İleti Sayısı: 10
Üyelik Yılı: 2017
Imperium:
0
Iskender'in mirasçılarının hepsini Roma mı yıktı ?
•
İleti Sayısı: 3,516
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
51
25-05-2018, 22:08
(Son Düzenleme: 30-03-2019, 01:05, Düzenleyen: Aytaç.)
İskender ilk olarak bölgeyi güvene alıyor Trakya'yı ve oradaki kabilelerin de sesini kestikten sonra artık Doğu seferine başlıyor. İskender'den önce Ahameniş imparatorluğu halihazırda büyük bir imparatorluktu. Dolayısıyla doğuya giderken Ahamenişlerle ve kralları 3.Darius ile bir savaş verilmesi gerekiyordu. İlk olarak Darius'un toprakları yakıp İskender'in ordusunu zora sokmayı planladığı söylenir fakat İskender durmadan seferine devam eder. En sonunda savaşa tutuşurlar. Kendine has falanks denilen ordu düzeni ve İskender'in taktiksel zekası ile Ahamenişler mağlup olunca aslında geniş bir alanda başka önemli bir rakip kalmadı denebilir. Ahamenişlerin yıkılmasıyla Anadolu yavaş yavaş İskender'in eline düşüyor ve ilerleme devam ediyor.
İskender fethettiği yerlerde İskenderiye (Alexandria) adında bir kaç şehir kuruyor bu şehirlerin etkilerini hala günümüzde görüyoruz. Hatta ilk akla gelenlerden biri Mısırdaki İskenderiye şehri. Ayrıca İskender ile birlikte "Helenistik Dönem" dediğimiz dönem de başlamış oluyor. Bu dönemde Helen kültürü Yunanistan'ın dışına Anadolu'ya, Mısır'a vs. yayılıyor ve yepyeni bir kültürel ve siyasal bir dönem başlamış oluyor.
İskender büyük adam gerçekten ama tarih boyunca büyük adamlarla var olan büyük imparatorluklar maalesef o adamların ölümüyle çökmüşler.
İskender'den sonra komutanları ülkeyi bölüşüyorlar. Daha sonra bu ayrı mirasçı devletler de sürekli birbirleri ile sorunlar yaşıyorlar. Selevkos ve Ptolemaios birbirleri ile büyük savaşlar veriyorlar vesaire. Bu yüzden Roma'nın karşısına büyük bir güç olarak aynı imparatorluğun mirasçıları olarak yanyana çıkmıyorlar ve İskender'in aldığı toprakların büyük bir kısmı bir dönem sonra Roma'nın eline geçiyor. Doğuda kalan kısmı ise yükselen Part gücünün eline geçiyor.
•
İleti Sayısı: 51
Üyelik Yılı: 2018
Imperium:
0
İskender'in pers imparatorluğuna karşı kazandığı en büyük zafer bugünkü İskenderun'da kazanılmıştır ve şehrin adı da burdan gelir
İskender kendisinden 60.000 kişi fazla olan Pers ordusunu yenmiş pers ordusu 30.000 iskender ise 7000 kayıp vermiştir
•
İleti Sayısı: 26,437
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
139
21-06-2018, 13:31
(Son Düzenleme: 21-06-2018, 13:31, Düzenleyen: Duman.)
İskender'e dair benim ilginç bulduğum noktalardan birisi, yüksek ihtimalle kendisine kutsal kitaplarda yer edinmiş olması.
İskender'in Kapıları isminde Kafkasya'ya kuzeydeki "vahşileri" güneyde kalan topraklara sokmamak için inşa edilen bir sur olduğundan bahsediliyor, Antik çağlardan beri Yecüc Mecüc hikayesinin Kafkasların kuzeyindeki İskitler'e yönelik bir destan olduğu düşünülüyor, İslam'da da yer alan "Zülkarneyn" karakteri (ki bu karakter "Yecüc ve Mecüc" ile savaşıp defediyor sonra da 2 dağ arasına sur örüyor) aynı şekilde 2 boynuzlu olarak betimlenmesi, İskender'in de 2 boynuz şeklinde bir kafalık kullanmasının ona delalet olduğu düşünülüyor.
İskender'in tarihteki en büyük etkisi muhtemelen doğu topraklarında bir Helenizasyon yaşatması, İran'dan Mısır'a kadar birçok esasen "doğu" bölgesi İskender sonrasında kurulan ülkelerle birlikte bir Helen etkisi altına giriyor.
Ayrıca İskender'le ilgili güzel bir video:
•
İleti Sayısı: 26,437
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
139
İskender'le ilgili bahsedilebilecek bir diğer anektod, Persepolis kenti (sırf ismi itibariyle mistik ve çekici bulduğum 2-3 şehirden birisidir Semerkant ile birlikte), tarihte Perslerin Atina'daki Acropolis'i yakmaları sonrası İskender tarafından ele geçirildikten sonra İskender'in ordusu tarafından "Acropolis'in intikamını alma amacıyla" yakılıyor.
•