Sohbet: Tarih Sohbetleri #3: Büyük İskender ve Diadokhlar
#1
kX4Gt0P.jpeg

Tarih Sohbetleri #3: Büyük İskender ve Diadokhlar
Strategyturk Tarih Kulübü tarafından düzenlenen Tarih Sohbetleri serisinin üçüncü konusuna hoş geldiniz.
Bu başlık altında Büyük İskender ve Diadokhlara yönelik bildiklerinizi yazabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
Aşağıda sohbet konusuyla ilgili 7 sohbet başlığı, 5 görsel içerik ve ilgili forum konuları yer almaktadır.

W7zxIwE.png

Sohbet Başlıkları
İskender Öncesi Yunanistan
Ahameniş İmparatorluğu
İskender'in Doğuya Seferi
İskender'in Ölümü
İskender'in Mirasçıları
Diadokh Savaşları
İskender'in Dünya Tarihindeki Yeri

W7zxIwE.png

İlgili Görsel İçerikler

W7zxIwE.png

Tarih Forum'dan İlgili Başlıklar

Yukarıya eklenebilecek bir konuya sahipseniz lütfen iletişime geçin.

W7zxIwE.png

Tarih Sohbetlerinde Önceki Konular
İngilizler ve Britanya Tarihi
Cengiz Han ve Moğollar

Tarih Sohbetleri serisi güncelliğini yitirmez, açılan sohbet konularına her zaman katılım gösterebilirsiniz.
[+] 1 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#2
Iskender'in mirasçılarının hepsini Roma mı yıktı ?
Ara
Cevapla
#3
Bildiğim kadarıyla tam sayılmaz, en basit örnek MÖ 301'de mirasçılardan Antigonos'un Selevkos/Lysimachos tarafından yıkılması.

Baktığımızda İskender'in mirasçısı sayılan 5 krallık var:
  1. Ptolemy'nin Krallığı (Mısır)
  2. Cassander'in Krallığı (Makedonya)
  3. Lysimachos'un Krallığı (Trakya)
  4. Antigonos'un Krallığı (Anadolu)
  5. Selevkos'un Krallığı (İran)
(+ pek etkisiz Epirus)

Ptolemy'nin krallığını Roma yıkıyor, daha doğrusu ele geçiriyor diyebiliriz. Triumvirate döneminde bir dönem oldukça otonom bir şekilde Kleopatra ve Mark Antony bu toprakları yönetiyor, bu ikilinin Augustus'a yenilmesi sonrasında buradaki hanedan yokoluyor. Antigonos Lysimachos ve Selevkos tarafından yıkılıyor. Selevkoslar büyük oranda iç karışıklıklar ve Partyalıların İran'ı ele geçirmesi sonrası çok ciddi bir şekilde zayıfladıktan sonra ellerinde sadece Suriye toprakları kalıyor ve bu topraklar Roma tarafından ele geçiriliyor.  Makedonya'da Cassander'in hanesi bir süre sonra Antigonidler tarafından tahttan indiriliyor, bu Antigonidler de Roma tarafından işgal ediliyorlar. Lysimachos'un Krallığının ise öldükten sonra Ptolemy hanesinden birine geçtiği yazıyor.
Cevapla
#4
İskender ilk olarak bölgeyi güvene alıyor Trakya'yı ve oradaki kabilelerin de sesini kestikten sonra artık Doğu seferine başlıyor. İskender'den önce Ahameniş imparatorluğu halihazırda büyük bir imparatorluktu. Dolayısıyla doğuya giderken Ahamenişlerle ve kralları 3.Darius ile bir savaş verilmesi gerekiyordu. İlk olarak Darius'un toprakları yakıp İskender'in ordusunu zora sokmayı planladığı söylenir fakat İskender durmadan seferine devam eder. En sonunda savaşa tutuşurlar. Kendine has falanks denilen ordu düzeni ve İskender'in taktiksel zekası ile Ahamenişler mağlup olunca aslında geniş bir alanda başka önemli bir rakip kalmadı denebilir. Ahamenişlerin yıkılmasıyla Anadolu yavaş yavaş İskender'in eline düşüyor ve ilerleme devam ediyor.

İskender fethettiği yerlerde İskenderiye (Alexandria) adında bir kaç şehir kuruyor bu şehirlerin etkilerini hala günümüzde görüyoruz. Hatta ilk akla gelenlerden biri Mısırdaki İskenderiye şehri. Ayrıca İskender ile birlikte "Helenistik Dönem" dediğimiz dönem de başlamış oluyor. Bu dönemde Helen kültürü Yunanistan'ın dışına Anadolu'ya, Mısır'a vs. yayılıyor ve yepyeni bir kültürel ve siyasal bir dönem başlamış oluyor.

İskender büyük adam gerçekten ama tarih boyunca büyük adamlarla var olan büyük imparatorluklar maalesef o adamların ölümüyle çökmüşler.
İskender'den sonra komutanları ülkeyi bölüşüyorlar. Daha sonra bu ayrı mirasçı devletler de sürekli birbirleri ile sorunlar yaşıyorlar. Selevkos ve Ptolemaios birbirleri ile büyük savaşlar veriyorlar vesaire. Bu yüzden Roma'nın karşısına büyük bir güç olarak aynı imparatorluğun mirasçıları olarak yanyana çıkmıyorlar ve İskender'in aldığı toprakların büyük bir kısmı bir dönem sonra Roma'nın eline geçiyor. Doğuda kalan kısmı ise yükselen Part gücünün eline geçiyor.
Ara
Cevapla
#5
İskender'in pers imparatorluğuna karşı kazandığı en büyük zafer bugünkü İskenderun'da kazanılmıştır ve şehrin adı da burdan gelir 
İskender kendisinden 60.000 kişi fazla olan Pers ordusunu yenmiş pers ordusu 30.000 iskender ise 7000 kayıp vermiştir
Ara
Cevapla
#6
İskenderun'un adının İssos Savaş'ından geldiğini sanmam. İskenderun, İskender tarafından "Aleksandreía" adıyla kuruluyor. Fakat Mısır'da da bir "Aleksandreía" kurulunca İskenderun ile İskenderiye arasında bir ayrım yapmak için "Aleksandreion" ismi türetiliyor İskenderun için. Haçlılar döneminde ise Aleksandretta adını alıyor. "Aleksandrion" ve "Aleksandretta", "Küçük İskenderiye" manasına geliyor.

http://nisanyanmap.com/?y=&t=iskenderun&u=1&ua=0
Sinkaf-ül Tertibat
[+] 1 üye Doraemon nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#7
İskender'e dair benim ilginç bulduğum noktalardan birisi, yüksek ihtimalle kendisine kutsal kitaplarda yer edinmiş olması.

İskender'in Kapıları isminde Kafkasya'ya kuzeydeki "vahşileri" güneyde kalan topraklara sokmamak için inşa edilen bir sur olduğundan bahsediliyor, Antik çağlardan beri Yecüc Mecüc hikayesinin Kafkasların kuzeyindeki İskitler'e yönelik bir destan olduğu düşünülüyor, İslam'da da yer alan "Zülkarneyn" karakteri (ki bu karakter "Yecüc ve Mecüc" ile savaşıp defediyor sonra da 2 dağ arasına sur örüyor) aynı şekilde 2 boynuzlu olarak betimlenmesi, İskender'in de 2 boynuz şeklinde bir kafalık kullanmasının ona delalet olduğu düşünülüyor.

İskender'in tarihteki en büyük etkisi muhtemelen doğu topraklarında bir Helenizasyon yaşatması, İran'dan Mısır'a kadar birçok esasen "doğu" bölgesi İskender sonrasında kurulan ülkelerle birlikte bir Helen etkisi altına giriyor.

Ayrıca İskender'le ilgili güzel bir video:

Cevapla
#8
İskender'le ilgili bahsedilebilecek bir diğer anektod, Persepolis kenti (sırf ismi itibariyle mistik ve çekici bulduğum 2-3 şehirden birisidir Semerkant ile birlikte), tarihte Perslerin Atina'daki Acropolis'i yakmaları sonrası İskender tarafından ele geçirildikten sonra İskender'in ordusu tarafından "Acropolis'in intikamını alma amacıyla" yakılıyor.
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.