Warcraft 3 - Başlangıç Rehberi: Temel Öğeler 2
#1
Merhaba WC3 severler. Rehberimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu konuda işleyeceğimiz konu başlıkları şöyle;



• Hero Temelleri
• Hero Katilleri
• Hero Rush
• Hero Eşyaları
• Town Portal Scroll(Şehre Işınlanma Parşömeni)
• Hero Kontrolü
• Creeping
• Creep Jacking


HERO TEMELLERİ

Efsanevi Hero'lar güçlü ordular yönetir, görevler tamamlar, tecrübe kazanır ve özel eşyalar ele geçirir. Her ırkın güç merkezi olan Hero'lar, seviye atlayabilir, yeni büyüler ve yetenekler öğrenebilir ve yanındaki birliklere özel avantajlar sağlayabilir.

Hero bir saldırı ekibinin belkemiğidir. Hero'suz oynayabilirsiniz ancak bu tavsiye edilmez. Çoğu Hero'nun etrafındaki birliklere bonus'lar veren Aura'ları vardır. Hero'lar seviye atladıkça standart birliklerden çok daha güçlü olurlar. Hero'lar aynı zamanda bir savaşın gidişatını değiştirebilecek büyüler kazanırlar. Warcraft II'de ve StarCraft'ta odak büyük birlik grupları ve grup eşleşmeleri ve bazen de birlik kontrolü üzerineydi. Warcraft III'te bu odak Herolar, büyüler ve birlik kontrolü üzerine. Birlik eşleşmeleri ve birlik sayıları ikinci planda bulunmakta.

Daha güçlü, daha fazla büyüye ve yeteneğe sahip olabilmeleri için Hero'larınızın seviyelerini yükseltmeniz önem taşır. Bu genellikle bir grup askerle haritayı dolaşarak ve yakındaki Creep'leri temizleyerek yapılır. Aynı zamanda düşman birlikleri öldürerek ve binaları yıkarak da tecrübe kazanırsınız. Hero'larınıza seviye atlattırmak ve eşyalar bulabilmek için Creep'lere saldırabilirsiniz.

İlk Hero ücretsizdir, sadece 5 supply(erzak) masrafı vardır. Ücretsiz bir Town Portal Scroll ve bir yetenek puanıyla gelir. Ek Hero'lar için kaynak(Altın ve Odun) gerekir, birer yetenek puanıyla gelirler ama Town Portal Scroll'ları yoktur. İkinci Hero'yu alabilmek için, Town Hall'unuzu Keep seviyesine getirmeniz gereklidir. Üçüncü Hero için Castle gibi üçüncü seviye Town Hall binası gerekir.

• 3 Hero'dan fazlasına sahip olamazsınız.
• Aynı Hero'dan sadece 1 tane olabilir. Yani 1 Blademaster'ınız varsa, ikincisini alamazsınız.
• Hero'lar 6 eşyaya kadar taşıyabilir.
• Hero'lar ölünce arkasında ceset(corpse) bırakmaz.
• Bir Hero öldüğünde, kim öldürdüğü fark etmeksizin tüm müttefiklere mesaj gider. Şu şekildedir: <Hero Adı> <Hero Tipi> <Hero Seviyesi> has fallen. Örneğin: Marn Thunderhorn the Tauren Chieftain (level 5) has fallen.
• Normal yükseltmeler Hero'ları etkilemez. Hero'lar seviyeyle ve Hero eşyalarıyla güçlenir.
• Maksimum Hero seviyesi 10'dur.
• Hero'nun yürüme hızı sınırı 400'dür.
• Hero 5. seviyeden sonra sadece diğer oyuncuların kontrol ettiği birliklerden tecrübe kazanabilir. Eşya peşinde değilseniz ya da 5 seviye altında Hero'nuz yoksa Creep'lerle uğraşmayın.


Hero Büyü Direnci
Özel birlik oldukları için Hero'ların düşman büyülerine karşı belli bir büyü direnci vardır. Hero'ya yapılan negatif büyüler sıradan bir birliğe kıyasla daha az hasar vuracaktır ve daha kısa sürecektir. Eğer bir Night Elf Demon Hunter ve Night Elf Archer, bir Orc Tauren Chieftain'ın War Stomp yeteneği tarafından stun(sersemletme) yerse; Demon Hunter, Archer'dan daha çabuk toparlayacaktır. Aynı şekilde, Demon Hunter ve Archer bir Human Archmage'in Blizzard yeteneğine maruz kaldığında; Demon Hunter, Archer'dan daha az hasar görecektir. Bazı yüksek seviye Creep'lerin de Hero Büyü Direnci vardır.

          Daha Kısa Büyü Süresi
           Çoğu büyü Hero'lar üzerinde birliklerden daha kısa sürer. Bu büyüler: Sleep, Entangling Roots, Bash, Storm Bolt, War Stomp, Cyclone, Ensnare, Purge, Cripple, Hex, Banish, Silence, Frost Arrows, Drunken Haze ve Stasis Trap.

            Kısıtlı Büyü Hasarı
            Hero'lara karşı büyüler %30 daha az hasar vurur.

Runed Bracers adlı Hero eşyası Büyü Direncini artırır.

Hero vs Hero
Mümkün olur olmaz saldırı odağınızı düşman Hero'ya çevirin ve Hero'nun işini bitirin ancak ne pahasına olursa olsun gibi bir tutum izlemeyin. Diğer destek birliklerine odaklanmanız gerektiği zamanı bilin. Düşman Hero kaçak dövüş yapmaya veya uzaklaşmaya başlarsa, Hero'yu kovalamayın ve en yakın düşman birliklerine odaklanın.

Düşman saldırı odağını Hero'nuza çevirirse, Hero'nuzu kaçırın. Dost birlikler arasında daireler çizmesi için Hero'nuza komut verin. Birlikleriniz kovalayan düşman birliklerine arkalarından saldıracaktır. Eğer düşman buna bir çözüm bulmadan kovalamaya devam ederse, Hero'nuzu çaresizce kovalayan düşman birliklerinin işini bitirme şansınız olacaktır. Unutmayın, rakip oyuncu bu numarayı size karşı uygulamaya çalışırsa, sakın kovalamayın.

Birden Çok Hero
İstatistiklere bakıldığında yeni ve düşük seviye oyuncular genellikle bir Hero ile oynuyor. Oyun kariyerlerinin başında bir Hero ile oynayarak oyunu öğrenmek daha kolay geliyor.

Oyunu öğrendikçe, daha yüksek seviyelere çıktıkça ve oyunu kontrol etmekte daha iyileştikçe, çoğu üst seviye oyuncu iki Hero ile oynamakta. Birden çok Hero ile oynamanın birkaç avantajı var:

          Bir Hero'nuz olduğunda, düşman ona odaklanıp ortadan kaldırabilir ve ordunuz lidersiz kalır. Birden çok Hero'nuz olduğunda, düşmanın Hero'larınızı ortadan kaldırması zorlaşacaktır.

          Bazı Hero'lar birbirlerini özellikle Aura'larıyla tamamlar. Buna Undead Dread Lord ve Death Knight iyi bir örnektir.

Birden çok Hero ile oynamanızın dezavantajı ise Hero seviyeleriniz, bir Hero ile oynamanıza kıyasla daha düşük olacaktır. Bazen Hero'nuzun ulti'sini açması çok uzun sürebilir.

Çoğu oyuncu Yiyecek limiti, masrafı ve üç Hero'yu aynı anda kullanmak zor olduğundan üç Hero kullanmaz. Ancak uzun süren oyunlarda, iki Hero'nuz yüksek seviyelere ulaştıktan sonra üçüncü bir Hero kullanmayı düşünebilirsiniz.

Dost Hero'larla takım olduğunuzda tecrübenin paylaşıldığını unutmayın. Eğer beraber oynayacaksanız, partinizdeki tüm Hero'ların seviye kazanması için çok fazla Creep öldürmeniz gerekecektir. Arayıp bulabildiğiniz tüm Creep'leri öldürün. Bazı takım arkadaşlarınız tecrübe paylaşmak istemeyecek ve kendi başlarına seviye kazanmak isteyecektir. Yanına gitmeden önce takım olmak isteyip istemediğini sormalısınız. Düşman birlikleri öldürmenin, Creep'leri öldürmekten daha fazla tecrübe kazandıracağını unutmayın.

Creeping/Hero'nuzdan Ayrı Savaşmak
Hero'lar ordunuzdaki diğer birliklerden ayrı tecrübe kazanabilir. Örneğin Archmage'iniz şehirde Arcane Vault'tan eşya alırken, haritanın bir ucunda birkaç Footmen'inizin öldürdüğü Creep'lerden tecrübe kazanabilir. Başka bir seçenek de ordunuz Creep keserken Hero'nuzla düşman şehrine saldırabilirsiniz.

Bundan haberdarken Hero'nuzun yeterli olduğu bir yere tüm ordunuzu göndermek çömez hatasıdır. Neredeyse her zaman ordunuz savaşırken orada Hero'nuzun da bulunmasını isteyeceksiniz ama iyileşmek veya marketi kullanmak isterseniz, sadece Hero'nuzu gönderin. Birlikleriniz o sürede Creep kesmeye devam edebilirler. Hero'nuz ayrı kaldığında pusuya düşmediği sürece sorun olmayacaktır. Yüksek seviye oyuncular bunu her zaman yapar. Bu metodu uçan birliklerinizle düşmanı rahatsız etmek için de kullanabilirsiniz. Uçan birlikler Hero'dan dolayı yavaşlamadıkları zamanda daha iyidirler. Gryphon Rider'lar düşman şehrine saldırırken Hero'nuz şehirde tecrübe kazanmaya devam edebilir. Sonrasında düşman saldırınıza yanıt verdiğinde kaçabilirsiniz.



HERO YETENEKLERİ
 
Hero'yu eşsiz yapan tecrübe seviyesi kazanması ve zaman içinde daha iyi olmasıdır. Her Hero oyundaki her başarıdan(genellikle öldürmeler) tecrübe kazanacaktır. Bir Hero yeterli tecrübe kazandığında seviye atlayacak ve o Hero için yeni bir yetenek seçebileceksiniz.

Tecrübe Kazanmak
Bir Hero kendisi veya komutasındaki birlik, rakip birliği öldürünce tecrübe kazanır. Rakip birlik oyuncuya düşman olan her birliktir. Buna düşman oyuncu birlikleri gibi haritada bulunan agresif NPC canavarlar da dahildir.

Birlikleriniz bir şey öldürdüğünde yakınında hiç Hero yoksa, Hero'larınız tecrübe kazanacaktır. Takım oyunlarında müttefikleriniz bile bu tecrübenin birazını alacaktır. Yakında bir Hero varsa, diğer Hero uzaktaysa, sadece yakında olan Hero tecrübe kazanacaktır.

Eğer ordunun başında iki Hero varsa, Hero'lar arasında tecrübe eşit olarak paylaştırılır.

Hero yeterli tecrübe kazandığında seviye atlar.

Herolar kule gibi saldırı yeteneğine sahip binalara saldırdığında tecrübe kazanır.

Son vuruşu kule veya ancient yaparsa tecrübe kazanamazsınız.

Oyundan düşen oyuncuları birliklerini öldürerek tecrübe kazanabilirsiniz. Bu FFA(Free For All - Herkes Tek) oyunlarda çok yardımcı olabilir. Ancak binalarını yok etmekten bir tecrübe kazanmazsınız (kule ve kule gibi saldırı özelliği bulunan binalar hariç), bu yüzden eğer oraya bir ek şehir kurmayı planlamıyorsanız binaları yok etmek için zaman harcamayın. Hero'larınız 5 seviyeden yukarıdaysa tecrübe kazanmayacaksınız(Creep'ler gibi).

Hero'lar oyun başında Creep'lerden daha çok tecrübe kazanır, 3 seviye olduktan sonra ise daha az. 5 seviye olduktan sonra sadece diğer oyuncuların kontrol ettiği birlikleri öldürerek tecrübe kazanabilirler.

Eğer bir oyuncunun sadece bir Hero'su varsa(ölü Herolar bu sayıya dahildir) ve tier 2(Keep/Stronghold) veya tier 3(Castle/Fortress) ise tier 2 için ekstra %15 tier 3 için ise %30 ekstra tecrübe kazanır.

Seviye
Hero yeni bir seviye kazandığında, birkaç avantaj kazanır.

         Özellik artışı. Her Hero'nun her seviyede ne kadar özellik puanı kazanacağını belirleyen bir katsayı vardır. Zaman içinde büyücü Hero'lar daha yüksek zekaya(intelligence) sahipken, dövüşçü Hero'lar daha yüksek güce(strength) sahip olacaktır.

         Yeni Yetenek. Bir hero seviye atladığı an bir yetenek puanı kazanacaktır. Oyuncu bu puanı Hero'ya yeni beceri/büyü almak ya da olan beceri/büyünün gücünü artırmak için kullanabilir.

         Oyuncu Hero'su seviye atladığında sesle ve Hero'su etrafında bir ışık parlamasıyla bilgilendirilecektir. Oyun ekranında Hero'nun portresinde de parlayan küçük bir kaplama görünecektir.

Yetenek Ağacı
Bir Hero seviye kazandığında gücünü artırmakta kullanabileceği yetenek puanı da kazanacaktır.

Her Hero'nun seçebileceği temel yetenekler vardır, bunlar;

          Beceriler - Mana gerektirmeyen pasif yetenekler. Alındığında, Hero'ya daima fayda sağlar.

          Aura'lar - Hero'nun etrafında her daim var olan ve birliklere yarar sağlayan veya zarar veren etki alanı (bir nevi buff/debuff).

          Büyüler - Hero'ya kullanabileceği bir büyü ekler.

Yeni yetenek seçmenin yanı sıra, oyuncu var olan yeteneğin gücünü artırmayı seçebilir. Yetenekler 3 seviyeye kadar yükselir.

Her Hero bir yetenek puanıyla başlar.

Ulti'ler (Ultimate Yetenekler)

Her Hero'nun 6 seviyeye ulaştığında seçebileceği bir ulti'si vardır. Bunlar standart yeteneklerden çok daha güçlüdür. Bu yeteneğin sadece bir seviyesi vardır, bu yüzden ek yetenek puanlarıyla yükseltilemez.

Aura'lar
Oyunda çoğu Hero'nun bir Aura'sı vardır.

Aura'ların etki alanı her Hero için aynıdır.

Aura'dan etkilenen birlikler ayaklarında mavi ışıkla gösterilecektir.

Uçan birliklerde bunu göremezsiniz ama menzilde oldukları sürece Aura'dan etkilenirler.

Hero İsimleri
Yaratıldıklarında, yeni Hero düzgün bir isim alır(örneğin Conan). Bu Hero'nuzu diğer aynı tip Hero'lardan ayırabilmenizde faydalı olacaktır(örneğin Paladin, Archmage, vb.)

İsimler Hero tipine göre ayrıdır ve her yeni Hero yaratıldığında rastgele verilir.

Hero Respawn
Hero'lar destansı karakterlerdir ama onlar bile savaş alanında ölebilir. Bir Hero öldüğünde arkasında ceset(corpse) bırakmaz. Bedeni kaybolduğunda, Altar'da geri çağrılmayı beklemek için ruhu gökyüzüne döner. Her ırkın ölen Hero'ları yeniden canlandırmak için inşa edebileceği bir Altar vardır. Ücretini karşılayacak Altın'ınız olduğu müddetçe yeniden canlandırma limiti yoktur. Ücreti ölen Hero'nun seviyesine bağlıdır, seviyesi ne kadar yüksekse o kadar Altın ister. Hero'nın canlanma ritüeli biraz zaman alır ancak işlem tamamlandığında Hero taşıdığı tüm eşyalarıyla birlikte Altar'da hayata döner.

  1. Her butonun üstündeki ipuçları İsim, Seviye, Hero Tipi ve yeniden canlandırma ücretini gösterecektir.
  2. Hero'yu canlandırma ücreti tahminen Hero'yu satın alma ücreti + her level için %10 olacaktır.
  3. Bir Hero'yu canlandırmanın maksimum maliyeti Altar'da 550 Altın 0 Odun ve Tavernada 1105 Altın 260 Odun'dur.
  4. Altar'da canlandıklarında, Hero'nun canı tamamen dolacak ve Hero 100 Mana'ya sahip olacaktır.
  5. Hero yeniden canlanma süresi maksimum 110 saniyedir.
  6. Haritada Taverna mevcutsa, Hero'larınızı anında canlandırmak için kullanabilirsiniz ancak Taverna ücreti ço kdaha yüksektir. Taverna'da canlanan Hero'lar 0 mana ve %50 canla geri döner.


HERO ÖZELLİKLERİ

Bir Hero'yu diğer birliklerden ayıran bir diğer niteliği özellikleridir. Bu üç değer sadece Hero'da bulunur ve zaman içinde artar. Bu değerler Hero'nun büyülerini, hareketlerini, saldırılarını vb. doğrudan etkiler. Bir Hero seviye kazandıkça bu özellikler otomatik olarak artacak ve oyun ilerledikçe Hero'yu daha güçlü kılacaktır. Bir Hero aynı zamanda, özelliklerini geçici veya kalıcı olarak artırabilen eşyalar bulabilir.


Özellik Artışı
Hero seviye atladığında, özellik sayıları otomatik olarak artacaktır.

Her Hero Tipi'nin özelliği seviyeyle fark eder. Örneğin bir Paladin her seviyede 2 Güç(Strength) puanı kazanırken başka bir Hero 2 Çeviklik(Agility) puanı kazanabilir.

Birincil Özellik Her Hero'nun tipine bağlı birincil özelliği vardır. Örneğin Paladin ve Archmage, ilkinin önceliği Güç(Strength) iken diğerinin önceliği Zeka(Intelligence) olacaktır. Hero'nun birincil özelliğindeki her 1 puan artış ona aynı zamanda 1 hasar puanı sağlayacaktır.

Güç(Strength/STR)
Güç, Hero'nun fiziksel gücünü belirler.

          HP: 1 STR = 25 hp artışı. Tüm HP = 100 + 25 x STR

          HP Regen: 1 STR = 0,05 hp regen/saniye

Zeka(Intelligence/INT)
Zeka, Hero'nun büyü gücünü ne kadar iyi kontrol edebileceğini belirler.

          Mana Kapasitesi: 1 INT = 15 Mana artışı. Tüm Mana = 15 x INT

          Mana Regen: 1 INT = 0,05 mana regen/saniye

Çeviklik(Agility/AGI)
Çeviklik, Hero'nun saldırılardan kaçmasını ve daha hızlı saldırmasını sağlar.

          Defans: 1 AGI = 0,3 zırh artışı. Tüm Zırh = -2 (Temel Zırh) + 0,3 x AGI

          Saldırı Hızı: 1 AGI = %2 Saldırı Hızı artışı.

HERO ÖLDÜRMEKTE KULLANILAN BÜYÜLER VE YETENEKLER
 
Bazı büyüler Hero'ları öldürmekte oldukça etkilidir.


İnsan

Paladin - Holy Light - Undead Hero'lar, Dark Ranger ve Pit Lord'a karşı çok iyidir.
Mountain King - Storm Bolt - Storm Bolt, uzak mesafeden düşman Hero'ya ağır hasar vermenizi sağlar. Mountain King'in aynı zamanda düşman Hero'yu ablukaya alıp dövebilmenizi sağlayacak Stun(Sersemlet) yeteneği vardır.
Blood Mage - Banish - Yakalayabilmeniz için düşman Hero'yu yavaşlatmak dışında diğer büyülerinizin daha fazla vurmasını sağlayacaktır.
Sorceress - Slow - Yavaşlayan Hero'ları yakalaması daha kolay olur. Hero'lara Slow atmaya Mana'nızın yetmesi için autocast'i kapatmayı unutmayın.


Ork

Raider - Ensnare - Birkaç Raider'la bu büyüyü sırayla kullanarak uzun süre boyunca devam ettirebilirsiniz.
Far Seer - Chain Lightning - Hero'ları parçalar!
Tauren Chieftain - Shockwave - Bu Shockwave'in yoluna başka birlikler çıktığı zaman da etkilidir.
Shaman - Purge - Purge hedefi yavaşlatır ve yararlı buff'ları siler. Hero'lar çok hızlı oldukları için yavaşlatmanız Hero'ları yakalayıp öldürebilmenizi sağlar. Autocast büyüleri kapattığınızdan emin olun böylece Shaman'ın düşman hero ölene kadar Purge'ü sürekli atmaya yetecek Mana'sı kalacaktır.
Shadow Hunter - Hex - Büyü yapmalarını engeller.


Night Elf

Dryad - Slow Poison - Sadece 1 saniye sürdüğü için Hero'yu daima yavaşlatmak için birden çok Dryad'ın Hero'ya saldırması gerekir.
Keeper of the Grove - Entangling Roots - Hero'nun hareket etmesini ve saldırmasını engeller ve sıkışmışken Hero'ya hasar vurur.
Demon Hunter - Mana Burn - Düşman Hero'nun Mana'sını ve canını yer.
Demon Hunter - Immolation - Eğer düşman Hero'yu Immolation kullanan Demon Hunter'ın yanında sıkıştırabilirseniz, çabucak öldürebilirsiniz.
Priestess of the Moon - Searing Arrows - Yüksek seviye Searing Arrows, eşya ve Hero'nun Aura'sıyla birlikte düşman Hero'ların işini çabucak bitirebilir.
Warden - Blink - Blink ile kaçan Hero'nun önüne atlayabilirsiniz.
Warden - Shadow Strike - Düşman Hero'yu yavaşlatır ve ona zarar verir.
Warden - Fan of Knives - Düşman Hero'lar kaçarken, Hero'ların işlerini bitirebilmek için kullanabileceğiniz iyi bir iş bitirici büyüdür.
Mountain Giant - Taunt - Düşmanın kaçmaktan vazgeçip dönüp savaşmasını sağlar. Bazen rakip bunu fark etmez, bu sayede Hero'larını öldürebilirsiniz.
Druid of the Talon - Cyclone - Düşman Hero'nun düşeceği yerde ordunuzla etrafını sarmanızı sağlar.


Undead

Dread Lord - Sleep - Sleep rakip oyuncular için sinir bozan bir büyüdür. Kısaca, Hero'larını uyutur. Hero'larına saldırarak uyandırabilirler ama çoğunun aklına gelmez, ya da aklına gelmesi uzun sürer. Hero uyuyorken birliklerinizle etrafını sarabilirsiniz. Eğer düzgünce etrafını sarabildiyseniz kaçamayacaktır.
Dread Lord - Carrion Swarm - Eğer etraftaki birlikler hasarı emmezlerse düşman Hero'lara karşı çok etkili olabilir. Hero'yu tek başına yakalamaya çalışın sonra bu büyüyü kullanın.
Death Knight - Death Coil - Bu düşman Hero'lardan can çekmek için kullanılabilir. Uzak mesafedeki Hero'lara karşı kullanılabilir.
Lich - Frost Nova - Düşman Hero'ya zarar vermek ve onu yavaşlatmak için kullanın.
Necromancer - Cripple - Bu büyü Hero'ları çok zayıflatır. Kullanın!
Crypt Lord - Impale - Hero'yu durdurur ve havaya fırlatır!


Tarafsız Hero'lar

Naga Sea Witch - Frost Arrow - Düşmanı yavaşlatıp kaçmalarını engeller.
Dark Ranger - Life Drain - Can çeker. Düşman Hero'nun canını alıp kendisine transfer eder.

HERO RUSH
  
Hero Rush, Warcraft III'ün büyük bir parçasıdır. Hero Rush, düşman şehrine, özellikle işçilerine mümkün olduğunca erken saldırmak anlamına gelir. Oyuncular Hero çıkarır çıkarmaz düşman şehrine gider. Oyuncular genelde ya Hero Rush yapmakta ya da Hero Rush'a karşı savunmakta olurlar. Bazen oyuncular Hero Rush yapmak yerine Creep kesmeye karar verirler ancak Hero Rush çoğu sıralama oyunlarında yapılır.

Hero Rush'ın Sebepleri

          Dikkat Dağıtma: Teknoloji Ağacında çabucak yükselen oyuncuların genelde güçlü bir ordusu olmaz. Son seviye birliklerini toparlayana kadar sizin dikkatinizi dağıtıp sizi rahatsız ederler. Buna şehrinize düzenli olarak yaptıkları vur-kaç saldırıları da dahildir. Eğer biri size Hero Rush yapıyorsa ve birlik getirmemişse, teknoloji ile uğraşıyordur. İstediğini elde etmeden önce gidip üslerini vurmalısınız.

          Eğlence: Hero Rush eğlencelidir. Hero Rush'a karşı ne yapacağını bilmeyen oyunculara saldırmak da öyle. Eğer rakibiniz oyunda gerçekten kötüyse, onu yağmalayabilir ve oyunu kazanabilirsiniz. Warcraft II ve StarCraft'ta pek bir aksiyon yaşanmayan bir inşa safhası vardı. Çoğu oyuncu oyunun bu kısmını sıkıcı bulurdu. Buna çözüm Hero'lar oldu, bu sayede oyuncular oyunun başında yapacak eğlenceli bir şey buldular.

Rush Hero'ları
İyi
Demon Hunter (Mana Burn/Immolation), Blademaster (Wind Walk), Warden (Shadow Strike/Fan of Knives), Keeper of the Grove (Entangling Roots), Far Seer (dogs), Shadow Hunter (Serpent Wards), Archmage (Blizzard/Water Elementals), Mountain King (Storm Bolt -  2 vs. 2 oyunlarda iyidir), Naga Sea Witch (Forked Lightning/Frost Arrow), Crypt Lord (Beetles/Impale [Ghouls])

Orta
Bunlardan bazıları takım oyunlarında daha etkili olabilir.
Blood Mage (Flame Strike), Death Knight (Heal için Death Coil + Ghouls), Tauren Chieftain (Stomp/Shockwave), Beastmaster, Pandaren Brewmaster (Drunken Haze), Dread Lord (Sleep/Carrion Swarm[Ghouls]), Lich (Frost Nova), Dark Ranger (ilk Life Drain alırsanız mümkün).

Yarı-Kötü Rush Hero'ları
Priestess of the Moon(en azından ilk Searing Arrow açın ve bir müttefikle gelin) ve Pit Lord(sıkışır). Başka bir Hero'yu destekliyorlar ve hasar yemiyorlarsa işe yararlar.

Son Derece Kötü Rush Hero'ları
Paladin(görürseniz kahkaha atın)


Demon Hunter tarafından yapılan Rush püskürtülüyor.
ss020.jpg

Anti Rush Hero'ları
İyi rush'layan Hero'lar aynı zamanda rush'lara karşı savunmada da iyidirler. En iyilerinden bazıları: Demon Hunter (Mana Burn), Mountain King (Storm Bolt), Warden (Shadow Strike), Far Seer (dogs/Chain Lightning).

Hero Rush'ına Karşı Savunma

Tüm Irklar: Başa çıkacak güce sahip olana kadar düşmanı oyalayın. Vurun sonra şehirden kaçın. Şehrinizin savunmasını kullanın!
İnsan: Arcane Tower inşa edin! Yakınlaşırlarsa Militia kullanın ancak kaçarlarsa işe geri döndürün.
Ork: Burrow'lara girin. 1-2 Gözetleme Kulesi(Watch Tower) inşa edin.
Undead: Acolyte'ları kaçırın. Nerubian Kulesi inşa edin. Acolyte'ları heal'lemek için Death Knight kullanın.
Night Elf: Detonate kullanın. Moon Well'lerin yanında savaşın. Şehrinizi öyle bir inşa edin ki Ancients of the War sizi savunabilsin.
 

Bu İnsan şehri Hero Rush'a karşı hazırlıklı.
ss021.jpg


HERO EŞYALARI
 
Genellikle Creep'lerden rastgele düşer. Aynı zamanda Goblin Merchant'tan satın alınabilirler. Haritada korumasız duran hazine sandıkları bulabilirsiniz. Bu eşyaları sadece Hero'lar kullanabilir. Bazı non-Hero(Hero olmayan) birlikler bu eşyaları alabilir, saklayabilir, Hero'lar için taşıyabilir ancak kullanamazlar. Eşyayı almak için basitçe sağ tıklayın.

Her Hero maksimum 6 eşya taşıyabilir. Bazı non-Hero'lar iki eşyaya kadar taşıyabilir. Orc Kodo Beast 4 eşyaya kadar taşır. Eşya çantanıza geldiğinde üstüne sol tıklayarak eşyayı kullanabilirsiniz. Bir eşyayı çantanızdan atmak veya yerini değiştirmek isterseniz üstüne sağ tıklamalısınız. Bazı eşyalar kullanılmadan önce hedef seçmenizi gerektirir. Diğerleri ise sol tıkladığınız anda kullanılır.

Hero'nuzun çantadaki eşyalarını çabuk kullanabilmeniz için klavye kısayolları vardır. Klavyenizin sağında bulunan tuş takımdaki rakamlar Hero'nuzun çanta slotlarına denk gelir. Bunlardan herhangi birine basmanız eşyayı otomatik olarak kullanmanızı sağlar. 7 ve 8 üst sıradaki 2 eşyaya, 4 ve 5 orta sıraya, 1 ve 2 de alt 2 sıraya denk gelir.

Yüklü Eşyalar
Bu eşyalar kaybolmadan önce birkaç kez kullanılabilir. Eşyaların yük sayısı çantadaki resminin sağ alt köşesinde gösterilir. Eşyayı her kullandığınızda hiç kalmayana dek 1 yük harcar ve çantanızdan kaybolur. Bu eşyaların yükünü tekrar dolduramazsınız. Eşyaların listesini buradan görebilirsiniz.

Tükenir Eşyalar
Bu eşyalar sadece bir kere kullanılabilir, sonrasında çantanızdan kaybolur. Can pot'ları tükenir eşyalardır. Çoğu tükenir eşya hedef gerektirmez. Kullanan Hero'yı etkilerler. Tükenir eşyalar eşya düşme bağlamında yüklü eşya olarak kabul edilirler. Sadece 1 yükleri vardır. Eşyaların listesini buradan görebilirsiniz.

Güç Artıran Eşyalar
Bu eşyalar Hero tarafından alınır alınmaz kullanılır. İki sınıf Güç Artıran Eşya vardır: Tome'lar (kalıcı) ve Rune'lar (geçici). Eşyaların listesini buradan görebilirsiniz.

Kalıcı Eşyalar
Kalıcı eşyalar asla kaybolmaz. Çoğunun etkisinden kurtulmak için eşyayı çantadan atmak gerekir. Kalıcı eşyalar kullanılmak için bir hedef gerektirmez ve onu giyen(çantasında bulunduran) Hero'ya kalıcı yarar sağlar. Asalar(Staff) hedef gerektirir ve cooldown'ları vardır. Kullanım limiti yoktur. Eşyaların listesini buradan görebilirsiniz.

Artifact'lar
Bunlar olağanüstü güçlü, genelde 7 seviye ve yukarı eşyalardır. Diğer eşyalara göre nadir bulunur. Eşyaların listesini buradan görebilirsiniz.

Seviye
Eşyaların seviyesi, Creep'lerden hangi eşya düşeceğiyle bağlantılıdır.

Bazı 0 seviye eşyalar Tarafsız Binalarda veya oyuncunun diktiği binalarda satılır.

HERO EŞYASI TEMELLERİ
 
Yerdeki Hero Eşyaları
Ne olduğunu görmek için Hero Eşyasını seçin(sol tıklayın).

Çantadaki Hero Eşyaları
Kullanmak için sol tıklayın.

Tutup atabilmek için sağ tıklayın. Aynı zamanda eşyaya sağ tıklayıp başka bir kareye sol tıklayarak oraya taşıyabilirsiniz.

Eşya kullanmak için bir koşul yoktur
Boots(Çizme), Ring(Yüzük) ve Cloak(Pelerin) eğer sihirli bir saldırıya ya da büyüye sahip değilse Hero'nuzun üzerinde görülmez. Hero'nuz bu eşyaları ''giymez''. Bu eşyalardan istediğiniz kadarına sahip olabilirsiniz, bir sınır yoktur. Örneğin, 4 çift Boots kullanabilirsiniz.

Aynı eşyanın kopyalarına sahip olabilirsiniz, yani aynı eşyadan 6 tane kullanabilirsiniz. Boots of Speed, Cloaks of Shadow gibi bazı eşyaların verdiği özellikler stack'lenmez.

Hero Eşyası Bulunabilecek Yerler
Hero eşyaları genelde Creep'lerden gelir ama Tarafsız Binalardan satın alaiblirsiniz. Bazen de single player'da özel binaları yıkarak bulunabilir. Aynı zamanda oyuncu tarafından dikilen binalardan satın alınabilir.

Oyuncular, Müttefik Herolar ve Birlikler Arasında Hero Eşyası Takası
Hero'lar diğer dost Hero'larla eşyaları, eşyaya sağ tıklayıp vermek istediğiniz Hero'ya ya da eşya taşıyan birliğe sol tıklayarak takas edebilir. Müttefik Hero'nun işine yarayacak iyi bir eşya bulursanız, yanına gidin ve eşyayı ona verin! Hero'ların portrelerine tıklayarak da eşyayı verebilirsiniz. Eşyayı tutun ve Hero'nun portresine bırakın. Bu Hero'nuza eşyayı portresini seçtiğiniz Hero'ya eşyayı verme komutu verecektir. Güç Artıran Eşyaları veremezsiniz.

Hero Ölümü
Hero'lar öldüğünde eşyaları da Hero'yla birlikte gider. Altar'da canlandırılan Hero'lar sahip oldukları eşyalarla döner.

Birlik Ölümü
Eşya taşıyan birlikler öldüğünde, eşyaları öldükleri yere düşürürler.

Düşman Hero Eşyaları
Düşman Hero'nun eşyalarını Hero'yu seçerek görebilirsiniz.

Tarafsız Binalarda ve Oyuncu Binalarında Satılan Eşyalar
Bu eşyalar asıl fiyatının %50 fiyatına satılır.

Eşya İdaresi
6 eşyadan fazlasına sahip olduğunuzda eşya idaresi daha önemli bir hale gelir. Fazla eşyaları almak için ek Hero'lar ya da birlikler getirebilirsiniz., ya da eşyaları yok edebilirsiniz. Eşyaları ortada bırakıp rakip oyuncuların almasına izin vermeyin.

Eşya Taşıyan Birlikler
Aşağıdaki birlikler iki eşyaya kadar taşıyabilir:

İnsan: Footman, Knight, Sorceress, Priest, Spell Breaker, Rifleman
Ork: Kodo Beast(4), Shaman, Witch Doctor, Raider, Grunt, Spirit Walker
Night Elf: Mountain Giant, Druid of the Talon, Druid of the Claw, Archer, Huntress, Dryad
Undead: Ghoul, Abomination, Banshee, Necromancer, Crypt Fiend

Hero Eşyası Kuralları

• Hero Eşyalarının 75 canı vardır. Taşıyamadığınız eşyaları düşmana bırakmak yerine yok edin.
• Her eşya çantada bir yer kaplar. Birden fazla yer kaplayan hiçbir eşya yoktur.
• Eşyalar ırka özel değildir ve eşya taşımak için bir sınırlama yoktur.
• Hero'nun çantasındaki eşyaları kaybedemezsdiniz ve diğer oyuncular bu eşyaları standart birliklerden düşmediği takdirde çalamaz.
• Hero'ların canı veya manası doluysa pot(potions of health/mana) kullanamazlar.
• Eşyaları saldırarak yok edebilirsiniz.




TOWN PORTAL SCROLL
 
townportal.gif
  • Town Portal Scroll, bir Heroyu ve yakınındaki birlikleri, diğer Hero'lar da dahil olmak üzere, Town Hall binanıza ya da başka bir dost Town Hall binasına ışınlar. İlk Hero'nuz Altar'dan çıktığında ücretsiz bir Town Portal Scroll'a sahiptir. Oyuncu veya Tarafsız Goblin Marketlerinden 350 Altın'a Town Portal Scroll alabilirsiniz.
     
  • Hero, Town Portal Scroll'u aktif ettiğinde invulnerable(dokunulmaz) olur. Channeling(eşyayı kullanırken) sırasında Hero hiçbir aksiyon(hareket etmek, saldırmak, başka bir eşya veya büyü kullanmak) gerçekleştiremez. Yakındaki birlikler dokunulmaz olmadıkları için yok edilebilirler. Kısa bir cast süresinden(5 saniye) sonra Hero hayatta kalan birliklerle ışınlanacaktır. Bu gecikmeden dolayı, birliklerinizi kaybetmemek için Town Portal Scroll'u doğru zamanda kullanmak son derece önemlidir. En iyisi kaçıp Scroll'u öyle kullanmaktır ya da birlikleri kaybetmeyi göze almalısınız.
     
  • Town Portal Scroll müttefik birlikleri ışınlamaz, düşmüş bir oyuncunun ordusunu kontrol ediyor olsanız bile. Aklınızda bulunsun.
     
  • Town Portal Scroll işçiler(Acolyte/Wisp/Peasant/Peon) boşta değilse işçileri ışınlamaz. Not: Ghoul'lar saldırı birlikleri olmalarına rağmen işçi sayılırlar. Yani, odun kesiyorlarsa ışınlanamazlar, boştalarsa ışınlanacaklardır. Bazen Ghoul basan oyuncular Creep kesmedikleri zamanlarda tüm Ghoul'larını devasa boyutlarda odun toplamak için kullanır. Böyle anlarda, saldırıya uğrayan müttefiğinize ışınlanmak isterseniz, tüm Ghoul'larınızda 'stop'a basmayı unutmayın(ışınlanma sırasında olsanız bile yapabilirsiniz).
     
  • Town Portal Scroll iyi bir oyuncunun olmazsa olmazıdır. Çömez oyuncular bazen bir yere Town Portall Scroll kullanmak yerine yürümeyi tercih ederler bu da oyuncuların oyunu kaybetmelerine sebep olur.
     
  • Town Portal Scroll kullanmak çok kolaydır. Tuş takımından 7'ye (Scroll hangi slottaysa) basın ve minimap'ten dost Town Hall'a tıklayın. Aynı zamanda Town Portal Scroll'a çift tıklayabilirsiniz, bu otomatik olarak en yüksek seviye Town Hall'u(müttefik) seçecektir.
     
  • Town Portal Scroll'unuz gittiyse yenisini alın. Bu özellikle takım oyunlarında önemlidir. Rakibiniz bazen sadece bir Scroll'unuz olduğunu düşünür.
     
  • Sadece odun toplayan, inşaat yapan ve tamir yapan işçiler ışınlanmayan birliklerdir.
     
  • Yürüyerek ulaşılamaz bir yere ışınlanmaya çalışmak sizi oraya en yakın yere ışınlayacaktır. Eğer uygun bir yer bulunamazsa, birlikler Town Hall etrafına ışınlanacaktır.
     
  • Birliklerinizin ışınlanan Hero'dan çok uzakta olmasından endişeleniyorsanız, ışınlamak istediğiniz tüm birlikleri seçin ve Hero(ışınlanan) ikonuna sağ tıklayın. Hero'ya yürüyecek ve Hero'nun etrafını saracaklardır ancak Hero'ya ulaşana kadar dövüşmeyi bırakacaklardır, o yüzden dezavantaj sayılabilir. Unutmayın, bunu yapabilmek için sadece birkaç saniyeniz var. Işınlanırken siege(kuşatma) birliklerini arkada bırakmaktan sakının.
     
  • Town Portal Scroll gömülmüş birlikleri(Crypt Fiend), ağa yakalanmış ya da tuzağa düşmüş birlikleri(Entangled) ışınlamaz. Kodo'lar ya da ejderhalar tarafından yutulmuş birlikler de ışınlanmaz. Aynı şey taş halinde bulunan Gargoyle'lar için de geçerlidir. Eğer bir Crypt Fiend ordusunu çabucak geri çekmek istiyorsanız, en iyisi hepsini burrow'lamak, Town Portal'a basıp 1 saniye bekledikten sonra hepsini unburrow'lamaktır. Bu sayede ordunuz ışınlanma sürecinde invisible(görünmez) olacaktır, bu da genellikle dokunulmaza eşdeğerdir. Işınlanma tamamlanmadan bütün Crypt Fiend'larınızı unburrow yaptığınızdan emin olun. Bunu iyi zamanlamak birkaç tanesi dışında bütün birliğinizi kurtaracaktır. Yanlış yaparsanız hepsini kaybedebilirsiniz. Düşman şehri gözetlemek için geride 1 tane bırakabilirsiniz.
Town Portal Scroll Aldatmacaları
Bazen tecrübeli oyuncular, oyunun başında size Scroll'unuzu harcatmak için vur-kaç saldırıları düzenleyecektir. Takım oyunlarında, iki oyuncu da birkaç birlik yollayarak(ya da daha fazla oyuncuyla daha fazla birlik)ikili sıkıştırma yapıyor izlenimi verebilir ama aslında bu sizin Scroll'unuzu harcamanız için yapılan bir aldatmacadır. Siz uzaklaştıktan sonra aldatmacayı gerçekleştiren oyuncular istedikleri yere saldırabilirler. Scrolll'unuzu kullanmadan önce düşmanın tüm gücüyle saldırdığından emin olun.

Town Portal Scroll'lar aşağıdaki durumlarda kullanışlıdır

          Oyunun başında şehrinizi savunmak için TPS(Town Portal Scroll) ile dönebilirsiniz
         Scroll'lardan önce, oyuncuların sık karşılaştığı sorunlardan biri oyuncu Hero ve başlangıç askerleriyle haritayı keşfederken şehrinin saldırıya uğramasıdır. Şehre dönene kadar tüm işçilerinizi ve binalarınızı bile kaybedebilirsiniz. Town Portal Scroll düşman saldırdığında şehre çabucak dönmenizi sağlar. Scroll'unuzu harcatmak için yapılan erken saldırılara dikkat edin.
 
          Ek şehrinizi korumak için TPS kullanın
         Ek şehriniz saldırı altındaysa ışınlanıp şehri kurtarmak için Town Portal Scroll kullanabilirsiniz.

          Müttefiklerle buluşmak için TPS kullanın
         Müttefiğinizle buluşmak ve düşmana ikili sıkıştırma uygulamak için müttefiğinizin Town Hall'una ışınlanarak zaman kazanabilirsiniz.

          Müttefiğinizin Town Hall'unu ve ek şehirlerini kurtarmak için TPS kullanın
         Eğer müttefiğinizin şehri saldırı altındaysa ikiniz de TPS kullanıp anında ışınlanarak şehri kurtarabilirsiniz.

          Kaçmak için TPS kullanın!
         Uzman oyuncular düşmana ölmekten kurtulmak için sıklıkla TPS kullanır. Bazı oyuncular Hero'sunu ve etrafındaki birlikleri koşturmak ya da birliklerin ölmesine izin vermek yerine onları kurtarmak için TPS kullanır. Ama cast süresine dikkat edin, ışınlanırken birliklerinizi kaybedebilirsiniz. Savaş sizin lehinize gitmiyorsa, tüyme zamanı(ışınlanma).

Oyuncu kötü giden bir savaştan kaçmak için TPS kullanıyor.
ss034.jpg



         Vur-kaç saldırıları yapmak için TPS kullanın.
         Düşman kasabasına gizlice yaklaşın ve saldırın. Tüm rakip oyuncuları çekene kadar bekleyin sonra TPS ile ışınlanıp başka bir yere saldırın. Daha sonra gidip yeni bir TPS alabilirsiniz. Bu FFA(herkes tek) oyunlarda ilerleme kaydedebilmek için çok gereklidir.

Base'ini(üs/şehir) kurtarabilmek için Ork oyuncu ışınlanıyor.
ss003.jpg



Takım Oyunları
Müttefiklerinize ne zaman TPS'lerini kullanmaları gerektiğini söyleyin. Saldırıya uğruyorsanız ve yardıma ihtiyacınız varsa, ışınlanıp size yardım etmelerini rica edin. Genelde, iyi oyuncular ne zaman TPS kullanacaklarını bilir, ancak yeni oyuncular yönlendirilmeye ihtiyaç duyabilirler.

Kendi Hall'unuza dönmek istemiyorsanız TPS'nize çift tıklamayın. Eğer doğru Town Hall'a gitmek istiyorsanız konumu elle seçmelisiniz.

Hero Tuzağı Şehirler
''Hero tuzağı şehirler'' inşa etmekten sakının. Hero'lar, dibine çok fazla bina inşa edilmiş Town Hall'a ışınlandıklarında sıkışabilirler. Town Hall'unuz etrafında yeterli alan bırakın ki bu sayede siz ve müttefikleriniz sıkışmadan rahatlıkla ışınlanabilsin.

TPS'leri Nişanlamak
Şehirde nereye ışınlanacağınızı seçebilirsiniz. Sadece Town Hall etrafında ışınlanmak istediğiniz yeri seçin. Minimap'e tıklamak yerine ekranınızı oraya getirmelisiniz. Bu eğer melee(yakıncı) iseniz ve düşman ranged(menzilli) birliklerin(okçular) yanına ışınlanmak isterseniz çok kullanışlıdır. Tepesine ışınlanarak herkesi (neredeyse) öldürebilirsiniz. Aynı zamanda, eğer okçularınız varsa düşman melee birliklerin içine ışınlanmak istemezsiniz.

Ek İpuçları
Her zaman bir TPS bulundurun. Kullanırsanız, yenisini alın. Düşmanınız TPS'nizi kullandığınızı görürse elinizde TPS olmadığını düşünerek saldırı gerçekleştirebilir. Yeni bir tane alarak onları şaşırtın. Ancak unutmayın rakip oyuncular Hero'nuzu seçerek eşyalarınızı kontrol edebilir.

HERO KONTROLÜ
 
Hero Kontrolü çok önemlidir ve genellikle savaşları ve en sonunda da oyunu kimin kazanacağını belirler.


Yetenek puanlarınızı harcayın
Her yeni Hero bir yetenek puanıyla gelir. İlk yapmanız gereken bu yetenek puanını harcamaktır, ve asla 1'den fazla harcanmamış yetenek puanınız olmamalı, ve yetenek puanlarınızı asla uzun süre bekletmeyin. İyi oyuncular genellikle yetenek puanlarını anında harcar ve daha yetenek puanı gelmeden hangi yolu izleyeceklerini kararlaştırmışlardır.

Hero'nuzu hayatta tutun!
Hero'nuzu ne pahasına olursa olsun hayatta tutmak çok önemlidir. Hero'nuzu Altar'da yeniden canlandırabilirsiniz, evet ancak bu çok fazla Altın ve değerli zamanınızı harcar. Hero'nuz ölüyken tecrübe kazanamaz ve dost birlikleriniz Aura'lardan veya Hero'nuzun diğer özel yeteneklerinden faydalanamaz. Hero'suz bir ordu neredeyse her zaman daha etkisizdir.

Hero'ların düşük seviyelerde çok zayıf ve yüksek seviyelerde çok güçlü olduğunu anlamanız önemlidir. Daha uzun süre dayanabilmeleri için Hero'lara seviye atlatmak ve eşya vermek akıllıcadır.

Kaçmayı öğrenin
Hero'nuzu hayatta tutmanın en etkili yolu saldırıya uğradığında kaçmaktır. Hero'lar çok hızlıdır ve neredeyse her zaman kaçabilirler. Tabii Hero Katili büyülerden birine yakalanmazlarsa.

Askerlerinizin etrafında daireler çizin bu sayede askerleriniz Hero'nuzu kovalayan birliklerin icabına bakabilir. Eğer düşman sizi kovalamaya devam ederse, bütün harita boyunca koşabilir belki de şehrinize dönebilirsiniz. Genellikle düşman kovalamayı bırakır, yani savaşa tekrar dönebilirsiniz.

Kullanışlı bir kontrol numarası şudur: Shift'e basılı tutarak Hero'nuzun koşmasını istediğiniz konuma sağ tıklayın. Sonra H'ye basın ve Shift'i bırakın. Heronuz tıkladığınız konuma koşacak, sonra konumunu koruyacaktır(Hold Position) bu sayede Hero'nuz tekrar savaşın içine girmeyecektir.

Odağı Hero'nuzdan birliklere yönlendirin
Hero'nuzu hayatta tutmak isteyeceğiniz için, düşmanın Hero'nuz yerine diğer birliklerinize saldırmasını isteyeceksiniz. Eğer düşman, Hero'nuza saldırıyorsa, Hero'nuzu geri çekin ve araya başka birlik sokmaya çalışın bu sayede düşman o birliğe saldıracaktır. Bazen düşman birlikler Hero'nuza saldırmayı bırakır ve diğer askerlerinize odaklanır. Eğer düşman Hero'nuzu kovalarsa kaçmaya başlayabilirsiniz.

Eğer melee Hero'lar kullanıyorsanız, odağı onların üzerinden çekmek önemlidir.

Hero Hayatta Kalma Taktikleri
Kaçmak için TPS kullanın.

Oyuncu tarafından inşa edilen Marketler(oyuncu marketleri) Healing Potion(can potu) satar. Heronuz hasar aldığında markete koşun ve biraz pot alın. Heronuz savaştayken Market'in yanında durabilir ve savaş esnasında pot alabilirsiniz. Ancak Healing Potion sınırlı sayıdadır.

Mercenary Camp, healing yeteneği olan Troll Shadow Priest satar. Bunlardan bir tane alın ve Hero'nuzu heal'lemek(iyileştirmek) için kullanın.

Birlik paylaşımı kullanın ve müttefik healing(iyileştirme) büyülerini ya da kendi healing büyülerinizi Hero'nuz üzerinde kullanın.

Fountain of Health canınızı doldurabilir. Bir Fountain of Health'i ele geçirin ve hasar gördüğünüzde iyileşmek için buraya dönün.

Daha uzun süre hayatta kalmanızı sağlayacak pek çok başka Hero eşyası vardır:
  • Invisibility Potion(görünmezlik potu) alın ve Hero'nuz ölmeden hemen önce kullanın ve kaçın.
  • Invincibility Potion(dokunulmazlık potu) alın ve Hero'nuz ölmeden hemen önce kullanın ve kaçın.
  • Cloak of Shadows sizi geceleri saklayabilir(Hide).
  • Scroll of Healing(iyileştirme parşömeni) Hero'nuzu iyileştirmek için kullanılabilir, oyuncu marketlerinde satılır.
  • Healing ya da Restoration potları toplayın ve Hero'nuzun ihtiyacı olana dek saklayın.
Savaş esnasında Hero'nuzu her zaman kontrol edin
Hero'nuzu tüm savaşlarda kontrol etmelisiniz. Oyunun sonuna doğru ya da büyük bir orduyla birkaç Creep keserkenki gibi istisnai durumlar hariç bu iyi bir stratejidir.

Fonksiyon tuşlarını kullanmayı öğrenin
F1 ekranı birinci Hero'nuza getirir, F2 ikinci, F3 de üçüncü Hero'nuza. Hero'nuza çabuk ulaşmak için, ilgili tuşu kullanın. Aynı zamanda kontrol grupları kullanabilirsiniz(Ctrl) ancak fonksiyon tuşları doğrudan Hero'nuzu seçer.

Hero Portrenizi Takip Edin!
Ekranınızın sol üstünde bulunan Hero Portresi, Hero'nuz hasar aldığında kırmızı yanıp söner. Aynı zamanda kullanabileceğiniz puanlar varsa da gösterir. Hero portreniz yanıp sönmeye başladığı an Hero'nuzu seçin ve Hero'yu dövüşten çıkarın ya da Hero'nuzu savaşta yönlendirin. Hero Portresini, Hero'nuz hasar alıyor mu ya da Hero'nuzun kullanabileceği puanlar var mı diye gözünüzle takip etmek oynayışınızın bir parçası olmalıdır.

Tecrübeye önem verin
Hero'nuz seviye atlamak üzereyse onlara seviye atlatmanın bir yolunu bulun. Creep'lere hatta düşman işçilere tecrübe için saldırabilirsiniz. Bulduğunuz Experience Tome'ları anında kullanın.

Hero'lar düşman binaları yıkmakta harikadırlar ancak tecrübe kazanmak için düşman şehri yok etmek yerine düşman birlikleri öldürmek ya da başka bir yere gidip Creep öldürmek çok daha iyidir.

Tüm Hero'larınız Ölürse, Kaçın
Tüm Hero'larınız öldüğünde, ordunuzu kaçırın. Savaşmaya devam ederseniz, Hero'nuz tecrübe kazanmayacaktır. Hero'suz savaşmaya devam edeceğiniz nadir durumlar vardır(takım oyunlarında ya da yakın oyunlarda) ancak en iyisi kaçmaktır. Bu düşmanın sizi yalnız bırakmasını sağlamak için de iyi bir yol olabilir. Düşmanın Hero'sunu öldürün ve bu sayede kaçacaktır.

Hero'su öldükten sonra Night Elf ordusu kaçıyor.
ss045.jpg


CREEPING
 
Creeping, ya da Creep'lemek(Creep kesmek) tecrübe, eşya ve biraz da Altın için Creep'lere saldırmaktır. Creeping, geliştirilebilir bir sanat tarzıdır. Creeping'de ne kadar iyiyseniz, belirli Creep kamplarına saldırmanız için o kadar az birliğe ihtiyaç duyarsınız. Bazı oyuncular Creeping'i çok eğlenceli bulurlar, çünkü Warcraft III içinde Diablo benzeri bir ''mini-oyun''dur.

Creep Temelleri'ni mutlaka okuyun.

Creeping genellikle Solo ve 2 vs 2 oyunlarda yapılır ama 3 vs 3 ve 4 vs 4 oyunlarda da görülebilir. Bir şey yapmadığınız zamanlarda, Creeping yapmayı düşünebilirsiniz. Ancak Creep Jacking'e dikkat edin. Creep kampının dışında bir birlik bulundurun ki bu sayede rakibiniz size Creep Jacking yapamayacaktır ve kaçmaya hazırlıklı olabileceksiniz.

Creep'lerin yanında inşaat yapmak size saldırmalarına sebep olacaktır. O yüzden Creep'lerin yanında bir şey inşa etmemeye çalışın.

Beastmaster ve okçular Creep'lerle savaşıyor.
ss041.jpg

Okçular Drake'e saldırırken Beastmaster ve Ayı yerdeki Creep'lere saldırıyor.
ss043.jpg

Creep'leri Tartın
Creep'lerle başa çıkabilmek için ne kadar güçlü bir orduya sahip olmanız gerektiğini bilmelisiniz. Sık karşılanan sorunlardan biri oyuncuların çok güçlü Creep'lere saldırması, çok fazla birlik kaybetmesi ve/veya Creep'leri öldürememesidir. Minimap'teki Creep Indicator(Gösterge) size Creep kamplarını yeşil(kolay), turuncu(orta) ve kırmızı(zor) olarak gösterecektir, bu sayede Creep kamplarının nasıl bir zorluk çıkaracaklarını tahmin edebilirsiniz. Ancak bu göstergeler %100 doğru değildir. Yeşil veya turuncu kampta dayak yiyebilirsiniz. Creep'lerle nasıl savaşmanız gerektiğini genelde tecrübeyle öğreneceksiniz. Haritaları singla-player modda açıp Creeping alıştırması yapabilirsiniz.

Creep'lere HİÇBİR birlik kaybetmemeye çalışın
Bazı uzman Creeper'lar(Creep kesen oyuncular) Creep'lere nadiren birlik kaybeder. Vay canına!


                                TillerMaN hasar görmüş Ghoul'ları ve Death Knight'ı Creep'lerden kaçırıyor. Ama endişelenmeyin, ''herkes zaman zaman Ghoul kaybeder.'' Bazen yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur.
ss042.jpg


Önce Summoned(Çağrılmış) Birlikleri Yollayın
Summoned Birlikler her zaman başlangıç saldırısını yapmalı. Nasıl olsa ölecekler, bırakın Creep'ler öfkesini onlardan çıkarsın. Ancak Creep'lerin Summoned birliklere zarar veren bir yeteneği varsa, Gnoll Warden'lar gibi, önce onları göndermeyin. Aynı zamanda çok hasar gördüklerinde Summoned birlikleri geri çekmeyi unutmayın. Creep'ler hedef değiştirdikten sonra Summoned birlikleri dövüşe geri sokabilirsiniz.

Düşük Seviye Creep'ler Aptaldır!
Bunu avantajınıza kullanın. Creep'ler bir birliğe odaklandıklarında, o birliğnizi kaçırın. Creep'ler aptal oldukları için o birliği kovalamaya başlayacaklardır. Bu Creep'lerin saldırmadığı bir boşluk yaratır. Düşük seviye Creep'ler eninde sonunda kaçan birliği bırakacaklardır, bu sayede o birliği dövüşe geri sokabilirsiniz. Creep'ler(düşük seviye) çok hasar görmüş birliğe saldırmayacaktır ve bu birlik dövüşmeye devam edebilecektir.

Yüksek Seviye Creep'lere Dikkat Edin
Yüksek seviye Creep'ler zekidir. Hasar görmüş birliklerinize ve Hero'nuza saldıracaktır. Creep keserken bunu göz önünde bulundurun. Hasar görmüş birliklerinizi bu Creep'lerden kaçırın. Özellikle Hero'larınızı.

En Güçlü Creep'in İşini Bitirin
Mümkün olduğu gibi, Creep kampındaki en güçlü Creep'in işini bitirin. Entangling Roots, Sleep, Storm Bolt, Shadow Strike, Focus Fire gibi büyülerle yapabilirsiniz. Heal, Poison ya da başka tehlikeli bir büyü kullanabilecek bir Creep'e Sleep(uyku) atın.

Önce Healer'ları Öldürün!
Healing kullanan ya da diğer Creep'lere başka bir şekilde yardım eden Creep'lere saldırırsanız önce onları öldürün. Troll Shadow Priest buna bir örnektir. Ancak daha fazla hasar vuran ya da daha can sıkıcı bir Creep varsa önce ona vurabilirsiniz.

Genellikle düşük seviye Creep'leri, Ogre Lord Shockwave gibi müthiş büyüleri yoksa yüksek seviye Creep'lerden önce öldürmek daha iyidir.

Saldırı Sırası
Creep'lere doğru sırada saldırmaları için saldırılarınızı sıraya sokabilirsiniz.

Creep'lere Karşı Tank Birlikler Kullanın
Mümkün olduğunda, kolay öldürülebilir menzilli birlikler yerine çok hasar alabilecek birlikler kullanın. Örneğin melee birliklere karşı Archer(okçu) yerine Huntress kullanın, ya da Grunt yerine Troll Headhunter. Bu sayede menzilli birliklerinizi hedef alınmaktan kaçırabilir ve saldırtmaya devam edebilirsiniz. Ancak ideal olanı önde hasarı üstüne alan birlik bulundurup kırılgan birliklerin arkadan yardım etmesidir.

Creep'lere Karşı İyi Büyüler
Creep'leri alt etmekte çok iyi olan Entangling Roots, Storm Bolt, Sleep gibi birçok Hero büyüsü vardır. Creep'leri bir rakip oyuncu gibi görün ve benzer stratejiler kullanın.

Melee Creep'lere Karşı Uçan Birlikler Kullanın
Uçan birliklere saldıramayan Creep'ler bulursanız, onlara saldırmak için uçan birlikler yollayın. Kendilerini savunamayacaklar ve çocuğun elinden şekerini alır gibi olacaktır.

Menzilli birlikleriniz yoksa uçan Creep'lere saldırmayın. Bu çömez hatasıdır.

Mountain Giant Eğlencelidir
Creep'leri taunt'lamak(dikkatlerini zorla üstünüze çekmek) için Mountain Giant kullanın. Creep'ler hedef değiştirmek için etrafta koşturarak öleceklerdir. Tam bir komedi.

Bazı Herolar Sanki Creeping İçin Yaratılmıştır
Demon Hunter (Immolation/Evasion), Blademaster (Critical Strike/Mirror Image/Wind Walk), Beastmaster (Summon Bear)

Creeping Sırası
İyi oyuncular genellikle saldıracakları Kamp sırasını belirler. Bazen oyuncular en yakın yeşil kampla başlar ama bazen doğrudan düşmanın yeşil kampına çalmak için ya da düşmana Creep Jacking yapmak için giderler. Oyuncuların ilk hedeflediği iyi ödül veren ya da önemli Tarafsız Binalara erişim sağlayan belli Creep kampları vardır.

Eşyalar
Creep'lerden kazandığınız her eşyayı aldığınızdan emin olun. Eşyayı istemiyorsanız, yine de alın ve satın. Taşıyamıyorsanız, yok edin.

Takım Oyunları
Güçlü Creep kamplarını müttefik yardımıyla kesebilirsiniz. Ancak tecrübeyi paylaşmak zorunda kalırsınız. Summoned birliklerle beraber birkaç Hero çok güçlü Creep kamplarını erkenden alabilir. Deneyin.

Diğer
  • 5 seviyeden sonra Creep'lerden tecrübe kazanamayacağınızı unutmayın. Daha düşük seviye olan ikinci ve üçüncü Hero'larınız kazanmaya devam edecektir. Yani seviye 5 herolarınızı Creep keserken bu herolardan uzak tuttuğunuzdan emin olun.
  • Creep keserken çok fazla mana harcamayın. Rakip oyuncular için saklayın.
  • Creep zırh tipleri önem taşır, yani hangi Creep'e hangi birliğiniz daha kolay hasar vurur öğrendiğinizde Creeping daha rahat olacaktır. Örneğin Medium zırhlı Creep'lere karşı normal hasar veren birlikleri(genellikle melee) kullanın.
  • Blizzard, Flame Strike ve Rain of Fire gibi AOE(area of effect-alana etki eden) büyüleri kullanın. Bu büyülerden kaçmazlar.
  • Yeni kesilmiş creep cesetleri(corpse) görürseniz, rakibiniz yakındadır! Creep Jacking yapabilecek misiniz, bir deneyin! Bu özellikle Lost Temple'ın merkezinde işe yarar. (Unutmayın, ceset ne kadar tazeyse o kadar yakındalardır)
CREEP JACKING
 
Creep Jacking, rakip oyuncu Creep keserken ona saldırmaktır. Bu strateji oyunlarda kasten ya da kazayla sıkça görülür. Oyun, oyuncuların birbirlerine saldırdığı, sonra Creep kesmeye gittiği sonra tekrar birbirlerine saldırdıkları safhalardan oluşur. Oyuncuların, Creep Jacking'le nasıl başa çıkacağını bilmesi önemlidir. Eğer dikkatli olmazsanız oyunu kaybetmenize neden olabilir.
 
Avantaj her zaman Creep Jacker'dadır(Creep Jacker: Creep Jack yapan oyuncu). Bunlar:
 
  • Creep kesen birliklerinizi teker teker avlayabilirler. Bazen çömez oyuncular birliklerini kaybedene ya da tuzağa düşene kadar saldırıya uğradıklarını farketmezler.
  • Creep'ten düşen eşyaları çalabilirler.
  • Sizin kaçmanıza sebep olup canı az kalan Creep'leri kesebilirler.
  • Creep'lere son vuruşu yapıp tecrübeyi çalabilirler.
  • Savunan tarafın TPS'sini boşa harcatabilirler.
 
Creep Jack'e uğrayan oyuncu ancak Creep'ler, Creep Jacker'a saldırırsa avantajlı duruma geçebilir. Bu sayede Creep'ler, Creep Jacker için durumu tersine çevirebilir. En iyisi, Creep Jack'e maruz kalmaktan sakınmaktır.

Creep Jacker bazen işçileriyle keşif yaparak ya da hangi Creep kampına saldıracağınızı tahmin ederek size saldıracak en iyi anı bulabilir. Örneğin oyuncular önce yeşil kamplara gider, bu yüzden düşman sizden önce oraya gidip hazırlık yapabilir. Bu durumda en iyi savunma normalde gitmediğiniz kamplara gitmek ya da Creep Jacking'e karşı savunabilmek için keşif yapmaktır. Creep'lerle savaşmadan önce ortalığı kolaçan edip geleni gideni gözlemesi için belli yerlere bir asker ya da işçi koyun. Düşman çok yakında ve size doğru geliyorsa Creep'lere kesinlikle saldırmayın.
  
Creep Jacking'den Sakınmak
  • KEŞİF! Keşif yapmakta iyi olan oyuncular bu sorunla nadir karşılaşırlar ya da çok çabuk yanıt verirler.
  • Creep'lere saldırdığınız esnada düşmanın size doğru geldiğini görürseniz, hemen dönün ve kaçın. Eğer düşman durur ve sizin zayıflattığınız Creep'lere saldırmaya başlarsa, geri dönün ve düşmana saldırın. Bu sayede durum tersine dönecek ve Creep'ler size yardım ediyor olacaktır.
  • Eşya düşürdüğü bilinen Creep ölmek üzereyse, Creep'i öldürün, eşyayı kapın ve kaçın.
  • Eğer tamamen etrafınız çevrilmişse, Town Portal Scroll kullanın. Tüm ordunuzu kaybetmektense TPS'yi harcamak daha iyidir.
  • Eşyaları düşer düşmez alın. Eğer yerde bırakırsanız, etrafta saklanan ya da gizlice yaklaşan düşman eşyayı alıp kaçabilir.
  • Başka bir seçenek de düşman ulaşmadan eşyaya saldırıp onu yok etmektir. Çantanızda boş yer yoksa iyi bir seçenek olabilir.


[u]Anlaşılmayan bir nokta, çeviride aceleye gelmiş bir yer olursa lütfen iletin.[u]
[+] 1 üye KvotheTheArcane nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.