Sohbet: Bilişim Sohbetleri #3 - Bulut Teknolojileri
#1
Bilişim Sohbetleri 3# - Bulut Teknolojileri

Strategyturk Bilgisayar Kulübü tarafından hazırlanan Bilişim Sohbetlerinde bu sefer bulut teknolojilerine değiniyoruz.

İnternet hızlarının artması ile depolama alanında hayatımıza giren, ve şimdi de fiziksel donanımın yerini almaya hazırlanan sanal makineler geleceğin önemli bir parçası olacak gibi.

1JOARb.png

Peki bu teknolojiler ne gibi alanlarda hayatımızı etkileyecek?
İnternete bağlı olmanın hayati önem kazanmasına nasıl bakıyorsunuz?
Ara
Cevapla
#2
1984'e doğru bir adım daha.

Bilgisayarda geçirdiğim zaman gerçek hayatta geçirdiğim zamandan fazla olmasına ragmen bu kadar bağımlı olmak hoşuma gitmiyor.Çünkü bu teknolojiler er geç bizi kısıtlama altına alma amaçlı kullanılacak.

Artık hem internetteyiz,hem dosyalarımızı da oraya taşıyoruz.Üstelik kendi isteğimizle.
300_b69ab634-c366-4d3d-9536-1dc2a8fdbfaa.png
Ara
Cevapla
#3
"Peki internetle bu kadar iç içe olmak ne kadar doğru?" tartışmalarını bir kenara bırakacak olursak bulut teknolojilerinin ve özellikle cloud computing denen olayın geleceğimiz olduğu internet sistemi çökmediği sürece kaçınılmaz bir olay.

Cloud depolamanın ne kadar güvenli olduğu tartışılır fakat her geçen gün görüyoruz ki bir takım güvenlik istihbarat servisleri rahatça erişebilsin diye kişisel bilgisayar ve telefonlarımız kullandığımız donanımlara kadar çeşit çeşit arka kapı bırakılmış ve bunlar zaman zaman kötü niyetli bir takım hackerlar tarafından da kullanılıyor. Yani internete bağlı olduğumuz sürece cloud depolama kullanmasak bile hiçbirimizin verileri tam güvende olamaz. Hal böyleyken yeniye direnmenin pek bir anlamı yok ayrıca evdeki depolama birimlerimize artı olarak veri kaybı yaşanmayacağının garantisini veriyorlar. Şahsen ilerde kullanacağımı düşündüğüm güvende olmasını istediğim belge ve fotoğraflarımı google ve microsoftun cloud depolama servislerinde saklıyorum.

Cloud computing'in geleceği tartışmaya ne kadar açık bilemiyorum, her geçen gün hayatımızda giderek artan bir yer ediniyor. Bugün bir çok ağır render işi Amazonun render "tarlalarında" yapılıyor, dünyada stabil internet kullanımı biraz daha artarsa yeni nesil konsolların tamamen cloud üzerinden varolacağı konuşuluyor, çoğumuzun kullandığı google translate bile cloud üstünden sonuç buluyorsa özellikle stabil genişbant internetin sıkıntısız sağlanabildiği avrupa/bazı asya ülkeleri ev ABD'nin bir kısmında tamamen cloud computing odaklı sistemlere geçmemize fazla zaman kalmamış demektir ve açıkçası görüntüyü okuyabilen ve veri girilebilen her türlü donanımın aynı seviyede iş yapabilecek olması beni oldukça heyecanladırıyor.
Ara
Cevapla
#4


Atmadan edemedim.
[+] 2 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#5
@Voidian

Doğru diyorsun. Özellikle buluttan çalışan bilgisayar/konsollar beni de etkiliyor. Ama benim bu konuda olumsuz baktığım yönler var.

Güvenlik dışında teknik sorunlar var. İşlerimizin yapılabilmesi, bilgisayarımızın çalışması için internet koşul olacaksa, sunucu problemleri ya da kullanıcının internet sorunları gibi durumlarda ne yapacağız? Sisteme bağlanamayan Eczaneler gibi mağdurluk yaşama durumumuz olabilir.

Ya da o bulut firmasının batması durumunda, sunucuların yanması durumunda bilgilerimiz giderse ne olacak? Bunun kimse güvencesini kesin veremiyor. 

Tabi bu sorunların da sistemler oturduktan sonra düzeleceğine inanıyorum.
Ara
Cevapla
#6
Kullanıcının internet sorunu varsa sistemden adam akıllı faydalamayacak zaten buna teknik bir çözüm yok.

Ciddi cloud depolama firmaları 2 veya 3 farklı yerde verilerin yedeğini bulundurduğu için kullanıcıya başına bir şey gelmeyeceğinin garantisini veriyor zaten, yine de bir şey olursa tazminat alıyorsunuz.

Yoğun talep olunca vs. çöken sunucu işini de bizim değil firmaların düşünmesi lazım.
[+] 1 üye Voidian nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.