Yeni Başlayanlar İçin Total War Rome 2 Rehberi
#1
rome.png

Görsel


Öncelikle oyuna başlamak için bir devlet seçmelisiniz. Seçim ekranında oynayacağınız ulusa karar vermelisiniz. Üst tarafta bulunan dairelerin içerisindeki simgeler kültürleri belirtmektedir. Kültürler içerisinde ulusları barındırmaktadır. Barındırdıkları uluslara bonuslar sağlamaktadır. Kültürünüzü seçtikten sonra aşağısında bulunan simgelerde ise o kültüre ait uluslar sıralanmaktadır. Oynamak istediğiniz ulusa karar verdiğiniz zaman hemen aşağısında bulunan bölümde o ulus hakkında bilgiler yer alır. Bu bilgiler ulusun tanıtımı, başlangıç zorluğu ve ulusun oyun içerisindeki bonuslarıdır. Aynı zamanda ulusunuzun bölümüne oynamak istediğiniz oyun zorluğunu da seçebilirsiniz. Total War oyunlarında yeni oyuncuysanız kolay veya normal oyun zorluğunda oynamanız en ideal seçenektir.

Görsel


Oynamak istediğiniz ulusa karar verdikten sonra seferinize başlıyorsunuz. Rome 2 haritasında sahip olduğunuz şehirler, ordular ve casuslar aktif olarak kullanabiliyorsunuz. Herhangi bir biriminizi seçtiğiniz zaman sarı bir filtre ile gidebileceği alan gösterilmektedir. Bu alan sınırları içerisinde seçtiğiniz birimi istediğiniz yere götürebilirsiniz. Ordunuzu seçtiğiniz zaman sol alt taraftaki kare içerisinde ordunuzun başında bulunan generalinizi ve özelliklerini görebilirsiniz. Generalinizin portresinin hemen yanındaki yeşil barda ise ordunuzun eylem puanı yer almakta. Ordunuzu hareket menzili içerisinde ilerlettiğiniz takdirde bu bardaki yeşil renk azalma göstermektedir. Bu barın tam ortasında üçgen bir simge yer almaktadır. Eğer ordunuzu bu simgeye kadar hareket ettirirseniz vaziyetlerden askeri kampı seçebileceğiniz anlama gelmektedir. Birim kartlarının altındaki dairesel simgelerin ilki ordu vaziyetlerini temsil etmektedir. Bu butona tıklayarak ordunuzun vaziyetini seçebilirsiniz. Oyunda 5 adet ordu vaziyeti bulunmaktadır. 

  • Vaziyet: Yok. Herhangi bir bonusu bulunmamakla beraber herhangi bir dezavantajı da yoktur. Genellikle ordu hareketlerinde kullanılan vaziyettir.
  • Vaziyet: Tahkim. Savunma için bonuslar barındıran bir durumdur. Barikatlar ve tuzaklar inşa etme hakkına sahip olursunuz. Ayrıca ikmal oranı ve yakın muharebe bonusu kazanırsınız. Bu vaziyete geçmek için eylem puanınızın yarısını harcamak zorundasınız. Bu vaziyette herhangi bir şekilde ordunuzu hareket ettiremezsiniz.
  • Vaziyet: Pusu. Yine eylem puanınızın yarısını kullandığınız ve hareket edemediğiniz bir vaziyettir. Bu vaziyete geçtiğiniz zaman düşman ordusu sizin bulunduğunuz yere gelene kadar sizi göremez. Aynı zamanda düşman mümessillerini ve ordularını tespit etmenizi sağlayan bir bonusa sahip olursunuz. 
  • Vaziyet: Baskın. Düşman bölgesinde kullanılması gereken bir vaziyettir. Eylem puanınızın yarısını kullansanız da hareket etmenize olanak sağlamaktadır. Eyaletteki büyüme ve asayişe olumsuz etki eder. Düşman bölgesinin zenginliğine göre baskından tur başına para kazanırsınız. Ordudaki birimlerinize moral bonusu verirken bakımlarını azaltır.
  • Vaziyet: Yürüyüş. Sefer haritasında daha fazla hareket etmenize olanak sağlayan bir vaziyettir. Görüş açınızı ve birimlerinizin moralini düşürmektedir. Yürüyüş vaziyetindeki ordular düşman ordularına saldıramazlar. Aynı zamanda düşman ordusu bu orduya saldırdığı takdirde bu ordu pusuya düşürülür. Fakat bu vaziyeti kullanarak muharebe başatacak bir ordunuzun yanına giderseniz yorgun bir şekilde de olsa birimleriniz savaşa katılırlar.

Görsel


Oyun arayüzünde aşağıdaki butonlardan en büyüğü ulusunuzun bayrağıyla gösterilmektedir. Bu butona tıklayarak ulusunuzun genel bir özetine bakabilirsiniz. Aynı zamanda bu butona tıklayarak aile ağacınızı ve devlet siyasetinizi yönetebilirsiniz. Hemen sağındaki buton ise hedeflerinizin gösterildiği bir sekmeyi açmaktadır. Burada bonus hedeflerinizi, şuan aktif görevleriniz ve oyunu kazanma koşulları olan nihai hedeflerinizi görebilirsiniz. Hemen sağındaki butonun adı ise Ticaret ile Maliye butonu. Bu butona tıkladığınız zaman açılan sekmede ulusunuzdaki vergi oranını kontrol edebilirsiniz. Vergi oranınızı arttırdığnız takdirde aldığınız dezavantajları ve düşürdüğünüz takdirde aldığınız bonusları görebilirsiniz. Yine burada tur başına gelen gelirinizi ve bu tur yapacağınız harcamalarınız hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Hemen yanındaki butona tıklarsanız diğer devletler ile yaptığınız ticaretleri bu ticaretler ile sizin ve onların kazandığı tur başına geliri görebilirsiniz. Arayüzdeki sağ altta bulunan kare tabloda ise oyundaki harita bulunmaktadır. Bu haritanın üstünde 4 adet buton bulunmaktadır. Sırasıyla olaylarınızı, ordularınızı, eyaletlerinizi ve diğer ulusları görmenizi sağlayan menüler açmaktadır. Bu butonları kolayca etkileşim için kullanabilirsiniz. Haritanın aşağısında bulunan butona tıklayarak dünya haritasının daha büyük haline geçiş yapabilirsiniz. Haritanın aşağısında sırasıyla tur başına gelirinizi, toplam hazine miktarınızı, gıda miktarınızı ve içerisinde bulunduğunuz seneyle birlikte mevsimi görebilirsiniz. 



Son olarak şehrinize tıkladığınız zaman açılan sekmeleri inceleyelim. Şehrinize tıkladığınız zaman ekranın solunda ve ortasında iki bölüm açılmaktadır. Soldaki menüde eyaletinizin asayişi, gıdası, geliri ve etkileri hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz. İmlecinizi bu simgelerden birinin üstüne götürdüğünüz takdirde detaylarını sıralayan bir tablo açılacaktır. Bunların aşağısında eyalet adı yazmaktadır. Sağ ve solundaki oklara tıklayarak diğer eyaletlere geçiş yapabilirsiniz. Ortadaki bölümü ise oyun boyunca daha çok kullanacaksınız. En üstte eyaletinizin ismi yazmaktadır bunun hemen solunda eyaletinizin sahip olduğu nüfus falzası ve sıradaki nüfus fazlasına kaç turda sahip olacağını görebilirsiniz. Hemen aşağısında şehir isimlerini ve bina slotlarını görebilirsiniz. Eyalet başkentiniz her zaman en solda yer alır ve 6 birim bina slotuna sahiptir. Diğer şehirleriniz ise 4 birimlik bina slotlarına sahiplerdir. Askeri binalarınızı eyalet başkentine inşa ettiğiniz takdirde o binaya özel askeri birimlerinizi tüm eyalette ordularınıza yetiştirebilirken, eğer sadece şehrinize inşa ederseniz sadece o şehirde o askeri birimleri yetiştirebilirsiniz. Hemen aşağısında küçük simgeler ve sayılar ile o şehri koruyan garnizonunuzu görme imkanınız bulunmaktadır. Sol atltaki butona tıklayarak eyalette emir yayınlarsınız. Bu emirler ile eyaletinize bonuslar verirsiniz. Emir yayınlamak için eyaletin tüm şehirlerine sahip olmanız gerekmektedir. Hemen solundaki buton eyalet penceresini açar. Onun solundaki butona tıklayarak eyaletinizdeki iktisadi ayrıntıları görebilir ve dilerseniz bu eyaleti vergiden muaf edebilirsiniz. En soldaki iki buton ile de bu şehirde ordu veya filo kurabilirsiniz. Filo kurmanız için şehrinizin limana sahip olamsı gerekir.
[+] 10 üye Gurt nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Çok güzel bir rehber olmuş. Eline sağlık.
[+] 2 üye Onur34 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
Yeni başlayanlara Verebileceğim en büyük ve faydalı tavsiye, spy'ınızı kullanarak saldırmayı planladığınız ülkenin food'unu çalabilirsiniz. tek yapmanız gereken spyı o ülkenin topraklarına deploy etmek. birkaç turn içinde bütün orduları telef olur.

ikincisi oyunu lütfen türkçe oynamayın, bildiğiniz türkçeyi de unutursunuz çeviri çok kötü, zaten basit bir oyun.
-Good judgment does not guarantee exceptional talent.

-That is correct. But for one with talent and practice, there is no stronger weapon. To perform the best dance,
will she not try harder each time? The path of an artist is to fight oneself in order to beat others.
[+] 2 üye Vivec nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#4
Merhaba sınırsız tebliği yayma modu va rmı? Nerdne indirebilirim. Forum açamadım.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 3 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.