Türk adının ortaya çıkışı
#1
Bilinen devirlerle birlikte Türk boyları ve devletleri iki kıtaya yayılmışlar ve günümüze kadar bazen 3 kıta da olmak üzere hayatlarını devam ettirmişlerdir. MS 10.yüzyıla kadar Moğolistan 'ın doğusundaki Kerulen Irmağı'ndan Macaristan ovalarına kadar uzanan geniş saha Türk boylarına yurtluk yaparken, bu asırdan sonra Orta Doğu 'da Türk göçlerine sahne olmuştur. Dolayısıyla Türklerin çok sayıda milletle temas etmeleri üzerine başta Türk adı olmak üzere boy adları farklı milletlerin kaynaklarında çeşitli şekillerde kaydedilmiştir. 
 
 Bilindiği gibi Türk adı 542 yılında tarih sahnesinde yer alan, 552 'de bağımsızlığını ilan eden Gök Türk (Kök Türk) Devleti 'yle resmi bir kimlik kazanmıştır. Aslında  bu devletin adı Gök (Kök) - Türk değil Türk idi ve bazen iki heceli '' Türük '' şeklinde yazılıyordu. 19 yy 'ın sonunda bazı Türkologların teklifiyle ilim aleminde kabul görüp Gök Türk (Kök Türk) şekliyle yaygınlaşmıştır. 
 
 Bununla beraber Türk adının nasıl olupta yaygınlaşarak günümüze ulaştığını kısaca açıklamak gerekir. Bu şekilde Moğolistan 'da kurulan Türk adlı Devlet kısa zamanda bütün Orta Asya 'yı, Kuzey Çin 'i, hatta Tibet 'i hakimiyeti altına almıştı. Arkasından Kore 'den karadeniz 'e kadar Kafkasların Kuzeyi, hatta Kuzey Afganistan 'ı kendine bağladı. Böylece hem doğu kaynaklarında (Çin, Tibet, Kore) hem batı kaynaklarında (Bizans) Türk Devleti adıyla geniş yer edindiği gibi Orta Asya, Türkiye diye anılmaya başlandı. 
 
 Bağımsızlığı yaklaşık iki yüz yıl süren Türk (Gök Türk/Kök Türk) Devleti, 745 yılında yıkılarak tarih sahnesinden çekildi. Devletin topraklarının doğu kanadında Uygur Devleti, Dokuz Oğuz boylarının üzerinde hakim olarak idareyi sürdürdü. Batı Gök Türk topraklarında ise önce çeşitli boy federasyonları kendilerine Türgiş (Türkiş/Türkler) adını alarak varlıklarını devam ettirdiler. 766 tarihinde Türgiş siyasi birliği ortadan kalkınca bu bölgede yaşayan Oğuzlar (Kabileler) olarak dağınık bir şekilde Tanrı dağları-Çu-Yedisu havzasından Sır Derya (Seyhun) boyu üzerinden Mangışlak 'a ve hatta İtil 'e kadar dağınık halde yaşadılar. Her ne kadar Oğuz adı bu dönemde ön plana çıksa da Türk kimliklerinden ve Batı Gök Türk kökenlerinden dolayı İslam kaynaklarında Türkmen, Rus kaynaklarında Tork adıyla anılmaya başlandı. 
 
 Bundan sonra kurulacak olan Selçuklu başta olmak üzere diğer bütün İslami Türk devletleri farklı adlarla adlandırılsalar da kimlik özelliklerini korudular. Osmanlı İmparatorluğu üç kıtada yayıldığında batılılar tarafından Türk Devleti diye anılıyordu. Aynı şekilde önce Mısır ve Suriye (Memluklar 'dan dolayı), sonra Anadolu Türkiye diye adlandırıldı. 
          
         KAYNAK: Kök Tengri'nin çocukları ----- Ahmet TAŞAĞIL  ------ Eski Türk tarihinin zamanda ve mekanda yeri (Türk adının ortaya çıkışı)
[+] 1 üye eminnn nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.