Empire - Rehber Serisi #5: Kara Orduları ve Donanmalar
#1
mE5LrY.jpg

EMPIRE: TOTAL WAR REHBER SERİSİ #5
Kara Orduları ve Donanmalar
Empire: Total War rehber serisinin son bölümünde senaryo haritasındaki kara ordularına ve donanmalara değineceğiz.
Serinin bir önceki bölümünde diplomasi, ticaret ve araştırma mekaniklerine dair bilgiler verilmişti.

Oyunda hem kara ordularının hem de donanmaların hangi devlete ait olduklarını gösteren bayraklarının yanında bir bar yer alıyor, bu bar o askeri gücün büyüklüğünü sembolize ediyor ve her birim için 1 tık yukarıda oluyor, bayrağın yırtık olması durumunda ordunun muharebede hasar aldığını ve birimlerinin tam boyutta olmadığını anlayabilirsiniz, bayrağın yırtıklık seviyesi alınan hasarın büyüklüğüne göre değişiklik gösteriyor. Hasar almış ordunuzda birimlerinizi seçip sağdaki "+" butonuyla tekrar tam güçlerine ulaşmalarını sağlayabilirsiniz, bu eylem 2 tur sürüyor.

Ordularınızı hareket ettirirken farenizde sağ tuşa basılı tuttuğunuzda ordunuzun farklı yere hareket etmesini istediğinizde hangi rotayı izleyerek oraya gideceğini takip edebilirsiniz. Senaryo haritasında ordulara ve donanmalara has önemli hususlardan bir tanesi "önünü kesme bölgesi", bunu yine ordunuza tıkladığınızda ordunun etrafındaki farklı renkteki bölgeyle görebiliyorsunuz, bunlar bir bakıma askerlerinizin ve donanmanızın kontrol bölgesi, düşman bir güç oraya giriş yaptığında orduyla o güce karşılık verebiliyorsunuz.

20180825145545_1.jpg

Bu şekilde bir ordunun önünü kesmeniz durumunda, muharebede düşman ordusu istediği gibi konum alamıyor, bu da bir bakıma aslında pusu kurulmuş gibi bir muharebenin başlamasıyla sonuçlanıyor. Düşman gemileri kara köprülerini kesiş bölgesine alarak oradan geçmenizi engelleyebilir.  Bir diğer önemli unsur bu kesişme noktalarıyla düşmanınızın bazı noktalara ilerlemesini engelleyebileceğiniz, örneğin Cebelitarığa bir gemi koyarsanız düşman gemileri oradan geçmek için size saldırmak zorunda kalacaktır.

İçerisinde ordu bulunan kaleler de aynı ordular ve donanmalar gibi kontrol alanlarına sahip, bu kaleler aracılığıyla Baltık/Finlandiya arası gibi bazı kilit noktaları savunabilirsiniz. Bu noktada sizin kullanabileceğiniz her şeyin yapayzeka tarafından da kullanılabileceğini unutmayın, dolayısıyla yapayzekanın ordusuna da yaklaşmanız durumunda sizin önünüzü kesmeye çalışabilir.

20180825145622_1.jpg

Empire: Total War'da ordularınızdan direkt olarak general/amiral ataması yapabiliyorsunuz ve ordularınız üzerinden üretimde bulunabiliyorsunuz. Bunu yaptığınızda birimlerin altında yer alan sayı, üretilen birimin ilgili askeri güce ne kadar sürede ulaşacağını belirtiyor, her birimin ilk olarak en yakın şehirde üretilip sonra bu güçle birleşmesi gerekiyor. Bunların yanı sıra oyundaki aynı türdeki birimlerinizi birbirlerinin üstüne taşıyarak birleştirebiliyorsunuz, bunu yaptığınızda eğer tek bir birimin alabileceğinden fazla birim sayısı söz konusuysa bir birim fulleniyor, geri kalanlar ise 2. birimde yer alıyor. 

Oyunda bazı orduların etrafında kazıkvari semboller olduğunu farkedebilirsiniz, bu durum ordunun orada defansif bir pozisyon aldığı anlamına geliyor. Şehrin dışında bulunan bir orduyu 1 tur boyunca hareket ettirmezseniz otomatik olarak defansif pozisyona çekiliyorlar. Defansif pozisyondaki ordu saldırı alması durumunda süvarilere karşı etkili bazı defansif unsurlara sahip oluyor, muharebe başladıktan sonra bu unsurların yerini değiştiremiyorsunuz.

Senaryo haritasında bazı birimler diğerlerinden daha hızlı hareket etmektedir ve birimleriniz sahip olduğu en yavaş birime göre hareket eder. Ordunuza topçu birlikleri koyarsanız tüm ordunun yavaşladığını farkedebilirsiniz, 1 birim süvari 1 tur içerisinde 1 birim piyadeden daha uzak mesafelere yetişebilir. Bunların yanı sıra bazı birimlerin hız bonusu var örneğin gerilla birimleri ve yerli Amerika birimleri ormanlık arazilerde normal birimlerden daha hızlı hareket eder. Bu birimler aynı zamanda harita üzerinde - daha önceki Total War oyunlarında olduğu gibi - ormanlık arazilerde saklanabiliyor.

20180825145837_1.jpg

Oyunda ordularınızın ismini değiştiremiyorsunuz (isimleri yok), ancak birimlerinizin ismini değiştirebiliyorsunuz. Bunu yapmak için birime sağ tıklayıp üstteki kısma tıklamanız yeterli. Birimleriniz savaştıkça tecrübe puanı kazanır, bir ordunun ne kadar tecrübeli olduğunu birim kartlarının sağ üstünde görünen ikonlardan anlayabilirsiniz.

Birimleriniz sahip oldukları her tecrübe puanı için:
  • +2 isabet oranı.
  • +2 yeniden dolum hızı.
  • +1 yakın dövüş saldırısı
  • +1 yakın dövüş savunması
  • +0.5 moral
elde eder. 

Bu bonuslar senaryo haritasında görünmemektedir, yani 3 tecrübeli bir birimle tecrübe bonusu olmayan bir birime sağ tıkladığınızda aynı değerleri görürsünüz, gerçek değerler muharebe esnasında görülebilir. 

Birimlerin tecrübe seviyesi elde etmesi için düşman askeri öldürmesi gerekir, bunun miktarlarını aşağıda inceleyebilirsiniz
  • 1. seviye: 70
  • 2. seviye: 300 
  • 3. seviye: 600
  • 4. seviye: 1000
  • 5. seviye: 1500
  • 6. seviye: 2100
20180825152906_1.jpg

Oyunda kara birimlerinizi kontrol ederken farkedeceğiniz bir şey, kara çıkartması yapmanız durumunda ordunun tüm hareket hakkının silinmesi, bunu yaşamamak için kendi kontrolünizdeki limanı kullanabilir, bu limana çıktıktan sonra hareket edebilirsiniz. Bunun için limanın illa ki sizin olması gerekmez, sizin tarafından işgal edilmiş olması yeterlidir. Oyunda üst seviye birimlere ulaşmak için askeriye teknolojisinde araştırmalar yapmanız gerekiyor, bu araştırmalarda da ilerleyebilmeniz için askeriye alanındaki üst seviye binaları yapmanız gerekli. Oyunda sahip olduğunuz tüm askeri birimleri sağ alttaki listeler kısmından görüntüleyebilirsiniz, özellikle oyunun başlangıcında herhangi bir donanmanın/ordunun gözden kaçmaması için fayda sağlar. Oyunda diğer Total War serilerinde olduğu gibi generalleriniz hem doğuştan, hem de savaş kazanarak elde edilen bazı özelliklere sahip olur.

Bu konuyla birlikte Empire: Total War rehber serisinin sonuna geldik, bundan önceki tüm bölümleri aşağıdan inceleyebilirsiniz:
  1. Empire - Rehber Serisi #1: Kasabalar, Limanlar ve Kaynak Noktaları
  2. Empire - Rehber Serisi #2: Şehirler, Bölgeler ve Karakterler
  3. Empire - Rehber Serisi #3: Hükümet, Yönetim Biçimleri ve Devrimler
  4. Empire - Rehber Serisi #4: Diplomasi, Ticaret ve Araştırma
[+] 5 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#2
Birimlerin öldürdüğü asker sayısına göre tecrübe aldığını yeni öğrendim. Faydalı bir rehber olmuş bu da.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.