01-08-2018, 17:33
çok zahmete girmişsin böyle Uzbek>>Bukhara>>Timurids>>Mughals
direk Uzbek>Mughals böyle olsaydı daha iyi olmaz mıydı?
EU4 - İmparatorluklarınız
|
01-08-2018, 17:33
çok zahmete girmişsin böyle Uzbek>>Bukhara>>Timurids>>Mughals
01-08-2018, 19:22
03-08-2018, 02:54
Sonunda o başarıma ulaştım gollum için yüzük neyse benim için o olmuştu :D
![]()
07-08-2018, 12:49
Amacım Mare Nostrum yapmaktı ama Rusya'yı PU yaparken kıyı şeridini tamamen unutmuşum.
18-08-2018, 17:41
rusya denemelerimden sonuncusu;
ming patlamak üzere Litvanya pu aldim, polonya vassal feed annex gittim. töton u yine vassal feed gittim. idealar Religious, influence admin ve defansif. ![]()
Son birkaç haftadır ara ara oynadığım oyun. Oyunu iyi derecede bildiğimi söyleyemem.
Danimarka ile olan savaşta Cologne'yi vassal aldım. Dinini değiştirdim. Vassal feed yaparak ilerleyeceğim. Uzun süre commonwealth dostumdu. O yüzden İsveç, Danimarka ile uğraşırken faydası oldu. Bu sebeple ona saldırmadım. Daha sonra benle alliance ı bozdu ve koalisyon savaşı yedi. Sonrasında biz de nasiplenmeye başladık. Cw savaşından önce danimarka ile kapışmadan yorgun çıktım. Ve Kırıma savaş açtım. Otto da geldi ve bir güzel dayak yedik. Mp vardı ama savaşı hemen bitirmek istedim. O savaştan dolayı Finlandiya çıktı. Onu da vassal almaya çalıştım bir türlü ama kabul etmedi. En son kazaklara saldırdım. Şimdi orduları tekrar toplayıp önce Danimarka sonra cw sonra da ottoya dalmayı düşünüyorum. QQ ile alliance ım ve gilan gibi dandik bir devlete yeniliyordu. Asker kiraladım ve yenmesini sağladım. Sizce qq ile alliance bozup Brandenburg ile yapmalı mıyım ? Cologne ile hre içinde genişlemeye dikkat etmeli miyim yoksa vur alayına kırbaçı gitsin mi ? Ekonomim nasıl ? Bu tarihlerde ne seviyede olması gerekir ? İdea seçimlerim nasıl ? Yanlış idea var mı, ya da hangilerini daha önce almalıydım ? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
20-08-2018, 15:21
QQ yu korumak istiyorsan kalabilir, Brandenburg çok yardımcı olur mu bilemedim.Cw yi zaten o olmadan da rahatlıkla yıkabilirsin gibi duruyor.Bence Çin de parçalanmış çok büyük şans, hızlıca Çin e girmeni, batıda da Cw den kültür bölgelerini almanı önerebilirim.Çin zaten ticaret bölgesi yapılınca state masrafı da olmayacak oldukça kar ettirebilecek bir bölge.Bir de Trade Goods haritasından kömür çıkacak yerlere bakıp oralara yönelebilirsin.
Cologne nin reconquestleri varsa alınabilir.Düz fetih yapmak bence gereksiz.Hre zaten kültür bakımından da ve Hre cezasıyla birlikte gereksiz ae verecektir.Onun ae sini Cw gibi yerlerde alman daha mantıklı olabilir. Ekonomi fena değil aslında ama idea olarak trade i açtıktan sonra trade in diğerlerinin baya yukarısında olması gerekir.Novgorod da paranı çalan ülke olabilir oraya da bakmak lazım.Tax iyi, production fena durumda değil.Production u Çin i fethedip ticaret bölgesi yaptıktan sonra fabrikalar dikersen oraya baya yüksek yerlere çıkacaktır.Quantity+Trade in poliçesi olacaktır, Good Product %20 onu da almalısın ve bütün trade eff veren poliçeleri alınca +30-40 dolaylarında artış olacaktır. İdea olarak şu yanlış bu böyle pek denemez.Kişinin zevkine göre seçilebilir sp de.Religious Rusya da erken dönemde rahatlatıyor oyuncuları ama olmadan atlaşmışsınız zaten.Yine de ben Rusya ya Quantity alınmasına karşıyım, ideaları zaten Quantity veriyor ülkeye neredeyse.Onun yerine Ofansif veya defansif olabilirdi.Humanistte pek kullanılmayan bir idea grubu.Religious veya Administrative daha iyi gidebilirmiş sanki. Gayet güzel ülke iyi hamlelerle baya önü açılacaktır çok iyi yerlerde oyunu bitirebilir.
20-08-2018, 17:35
Colognenin RC leri var. Onları almak için saldırınca brandenburg da geliyor imparator olarak. Yanında 5 6 ülke daha geliyor. Orduları toplayıp alayını bir dövebilirim aslında.
Çok fazla workshop dikmedim açıkçası. Biraz onu biraz da diğer production binalarını arttırmam lazım. Çin bölgesi hiç aklıma gelmemişti. İlk fırsatta oraya yöneleceğim. Sibirya çorak olduğu için oraya pek ilerleyesim gelmiyor. Avrupa daha cazip gibi geliyor.
20-08-2018, 18:35
Workshop dikeceksen trade value yüksek yere dikmekeye dikkat et, state leri verimli kullan, demir bronz altın kumaş olan yerleri state yapabilirsen dikecegin binalardan max gelir alırsın tabi otonomi 0 olması lazım :)
Workshop degilde, ilk olarak manufactory binasi dikersen (ekranda ozellikle +0.30 dan fazla olanlara oncelik vererek ) sonrada uzerine workshop dikmen cok mantikli olur. Trade binalari sadece Center of Trade noktalarina dikilmeli.
Bunun disinda guzel bir Rusya olmus. Rusya`da komur gelene kadar ekonomi yapmak istiyorsan ya Hindu`ya ya Iran`a ya Cin`e inmek gerek. Iran`da Semerkand nodu direk Kazan-Novgorod`a akar. Iyi bir ekonomi icin Semerkand sart diyorum. Transoksiyanya`da su an sanirim. Hotseatgaming ciler birer birer Eu4`cu oluyor anladigim kadariyla @Merco Sizleri aramizda gormek guzel.
20-08-2018, 20:30
Yorumlar için teşekkürler arkadaşlar. 2 haftadır ara ara oynuyorum diyebilirim Sezar. Sonuna kadar devam etmeyi düşünüyorum. Henüz o dönemleri hiç oynamadım. Biraz oyunun acemisiyken tadını çıkarmak istiyorum. Her oyunda çok ustalaştıkça oyun sıkmaya başlıyor. Hotseatlerde o şekilde olduğu için artık pek tat alamamaya başladım. Biraz farklı oyunlara sarayım dedim.
25-08-2018, 01:04
Köylü Ramazan'ı ticarethaneye çevirdik. :D Altta gördüğünüz parayı aldığım sırada gemiler hariç her şey açıktı. Osmanlı baya bir vassal almak için uğraştı ama güzel parmağımda oynattım. :D Zaten Osmanlı'yla bir kere müttefik oldunuz mu kolay kolay bozamaz. Zira müttefikliği bozarsa arkamızdaki Memlüklere gideceğimizin kendiside farkında. Memlük düşene kadar sizin kendi ayakları üzerinde durabilecek bir ülkeye dönüşmenizde önem taşıyor.
![]() ![]() ![]()
25-08-2018, 01:29
Arkana sağlam müttefikler bulmazsan o Osmanlı müttefikliği bozup seni birkaç seneye yer.
Göründüğü kadarı ile Ajam iyi müttefik olabilir @_[Emre]_
25-08-2018, 01:47
Osman earlyde çok denedi beni vassalllamayı ticaretime el koymayı. :D Ben ısrarla geri çevirmeye devam ettikten sonra adamın içinde kasıla kasıla geliştim. 1618'dede eli saldım. Zira Osman'ın müttefikliği salmaya niyeti yoktu. İlişkimiz sürekli +200'de kaldı. Ve ben Osman'ı sürekli doğuya gelmeye zorladığım için adam 1500'lerin sonlarında Eflağı anca aldı. Macar falan toprak büyüttü. :D Yani şu durumda Osman beni salıp rival alsa ben Avustur+Macar'ı yanıma çeker Osmanlı'yı pasifize ederdim. Ha dalmaya cesaret edemezdim, ama kendisi gelip dalsa defansif savaş olduğu için bütün müttefikler üzerine çullanırdı. Bende saldım eli. :D
28-08-2018, 12:41
28-08-2018, 14:03
@Alduin neden her yerde ticareti topluyorsun? Merkezine aktarsan daha iyi olur
28-08-2018, 16:00
(28-08-2018, 14:03)Aytaç : @Alduin neden her yerde ticareti topluyorsun? Merkezine aktarsan daha iyi olur Yani tek bir yerde topla diyorsun, oraya transfer et tek ordan gelir topla diyorsun yoksa yanlış mı anladım? Açıkçası yararlı olur mu pek bilmiyorum ama maddi açıdan şuan ülke berbat oyunda bitmek üzere idare ediyorum. Fakat sen tam olarak transfer et mi demek istedin? Benim bildiğim öyle para kazandırmıyor daha açıklayıcı olursan bir sonraki oyunumda öyle yaparım.
28-08-2018, 16:05
Parayı sadece ana ticaret nodunda toplamalısın. Başka yerlerde toplarsan hem ana ticaret nodunda hem diğerlerinde verim kaybı yaşar ve zarar edersin. Osmanlı için sadece İstanbul'dan toplayıp Halep, İskenderiye, Kırım gibi yerlerden sadece transfer etmelisin.
Sic Parvis Magna
28-08-2018, 16:18
(Son Düzenleme: 28-08-2018, 16:21, Düzenleyen: KorkusuzTürk.)
Buda benden. Fransız İmparatorluğum. İber full alındı mağripte fas ve tilimsan vasal. İngiliz ana karasında almam gereken birkaç toprak kaldı. Ama çok sıkıldım.
![]() |
|