27-07-2020, 16:35
Power & Revolution: Geopolitical Simulator 5 Ekonomi Rehberi
Bu konuda ilk olarak oyunun arayüzündeki doğrudan ekonomiyle ilgili arayüzleri açıklayacağım sonra çeşitli tiyolar vereceğim. İlk Olarak ekonomiyle ilgili yerlere çoğunlukla alt menüdeki şu tabtan ulaşıyoruz.
1.Budget (Bütçe)
2.Debt (Borç) Sekmesi
3.Taxation (Vergi)
4.Currency ( Para Politikaları)
2.Tab
g
2.1 Finance (Finans)
Growt Forecast for 2029 yazısının sol tarafındaki simgeye tıkladığınızda GDP grafiği ve belli başlı ülkelerle kıyasını verir.
3.Tabta ise iş sekmesi var.
Ekonomi Tüyoları
Her zaman önce devasa bütçe açığını kapatmaya çalışın. Çünkü bütçe açığı oldukça ödediğiniz faiz artacak ve bu da size ekstra gidere sebep olacaktır. Bütçe açığını kapatmak demek ya kamu harcamalarını kısmak yada yeni vergi koymak yada olan vergileri yükseltmek anlamına geliyor. Bunların hepsi popüleritenizi düşürecek şeyler. Bütçe açığını kapatmak için agresif gitmenize gerek yok. Çok hızlı kapatırsanız ve hazineniz fazla vermeye başlayınca da enflasyonist bir baskı oluşturuyor gördüğüm kadarıyla. Vergileri genelde tek seferde %0.25-50'den fazla arttırmayın. Harcamalardan da en fazla bütçe yiyen Sağlık harcamalarıdır.
İlk 3 satırdaki harcamaları haftada 1 yıldız şeklinde düşürebilirsiniz. Birden ve çok fazla olacak şekilde düşürmeyin yoksa inanılmaz bir popülarite kaybına uğrarsınız. Popülarite kaybını dengelemek için hastane yapıp doktor maaşlarını arttırabilirsiniz.
İkinci olarak zorunlu askerliği kaldırabilirsiniz. Dikkat edin bu da büyük bir miktar popülarite kaybına yol açabilir.
Bütçe açığını dengeleyip bütçe fazlası vermeye başladıkça aldığınız borçlar ödenmeye ve ödediğiniz faiz düşmeye başlayacaktır. Artan gelirlerle ile de belli sanayi kollarına teşfik vermeniz gerekmekte. Ben genelde yukarıdaki resimlerden birinde gösterilen Top 10 sektöre parasal destek veriyorum. Her devletin böyle güçlü sektörleri var. Örneğin Almanya'da güçlü bir oto sanayi, Japonya'da teknoloji sanayi, Türkiye'de çelik, sebze, tekstil gibi.
Oyun başladıktan sonraki yılın 3. çeyreğinden itibaren GDP yi ana arttırıcı etmen olarak ticaret sözleşmeleri yapmalısınız. Eğer bunlar Eylül'den önce imzalanırsa enflasyonu arttırıcı bir yönde etkide bulunurlar. Ticaret sözleşmelerinde fazla ürettiklerinizi satabileceğiniz en yüksek fiyata, ihtiyacınız olan ham ve ara maddeleri ise en uygun fiyata almalısınız.
Resimde "World Info" denilen yere tıklarsanız.
Görüldüğü üzere çelikte Türkiye ciddi bir ticari fazla veriyor. Aynı listeden "Balance of Trade " kısmına tıklayarak kimin en çok ihtiyacı olduğunu buluyoruz.
En fazla Amerika'nın ihtiyacı var gibi gözüküyor ve aynı zamanda iyi bir fiyat ödüyor. Haritada Amerika'nın üzerine tıklayıp "Meeting Request" diyoruz.
Meeting request tarihi geldiğinde sözleşme sayfası bu şekilde
Teklif ettiğiniz fiyat karşı tarafın satın alma ortalama fiyatına mümkün olduğunca yüksek olmalı. Siz o fiyatı aşmayacak şekilde en fazla miktarı talep ederek pazarlığı başlatacaksınız. Mesela bu örnekte 1410 doların altından bir fiyattan başlayıp her karşı teklifte fiyatı az az düşüreceksiniz.
Türkiye üzerinden gidilirse Türkiye'nin petrol,benzin ve doğal gaz ihtiyaçlarını da karşılamamız lazım. Bu sefer energy sekmesinden tek tek sektörleri seçip kim bize petrol verebilir bakalım. Görüldüğü üzere Türkiye dışarıya petrol olarak bağımlı bir ülke. Yine "World Info" sekmesinde bakacak olursak Dünya'da petrol üreten ülkelerin en başında Rusya geliyor ve nispeten ucuza satıyor dolayısıyla ondan alabiliriz. Aynı şeyi doğal gaz ve benzin gibi şeylerde yapıp ihtiyaçlarımızı en az maliyetle karşılamamız lazım.
Anlaşmalar dışında GDP'yi arttırıcı diğer faktör yine Top 10 sektörü subvanse etmek
Üçüncü olarak da enflasyon kontrolü çok önemli, hedef enflasyonumuz %1-2 arası olmalı. Büyüme uğruna enflasyonu orta seviyede tutmakta bir seçenek. Enflasyonu düşürmek için Sebze, clothing ve enerji maliyetlerini azaltmalıyız. Merkez bankası faizi de çok önemli bir faktör. Faizi enflasyon seviyesinden ne kadar yüksek tutarsak enflasyon o kadar baskılanır maalesef büyüme de. Faizi düşürürsek büyüme artarken, enflasyonda artacaktır.
Ayrıca yeterince büyüyüp borçları ödeyip bütçe fazlası vermeye başlayınca vergileri de azaltmak GDP'ye olumlu katkıda bulunur.
Son olarak altyapı yatırımları da tek seferlik GDP artışı sağlar. Aynı zamanda Housing projeleri de emlak sektörü ile büyümeye katkıda bulunur.
Ayrıca GDP ve diğer parametlerinizin kıyasmalası için şu harita modunu açabilirsiniz.