığını 50 turda bile vermez belki de. Ayrıca kara şehri olup çok az şehirle ticaret yapan yerlerde vardır. Buralara boşa para harcamamak gerekir. Örneğin Bağdad sadece Jedda ve Musul ile ticaret yapmaktadır. Buraya siz 6400 florin verip Merchants Quarter binası yaparsanız o binanın getirisi en fazla 100 florin civarında olacaktır. Siz de bunu 64 turda karşılayacaksınız. Dolayısıyla daha çok şehirle kara ticareti yapan yerlere  önem verin.

Bağdad ve Viyana farkı

viyana.jpg

bagdad.jpg


Diğer bir önemli nokta ise Corruption. Ülkeniz büyüdükçe ekonomik olarak güçlenirsiniz. Daha çok geliriniz olur. Tabi ki büyüdükçe daha çok gideriniz de olur. Bu giderlerin dışında bir de yolsuzluk vardır. Yani Corrruption. Oyunda Merkezi Otorite hakimdir. Yani ülkenin başkenti ne kadar merkezde ise ülkedeki isyan olasılığı o kadar azalır. Başkent ne kadar merkezi ise corruption'dan kayıp o kadar azalır. Örneklemek gerekirse, 

Ülkenin başkenti Venedik. Dolayısıyla herhangi bir yolsuzluk kaybımız yok. Başkent çevresinde de olmaz. Ama uzaklaştıkça yolsuzluk artar.

baskent_venedik.jpg


Bir de Kahire'ye bakalım. Başkente uzaklık sebebiyle yolsuzluktan kaybımız 829 florin. 

kahire.jpg

Şimdi Kahire'yi başkent yapıyoruz. Ve yolsuzluktan kayıp sıfıra düşüyor. Bu şekilde corruption kaybını önlemek için o şehre atadığınız valilerin otoritesi ne kadar yüksekse o kadar corruption azalır. Otorite ise en çok Kralda olur. Yani corruption çok olan bölgelere Kralı gönderebilirsiniz. 

baskent_kahire.jpg

Başkenti Kahire yaptıktan sonra yolsuzluğun 80 binlere çıktığını görüyoruz. İlk resimde Başkent Venedik iken yolsuzluk 45 binlerdeydi. Başkenti Kahire yapınca 35k zararımız oldu. Demek ki ülke büyüdükçe başkenti merkeze almak her zaman daha mantıklıymış. 

yeni_corrp.jpg


Okuduğunuz için teşekkürler. Konu altından ekonomi ile ilgili ipuçları ve önerilerde bulunabilirsiniz.
[+] 11 üye Merco nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Güzel bir rehber olmuş. Eline sağlık.

Trade dışında merchantlar ve mining de benim sevdiğim para kazanma yolları arasında. Zagrep, Timbuktu, Arguinde vs altınlar var oraları her zaman almaya çalışırım.  Altın dışında gümüş falan da iyi para veriyor madencilikten. Viyana da favori şehirlerimdendir bu yüzden. Ayrıca merchantları da doğru yere koyduğumuz zaman hızlı gelişiyorlar ve geliştikten sonra tek başlarına 1 şehir parası kadar para kazandırabiliyorlar.
[+] 3 üye Aytaç nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
Çok güzel olmuş elinize sağlık
Noro lim, noro lim , Asfaloth!
[+] 1 üye glorfindel nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#4
Eline sağlık çok güzel rehber olmuş. Özellikle başkentin uzaklığı ve yolsuzluğun birbiriyle olan ilişkisi çok önemliymiş.
[+] 1 üye Gurt nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.