Postklasik Tarih: Endülüs Emevileri (756 - 1031)
#1
Endülüs Emevileri

İslam devletinin batı sınırları 711'de Tarık Bin Ziyad'ın bugün Cebel-i Tarık denilen bölgeye çıkıp altı yıl içinde İspanya'nın yarısını ele geçirmesiyle ve 717-718 yılında Pirene dağlarının aşılmasıyla İspanya-Fransa sınırına kadar ulaştı. Yine de sonradan Asturias olarak bilinecek Kuzey İspanya'daki bölge hiçbir zaman kontrol altına alınamadı. Fransa'ya yapılan küçük çaplı seferler başarısız oldu. 

Abbasiler'in 750'de iktidarı ele geçirmesiyle Emevi ailesi ortadan kaldırıldığında sağ kalanlardan I. Abdurrahman Abbasi halifeliğinden bağımsız bir devlet olan Endülüs Emevi Devleti'ni kurdu. Devletin en parlak dönemi III. Abdurrahman ile yaşandı. Ayrıca kendisini halife ilan etti. 

Endülüs'te büyük bir Hristiyan ve Yahudi nüfusun da etkisiyle dini bir hoşgörü hakimdi. Antik Yunan eserleri çevrildi. Kütüphaneye ve kitaba çok önem verdiler. O dönemin en zengin kütüphaneleri Endülüs'te bulunmaktaydı. Dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen Müslüman ve Hristiyan gençler burada dersler alıyorlardı.  Avrupa'da Aristo okumanın yasak olduğu zamanlarda Aristo okunur ve yorumlanırdı. Şehircilik ve mimari bakımından da kendilerinden söz ettirmişlerdir. Bir çok alanda önemli kişiler yetiştirdiler. Bu bakımdan Avrupa'da gelişen reform ve rönesans hareketlerinin kaynaklarındandır.

index.php?q=aHR0cHM6Ly91cGxvYWQud2lraW1l...QtMTQuanBn

(Endülüs Emevilerinin yaptırdığı Kurtuba Camii)

Emevî Hâlifelerinin Soyağacı

index.php?q=aHR0cHM6Ly91cGxvYWQud2lraW1l...lhZHMuZ2lm

Çöküş

Hem ülkede iç karışıklıklar ve mücadeleler yaşandı hem de İspanya'nın Asturias bölgesinde kalan küçük Hristiyan krallıklar Reconquista hareketini başlatıp büyük ilerlemeler sağladılar. Bunun üzerine Kuzey Afrika'dan bu devletin ve medeniyetin savunulması için asker getirtildi. Bu kişiler iyi savaşmayı bilseler de medeniyet ve hoşgörü sahibi değillerdi. Müslüman olmayan halka, bilim ve felsefeyle uğraşan kişilere büyük baskılar yaptılar. Bunun üzerine Hristiyanlar da buradan kaçmaya ve Reconquista'ya destek olmaya başladılar. Böylece devlet 1031 yılında yıkıldı ve Taifa denilen bölgelere bölündü. Berberilerin bölgede kurduğu devletlerin de yıkılmasıyla Müslümanlar hakimiyeti yitirdi. Gırnata Emirliği'nin de 1492 yılında yıkılmasıyla Reconquista tamamlandı. Müslümanlar ve Yahudiler bölgeden sürüldüler. Çok sayıda kitap yakıldı ve eserler tahrip edildi.

İbn-i Rüşd, Zerkali, İbn-i Arabi, İbn-i Firnas, Zehravi, İdrisi, İbn-i Meymun (Yahudidir), Cabir bin Eflah gibi önemli isimler yaşamıştır.

index.php?q=aHR0cHM6Ly91cGxvYWQud2lraW1l...TAwMC5wbmc

(1000 yılında Endülüs Emevi Devleti)
"... Egemen sınıfın düşünceleri, bütün çağlarda, egemen düşüncelerdir, başka bir deyişle, toplumun egemen maddi gücü olan sınıf, aynı zamanda egemen zihinsel güçtür.."
[+] 3 üye strateggy nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Yukarıda Emevilerin soy ağacında Osman b. Affan (Hz. Osman) Ebu Süfyan'ın kardeşi olarak gösterilmiş aslında kendisi Abu al-As'ın torunu ve Affan'ın oğludur. Bir başka deyişle Marwan I' in amcasının oğludur.
Ara
Cevapla
#3
Vizigothlar ya da Hristiyanlar İberya'yı tekrar ele geçirdiklerinde kitap falan yakmadılar. Aksine o dönemde müthiş bir Arapça çeviri yapabilecek insan arayışına girmişlerdi. Zaten okuduğum kadarıyla çoğu Antik Yunan düşünürlerinin Avrupa tarafından tanınması bu yapılan çeviriler sayesinde oluyor.
Ara
Cevapla
#4
(03-11-2017, 11:59)Ibn Khaldun : Yukarıda Emevilerin soy ağacında Osman b. Affan (Hz. Osman) Ebu Süfyan'ın kardeşi olarak gösterilmiş aslında kendisi Abu al-As'ın torunu ve Affan'ın oğludur. Bir başka deyişle Marwan I' in amcasının oğludur.

O konu hakkında bir fikrim yok. Wikipedia'da hazırlanmış sanırım. Konuya ek içerik olarak başka bir arkadaş ekledi.

Hepsini yakmadılar elbette orası yanlış anlaşılmış olabilir ama çok sayıda, Müslüman ve Yahudilerin yazdığı kitap yakıldı. Örneğin Wikipedia'da şöyle denmiş: In 1490 a number of Hebrew Bibles and other Jewish books were burned at the behest of the Spanish Inquisition. In 1499 or early 1500 about 5000 Arabic manuscripts, including a school library—all that could be found in the city—were consumed by flames in a public square in Granada, Spain, on the orders of Cardenal Ximénez de Cisneros, Archbishop of Toledo and head of the Spanish Inquisition,[76][77] excepting only those on medicine, which are conserved in the library of El Escorial.[78]
"... Egemen sınıfın düşünceleri, bütün çağlarda, egemen düşüncelerdir, başka bir deyişle, toplumun egemen maddi gücü olan sınıf, aynı zamanda egemen zihinsel güçtür.."
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 3 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.