30-12-2018, 22:16
(Son Düzenleme: 03-03-2024, 16:22, Düzenleyen: Elefsar. Toplamda 1 kere düzenlenmiş.)
Herakleios (Heraclius)
Flavius Heraclius Augustus
575 yılında doğan Heraclius, 610-641 yılları arası Doğu Roma İmparatoru olarak hüküm sürdü. Sasanilere ve Müslüman Arap Devletine karşı verdiği savaşlar ile bilinir.
608 yılında Balkanların kaybedildiği ve Sasanilere karşı zorlu savaşlar verilen bir dönemde Kartaca eksarhı Yaşlı Heraclius (Heraclius'un babası), İmparator Phokas'a karşı bir isyan başlatarak başkent Constantinopolis'e bir donanma gönderdi. İmparatorun yönetiminden rahatsız olanların Heraclius'a olan desteği ve Mısır'ın da isyana katılımıyla tahıl stokları azalmaya başlayan şehir zor durumda kalmıştı. Sonunda Heraclius şehre geldiğinde şehir herhangi bir direniş göstermedi ve Heraclius şehre girerek İmparator Phokas öldürüldü. Arıdından Heraclius, Patrik Sergios tarafından taç giydirilerek imparator ilan edildi.
Sasaniler ile Mücadele
Heraclius'un tahta çıkmasından kısa bir süre sonra Sasaniler, Bizans ordusunu 613 yılında Antakya'da yendiler ve Anadolu'nun Batısına kadar ilerlediler. Bu sırada Heraclius Constantinopolis'i terk edip merkezi Kartaca'ya taşımıştı. Sasani ordusu Anadoludaki seferlerin ardından Güneye ilerleyerek Şam'ı ve 614 yılında Kudüs'ü ele geçirip yağmaladılar. Bu dönemde Sasanilerle ittifak içerisinde olan Avarlara yüklü bir miktar ödeme yapılarak zaman kazanma yoluna gidilmişti.
620 yılında Bizans
Bu süreçte Heraclius, 'Thema' adı verilen yerel bir toprak sistemini benimsedi. Bu sistemine göre mevcut küçük vilayetler, thema adı verilen daha büyük birimlerle yer değiştirecekti. Bu sistemin geldiği dönemde Anadolu'da 4 adet thema kuruldu. Bunlar Opsikion, Anatolikon, Kibyrrhaiotai ve Armeniakon idi. Bu themalar strategos adı verilen askeri ve idari güce sahip generaller tarafından yönetilen topraklardı.
Sasanilerle Bizans arasındaki savaş tasviri
Kutsal Haç Kudüs'e getirilirkenHeraclius ayrıca orduda hafif atlı okçu askerlerinden birlikler oluşturarak bu birlikleri uygun taktiktiklerle eğitme yoluna gitti ve orduyu bizzat denetledi. 622 yılında bir sefere hazır olduğunu düşünen Heraclius, Ermenistan'ın Kuzeyine doğru harekete geçerek bölgedeki Sasanileri çıkmaya zorladı. Bundan sonraki bir kaç yıl boyunca da ilerleyişini sürdürdü. 626 yılında Sasaniler Avarlarla birleşerek Constantinopolis seferine giriştiler. İmparator bu dönemde Kafkasya'da bir seferdeydi ve şehrin savunması Patrik Sergios'a kalmıştı. Kuşatmadaki Sasani generali Şehrbaraz ve ordusu Khalkedon (Kadıköy) yakınlarında kamp kurdu, karşıya geçmek için gereken gemileri ise Avarlar sağladı. Fakat bu Sasanileri taşıması gereken donanma Bizans donanması tarafından harap edildi. Kuşatmayı tek başlarına sürdüren Avarlar savunmayı aşamayarak kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldılar. Bu sırada İmparator Heraclius da Kafkasya seferini başarıyla sonuçlandırmıştı.
Kafkas seferinden Mezopotamya'ya geçen imparator Heraclius ve ordusu Ninova'da Sasani ordusunu yendi. Seferden bir sonraki yıl olan 628'de ise çıkan ayaklanmada Sasani hükümdarı II.Hüsrev öldürüldü. Kudüs'ün Sasanilerin eline geçmesiyle alınan 'Kutsal Haç' da bu dönemde geri alınarak Kudüs'e götürüldü.
Sasanilerin elinden geri alınan topraklar yalnızca 6 yıl sonra (634) Halife Ömer liderliğindeki Müslüman Araplar'ın Bizans topraklarına girmesiyle bir bir kaybedilmeye başlandı; Araplar, 2 yıl içinde Suriye, Filistin dahil olmak üzere imparatorluğun Doğusunun büyük bir kısmını ele geçirdiler. Bu sebeple 636 yılında Heraclius 100bin kişiden fazla bir ordu hazırlayarak Arapların üstüne gönderdi. Yermük'de verilen savaşta Bizans ordusu ağır bir yenilgi aldı ve büyük miktarda toprak Arapların hakimiyetine girmiş oldu.
İmparatorluğun Son Yılları
Sasanilere karşı aldığı zaferlere rağmen Doğu'nun kaybedilmesi sebebiyle Heraclius'un bu dönemden sonraki yıllarını umutsuzluk ve hastalıklar içinde hatta akıl sağlığı bozulmuş bir durumda olarak geçirdiği söylenir. 641 yılında Heraclius öldüğünde imparatorluk bölünmüş, Araplar başa çıkılamaz hale gelmişti. Önce Heraklonas annesi Martina tarafından taç giyse de saltanatı yalnızca bir kaç ay sürdü. Daha sonra II.Konstans,(Flavios Herakleios) Heraklonas ile annesi Martina'yı Rodos adasına sürerek Konstantinos adıyla taç giydi.