Orta Dünyaya Giriş
#1
Orta Dünya evrenini okumak istiyorum fakat hangi sıra ile okunması gerektiğine karar veremedim. Sizce yaratılış hikayesi olan Silmarilliondan mı başlanmalı yoksa yazılış sırasına bağlı kalıp Hobbit-Lotr-Silmarillion seklinde mi gidilmeli ? (Veya film serisi gibi Lotr başta mı olmalı?)

Birde Lotr için 2 tip basım var. Biri 3 ayrı kitap şeklinde diğeri ise 3 kitabı içine alan tek cilt şeklinde. Hangisi daha iyidir ?
Ara
Cevapla
#2
İlk sorun için lotr- hobbit- silmarillion takip edilmeli. silmarillion her ne kadar öncesini anlatsa da bir roman gibi değildir. İkinci soru ise tek cilt olanı alabilrisin.
[+] 1 üye birisi43 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
İnternette iki okuma sırası fikri var: Hobbit - Yüzük Kardeşliği - İki Kule - Kralın Dönüşü - Silmarillion ve Silmarillion - Hobbit - Yüzük Kardeşliği - İki Kule - Kralın Dönüşü. Ben şahsen ilk önce Hobbit'in okunması gerektiğini düşünüyorum. Hobbit hem diğer kitaplara göre daha hafif hem de kendi başına rahatlıkla anlaşılabilecek (başka bir kaynağa ihtiyaç duymadan) bir kitap. Kronolojik sıradan ziyade okurun ilgisini giderek arttıran bu sıralamanın takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Silmarillion bir mitoloji kitabı, ya sevip dünyaya bağlanırsın ya da detaylarda boğulup okumaktan vazgeçersin. Önceden bu dünyayı sanki sen içinde yaşamış gibi tanırsan dünya hakkında daha fazla bilgi edinmek istersin. "Gandalf nereden geliyor?" "Sauron da kim?" gibi sorular Silmarillion'u okuman için bir itici güç niteliğinde olur. Takip etmeni kesinlikle tavsiye ettiğim "Yüzüklerin Efendisi - Orta Dünya" kanalının şu videosu da sana bu konuda fikir verir. Murat Sönmez iki kanalını da severek takip ettiğim Orta Dünya konusunda bilgili biridir. Onun videoları çok faydalı olabilir Orta Dünya'yı anlama açısından. Yalnız kitapları okumadan önce "Frodo'nun Yolculuğu" serisinden uzak durmanı tavsiye ederim çünkü Yüzüklerin Efendisi'nin sesli anlatımı. 

Diğer soruya gelince, tek ciltlik kitabın çok pratik olmadığını düşünüyorum. Kitapları ayrı ayrı almak daha mantıklı bence. Tabii koleksiyon maksadı varsa tek ciltlik kitap da alınabilir ama taşıma açısından ayrı ayrı almak bence daha iyi.
IbnE9P2.gif
[+] 3 üye Attila the Hun nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#4
Açıkçası ben Hobbit ve Lotr film serisi dışında orta dünya evreni hakkında dataylı bilgiye sahip değilim. Bu yüzden dediğiniz gibi Silmarillion ile başlamamak en mantıklısı sanırım.
Ara
Cevapla
#5
Ben Silmarillion ile başladım lakin Hobbit ile de başlanılabilir. LoTR'un en son okunması gerektiğini düşünüyorum. Hem edebi olarak hem içerik olarak ağır bir kitap. Silmarillion da bir o kadar ağır lakin olaylar daha sade anlatılıyor ve lore'un temellerini anlatıyor.
Sic Parvis Magna
[+] 1 üye altnkurt nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#6
Ilk olarak Hobbit ve Lotr ile başlamanı öneririm. Silmarillion u sona bırak bence çünkü benim okurken açıkçası en sıkıldığım kitaptı. Birçok isim geçtiği için kafa karıştırıcı olabiliyor. Yuzuklerin efendisi kitabını ise kesinlikle tek cilt alma bende her iki türlüsü de mevcuttu. Tek cilt olan fazla ağır ve okurken cildi falan ayrılıyor puntoları çok küçük kısacası okumak eziyet olur bu sebeple 3 kitabı ayrı ayrı almanı öneririm. Benim orta dünya kitaplarını okurken şu şekilde yaptım böyle yaparsan çok daha iyi kavrarsın.
1. Öncelikle Hobbit Lotr ve diğer kitapları okudum (Hurin in çocukları vs) silmarillionu sona bıraktım. (Bu şekilde olaylar biraz karışık olsada evrene alışıyorsun.
2. Kez seriye başladım ve bu sefer kronolojik sıraya göre okudum önceden de okudugum için olayları daha rahat kavradim ve iyice bütün taşlar yerine oturdu.
giphy.gif
[+] 1 üye turkish lokum nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#7
Lotr - Silmarillion - Hobbit şeklinde okumuştum. Kaçış edebiyatı örneği olan Lotr'un ilk önce okunması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü edebi bir anlatıma sahip olduğu için insanın kendisini fantastik dünyanın bir parçası gibi hissetmesi daha kolay. Simarillion Lotr dünyasında yaşayan birinin yazmış olduğu tarih kitabına benzetilebilir; fakat en ilgi çekici eser bu. Hobbit'in çocuk kitabı olduğunu düşündüğüm için yıllarca okumadım. Seriyi okuduktan 16 sene sonra İngilizce olarak okudum; fena değil ama Hobbit'le başlayanların diğer eserleri okumadığına şahit olmuşluğum var. Hobbit'te geçen olayların Lotr'da bahsi geçiyor zaten. Kitaplar ve filmler bence anlatımın ruhu olarak çok farklı düzeydeler; açıkçası filmleri uzun metrajlı bir fragman olarak görüyorum. Bir de Güç Yüzüklerine Dair isimli bir eser vardı, sanırım Silmarillion'un sonuna eklenmişti.
[+] 1 üye Kierkegaard nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#8
Hurin'in çocuklarını en son okudum ben. Kitaptaki çoğu yeri ve kişiyi Silmarillion'da anlattığı için yabancılık çekmemiştim. Silmarillion'dan önce okusam kim ne noluyor diye kitabın yarısını anlamadan okuyacaktım muhtemelen.
Sic Parvis Magna
Ara
Cevapla
#9
Bak kardeşim sıkılmadan okumak istiyorsan.

-Yüzük kardeşliğini al ve oku. İç sesin diyecek ki vay be ne güzeldi hemen İki Kuleyi okuyayım yada "Bakarız sonra çok da şey etmiyim."
-İki Kuleyi okudun sonra İç sesin diyecek ki vay be ne güzeldi hemen Kralın Dönüşünü okuyayım yada "Bakarız sonra çok da şey etmiyim."
-Kralın dönüşünü okudun sonra İç sesin diyecek ki vay be ne güzeldi hemen Hobbiti okuyayım yada "Bakarız sonra çok da şey etmiyim."
-Hobbiti okudun sonra İç sesin diyecek ki vay be ne güzeldi hemen Silmarillonu okuyayım yada "Bakarız sonra çok da şey etmiyim."
-Silmarillon da bitti baya baya LOTR fanı oldun hayırlı olsun.
q59zb6s.jpg
[+] 2 üye irfandurmus nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#10
Bir çok konu yüzük kardeşliğinin öncesinde geçiyor. İnternetten dinlediğim tavsiyeler genelde önce hobbit 'in okunması yönünde. Daha sonra yüzük kardeşliği serisi ve diğer kitaplar. Silmarillon, beren ve luthien gibi kitapların orta dünya 'ya yeni giren birisi için ağır olacağını Orta Dünya kanalından dinledim.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 3 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.