31-08-2017, 13:59
Fransa Krallığı, 1500 ila 1523 arasındaki süreçte ilk olarak doğudaki diğer tüm Rus prensliklerine boyun eğdiren, ardından Tatar hanlıklarını ortadan kaldırıp topraklarına el koyan, Türklere karşı savaşa girişip Kırım'a ve hatta Anadolu'ya kadar inmeyi oldukça kısa sürede başaran ve başta Polonya olmak üzere tüm Avrupa için bir tehdit teşkil eden Moskova'ya karşı savaşa girişmiştir. Moskova ile yapılan muharebede 80 bin Moskova askeri yenilgiye uğratılmış, bu 80 bin askerden 20 bini hayatını muharebe alanında kaybederken 40 bini geri çekilemeyip teslim olmuş, geriye sadece 20 bin asker kalmıştır. Moskova Avrupalı güçlerle, Fransa ile karşılaşmanın, ne Rus Prensliklerini yenmeye ne de Tatar hanlıklarına boyun eğdirmeye benzemediğini görmüş, Polonya'nın barış antlaşmasına razı olmuştur.
Avrupa içerisinde özellikle Kutsal Roma İmparatorluğu ve Britanya topraklarında sapkınlıkların baş göstermesi üzerine Fransa Krallığı Katolik ülkelerin koruyuculuğunu üstlenmiştir. Bu koruyuculuk, Fas Sultanlığı'nın Portekiz'e saldırması durumunda da devreye girmiş, müttefik olunmayan Portekiz'in savunulması gerekmiştir. Bu savaş esnasında İberya'ya çıkma gafleti gösteren Fas Sultanlığı'nın orduları Granada'da bozguna uğratılmıştır. Ancak Fransa bile Portekiz'i savunmaya yol katederken, İspanya Krallığı'nın tüm bu olanları sadece izlemekle yetinmesi ve müttefiği Portekiz'i yarıyolda bırakması Fransa'yı derinden üzmüştür. Bir süre sonra İspanya'nın bir başka müttefiği Savoy'la da ittifağını Savoy'a saldıracak olan devletten 450 altın alması sonrasında kaldırdığı ortaya çıkmıştır. İspanya'yı bu onursuz davranışlarından dolayı Fransa olarak kınıyoruz.
Provence ve Lorraine dükalıklarının merkezi Fransa Krallığına bağlanması sonrasında, Burgonya'nın dağılması sonrası Avusturya topraklarında yaşamaya başlayan Fransız halklarını kurtarmak adına savaş ilan ettik. Olası bir şekilde İspanya ekonomisine daha fazla fayda sağlamamak için bu savaşa İspanyolları çağırmadık. Aynı şekilde Polonyalılar Avusturya'nın yanında savaşa girmedi. Alp dağlarının eteğinde yapılan muharebeden zaferle ayrılan Fransız ordusu, Fransızların yaşadığı 2 şehri daha Avusturya'dan almamızı sağladı. Fransa - Avusturya savaşlarının sonucunda Avusturya'da sadece tek bir Fransız bölgesi kaldı. O bölgeyi de yakın zamanda alma niyetindeyiz.
Kutsal Roma İmparatorluğunda başgösteren iki farklı mezhep, hali hazırda çeşitli dini bölünmüşlükler taşıyan Avrupa'nın daha da çok bölünmesiyle sonuçlanacaktır. Bu hususta ilk adımı her fırsatta Avrupa ile ters politika izleyen İngiltere'nin atması bizleri şaşırtmamıştır. Fransa olarak Katolik kalacağız ve Avrupa'da Katolikliği savunacağız. Bir yandan dini bir sapkınlık içine girmişken, bir yandan da yeni keşfedilen Amerika kıtasında bu sapkınlığını yayan, İskandinavya ve Kuzey Almanya topraklarında genişlemeci bir politika yanlısı İngiltere Avrupa'nın istikrarı için bir tehdit teşkil etmektedir.
Fransa olarak her zaman zayıfın, ezilenin yanındayız.