6 Haziran
Tarihte Bugün : Normandiya Çıkarması (1944)
Naziler iki sene içerisinde tüm Avrupa üzerinde egemenlik kurdular. Gaskonya'dan, Norveç'e kadar uzanan tüm okyanus sahili Nazilerin kontrolü altındaydı. Bununla beraber, Britanya adalarını işgal etmeyi amaçlayan ve başarısızlıkla sonuçlanan Denizaslanı Operasyonu'ndan* sonra hedef arayan Hitler, yakın generallerinden gelen uyarılara rağmen Sovyetler Birliği ile imzalanan Molotov-Ribbentrop anlaşmasını çiğneyerek Barbarossa Harekatını başlattı. Bu anlaşmaya olan güvenin dolayısıyla yeteri kadar hazırlanamayan ve halk tam olarak seferber olamadığından, uzun bir süre boyunca Alman-Rus hatlarında Hitler başarı elde ederken Stalin yenilgi haberleri alıyordu. Bu durumun ortaya çıkardığı en normal şey, Sovyet Rusya'nın Müttefik devletlere karşı yüklenmesi olmuştu. Müttefik devletlerden yeteri kadar yardım ve ikmal alamayan Sovyetler, ABD ve Büyük Britanya'nın da içinde bulunacağı bir İran işgali gerçekleştirdi. Bunun sonucunda tahttaki biraz Alman yanlısı Rıza Pehlevi tahttan indirildi ve Johannesburg'a sürgüne gönderilerek yerine oğlu geçirildi. Ruslar İran'dan açılan bu ikmal yolunun da yeterli olmayacağının farkındalardı ve dolayısıyla batıdan bir çıkarma istediler. Müttefik devletler de zaten bir süredir nereden çıkarma yapacaklarına karar kılmaya çalışıyorlardı. Bunun sonucunda yapılacak çıkarmanın Fransa'nın kuzeybatısındaki Normandiya bölgesinden yapılmasına karar verildi.
Yine de bu çıkarma o zamanın şartları için fevkalade zordu. Lojistiğin gelişmemiş ve yeterli olmaması sebebiyle birlikte denizin ötesinde tam teçhizatlı ve aylardır burada bekleyen bir Alman ordusu vardı. Bu çıkarma, bu zamana kadar yapılan tüm çıkarmaların en büyüğü ve en önemlisi olacaktı. Avrupa'nın kaderi Normandiya'da olacaklara bağlıydı.
Müttefikler cephesinde durum böyleyken Hitler Fransa üzerinden bir çıkarma başlamayacağına neredeyse emindi. O asıl yüklenmenin tamamen Sicilya'dan başlayarak İtalya üzerinden olacağını düşünüyordu. Ama yine de bölgeye Erwin Rommel'i atayarak ne denli tedirgin olduğunu göstermiştir. Bununla beraber Erwin Rommel ve hemen tüm generaller olası bir çıkarmanın Pas de Calais'den yapılacağını söylüyorlardı. O bölgeye yoğunlaşıldı ve Normandiya çıkarması birkaç ay önce başladı.5-6 Haziran gecesi 722 savaş gemisinin eşlik ettiği 4.226 nakliye gemisi, 5 tümeni taşıyarak çıkarmanın yapılacağı kumsallara doğru yola çıktı. 6 Haziran sabahı bu 5 tümen, Saint-Aubin, Courseules, Arromanches, Saint-Laurent ve Saint Martin de Varreville kumsallarını ele geçirmeye çalışırken, hücum tümenlerinden önce gece inen paraşüt tümenleri de bu esnada toparlanmaya çalışıyorlardı. Bu birlikler yoğun bir Alman uçaksavar ateşi altında kaldıklarından ağır zayiatlar verdiler. Yine de çıkarmada planlanan bölgede kalmayı başarmışlardır. İlk günün beklenmedik şekilde fırtına etkisi altında kalması, ve gördükleri Alman gücü karşısında afallayan Müttefik devletlerin askerleri birçok kayıp verdiler. Normandiya ve Caen'den çıkarma yapıldığını görmelerine rağmen Almanlar hala asıl saldırının Pas de Calais'den geleceğinden eminlerdi. Bu sebeple 4 gün boyunca yeni Alman birliklerinin gelmesine olanak tanımadan, Caen hattının gerisinde 325.000 kişi karaya çıkmayı başarmıştı. Omar Bradley, gelen kuvvetlerle birlikte 9 Haziranda büyük bir taarruzla Caen kentini geri aldı. Hitler, Gerd von Rundstedt'i görevinden aldı ve yerine Günther von Kluge'yi getirdi. Buna rağmen Müttefik ordularının sayısı 1.000.0000 civarındayken, Almanlar 300.000 kişiyi anca aşıyordu.
Almanya'dan dönen Rommel tüm kontrolü eline aldı ve kısa bir sürede sahil boyunca milyonlarca mayın, tank tuzağı ve engeli yerleştirdi. Bununla beraber bir plan eksikliği yaşayan Alman generaller iki farklı plan üzerinde yoğunlaştı. İlki, Rommel'e göre tank birlikleri az sayıda ama çok yerde bulunarak düşman atağının yoğunlaştığı bölgelere yıldırım hızlıyla gidip cepheyi yarması üzerine odaklanıyordu. General Rundstedt ise büyük ama Paris'in etrafına yerleştirilen tank birliklerinin, düşmanın içeriye sarkılmasına izin verilip arkasından dolaşarak ikmal yollarının kesilmesi ve imha edilmeleri gerektiğini savunuyordu. Ama Hitler, tankların orta cephede durmasını istediği için iki generalin de planı görmezden gelinerek arka plana alındı.
Erwin Rommel, Günther von Kluge,Hans Gerd von Rundsted
Her gün artan Müttefik askerlerin hücumları ve Almanların sayılarının azalışıyla birlikte, Kluge Müttefiklerin etraflarını sarmaya çalıştığını anladı ve Mortain'e hücum ederek geri aldı. Lakin daha sonra işlerin kötüleştiğini farkedip topyekün geri çekilme emri verdi. Bu emri gerçekleşemeyen 7.Ordu tamamen yok oldu. Alman orduları yerlerinde çakılıp kalmışken Müttefik devletlerin askerleri Alençon'u ele geçirmişlerdi. Ayrıca kuzeyde de Brüksel'i alarak Belçika'yı kurtardılar. Savaşın kötüleşmesi ve kaybedilmenin kesin olmasını anlayan ve en azından daha hafif bir anlaşma isteyen Alman generalleri Hitler'e başarılı olamayan bir suikast düzenlediler. Bu suikastin içerisine karışan Erwin Rommel intihar etmeye zorlandı, Feldmarschal Kluge ise Hitler tarafından infaz edileceğini bildiğinden Almanya'ya gitmeden Metz'de intihar etti. Arkasında onurlu bir adamın, barış şartlarını Alman ulusu için hafifletmek zorunda olduğunu yazan bir intihar mektubunu Hitler'e ulaştırdı.
Ağustos ayının sonunda ise sadece birkaç bin kişilik garnizonu bulunan Paris, Müttefik devletlerince kurtarıldı ve Overlord Harekatı kapsamında sürdürülen Normandiya Çıkarması başarıyla sonuçlandı. Bundan sonra Hitler'in Bin Yıllık Reich'i Almanya içlerinde gerilemeye başlayacaktı. Normandiya çıkarmasında General Montgomery ve Eisenhower'in adları efsaneleşmiştir.
Montgomery ve Eisenhower
*Operation Sea Lion