Sohbet: Kitap Sohbetleri #7: Pandemi ve Kitap
#1
aiZZ3XK.jpeg

Kitap Sohbetleri #7: Pandemi ve Kitap 

Strategyturk Kitap Kulübü tarafından düzenlenen Kitap Sohbetleri serisinin yedinci konusuna hoş geldiniz.

Bu sohbet konumuzda günlük hayatımızı fazlasıyla değiştirmiş olan Covid-19 virüsü kaynaklı pandeminin, kitap kültürümüze olan etkisi üzerine konuşacağız. 
 
J1Onf7n.png
 
 2020 yılının Mart ayında ülkemizde ilk Covid-19 vakaları görülmeye başlandı. Sonrasında ülkedeki sosyal mecralar hızla kapatılırken, öğrenciler evlerine dağıldılar ve online eğitim sürece başladı. Bir çok iş yeri de çalışanların rutinlerini değiştirecek önlemler aldı.

Bu süreç boyunca hayatımızdaki değişikliklere alışmaya çalışırken günlük rutinlerimiz de değişikliye uğrayanlardan oldu. Öğrenciler özelinde ders saatlerinin esnemesi, yolculuk süresinin ortadan kalkması ve bunların getirdiği fiziksel yorgunlukların gitmesi başlıca farklılıklar oldu. Tabi sadece kolaylaşma değil, çeşitli önlemler sebebiyle ders yükü arttı, ders saatlerinin geç saatlere sarkması gibi durumlar söz konusu oldu.

Peki bu değişiklikler kitap okumamızı nasıl etkiledi?
Türkiye Yayıncılar Birliği'nin verilerine göre verilen bandrol sayısı 2019 yılına göre 2020 yılında %2,27 oranında artış gösterdi. Yine TYB tarafından yayımlanan makaleye göre, kişi başına düşen kitap sayısı 6,9'dan 7,3'e çıktı. Kitap üretimi %2,28 artmasına rağmen Türk Lirası bazında perakende pazarı %11,26, toptan satış pazarı da %12,45 düşüş yaşandı.
Aynı makaleye göre yeni kitap sayısı %14,51 oranında artış gösterdi.

Başka bir bakış açısına olarak, kitapyurdu.com'un verilerine göre ise kitap satış miktarı yaklaşık 13.5 milyondan 14.5 milyona çıkarken, satın alınan dergi sayısı ise yaklaşık 150 binden 92 bine düştü.
  
 Peki pandemi sizin okuma miktarınızı nasıl etkiledi?

J1Onf7n.png
 
Sohbet Başlıkları
Kitap okuma alışkanlıklarınız değişti mi?
Pandeminin olumlu veya olumsuz etkileri neler oldu?
Pandemi sonrası okumaya ayırdığınız vakit değişti mi?
Mümkünse nedenleriyle birlikte eklemek istedikleriniz.
 
J1Onf7n.png
 
Strategyturk Kitap Kulübü
"Cümleler zihnimize gerçekleri çakan çivilerdir." 
Diderot
Ara
Cevapla
#2
Çok kitap okuyan biri olarak pek bir değişiklik olmadı benim açımdan. Genelde kitap okumak için bir düzenim vardır ve bu düzen aynı şekilde devam etti. Ancak pandeminin her şeyden sıkıldığım bir dönemi oldu. Sadece kitap okumak değil hiç bir şey yapasım gelmediği bir zaman. O ara pek kitap okumadım.
Ara
Cevapla
#3
Normalde ne kadar okuyorsam pandemi zamanında da o kadar okudum ve okuyorum. Ayrıca pandemi de canımı hiç sıkmadı. Normalde pek evimden dışarı çıkan birisi değilim bu yüzden bu süreç de sıradan bir günümmüş gibi geldi. Ne kitap ne de başka bir şeyimi etkilemedi.
Ara
Cevapla
#4
Evimden normalde istediğimden daha az çıkmama rağmen bu kitap okumamı pozitif etkilemedi. Neredeyse bir yıldır yeni fiziksel bir kitap alıp okumadım. Kitap muadili sayılabilecek dijital içerikleri de oldukça az tükettim. Şahsen pandemi özel bir etki yaratmadı fakat genel olarak okumak istediğim bir şey olmadığından isteksizliğim var. Okumak istediğim bir şeyle başlasam devamı da gelir muhtemelen.
WhaW8Am.gif
Ara
Cevapla
#5
Pandemi sürecinde kitap okuma alışkanlığımı olumsuz etkilendi. Pandemi sayesinde daha çok boş vaktim olsa da ne yazık ki boş vaktimi pek iyi değerlendiremedim. Fazla boş vakit olunca kitap açıp okumak yerine bir şeyler izlemek veya başka uğraşlarla ilgilenmek daha cazip geliyor. Bu sene "Her ay bir kitap." gibi ulaşılması güç olmayan bir hedef koydum, okumamı yavaş yavaş düzene oturtmaya çalışıyorum.
IbnE9P2.gif
Ara
Cevapla
#6
Ben son birkaç yıldır kendimi kitap okumaya kütüphanelerde alıştırmıştım. Pandemi dolayısıyla kütüphanelere gidemedim ve dolayısıyla kitap okumam büyük oranda olumsuz etkilendi. Evde olunca kitap okumak aklıma gelmiyor. Boş vaktim olduğunda onu bilgisayar başında geçirmemin etkisi en büyük. Ama son 1-2 aydır evde kitap okumamı artırıcı şekilde kendimi zorluyorum.
tTRiYax.png
Ara
Cevapla
#7
Pandemiden önce daha çok kitap okuyordum. Fark ettim ki yolculuklar boş geçmesin diye yolculuk boyunca okuduğum kitap bayağı çokmuş. Sadece kitap değil, dijital kaynak, içerik de çokça tüketiyormuşum. Evde ise pandemi ile düzenli okuma saati belirleyip ona uymuştum başlangıçta. Ancak sonradan ders ve iş nedeni ile bozuldu. 
Şimdilerde tekrardan bir düzen oturtmaya çalışıyorum. Dizi, belgesel, akademik yazı gibi şeylerle birlikte kitap okuma konusunda da günlük bir rutin oluşturmaya çalışıyorum. Bunlar yapmak istesem de anlık olarak ertelediğim şeyler oluyordu genelde, o yüzden günün belirli bir saatini bu işler için ayırmak yararlı oluyor.
Ara
Cevapla
#8
Çalışma düzeni yüzünden kitap okuyabildiğim tek zaman yolculuk zamanımdı.
Gidiş-Dönüş toplam 2 saatim yollarda geçiyor.
Pandemi döneminde 'ne olur ne olmaz' diye kitap açmadım.Her şeye daha az dokunuyorum.
300_b69ab634-c366-4d3d-9536-1dc2a8fdbfaa.png
[+] 1 üye KARTAL nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#9
Teknik olarak hayatımda en çok kitap okuduğum dönem diyebilirim. Ders kitaplarını sayıyorsak. Pandemiyle alakası yok. Onun dışında sınavım biteceği için daha çok hikaye okumaya zaman ayırabileceğimi düşünüyorum. Genel olarak pandeminin okuma alışkanlığımda en ufak bir değişiklik yapmadığını söyleyebilirim. Zira hayatımda da maske takmak dışında bir fark olmadı. Zaten dışarı çıkan biri değildim.
Sic Parvis Magna
Ara
Cevapla
#10
Normalde günün üç saatini yolda geçiren biriydim.Pandemi vesilesiyle bu süreyi artık kitap okumaya ayırıyorum.Ayrıca bu dönemde kitaplığımdaki kitap sayısını da iki katına çıkardım.Kanımca benim için pandemi kitap okuma açısından olumlu oldu.Çevremdeki insanlarda sayfalar arasında artık daha çok vakit geçiriyor.Umarım pandemi bittiğinde de insanlar kitaplara vakit ayırır.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 8 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.