Modern Tarih: Verdun Savaşı (1916)
#1
VERDUN SAVAŞI 
3dvWoGv.jpeg
Fransız askerleri bir harabenin yanından geçiyor. Verdun

Verdun Savaşı ( 21 Şubat - 15 Aralık 1916) modern tarihin en uzun savaşıdır.  Başlangıçta Alman Genelkurmay Başkanı Erich von Falkenhayn tarafından Batı cephesinde Almanya için zafer sağlamak için planlandı. Yapılacak taaruzun amacı Britanya Sefer Kuvvetleri'nin Fransa'daki tam mevcudiyetine ulaşmadan önce Fransız ordusunu ezmekti. Falkenhayn savaşa 96 Fransız tümenin katılacağını düşünmüştü. Bu tümenler olmadan İtilaf kuvvetleri batıda savaşmaya devam edemezdi. Yani amaç olabildiğince Fransız askerini öldürmekti.
Hedefine ulaşmak için Falkenhayn'ın, stratejik gereklilik ve ulusal gururun birleştiği Fransız şehirlerinden birini  hedeflemesi gerekiyordu. Meuse Nehri üzerindeki antik kale şehri Verdun  böyle bir yerdi. Nehrin doğu kıyısındaki tepeleri güvence altına alarak  Almanlar çevredeki bölgeye hakim olacaktı. Bu da Fransızların zemini veya Verdun'u geri almasını ç çok önemli hale getirecekti. Burada Falkenhayn, Fransız birimlerini yok etmek için 1200'den fazla topçu parçasını kullanmayı planlarken, kendi kayıplarını en aza indirgemek için Alman piyadelerini sınırlı bir şekilde kullanmayı planladı.


AKu2xd6.jpeg
Verdun'daki anahtar noktaları gösteren bir harita 

21 Şubat 1916'da saat 4'te savaş, büyük bir topçu bombardımanı ve Veliaht Prens Wilhelm'in komutasındaki Alman beşinci ordusunun birlikleri tarafından istikrarlı bir ilerleme ile başladı. Savaşın beşinci günü Alman kuvvetleri, Verdun'u koruyan 19 kalenin en büyük ve en yükseği olan   Douaumont'u ele geçirdi. Savaş Falkenhayn'in lehine gitmeye başlamıştı . Fransız askeri liderler Meuse nehrinin doğu tarafı düşerse şehrin tutalamayacağını ve Fransız moralinin şehrin kaybını kaldıramayacağı konusunda hem fikirdi. Bununla birlikte, bu noktada, Veliaht Prens Wilhelm ve kurmayları  Falkenhayn'ın stratejik talimatlarını  takip etmeyi bıraktı ve beşinci orduyu intihar niteliğinde bir saldırıya sürükledi. Zeminin ele geçirilmesi öncelik haline gelmişti ve Şubat ayı sonunda Verdun'daki Alman kayıpları Fransız kayıplarına eşdeğerdi.
General Philippe Petain daha sonra Verdun'daki Fransız ikinci ordusunun komutasına verildi. Petain, bir savunma ustası olarak ün kazandı ve tüm birliklerini savunmasız ön hat siperlerine itmek yerine, karşılıklı olarak desteklenen bir dizi güçlü savunma noktaları kurarak güçlerini derinlemesine savunma yapmak için örgütledi. Petain, Verdun aracılığıyla düzenli olarak birimleri döndürdü ve bu, Fransız ordusunun çoğunu savaşa maruz bırakırken, birliklerin cephede uzun süre zaman geçirmemesini sağladı. Fransızlar ayrıca Verdun'daki topçu parçalarının sayısını büyük ölçüde artırdı. Böylece Almanlar'da sürekli topçu  bombardımandan eşit derecede acı çekti. Fransızların savaşı sürdürebilme yeteneği, 'Voie Sacree'(Korkmuş yol) boyunca gelen mühimmat ve erzaktan geliyordu. Her ne kadar bu yol Alman bombardımanı tehlikesi altında olsa da açık tutuldu.

BntXo4A.jpeg
17 mm bir Alman topu ateşleniyor. 


6 Mart'ta, Almanlar bu sefer Meuse'nin batı kıyısında  saldırılarını yeniledi. Zaten korkunç savaş koşulları Mart ve Nisan aylarında daha da kötüleşti, çünkü yağmur bölgeyi bir bataklığa çevirmişti. Nisan ayı sonlarında General Robert Nivelle, Petain'den Fransız komutasını devraldı ve büyük ölçekli karşı saldırılara başladı. Bu, Almanlara Falkenhayn'ın stratejisine geri dönme şansı verdi, ancak bu zamana kadar orijinal kavramın tüm duygusu kayboldu, yerine Verdun'u alma fanatikliği gedi. Haziran ayı başlarında Almanlar çok ağır çatışmalardan sonra Fort Vaux'u aldı. Bu onların nihai başarısı olduğunu kanıtladı. Fazgen gazı kullanılmasına rağmen, o Ayın ilerleyen vakitlerinde ilerlemeye devam etme çabaları başarısız oldu.
24 Haziran'da Müttefik bombardımanı Somme'de (yine en kanlı savaşlardan biri) başladı. Verdun'daki Alman saldırısı Somme cephesini güçlendirmek için azaltıldı. Nivelle şansını yakaladı ve saldırdı. İkinci Ordusu topçu üstünlüğüne sahipti ve hafif makineli tüfekler, tüfek bombaları, havan topları ve hafif saha silahları ile donanmış uzman piyade bölümlerine dayanan yeni taktikler kullandı. Buna rağmen  Almanlar zemini vermemekte direndi. Bu tür, Fleury gibi, köyler birkaç kez el değiştirdi ve bunun gibi örnekler yüzünden  kayıplar yükseldi. Almanlar tarafından daha önce savaşta alınan kaleler için de korkunç bir mücadele vardı. Tarihin en kanlı savaşlarından birinin sonuna gelinmişti

KbGCNLe.jpeg
1916 Batı Cephesi 
Kış Koşulları ve Somme Savaşı sonuçları daha fazla çatışmayı  imkansız hale getirdiğinden , savaş 15 Aralık'ta kapandı. Fransızlar 377.000, Almanlar ise  330,000 asker kaybetti. Falkenhayn'ın Fransız ordusunu yok etme planı başarısız oldu. Alman perspektifinden daha da kötüsü, Verdun'daki ağır kayıplar, orduda savaş devam ederken çözülmesi giderek zorlaşacak bir insan gücü krizi yaratmak için Somme'de daha fazla kayıpla birleşti.
We will watch your career with great insterest
[+] 10 üye The Last Kaiser nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Ellerine sağlık.
pz5_4_1_by_schrodyus-d6kbn1b.gif
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.