Yeni Başlayanlar İçin İngilizce
#1
vxfo7b4.jpeg


Bu konu altında İngilizce öğrenmek isteyenler için tavsiyeler ve ipuçları verebilirsiniz. 


Şahsımca ilk kural cümle kurmayı öğrenmektir.

Lisede yetersiz öğretmenler ve anlatma tarzları yüzünden dil bilgisi üzerine kurulu eğitimi kötülememek gerekir. Evet haklısınız bebekler gramer bilmeden öğreniyor, dinlemek; konuşmak çok önemli ama siz hayatı bebek kadar dikkatli algılayamazsınız, bebekler kadar çok zamanınız yoktur ve bebekler gibi tamamen bir dilin içerisinde büyüyeceğiniz bir ortamınız yoktur.
Herkesin Türkçe konuştuğu bir yerde bebek gibi dil öğrenmeye kalkamazsınız.

İki farklı cümle vardır:
1-İsim cümlesi
2-Fiil cümlesi

I) Özne+ yardımcı fiil+ isim+ yer+ zaman+....
Örnek: I am clever (ben zekiyim)
II) Özne+ yardımcı fiil+ fiil+ nesne+....
Örnek: I am going home (ben eve gidiyorum)

Cümle yapısından sonra önemli ikinci nokta ise düzgün cümleler kurmak için yerinde ve doğru zamanları kullanmaktır.

Zamanları sıralıyorum:

Temel çekimli 12 zaman ----> fiil + isim.
Örnek fiil work: Çalışmak
Örnek isim rich: Zengin

1-Simple
2-Continious
3-Perfect
4-Perfect Continious
5-İsim cümlesi

I) Future

1- I will work (çalışacağım)
2- I will be working (çalışıyor olacağım)
3- I will have worked (çalışmış olacağım)
4- I will have been working (çalışıyormuş olacağım)
5- I will be rich (zengin olacağım)

II) Present

1- I work (çalışırım)
2- I am working (çalışıyorum)
3- I have worked (çalışmışım)
4- I have been working (çalışıyormuşum)
5- I am rich (zenginim)

III) Past

1- I worked (çalıştım)
2- I was working (çalışıyordum)
3- I had worked (çalışırdım)
4- I had been working (çalışmıştım)
5- I was rich (zengindim)

Perfect Continious Türkçe'de direkt anlamı olan bir şey değil. Hem geçmişte yapılmış hem günümüzde devam eden şeyler için kullanılıyor. Past Perfect için ise halihazırda geçmişteki bir olaydan bahsetmiş olmanız gerek. Past Perfect ile o olayın da eskisine gidiyorsunuz.



İngilizce düşünme olayı ise farklı bir yardımcı durum.

Şöyle hayal edebilirsiniz. Kitap okurken teker teker kelimelerin anlamını düşünmezsiniz, cümleleri doğrudan anlarsınız (istisnai durumlar hariç).

İngilizce düşünme de buna benzer. Cümle kurmadan önce Türkçe cümleyi oluşturup, zihninizde İngilizce'ye çevirip sonra söylemezsiniz.
Direkt İngilizce çıkıverir ağzınızdan.

Temel bir örnek vereyim.
Biri size "How are you?" dediği zaman, az çok İngilizce biliyorsanız bu şuydu, şöyle cevap verilir falan demezsiniz direkt ezberden "Fine thanks and you?" dersiniz.
Bunu tüm İngilizce'de uyguladığınızı düşünün.

Peki nasıl uygulayacağız?
Başta dediğim gibi, cümle yapısına ve az çok zamanlara hakim olduktan sonra bol bol pratik yapmalısınız. Aynı matematik soruları nasıl öğrendikten sonra pratiğe bakar, bu da öyledir.

Alın elinize kağıdı ve sağınıza solunuza bakarak cümleler yazın, gününüzü özetleyin.
Önce yazın, sonra yazmadan konuşmaya başlarsınız.
Neden önce yazıyoruz? İnsanlar yazarken düşünecek zamanları olur, bu da rahat yazmanızı ve takılmamanızı sağlar. Aynı zamanda hatalarınızı doğrudan görürsünüz.
Misal:
I am so good today. Because my dad will come home at night. I miss him. I love him and he love me.
Son cümlede hata var, bunu konuşurken fark etmeyebilirsiniz ama yazıda gözünüze çarpar. Hemen düzeltirsiniz ...and he loves me.

Yazmak dışında İngilizce kitap/yazı okumak da çok etkilidir. Bu da çözülen soruları incelemek gibidir ama illaki bir yerde sizin de yazmanız gerekir.

Konuşmayı ve dinlemeyi geliştirmek için ise, İngilizce alt yazılı dizi/film izlemelisiniz. Bakın İngilizce alt yazılı diyorum, zira alt yazıda anladığını kontrol etmen, anlamadığını da görmen lazım. Mümkün olduğunca cümleleri dudaklarınızla tekrar edin, içinizden değil. Ya da yabancı arkadaşlar edinin. Konuşma arzusu sizi yeni kelimeler öğrenmeye itecektir.

Dil öğrenmek ilgi ve alaka ister. Siz istedikten sonra her dil size biat edecektir :]
[+] 3 üye Elefsar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
güzel bir konu olmuş.
300_b69ab634-c366-4d3d-9536-1dc2a8fdbfaa.png
Ara
Cevapla
#3
Konuşma üzerinden pratik yapacaklara tavsiyem avrupalıları tercih etsinler. Dilleri bir nebze yakın olduğu için telaffuzları çok kötü olmuyor. Ayrıca onlarda sizin gibi öğrenme aşamasında olduğu için biraz daha rahat oluyorsunuz.
Hintli ve afrikalıları tavsiye etmem aksanları çok değişik. Hiç anlayamıyorum. Farklı bir dil gibi geliyor.
giphy.gif
Ara
Cevapla
#4
Online oyunlarda olabildiğince yabancı insanlarla İngilizce konuşmaya çalışın. Utanmayın, konuşmaktan utanırsanız pratik yapamaz, yazı dilini konuşma diline çeviremezsiniz. Ben şahsen var olan İngilizcemi oyunlar sayesinde geliştirdim. Birde üstüne British Culture dil kursuna gittim. Zaten orta seviye konuştuğum için gittiğimde direkt B2 sınıfında başlattılar. C1 sınıfına geçtiğim de Mali uyruklu ana dili İngilizce olan ( Sömürgelerden dolayı ) ve türkçe bilmeyen bir öğretmen karşısında takır takır utanmadan konuşarak kendimi daha da geliştirdim. Birşeyi daha farketmiş oldum; okuyarak değil konuşarak daha iyi dil öğreniliyor.
" Hemen herkes tartışabilir, fakat güzel konuşabilmek herkesin yapabileceği bir iş değildir. "
[+] 1 üye Dothor_ nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#5
İngilizce öğrenmek isteyenlere tureng ve herhangi bir basit ingilizce oyun oynamasını önerebilirim. Cidden oyunlar etki-tepki ve akılda kalıcı şekilde öğretiyor. Örneğin Don't Starve gibi dondurulabilir ve basit ingilizceli oyunlar oynayabilirsiniz. Gather kelimesini gördüğünüz zaman turengi açıp türkçesini öğrendikten sonra oyunu oynamaya devam eder ve gather kelimesini tekrarlarca görürseniz (Eğer oynadığınız sırada unuttuğunuzu fark ederseniz tekrar bakın) ileriki vakitlerde aklınızdan çıkmayacağının garantisini verebilirim. Benim B1-B2 seviyesine gelmem uzun zaman almış olsa da pek çaba harcamadım.
Ara
Cevapla
#6
İngilizce'de kelime bilgime oldukça güveniyorum. Söz gelimi İngilizce bir roman veya hikayeyi rahatça anlayabilirim, akademik makale tarzı daha komplike yazınlardaysa az bir yardımla anlayabiliyorum. Ancak gramer konusunda İngilizceye yeni başlayan biri seviyesinde kaldım diyebilirim. Okurken/dinlerken gramer konularında sıkıntı yaşamıyorum ancak konuşma/yazma esnasında zamanları bile yanlış yazdığım olabiliyor. En basit seviyeden bana ne önerebilirsiniz?
Ara
Cevapla
#7
''Grammarly'' can help.
[+] 2 üye Athule nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#8
Asagidaki Dothor'un yorumunu dikkate almanizi siddetle oneririm zira konusmak dil ogrenmenin buyuk bir kismi. Nativeler ile konusmanizi oneririm, cunku hatalarinizi tespit edecek ve akici lonusmayi ogreneceginiz kisi onlardir. Ancak nativeler genelde yaptiginiz hatalardan dolayi sizi asagilama girisimlerinde bulunabilir yas grubuna bagli olarak buna da dikkat etmelisiniz.

Dolayisiyla eger genc ve potansiyel bir toxic kitleye bulasacak ve ingilizce konusacaksaniz nativeler yerine baslangic icin sizin gibi ikincil dil olarak kullanan birilerini bulun derim. Bosuna hevesinizi kirmaya ve ingilizce konusma ihtiyaciniz icin birilerine baglanmaniza gerek yok.

Oynadiginiz bir oyunun discorduna girin ve native ingilizce konusmayan birini bulun, cekinmezseniz gerisi geliyor.

B2 olan ve C1 icin cabalayan birisi olarak soyluyorum bunlari. Konu hakkinda hatalarim olabilir ama deneyimlerim bunlardir, sizinkileri de duymak onurlandirir.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 5 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.