Türkler göçebe mi değil mi ?
#1
Merhaba değerli abilerim, ablalarım, arkadaşlarım 

Tarih bölümü 1. sınıf öğrencisiyim, sizlerden Türkler hakkında ''göçebe'' mi yoksa ''konargöçer''ler mi bu konu hakkında bilgilerinizi almak istiyorum.
Hocamız Türklerin göçebe olmadığını söylüyor, ne kadar kaynak okusamda 2-3 kaynak hariç daha çok Türklerin göçebe olduğu hakkında bilgi ediniyorum ve bu benim kafamı karıştırıyor.
Eğer bu konu hakkında bilgileriniz varsa lütfen yardımcı olur musunuz ?
Ara
Cevapla
#2
ya hocalara göre göçebe demek sürekli hareket halinde olan hiç yerinde durmayan anlamına geliyormuş o yüzden konar-göçer diyorlarmış.
Ara
Cevapla
#3
Hangi Türk? Hangi tarihte? Bir sürü dönem, bir sürü zaman, boy o bu şu var hangisinden bahsediyor direkt Türkler göcebe değildi demek çok saçma ve basite indirgenmiş bir cevap bence. Birde Türkler öyle tek seferde topluca hareket eden birbirne sımsıkı bağlı bir yapı değilki hadi arkadaşlar yerleşiyoruz deyince tüm Türkler yerleşmiyor ya da gidiyoruz deyince gitmiyor. Moğollarla at binen Türkler var, Oğuzlar var, Kumanlar var Sibirya civarlarında kalan hiç yerleşmeyen toplumlar var her telden onlarca Türk var.
Ara
Cevapla
#4
Günümüzde bile tüm Türkler yerleşik hayata geçmiş durumda değildir, öyle ki insan türü bile tamamen yerleşik hayata tabi değil, ayrıca göçebe hayat Orta Asyalıların tekelinde olan bir durum değil, tarihte göçebe yaşamamış ataları olan herhangi bir toplum yoktur, yada tüm Türkler göçebe yaşıyordu demek de doğru değildir kutba daha yakın olan akrabalarımızın, tundra bitki örtüsünden ötürü, ormancılıkla uğraştığı bilinir, Cengiz Han'ın bu kavimlerden de itaat beklediği yazılır böyle genel bir soru basitce cevaplanamaz.
Ara
Cevapla
#5
Benim düşünceme göre Eski Türkler göçebe değil Konargöçerdir.Bunun sebebini ise şöyle açıklayayım.Göçebenin belli bir yurdu yoktur.Fakat Türklerin belirli bir yurdu vardı.Aslında bu "Göçebe"kavramının geçmişi İngilizlerin göçebeye Nomad demesiyle başladı.No bildiğiniz gibi hayır yani bir olumsuzluk anlamı katmaktadır,Mad ise yer yurt anlamına gelir sözlükte.Mad aynı zamanda "Çılgın,deli"anlamına da gelmektedir.Sonuçta bu iki kelimeyi birleştirdikten sonra "yersiz,yurtsuz"anlamı beliriyor nomad kelimesinde.Hatta Avrupalılar Türklerin yaşam stilinden bahsederken nomad kelimesini çok kullandılar.Bizim türkologlarımız da nomad kelimesinin türkçe karşılımını göçebe olarak çevirdiler.Sonuç olarak burda Türklerin göçebe değil konargöçer olduğunu elimden geldiği kadarıyla anlatmaya çalıştım.Siz de fikirlerinizi yazın da biraz bu konu üstünde tartışırız :)
[+] 1 üye Herakles nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#6
Türkler konar-göçerdir.Türklere göçebe denmesi Avrupa'dan kaynaklı ve asılsızdır.Göçebeler sürekli kamp hayatı yaşar.Ancak Türkler çadırlarını arabalara yükleyerek bunları atlarla taşımıştır.Bu ise onların kamp hayatı yaşamadığı aksine yurtlarını seyyar hale getirdiğini kanıtlar.Bu durumda konar-göçer daha doğru bir ifade olur
Bilim hayattır ama onun dahi bilemediği tek şey kıyametin zamanıdır
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.