Oyunlar bağımlılık yapar mı?
#1
4fffefe0816b160db7bfbaeefbb18dd2.jpg

Video oyunları bağımlılık yapar mı?
Oyun bağımlılığı nedir oyun bağımlısı kime denir?
Ne kadar zararlıdır, tedavi edilmeli midir?(edilmeliyse nasıl?)
Ara
Cevapla
#2
bence uyuşturucu kadar tehlikeli şekilde bağımlılık yapar. yapmaz diyen de en az 10bin saat bilgisayar oyunu oynamıştır zaten :D:D:D:D

hayatınıza kastetmez. ama hayat diye bir şeyiniz de kalmaz. 25 26 yaşında aa keşke ders çalışsaydım dersiniz.
[+] 1 üye Kaiser-i Rum nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
Video oyunları pekala bağımlılık yapar. Ancak oyun bağımlılığı da, televizyon, müzik gibi herhangi bir şeyden farklı değildir. Günde saatlerce dizi izleyen adamın saatlerce oyun oynayan adamdan farkı yok.

Ne kadar zararlı olduğu ise kişinin durumuna ve isteğine bağlı. Eğer temel işlerini yapamayacak, sosyal ve şahsi yaşamını etkileyecek boyutta ise psikolojik destek şart. Yoksa adam halinden memnunsa bizi ilgilendirmez zaten. Çözümü insanı başka işlere yönlendirmek bana göre.
[+] 2 üye Ecdad Computer nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#4
Kesinlikle yapar hatta yapmakla kalmaz Psikolojik sorunlara ve hayatınızda bir çok şeyin yanlış gitmesine de yol açar sizi toplumdan uzaklaştırır diye bu uzar gider ama tabi ki tadında yapılırsa yararları da yok değildir.O dengeyi kurmak önemli kısaca.
tumblr_mjxogyPp2u1qgwg37o1_500.gif
трагедия
Cevapla
#5
Yapar. Ne kadar yaptığı ise kişinin hayatını ne kadar kontrol ettiğine bağlıdır. Başka etkinliklere, insanlara ve en önemlisi bu hayattaki sorumluluklarına zaman ayırabiliyorsa bu bağımlılığın çok da zararının dokunduğu söylenemez bence. 

Tedavi olarak tıbbi anlamda ne yapılabilir en ufak bir fikrim yok. Psikolog belki bir çözüm olabilir. Ancak tıbbi çözümler haricinde kişinin ilgisini çeken başka alanlara yönlendirilebileceğine inanıyorum. Tabi bu diğer alanlar, benim için konuşmak gerekirse harita çizimi ve dizi izleme, abartılırsa ve alışkanlık haline gelirse başka bir bağımlılığın doğuşuna yol açar. Kısacası kişinin kendini kontrol edebilmesi gerekmektedir. Bağımlı insanların derinlemesine düşünüp hayatının ne durumda olduğunu kavraması, bu bağımlılığı azaltmasını ve hatta bağımlılıktan kurtulmasını sağlayabilir.
[+] 1 üye Henri nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#6
Kesinlikle yapar ve çok tehlikelidir.

giphy.gif
[+] 1 üye turkish lokum nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#7
Sigaradan bile daha sinsi ve daha hızlı bağımlı yapıyor.
Ara
Cevapla
#8
Bi dakka şu bölümü geçeyim cevap yazacağım.
[+] 3 üye perverende nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#9
Bence bağımlılık demek yanlış, vücuda madde girişi olmadığı için insan bir süre bilgisayar oyunu oynamadığı zaman vücutta bir uyuşturucu bağımlısında olduğu gibi değişimler yaşanacağını zannetmiyorum. Kendisini eğlendirecek farklı aktivitelerle meşgul olduğunda oyun aklına bile gelmeyecektir; bu aktivitelere örnek olarak hiç gezip görmediği ancak hep istediği yerlere seyahat etmeyi, normalde bilgisayar oyunu oynayarak geçirdiği vaktin tamamını dizi/film izleyerek geçirmeyi veya en basitinden seks yapmayı gösterebiliriz. Oyun bağımlısı dediğimiz şahıs oyun oynamadan geçirdiği süre zarfında oyun aramayacak ve sağlık problemi yaşamayacaktır.
[+] 1 üye ZenderX nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#10
2k saat dota 2 oynamışım. Cevap belli :(.
Ara
Cevapla
#11
Bence oyun türüne göre ve harcanan emeğe göre değişir. Tek kişilik oynanan hikaye tarzı bir oyun ile o dönemin en populer mmo'su arasında bağımlılık yapma açısından büyük bir fark olduğu söyleyebiliriz. Ya da herkesten üstün olma hevesi mesela lig sistemi olan oyunlar da insanı oyunlara bağımlı hale getirebilir. Zaten bu yüzden oyunlarda hiç rank kasmam ya da oynasam bile ha bronz olmuşum ha gold hiç önemsemem. Oyunlar zevkine oynandığı, hayati bir önem taşıyormuş gibi oynanmadığı sürece ciddi bir bağımlılığa sebep olabileceklerini sanmıyorum.

Ek olarak bu dönemin populer oyun türü olan battle royaller de aynı bu dediğim sebepten yararlanarak insanları oyunlarını oynamaya itiyorlar. Birinci olma hırsı, herkesi yenip sağ kalma arzusu çok iyi bir bağımlılık etkeni.
tTRiYax.png
Ara
Cevapla
#12
Yapar, hatta bazı oyunlar "bağımlılık" olarak adlandırabilecek davranış elde etmek üzere tasarlanır, çeşitli mekanikler çeşitli oynanış elemanları oyuncunun gündelik olarak hiç oynamak istemese bile kayıp yaşamayı önlemek adına oyuna girmesi, çeşitli ödül ceza sistemleriyle belli bir psikolojinin oturtulması amaçlanır. Ancak bana göre her "çok oynanmış oyun" bağımlılık yapmış oyun değildir, bağımlılık dediğimiz şey severek oynamak değil, bu bahsettiğim oyun içi unsurlarla "eğlenmesen de" belki canını bile sıksa, oynamak istemesen de oynadığın oyunlar bence bu kategoride değerlendirilmeli. Bir oyunu gerçek anlamda severek oynuyorsan ve o zamanı güzel geçirdiğini düşünüyorsan bunun bağımlılıkla alakası yok.

Benim için örneğin Hearthstone bu derecede değerlendirilebilir, başladığımdan beri Hearthstone'a para vermedim dolayısıyla oyundan edindiğim oyun tecrübesi hiçbir zaman tavan seviyede olmadı, çoğu kartta çoğu destede eksiklerim var ancak yine de oyuna kendimce bir anlam katıp elimdekilerle nasıl desteler kurabilirim diye yaklaştım ve eğlendiğim de oldu hala oluyor ancak benim için Hearthstone her gün girip gündelik verilen görevlerin tamamlanıp bu görevlerle yetiyorsa 100 altınla pack açılacak oyun. O gündelik görev sistemi ve pack açarak yeni bir şey elde etme şansı benim her gün o oyuna girmeme sebep oluyor, belki öyle bir sistem olmasa çok daha önce bırakacaktım sıkılıp ancak girip her gün görev yapıyorum Hearthstone'da.

Diyeceğim şeylerin özeti eğer bir oyunu sürekli oynuyorsanız ve o oyundan aslında zevk almıyorsanız, oyun sinirinizi bozuyorsa veya keyfinizi kaçırabiliyorsa ancak yine de oynamaya devam ediyorsanız bu bağımlılık, böyle çok oyun var buna özellikle eski MMORPGler ve günümüz mobil oyunları örnek gösterilebilir. Eğer bir oyunu gerçek anlamda severek oynuyorsanız ve eğleniyorsanız benim için burada bağımlılık denebilecek bir durum yok.
[+] 2 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#13
Her gün oynuyorum bir bağımlılık yaptığını görmedim.
[+] 9 üye Manwell nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#14
Ben ilk aoe 2 oynadığım günü hatırlıyorum. Oyunu kurdum oynamaya başladım bir baktım 10 saat olmuş. :D
[+] 1 üye Semavi7 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#15
-Bir maddeyi kullanarak çok fazla zaman geçirmek (Günde ortalama 12 -15 saat bilgisayar başında geçirmek, oyundan uzaklaşmamak adına yemek yememek, su içmemek, tuvalete gitmemek gibi).

-Madde kesildiğinde ya da azaltıldığında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması (Kişinin bir oyun oynarken elektrik kesilmesi ya da herhangi bir engelle karşılaştığında verdiği aşırı tepki gibi).

-Madde kullanımı nedeni ile sosyal, mesleki ve kişisel etkinliklerin azalması ya da tamamen bırakılması (Oyun oynamak için sosyal bir toplantıya katılınmaması, spor yapılmaması, ertesi gün işe uykusuz gidilmesi, eşlerin birbirini ihmal etmesi gibi).

-Maddenin tasarlandığından daha uzun ve yüksek miktarlarda alınması (Haftada bir - iki saat bilgisayar başında geçirirken günde 10 - 12 saat oyun oynamak gibi).

-Fiziksel ya da ruhsal sorunların ortaya çıkmasına ya da artmasına rağmen madde kullanımını sürdürmek(Birikmiş ödevler varken saatlerce oyunun başından kalkamamak, dinlenme ihtiyacına rağmen uykusuz kalmayı göze almak gibi).

Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/yeni-bir-madd...gi-995642/


Bir de şu kaynağı okumanızı öneririm. Yazıları kopyalayamadım ama çok önemli bilgiler içeriyor.

http://blog.milliyet.com.tr/cagimizin-gi...gNo=396377
[+] 5 üye Merco nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#16
Hayatımın son 10 yılının yarısını pc başında geçiren birisi olarak oyunların bağımlılık yapacağına inanmıyorum. Çünkü aynı oyunu 2 haftadan uzun süre oynayabildiğimi hatırlamıyorum. Bi yerden sonra tekrara bağlıyor ve sıkıcılaşıyor. Bilgisayar bağımlılık yapar mı derseniz kralını yapar. Oynayacak bişey bulamasam da pcye geçer masaüstünde yenile yenile yaparım. Benimki biraz radyasyon bağımlılığı gibi bişey olmuş artık. Ama kesinlikle oyun bağımlısı değilim. Haftada 80 saat oyun oynayıp ardından uzun süreler chat yaparak dizi film izleyerek oyun oynamadan da durabiliyorum. Aynı oyunu çok yüksek saatler oynayabilmem ancak ara vere vere oluyor. Bazen haftada 4-5 oyun değiştirdiğimi bilirim. Tek bi oyuna takılıp kalmayın siz de. Ne hayata ne oyunlara at gözlüğüyle bakmamak lazım. Başka oyunlar da var.
Sic Parvis Magna
[+] 3 üye altnkurt nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#17
Yapar güzel kardeşim hemde çok fena yapar. Çok küçük yaşlarda benim gibi başlarsan hem de daha  fena yapar. Kız arkadaşı kapıda unutmaktan tut bütün çevreyi dağıtma noktasına getirmeye kadar. Kendimi bir dönem Tw oynayacağım diye içeri kitlediğimi bilirim. Bu konuda Türkiye de ders bile verilmeli. Bir şekilde insnalar eğitilmeli. Ben yandım eller yanmasın misali. :). Ama kesinlikle oyun oynamaya en başta aile tarafından  bir sınır getirilmeli. Küçükken ben hava atardım ulan iki dakka oyun oynamaya annenizden izin alıyorsunuz diye. Şimdi o adamlar okuyup adam oldular ben onların yarı yolundayım. İki taraf içinde zaman geçti ama biri zamanı değerlendirirken ben zamanı tükettim ve beni önleyen bir engelde olmadığı için haddi aşarak devam ettim. Herşeyin fazlası zarar dedikleri gibi bu da sonunda bana koca bir sıfır bıraktı. İşin kısa lafı insanlar eğitilmeli ve belli bir sınır getirilmeli. Şimdi birisi dersim var anca 2 gün sonra oynayabilrim dediğinde çoğu insan gıcık kapıyor karşıdakine ama ben onun bu sözüne hayran oluyorum. Çünkü hiçbir zaman böylesine güçlü bir nefis ve azime sahip olmadım. Şimdi yaş biraz ilerledi ve zararın neresinden dönsen kardır misali pc ye dahi sınır koyuyorum hatta telefon 'a bile. İşe yaramaz demeyin gayet iyi işe yarıyor, önemli olan onu kendine göre bir düzene sokmak.
[+] 2 üye eminnn nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#18
10 yila yakındır bfme oynuyorum. Sizce bu bağımlılık mıdır?
Aslında herşeyin bağımlısı olunabilir. Mesela ben bir ara LOTR bağımlısı olmuştum hergün lotru kesilmemiş sahneleri ile izlerdim 11 saat fln sürerdi.
Ve bunu istemsiz yapardım yani artik öyle bir noktaya gelmişti ki filmim sesini kapatsaniz sözleri ezbere söylerdim.
giphy.gif
[+] 1 üye turkish lokum nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#19
(12-04-2018, 01:16)eminnn : iki dakka oyun oynamaya annenizden izin alıyorsunuz diye.

Ağladım. Ben de izin alıyodum. Günlük bi saat sürem vardı. Ama bunun aşırı şekilde ters teptiğini evden ayrılınca farkettim. Gerçi evden ayrılmadan önce de evde kimse olmayınca saatlerce oynadığımı hatırlıyorum. Bu şekilde kısıtlamalar kısıtlamayı sürdürebildiğiniz sürece faydalıdır. Kısıtlama ortadan kalkınca patlama yaşıyorsunuz.
Sic Parvis Magna
[+] 3 üye altnkurt nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#20
2001 yılıydı Age of Empires 2 oynamak için gece geç saatlere kadar internet kafelerde kalırdık. Gece çok geç yattığımdan sabah erken kalkıp staja gidemezdim stajdan kovulmuştum. Arkadaşlara "ee artık kovulduğuma göre artık gündüzde Age of oynayabiliriz" dediğimi hatırlıyorum. :grinn:  
Yani gördüğünüz gibi alışkanlık ve bağımlılık yapmaz.  :closedtongue:
q59zb6s.jpg
[+] 2 üye irfandurmus nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.