[MP] EU4 - Multiplayer : Eylül 2015
Söylediğim gibi, Osmanlı İtalya'dan çıkmalı, ancak bunu dayatacak ülke Fransa değil, Avusturya'nın ta kendisidir. Fransa HRE üzerinde emelleri olan bir devlet, tıpkı Osmanlı gibi. Bir haçlı düzenlenecekse bile bu haçlının katılımcıları Macaristan+Polonya+HRE olmalı. Fransa ve Kastilya'nın şimdilik Avrupa meselelerinde söz söyleyebilecek kadar etki alanları yok. Hele Ortodox Moskova'nın haçlı sözleri abesle iştigal.

Sonuç olarak, Osmanlı İtalya'dan çıkmaz ise HRE liderliğinde toplanan, Fransa ve Kastilya'yı içermeyen bir haçlı kurulabilir, bu haçlı düzenlenirken isterse Moskova Kırım'a girip istediği toprakları alabilir. Bunun haricinde ne Moskova'nın ne de Fransa'nın Avrupa savunmasında söz söylemeye hakkı yok, baştan tekrar söylüyorum bu görev iki ülkeninde üstü olan İmparator Avusturya'nın işidir. Birazcık tarih bilen insanlar bu fikrime saygı gösterecektir diye düşünüyorum.
Ara
Bu oyunda tarihe bağımlı kalmak gibi bir durum da söz konusu değil. bu oyun alternatif tarihtir.Bu sebeple osmanlı fransayla ittifak olmalı rusya polonyaya düşmanlık beslemel gibi bir yargıyı ben kabul etmiyorum. eğer kurallarda bir devlet diğer bir süper güçle ittifak kurabilir denilmişse bu bağlamda bir dostluk kurulmasında ben sakınca görmüyorum . en azındna savunma paktı gibi düşünülebilir.

avusturya konusuna gelince. avusturyayı oynayan arkadaşın avusturya konusuna tecrübesinin eksikliği ortadadır. zira ingilterenin hollandaya yayılması kendisini hiç rahatsız etmemiştir.bu rahatsız etmediyse osmanlının italyaya çıkışı da etmemiş olabilir.fransa da eğer sınır komşusu haline gelmişse, rusya ve polonya da sınır komşusu haline gelmişse osmanlıyla pekala kendilerine tehdit olarak görebilirler osmanlıyı . ki bence görmeliler. 30 yıllık süreçteki bu yayılma çok da normal bir yayılma değil. single de bile bu şekilde bir yayılmayı kolayına göremezsiniz.

yine söylüyorum. osmanlı her türlü güçlü bir devlet .demekki 30 yıllık bir süreçte d ebu kadar bir genişlemeyi yapabilecek potansiyel de var. ama bu var diye bunu yapıp oyuncuları ürküten de osmanlının kendisi.belki bu kadar hızlı yayılmasa bu şekilde bir haçlı oluşumu da oluşmayabilirdi.

son tahlilde osmanlı oralara genişlemek hakkı değil mi diye düşünülebilir. el cevap her devlet claii olduğu sürece bence heryere genişleyebilir.vizyonu nedir misyonu nedir ben ona bakarım. misal ingilterenin misyonu : ben ingiltere olarak ingiliz kanal ticareti bölgesindeki topraklarıalacak ve güçlü bir imparatorluk kuracağım. misal fransanın misyonu: fransız kültüründen olan toprakları alarak güçlü bir fransa oluşturacağım. misal polonyanın misyonu commonwealth birliğini kuracağım gibi. burada önemli olan nokta : osmanlının isyonu vizyonu ne. kendisine altın orda devleti başlığındaki gibi tüm dünyayı hedef mi aldı ?
FxO_A92WYAI--2l.jpg
[+] 1 üye jax61 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Fransa Tunus üzerinden İstanbul'a ilerlemek gibi bir fantezi kurmuyorsa HRE ve kolonilere genişleyecek, Osmanlı büyük marchlar ile Avrupa'nın büyük ülkeleri ile sınır olmaktan kaçınmadığı sürece Avrupa'ya ilerleyecek, Moskova kültür grubunda bulunan Ruthenia, Byelorussian ve Russian kültürlerini ele geçirmek istediği sürece ki ele geçirmek istemeli, çünkü kendi kültürü olduğu için hem daha kolay accepted oluyor hemde accepted olmasa bile daha az - yiyor, Litvanya'ya saldırmak durumunda, Kastilya koloni yarışında geride kalmamak adına, değerli Afrika kolonilerini paylaşmamak adına Fransa'ya karşı tavır almalı.

Oyun alternatif tarih diye Ryukyu World Conquest yapacak değil beyler, oyunun belli mekanikleri var, bunlara görede müttefiklikler ve düşmanlıklar belirleniyor, bunu oyun alternatif tarihtir diyerek bir kenara atamazsınız.
Ara
Castille oyuncusunu çok fazla tecrübesi yok bunu dün lobide söylemiştim ama takan olmamıştı . Şimdi artık güçlü bir castille görür müyüz bilemem kendisi ile oyun sırasında konuşuyorum steam araması ile koloniyi anlatmaya çalışacağım .

Anti Osmanli koalisyonuna gelirsek o konuyu bu akşama kadar düşeneceğim Moskovaya yem olmak mı osmanlıya mı?

Bu arada tarihte özellikle bizanslılar Osmanlıdan dolayı Avrupadan çok destek istediler . O bölgeye yakın katolikler ordu gönderdi yani bu moskovanın katoliklerle haçlı yapması normaldir .
Ara
Bu arada şunu belirteyim İtalya'ya çıkmamda özellikle Moskova (ki kendisinin 2 oyuncuyla oynamasının sebebini tam olarak dün idrak etmiş durumdayım - Floki oynarken Birvetek sadece yazı yazıp milleti kışkırtıyor) benim Roma'yı almaya çalışacağım şeklinde yansıtmış.

Osmanlı olarak Roma'yı alma gibi bir planım yok. İleride de olacağını sanmıyorum çünkü Roma'yı almak demek tüm Katolik dünyasına küfretmek gibi bir şey oluyor tamamiyle gereksiz bir davranış, ben sadece prestijen İtalya'da toprağımın olması için Napoliye girdim. Oradan claimler alıp İtalyayı komple ele geçirme gibi bir planım yok. Önümde 3 seçenek var

a. İtalya'dan tamamiyle çekilebilirim (bir kazancım olması gerekiyor)
b. İtalya'dan claimim olan güneydeki 4 toprağı alabilirim. (Olası seçenek)
c. İtalya'dan sadece uçtaki Otranto şehrini alabilirim.

Şuanki planlarıma gelirsek kısa süre içerisinde Karakoyunluyu bitrmeyi planlıyorum. Moskova'nın Sunni topraklara inmesinden hoşnut değilim, ona karşı hareket edeceğim. Eğer Polonya da Moskova'ya destek olup Moskova'ya Rusya kurdurma yoluna giderse - yani kendisini bitirecek hamleler yaparsa - onu da saf dışı bırakma adına Kırımın corelarını almak için Polonya ile de savaşabilirim. Bu esnada Litvanya'nın akıbeti sizlere ömür onun da garantisini vereyim.

Hedeflerim bunlar ve bunlar arasında bazı oyuncuların anlattığı gibi Viyanayı fethetmek, Roma'yı Müslüman yapmak, İberyada Emevi Hakimiyetini tekrardan sağlamak gibi öğeler yok.

Ama bak şunu da yazayım eğer İtalya'nın HRE'den çıkması isteniyorsa, yani İspanya Fransa gibi devletler ileride İtalya'yı İmparatorla uğraşmadan alabilmek istiyorsa Kuzey İtalyada bulunan en az 1 toprak büyük bir devletin hakimiyetine geçmelidir.
Otranto seferi:

100 gemiden oluşan Osmanlı donanması 28 Temmuz 1480 tarihinde Otranto limanına demir attı. Karaya çıkma yeri olarak ilk Brindisi düşünüldüyse de kıyı savunması olmadığı için Otranto tercih edildi. Sipahiler hemen şehri kuşattı, şehir direnmek istedi fakat fazla dayanamadan 11 Ağustos'ta fetholundu. Türkler şehre yerleştikten sonra Brindisi-Levcoo-Toranto yönünde hamleler yapsalar da Napoli'den gelen büyük kuvvetler tarafından püskürtüldüler. Sultan ileriki zamanlardaki fetihler için Otranto'yu bir üs olarak kullanmak istiyordu fakat halkın büyük kısmı şehirden firar etti. Halk, şehre dönmeyi ve Türklere yiyecek ikmali yapmayı reddediyordu. Sonuçta Osmanlılar, kuvvetlerin çok büyük bir kısmını İtalya'dan çekerek şehirde, denizyoluyla beslenebilecek küçük bir garnizon bıraktı. Sultanın bir ordunun başında bizzat İtalya'ya geleceği söylentileri dolaşıyordu. Türk istilası korkusu öyle bir hal aldı ki Papa Fransa'daki Avignon'a kaçmayı bile düşündü. Ama bunu yapmak yerine Cenova,İspanya, Portekiz gibi çeşitli yerlerden yardım temin etti.

Bu osmanlının avrupa üstünde yarattığı etkiyi temsil ediyor. yani kimse Osmanlı'nın orda duracağına ve italyadan vazgeçeceğini düşünmemiştir. Bu yüzden Papa bile korkmuştur ve belirtildiği ülkelerden yardım istemiştir.

2 kişi yönetmeye geçelim benim hayatım milletle entrikalarla geçmiyor. Fransa ya ters hareket yapmadım avusturyayı bölgede desteklemedim. Osmanlı belirttiğim gibi beni tehdit edince savunma ihtiyacı hissettim ve müttefikleşmeye gittim. Ki kendisi kazan'lada müttefik oldu önümü kesmeye çalışıyor. Sürekli Ya polonyaya ya Moskovaya saldırma düşüncesinde kendisi yaptığım her hamlenin doğru olduğuna inanıyorum.
Ara
Habire Fransa'yı yalnız bırakmaya çalışma politakalarınızdan dolayı sizi şiddetle kınıyorum. Daha oyun başında İngiltere, Avusturya, Portekiz müttefikliği yapılmışken Fransa'dan kimle müttefik olmasını bekliyordunuz, iyi misiniz siz?

HRE İmparatoru Avusturya'nın Osmanlı'nın bu şiddetli genişlemesine ses çıkarmamasından dolayı Fransa Avusturya ile ilişkilerini bir daha gözden geçirecek.
G0kMNN.png
Ara
Osmanliyla. Ama sen oyun icerisinde normal sayilabilecek tek muttefigine oyun basi hacli actin simdi de dusman gidiyorsun. Bu sebeple Macaristana vs ilerlemeyip Avusturyaya tehdit olusturmayacagim. Ulkeni yalnizlastiran senin tutarsiz ve romantik politikalarin malesef, baskalari degil.
Zaten bu Katoliklerin amansız umursamaz tavırları Fransa'yı epey sinirlendirdi ve hayal kırıklığına uğrattı. İlişkilerimi gözden geçireceğim.
G0kMNN.png
Ara
Portekiz İngiliz Müttefikliği oyun başında vardı. Biz Fransaya karşı Avusturya ile müttefik olduk. Ne yapmamızı bekliyorsun sadece portekiz ile müttefik olmayı mı? Sen Fransa olarak 50k ordu besleyebiliyorken biz 35k'nın üstüne çıkamıyoruz. Portekiz zaten tek başına kastilyaya yenilir. Bu yüzdfen Avrupada Portekizle kaybetme olasılığım %100. Bu müttefiklik Aşırı genişlemene ve Avrupada tek güç olmaman için oluşturuldu. Yoksa Fransayı Avusturya ile yok etme amacımız yok. Tamamen savunma amaçlı.
Ara
popcorn_stephen_colbert.gif
n20GdM.png
[+] 1 üye Steafun nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
(10-09-2015, 01:45)Duman : Fransa toprak almayacaksa İtalya'dan toprak almadan çıkarım dedim

Şu şurada kalsın.
G0kMNN.png
Ara
Bugün mp var mı yok mu???
Ara
(07-09-2015, 01:39)Duman :
  • Oyun günleri Salı Çarşamba Cuma Cumartesi
Ara
(10-09-2015, 15:02)Steafun : popcorn_stephen_colbert.gif

Ülke yaz ülke :P Kaos seni bekliyor.
@Duman observer plx :D
n20GdM.png
Ara
Observer çok sıkıcı, yazı bile yazamıyorsun oyun içerisinde.
Chat kullanılmasın diyen oyuncuları Observer görmek isteriz. (E)
[+] 2 üye Awake nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Boş ülkeleri bir arkadaş yazabilir mi?
n20GdM.png
Ara
Osmanlı İtalya'ya sefer yaptı diye Avusturya'yı oynayan bana "yeteneksiz,tecrübesiz" lafları yakıştırılmış.Öncelikle İngiltere'nin HRE'ye girdiği falan yok, ayrıca multide Duman ottoyu seçti diye memlük,timur oynamaktan vazgeçip ottonun etrafını boş bırakanlar lütfen "Osmanlı İtalya'ya girdi sorumlusu Avusturya" diye şekil şukul yapmasın rica ediyorum.
[+] 2 üye Fraude nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara

Konuyu Okuyanlar: 37 Ziyaretçi

Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.