Sevr Antlaşması
#1
1. Dünya Savaşı sonucunda yapılan Paris Barış Konferansı'nda İtilaf devletleri zaferlerini İttifak devletlerine imzalattıkları ağır anlaşmalarla neticelendirmiştir. Fakat bu konferansta Osmanlı Devleti'nin nasıl paylaşılacağına karar veremeyen İtilaf devletleri daha sonra Sanremo'da tekrar toplanırlar. Osmanlı Devleti temsilcilerine şartları çok ağır olan bir anlaşma sunarlar ve yaptıkları baskılar sonucunda bu anlaşmayı kabul ettirirler.

Nitekim Sevr'in imzalandığı dönem Meclis-i Mebusan kapatılmıştı. Bu nedenle anlaşma hiçbir zaman yürürlüğe giremedi. Büyük Millet Meclisi hükümeti de aynı şekilde Sevr'i tanımadıklarını belirtmiş ve reddetmiştir. Ulu önder Atatürk de bunu şu sözlerle dile getirmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk :Siyasal bağımsızlığımızı, adli,ekonomik ve mali hayatımızı yok etmeye ve sonucunda yaşama hakkımızı ortadan kaldırmaya yönelmiş Sevr Anlaşması bizce yoktur.

İstanbul hükümetine baskı yapıp halifelik makamının etkisini kullanarak Anadolu halkına Sevr'i dikte etmeye çalışan İtilaf devletleri bu iki makamın etkisizliği nedeniyle amacına ulaşamadı. Türk milleti Anadolu'daki hareketin peşinden giderek İstiklal mücadelesini başlattı. "Ya İstiklal Ya Ölüm" sözleriyle halkımızın yaptığı nice fedakarlıklar sonucu bu mücadeleyi kazanan Büyük Millet Meclisi Sevr'in yerine Lozan'ı kabul ettirmeyi başardı.

Sevr Antlaşmasına Göre Osmanlı Devleti


Sizce Sevr anlaşmasını imzalamaya mecbur muyduk? İmzalanmasına rağmen neden uygulanamadı? Uygulanabilse Osmanlı/ Türkiye'yi nasıl bir gelecek bekliyordu?
Tanrının Hediyesi.
Ara
Cevapla
#2
0G95YOV.jpeg

Sevr Antlaşması'nın imzalandığı zamanlarda Osmanlı Türkçesinde hazırlanmış bir harita. (1927'de restore edilmiş.)
[+] 1 üye Gurt nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
Edit: Yanlış sınıf.
Ara
Cevapla
#4
Sevr, yalnızca Lozan nedeni ile değil, kendi koşullarını dahil sağlayamamasıyla başarısız bir antlaşmadır.

- Tüm Güneybatı Anadolu’yu alması planlanan İtalyanlar,  yalnızca Muğla ve Antalya kıyılarına asker çıkarmak ile yetinmiştir.

-Tokat’a kadar vaadedilen Fransa, İngiliz teslimi ile yalnızca Adana, Maraş ve Antep’i alabilmiştir.

- Van Gölü’ne kadar tahaddüt edilen Ermeniler, yalnızca birkaç sınır şehrinde etki gösterebilmiştir.

- İngiltere, Hakkari ve çevresini başarı ile işgal etmiştir. Ancak bu da başarı sayılamaz, çünkü küçük ve nispeten etkisiz bir bölgedir.

- Bu konuda yalnızca Yunanların başarısından söz edilebilir. İzmir ve çevresi işgal edilmiştir. Sonrasında tek ışığı Yunanlarda gören itilaf bloğu, Yunanistan’a destek vererek olayı Türk-Yunan Savaşı’na çevirmiştir.

- Bu antlaşmanın en büyük başarısı, İstanbul’un İngiliz-Fransız işgali altında olması ve halifenin teslim olmasıdır. Ancak halife, Anadolu’da etkili olamamıştır.

- Trabzon bölgesinde Rum-Türk çatışmaları dışında kayda değer bir isyan da yoktur.

Yani itilaf bloğu, Sevr’i uygulamakta da sıkıntı çekmiştir. Sevr antlaşması, koşulları henüz yerine gelmeden başka bir antlaşma tarafından etkisiz bırakılmıştır. Hem koşullarının yanına bile yaklaşamaması, hem de başka bir antlaşma tarafından yerinin doldurulması sebebiyle Sevr tamamen bir hezimettir.
[+] 2 üye greatkniaz nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#5
Sevr antlaşması başarıyla uygulansa bile Sovyet tehlikesinin göz önüne alınmadığını düşünüyorum çünkü Sovyetler ve bu anlaşma ile batı dünyasından soyutlanmış bir Osmanlı arasında ki kurulacak Ermenistan'ın varlığını sürdürmesinin mümkün olmayacağı açık. Yani Ermenistan kısmının uygulanması zaten mümkün değil.

Diğer kısımlar ise uygulansa bile Osmanlı'yı resmen Sovyet bloğuna itiyor. Monarşist bir devlet ile Sovyetlerin ittifak kurması mantıksız görünse bile bu anlaşmanın tam uygulanması halinde Osmanlı monarşisinin devamlılığını sağlayabileceğini düşünmüyorum, muhtemelen İstanbul Anadolu'yu kontrol edemeyecekti. Sovyet etki alanının İzmit'e kadar uzanması ise İngiltere'nin en son isteyeceği şey olabilir.
[+] 2 üye Tervel nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.