[MP] EU4 - Multiplayer : Mart 2016
PkPNnN.jpg
(Kazandı)
Cevapla
ARKAMIZDAN BIÇAKLANDIK !



rMZp6N.jpg

Mekke'ye gizli haçlı seferi düzenlerken Kahire dolaylarında sözde Katolik Fransa Krallığı tarafından saldırıya uğradık. İberya adasının boşluğunu fırsat bile Fransa Krallığı hızlı bir şekilde kuşatmalara kalkışarak ne kadar sinsi ve sözüne güvenilmez bir devlet olduğunu bir kez daha kanıtladı. Oysa biz Portekiz ile Medine ve Mekke'yi paylaşmak üzere kutsal bir yola çıkmıştık. ARKAMIZDAN BIÇAKLANDIK !

GRoN36.jpg

Bu ihanete Katolik dünyası sessiz kalmadı. İngiltere , Avusturya ve Polonya-Litvanya Krallıkları teker teker Fransa'ya veya müttefiklerine savaş ilan ettiler. Ancak İngiltere kralının yeteneksizlikleri :D  Avusturya Dükünün Batı cephesine geç kalmasıyla birlikte 40K Kastilya ve Portekiz orduları ne kadar kahramanca çarpışsalarda Fransız ordularının 80K olmasının ve teknolojik olarak daha iyi donanımlı olmasınında etkisiyle İberya'daki kaleleri tek tek kaybetmeye başladılar. 

Özellikle Rambo Tlemcen'in çıkartmaları Fransız Kralını deli etsede Fransa savaşta bu büyük koalisyona karşı zaferler elde etmeyi başardı. İstediğini elde eden Avusturya Dükü barış yaparak müttefiklerini ve kutsal davasını yarı yolda bıraktı. İngiltere ise yenilginin şoku ile bir o yana bir bu yana dolanıp durdu. Kastilya ve Portekiz tamamen kuşatılmalarına rağmen pesetmediler. 

Peki şimdi soruyoruz ;

Bu kadar saldıracak ne vardı?
n20GdM.png
[+] 1 üye Steafun nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
Duman'ı tebrik ederim. İngiltere, İspanya, Avusturya (Aktif olarak savaşlara katıldık.) ve Polonya (Savaşlara katılmadı.) Fransa'yı İberya'ya gömemedik.
Ara
Cevapla
(07-03-2016, 00:35)Miltiades : Duman'ı tebrik ederim. İngiltere, İspanya, Avusturya (Aktif olarak savaşlara katıldık.) ve Polonya (Savaşlara katılmadı.) Fransa'yı İberya'ya gömemedik.

Düzeltme :

Fransa vs Kastilya, Aragon, Portekiz Avusturya, Macaristan, Polonya, Litvanya, Moldova, İngiltere.
Bu ülkelerden sadece Polonya fiili olarak savaşlara katılmadı, gördüğüm kadarıyla kale kuşattı.
Cevapla
Batıdaki gelişmelerden uzakta asyada yaşam savaşı veren ashikaga hanedanı 1460ta ikisi feodal beyi hariç tüm japonyayı tek bayrak halinde birleştirdi. Uzun iç savaşlardan sonra ülkeyi toparlamak ise ülkenin ikinci shogun u ertuğrul a düştü. Göreve geldikten sonra teknolojik atılımlar yapan ertuğrul, yönetme hakkının olmadığını söyleyen yobaz halk tarafından da göre görüldü. Bütün bunlara rağmen babası döneminde arta kalkan son feodal beyleri de ortadan kaldırıp merkeziyetçi bir devlet kurdu. Oğlu osman, ertuğrul 67 yaşındayken,  yönetme hakkı olmayan abisi hirahitunun soylulara karşı verilen savaşlarda ölmesinin hemen ardından veliaht seçildi. Zaten iki yıl sonra da shogun ertuğrul vefat etti. Osman tahta geçtiğinde ülke güçlü fakat taht kavgalarıyla uğraşıyordu. Bütün rakiplerini bertaraf edip ming hanedanının da iç isyanlarını fırsat bilerek ezeli düşman korelilere savaş ilan etti. Önce ming hanedanlığını parçalayan osman, hemen ardından koreye yönelerek güney kıyılarını ilhak etti. Babası devrinde atılan reformları da eş zamanlı sürdüren osman, askeri teknolojide dünyada fransa ile kapışır hale geldi. Öyle ki avrupalılar arasında sarı adamlar deyimi sıklıkla kullanılır oldu. Ming in parçalanmasını fırsat bilen tatar emperyal kuvvetlerin akıncılarının tazyikine uğrayan moğol halkının haklarını korumak üzere yerene çıkan japon kuvvetleri önümüzdeki yüzyıl emperyalizme karşı verdiği mücadeleye kararlılıkla devam edeceğinin sinyallerini veriyor. Güneş shogunumuzun üzerine doğdukça, zafer bizimdir!
Open Up Tech, Build Up Economy, Let Mercenaries Swarm Through
Ara
Cevapla
Onu bunu geçin de arkadaşlar. Özelden kime yazdıysam ya da bana kim yazdıysa konuşmalar niye her seferinde başkalarına gidiyor. Bir de çarpıtılarak gidiyor. Bari doğrusunu diyin. Ulu orta konuşalım o zaman madem söyliyceksiniz her şeyi. Özelden niye zorlanıyoruz.
Ara
Cevapla
Savaşı izleyemedim ama tahminen Kastilya-Portekiz ve İngiltere iyi anlaşamadılar. Yoksa İberya'yı kurtarabilirdiler.
Ara
Cevapla
(07-03-2016, 00:53)Justicar : Onu bunu geçin de arkadaşlar. Özelden kime yazdıysam ya da bana kim yazdıysa konuşmalar niye her seferinde başkalarına gidiyor. Bir de çarpıtılarak gidiyor. Bari doğrusunu diyin. Ulu orta konuşalım o zaman madem söyliyceksiniz her şeyi. Özelden niye zorlanıyoruz.

Multiplayerda çok olan bir şeydir, buna alışman ve gizli olmasını istediğin (planını, stratejini vs.) başkalarıyla paylaşmaman gerek.
Cevapla
(07-03-2016, 01:01)Duman :
(07-03-2016, 00:53)Justicar : Onu bunu geçin de arkadaşlar. Özelden kime yazdıysam ya da bana kim yazdıysa konuşmalar niye her seferinde başkalarına gidiyor. Bir de çarpıtılarak gidiyor. Bari doğrusunu diyin. Ulu orta konuşalım o zaman madem söyliyceksiniz her şeyi. Özelden niye zorlanıyoruz.

Multiplayerda çok olan bir şeydir, buna alışman ve gizli olmasını istediğin (planını, stratejini vs.) başkalarıyla paylaşmaman gerek.

Plan veya strateji paylaştığım zaten yok. En ufak bir şey dahi direk karşıya gidiyor anasını satayım ve beni çok rahatsız ediyor bu durum. Üstelik söylenen konuşmalar çarpıtılmış.
Ara
Cevapla
(07-03-2016, 00:59)SatanistKesenKedi : Savaşı izleyemedim ama tahminen Kastilya-Portekiz ve İngiltere iyi anlaşamadılar. Yoksa İberya'yı kurtarabilirdiler.

İngiltere savaşlara tam anlamıyla katılmadı. Göremedim savaştığınızı dedi. Biz 50v80 k dövüşürken çokda kötü kaybetmezken 35k ile Valencia'yı kuşatıyordu :) Avusturya Batı cephesine çok geç geldi. Onun dışında İngiltere'nin tek lvl 7 , diğerleri 8ken Duman'ın 9'du. Yani bir sebep yok kaybetmemizde. Özellikle Polonya savaşta yoktu. Sadece Litvanya 20K asker getirdi ki onlarda patatesti. Tüm bunların dışında İberya'da bir kere yenebilseydik Duman'ı ki önceden şansımız vardı , beceremedik savaş tepe takla gitti sonrasında. Bir de tabi Duman'ın ani saldırısı bizim taa Kahire'de olmamız o kuşatırken bunlarda Duman'a avantaj verdi tabi. Sonuç itibari ile Duman yine yapabileceğini yaptı zaten ondan sonrası aptal gibi dalmadıktan sonra morale ve teknolojiye bakıyor.
n20GdM.png
Ara
Cevapla
Ben 10 diye hatırlıyorum Duman'ın Techleri :D. Onun dışında Polonya niye yardım etmedi anlamış değilim.
Ara
Cevapla
D24qpl.jpg
24px-France.png 87K v 24px-England.png 24px-Castile.png 24px-Austria.png 24px-Lithuania.png 120K

8ZDoAk.jpg
24px-France.png 61K v 24px-England.png 24px-Castile.png 24px-Austria.png 24px-Portugal.png 104K

Fransa boyun eğmez.
Cevapla
Şu anki dünyanın durumu nedir? Ve Osmanlı boşta mı?
Ara
Cevapla
Osmanlı boşta. İstatistikleri yarın koyacağım.
Cevapla
Hangi günler oynuyosunuz?
Ara
Cevapla
Cuma Cumartesi Pazar
Cevapla
Savaşın üzerinden geçti, diğer oyuncuların hamleleriyle ilgili host olarak yorumumu yapayım.

Kastilya'ya saldırıldığında Portekizin savaşın başında savaştan çekilmemesi doğruydu ama aktif olarak savaşlarda yer alması ve dolayısıyla işgale uğramasına sebep olması yanlış bir hamleydi. Portekiz orduları 1k 1k adalarda bastığı askerleri İberya'ya çıkartmak dışında savaşta hiçbir şey yapmadı. Eğer Portekiz direniş göstermeyeyim beni işgal etme bana karışma dese onu işgal etmezdim çünkü savaş onla alakalı değil, savaş İberya'nın birleşmesini engelleme savaşı.

İngiltere'nin İspanya'ya yardım lazımmış etmeliyim hamlesi yanlıştı. Avusturya ile müttefikliği ve fail savaş ilanı sonrası kızışan Fransa-İngiltere ilişkilerini böylelikle geri dönüşü olmayan bir yola soktu. Normalde Fransız kültürü sınırlarının dışına çıkmama politikam kapsamında Calais'te dahi gözüm yoktu, ancak bu anlamsız ve saçma hareketi sonrası Fransa İngiltere'yi bilmiş oldu. Ana politikası 'koloni' olması gereken devletlerin birbirlerine rakip olduğunu, İspanya'nın asıl düşmanının Fransa değil, Britanya olduğunu hep söylemişimdir mplerde. Bu ülkelerden birini benim oynadığım oyunlarda -hiçbir zaman- koloniciler birliği yaptığım görülmemiştir ama ne hikmetse ben başka bir ülke oynadığım vakit karşımda bütün sorunlarını çözmüş, birbirini kollayan Britanya ve İspanya görüyorum. Doğru bir İngiltere bu savaşı fırsat bilerek kolonilerde daha agresif hareket ederdi, Afrika'da vs. İberyalıların önüne geçerdi.

Avusturya'nın yaptığı hamle doğruydu ancak yapılış şekli yanlıştı. Ben savaş açarken özellikle Avusturya ve İngiltere'nin bana claiminin olup olmadığına baktım, claiminin olmadığını görüp bu ülkelerin olası bir açıkta bana saldırma planlarının olmadığı kanaatine kapıldım. Avusturya'nın yaptığı dalaverelerden bir daha bu konuda bahsetmeye gerek yok, geçen multiplayerda QUWAWA'nın yaptığının biraz hafifi yapıldı sadece.

Polonya en garip hareketi yapanlardan biriydi. Yanılmıyorsam Almanyadaki Alsace devletine kadar Avusturya için ordu sürdü savaşın uzatılmasını destekledi Litvanya'nın 25k askerinin Fransız topraklarında terör estirmesine göz yumdu. Ne işi vardı Litvanya'nın İberyada?

Osmanlı oyuncusu multiplayerdan ayrıldı, iyiki de ayrıldı. Saçmasapan bir multiplayer yapılacağına hiç yapılmayacak. Oyunun başı Osmanlı Timur Kırım müttefik olmuş. Birisi Rusyaya Orta Asyaya yardırıyor, diğeri Çini Hindistanı fethediyor. Bir diğeri sırtını dayamış bu ikiliye İtalya'ya çıkartmalar yapıyor Viyana'yı alacağım diyor. E böyle oyunu oynarsan tabi alırsın ancak bizde böyle oyun yok. Hakikaten merak ediyorum, biz ne zaman keyifli bir İran-Osmanlı rekabeti izleyeceğiz?

Bu multiplayerlarda müttefikliklerle kazanılmıyor bilek ile oynayış ile kazanıyor, korkmayın tırsak oynamayın öyle 1444'te paktlar kurup o paktlara dahil olmayan kişilerin ezildiği multiplayer etkinlikleri ben düzenlemem düzenleyen de kalmadı kalitesizlikten hepsi yokoldu gitti. Osmanlıyım müttefiğim mi olmasın diye bir şey yok, her devlet birbiriyle şartlar ve çıkarlar gerektirdiğinde müttefik olabilir. Eğer çıkar onu gerektiriyorsa O ANLIK OLARAK Osmanlı ve Avusturya da müttefik olabilir, doğuda güçlü bir Rusya düşünün Commonwealth'i sindirmiş, bu Rusya'yı durdurmak için Avusturya ve Osmanlı işbirliği dahi yapabilir. Biz kesinlikle belli kalıplar içerisinde diplomasiyi desteklemiyoruz, ancak desteklemediğimiz bir diğer şey " kardeş sınırları çizelim şu tarihte sen kendi işine bak imparatorluk kur ben kendi işime bakıyım hadi kardeş " oynayışıdır. Böyle oynayacak kişiler açsın singleplayerda imparatorluk kursun. Multiplayerda oyuncular savaşacak, oyuncular düzgün oynayacaklar. Oyuncular "ortak" oynamayacaklar, oyuncular birbirine %100 güven duymayacak. Herkes komşusu zayıf düştüğü zaman tekmeyi atacak, tekmeyi atacak ki diğer oyuncu bilecek ben zayıf düşmemeliyim yoksa tekme yerim. Böyle laubali oynanışa karşıyız, Portekiz Kastilya 2 kafadar gidip Mekke'yi işgal etmeye tüm ordunu Arabistan'a sürersen işgale uğrarsın.
[+] 1 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
Herkesin oyun tarzı, karakteri farklı. Ben şahsen sağlam müttefikler kurmak, espionaj kasmak ve koalisyon veya kutuplaşmalar yaratmaktan hoşlanıyorum. Sense @Duman all-in-one tarzı babam düşşe tanımam tarzı oynuyorsun. Senin oynadığın tarz doğru diye bir şey yok. Herkes nasıl hoşuna gidiyorsa öyle oynuyor. Benim içim rahat etmeyebilir, altı üstü oyun diyerek her türlü karaktersizliği yapmayı ben hoş görmüyorum. (karaktersiz konusunda senide tenzih ediyorum) Onun dışında biz Portekiz ile tarihi dostluğumuzu beraber stratejik kararlar vererek kurduk. Yoksa baştan çok kan dökülürdü. Mekke görevi bence çok karizmaydı hatta Mekke'yi benim Medine'yi Portekiz'in alması şu MP'de olabilecek en trajik olaylardan biri olurdu. Neyse sonuç itibari ile ben Duman'ın oyun tarzı ile ilgili bu mp çok şey öğrendim. Savaşlardanda yıkılmak üzere olsam bile çok zevk aldım. Asıl önemli olan da bu bence.
n20GdM.png
Ara
Cevapla
İnsanların oyun oynarken ülke yönettiğini, kendi 'oyun stili' adı verdikleri şeyin diğer insanların oyununu baltaladığını görmeleri gerek. Siz 'aga bizim de oyun stilimiz bu biz sağlam müttefikliklerle alakasız da olsa kendi çıkarımıza olmasa da birbirimizi kollarız' dediğiniz an diğer oyuncuların hakkını yemiş olursunuz işin kötüsü bunu farkedemiyorsunuz bile. Oyun içerisinde oyuncular arasında ülke hareketleriyle karaktersizlik, kandırma, arkadan vurma, vb. hususlar olmaz. Siz tam olarak da daha önceki oyunlarda da söylediğim üzere ülke olarak değil, oyuncu olarak oynadığınız için şuanda da ülkelerin yaptığı hamleleri oyuncuların karaktersizliği şeklinde yorumlayabiliyorsunuz.

Bir oyuncunun EU4'te başka bir ülkeyle 1444'te müttefik olup 1821'e kadar mütefik kalması onun güvenilir olduğu anlamına gelmediği gibi bir oyuncunun EU4'te başka bir ülkeyi yanlış yönlendirerek kendi ülkesine çıkarlar sağlaması onun güvenilmez olduğu anlamına da gelmez. Oyuncular farklı ülkelerde farklı oyun biçimleri ve politikalar benimseyebilir. Ben bu oyunda Fransız topraklarını geçmeyeceğim ve etrafımdaki güçlü olabilecek devletleri işgal etmeye değil, parçalamaya yönelik oynayacağım dedim ve öyle oynuyorum. Başka bir oyunda başka politika benimserim. Ancak siz her oyun farklı etiketler altında aynı oyunu oynuyorsunuz.

Bu tür oyunculuk basit bir şekilde formüle edilebilir,
1. Oyunun büyük bir kısmı tanıdığın kişilerden oluşsun.
2. Oyun başında tüm tanıdıklarla müttefik ol her türlü dayanışma.
3. Para kalmadıgında para iste, isyan çıktığında yardım iste.
4. En güçsüz yapayzeka ülkesini bile arkadaşlarınla birlikte işgal et.
5. Arkadaşlarınla birlikte tanımadığın veya senle müttefikliğe yanaşmamış kişileri işgal et
6. Cıvıt oyun bitsin

Böyle oyun yok.

Dolayısıyla doğru oyun tarzı diye bir şey var. Herkes nasıl hoşuna gidiyorsa öyle singleplayerda veya arkadaşlarıyla aralarında yaptığı multiplayerlarda bunu gerçekleştirebilir insanlara biz spde ülkeni böyle yönetme kardeşim demiyoruz. Ancak Osmanlı-Timur-Kırım'ın birlik olup, Timur'un bu birlikten faydalanarak Çin'e ve Hindistan'a ilerleyişini ve oradaki oyuncuların oyun zevkini bitirişini, Kırım'ın bu birlikten faydalanarak Rusya'yı ve Orta asyayı sindirişini ve oradaki oyuncuların oyun zevkini bitirişini, Osmanlı'nın bu birlikten faydalanarak İtalya'ya kadar çıkıp Viyana'yı fethetme planları yapmasını ve dolayısıyla ileride Avusturya, Floransa vb. ülkeleri mağdur edecek olmasını görmemek için ciddi bir öngörü eksikliğine sahip olmak gerekiyor.

Bu hususta Timur eğer müttefik olmazsam Osmanlıyla Osmanlı beni bitirir şeklinde konuştu, e o zaman niye Osmanlı Memlüğü bitirirken izledin? Bu endişeye sahip tek ülke Timur mu? Niye aynı endişeye sahip olabilecek diğer devletlerle gerçek bir diplomasi yapıp defansif bir müttefiklik kurmuyorsunuz? Örneğin Polonya da Osmanlı'dan çekiniyorsa Timur-Polonya müttefikliği gayet mantıklı. Aynı şekilde Avusturya da olabilir. Osmanlı kendisini tehdit altında mı görüyor? Avusturyadan çekiniyorsa gidecek Fransaya veya bir başkasına konuşacak tehdit altındayım diye. Bu oyunda Osmanlının Fransa'ya laf atmak dışında bir diplomasi yaptığına şahit oldunuz mu? Örneğin bir Fransa Osmanlı Kırım v Avusturya Timur Polonya savaşı ne kadar muhteşem olur. Niye böyle muhteşem ve mantıklı savaşlar yerine kazananı belli yenileni belli savaşlar açıyorsunuz hep?

Avrupada oyun başladığından beri 2 kere Fransa v Avusturya gördük, 2 kere Fransa v İngiltere gördük, 1 kere İngiltere v Hollanda gördük, 1 kere Fransa v Kastilya gördük, 1 kere Danimarka v Avusturya gördük. Doğuda oyun başladığından beri 1 kere savaş oldu onda da Memlüğü yıktılar. Osmanlı v Timur gördük mü? Timur v Kırım gördük mü? Osmanlı v Kırım gördük mü? Bir taraf birbirini yerken diğer taraf medeniyeti mi keşfetti ? Avrupalılar mı barbar doğulular mı çok zeki?

Mahalle multiplayerı anlayışından çıkın artık, sağlam müttefiklik diye bir şey yok. Beraber çıktık bu yola beraber yıkılırız kardeş diye bir oyun anlayışı yok. Sen oyun içerisinde her yıl her ay senin ülkenin ÇIKARINA ne gerekiyorsa öyle oynayacaksın. Osmanlısın, İranı almaya gücün yetiyor mu? Alacaksın. Timursun, Osmanlı batıyla başı belada, Irak'ı almaya gücün yetiyor mu? Alacaksın. Gerekirse yenileceksin, ama o savaşı 1v1 yapacaksın. EU4 Multiplayer bu. Senin içerisinden geldiğin oyun anlayışı insanların co-op multiplayer girip yapayzeka ile savaştığı anlayışın bir derece düşüğü sadece. Dostum belli düşmanım belli olsun kardeş ben ne politika ne diplomasi anlamam sadece dostum beni satmasın ama ben diğer insanların arkasından işler çevireyim sağlam espionaj kasayım kutuplaşmam olsun diyorsan Hearts of Iron öneririm. Yanlış oyunu oynuyorsun.
[+] 1 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
Ya Duman roman yazmışsın yine. Şu mahalle MPsi ayağını bırakın artık baydı vallaha. Ben Kastil olarak ikinci GP müttefiğimi bile almadım farkındaysan sen halen tanıdığın herkesle müttefik oluyorsun diyorsun. Kardeşim herkes bu oyunu ofansif oynayacak diye bir kaide yok. Ayrıca bana göre özelden yalvarıp yakaran, her türlü yemini edip sonra " ya panpa oyun bu herşey mübah " diyen adam karaktersizdir. Kastilya olarak kimsenin oyununu baltalamadım kendi çıkarlarım doğrultusunda hareket ettim. Portekiz ile düşman olacağım diye bir kaide yok. Yani sen şunu anlamıyorsun, herkes senin gibi ofansif veya dakika başı çıkar gözeticek şekilde oynamak zorunda değil. Bazıları sağlam müttefikler (ki kurallar dahilinde) kurmaktan ve sonunda cepheleşmekten zevk alıyor. Bu yüzden uzatmanın anlamı yok. Sonuçta ikiside farklı oyun stilleri ve ikiside kişinin tercihine kalmış bir şey son olarak az önce yazdığım şey muhtemelen bir çokları tarafından yanlış anlaşılabilinir o yüzden tekrar açıklıyorum ülkenin çıkarını düşünmek dostlarını arkadan bıçaklamak karaktersizlik değil, yemin ve her türlü özel ilişkileri kullanarak kişiyi kendine inandırdıktan sonra ihanet etmek bana göre karaktersizliktir.
n20GdM.png
[+] 1 üye Steafun nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 3 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.