Önemli: Tarihle İlgili Haritalar
788d00aeae1f17528c7e4265bd651090.jpg

12. yy'ın en büyük bilim insanı Şerif el-İdrisi'nin o dönemde çizmiş olduğu dünya haritası. Ortaçağ Avrupası'nın en büyük coğrafya kitabı ve haritalar kataloğu olan Tabula Rogeriana'nın sayfalarında yer alır.
[+] 2 üye EspadadelAlba nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
qkCtxSvleKNG0sqvDQ-aC0FigI-Xyb0UuyuxvWBqEZ0.png

İspanyol ve Portekiz İmparatorlukları
[+] 3 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
Güzel harita, değil mi @Ferreke?
[+] 1 üye Voidian nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
(27-01-2019, 17:48)Voidian : Güzel harita, değil mi @Ferreke?

güzelden çok lezzetli gibi , amerika bölgesi filan
[+] 1 üye Ferreke nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
The British Raj in 1914
QkNlQF5o9VOqBgNonT2ID5mUEWTVLqd7LPMdv_QjpbI.png
[+] 1 üye fff7 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
jxq393q9hyd21.png

1908, 3. dönem Meclis-i Mebusan mebusları etnisite haritası.
[+] 3 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
ly2ij2.jpg

Antik Orta Doğu
M.Ö. 1325
v5jjo8.gif
[+] 1 üye Snyk nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
D3JYqAhXgAAa0wR.jpg:large

Napolyon Avrupası, 1812.
Cevapla
17ch66tpz9431.jpg

Batı Balkanların Osmanlı hakimiyetinde kalma süresi.
[+] 3 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
500 yil Osmanli hakimiyetinde kalan Bulgaristan ve suanda pek bir iz kalmamis bile. Ayri din ,ayri dil,ayri kultur. Birde sadece 100 yilda Cezayirlileri Fransizlara ceviren Fransa'ya bakmali. Bugune baktigimizda iyi ki de oyle yapmis bile denilebilir Fransa acisindan.
[+] 1 üye Sezar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
Sadece Cezayir değil, bugün Türkiye'ye gelen Afrikalı arkadaşların kendi aralarında dahi konuştuğu dil ya İngilizcedir ya Fransızca. Çoğu birden fazla dili çok iyi konuşur. Ve 2019 yılında bile gelirinin büyük kısmını kendisini sömüren devletin bankasına yatırmak zorunda olan Afrika ülkeleri var. Ne şanslıyız ki bizim ecdadımızın özellikle balkanlarda yaptığı imar ve iskan siyasetiyle gittiği yöreleri kalkındırdığını biliyoruz. 300 yıl Osmanlı yönetiminde olan Cezayirde osmanlı'nın bir çok eseri olmasına karşın Türkçe bilen insanlara çok nadir rastlanır.
[+] 2 üye Mabella nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
Fetret Devri'nde Osmanlıyı ayakta tutan Balkanlardaki hakimiyetiydi.
pz5_4_1_by_schrodyus-d6kbn1b.gif
Ara
Cevapla
Osmanlının en büyük hatalarından biri bence bu. Kendi dilini, dinini yaymamak.
Ara
Cevapla
IMG_20190617_012237.jpg
[+] 2 üye Mabella nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
645141199eacf4641d5533ee17db7046.jpg
Ara
Cevapla
15610783193375591448896342809406.jpg
[+] 1 üye Sezar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
Gayet değerli bilgiler paylaşmış herkes. Hepinize teşekkürler.
[+] 1 üye gulkonmaz nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
pe9l0nz5ssa01.png
1914 yılında Osmanlı'nın nüfusu 21 milyon ve bu rakama o zamanki sınırlar içerisinde yer alan Ortadoğu topraklarındaki ahali dahil. Bu rakam rakipleri ile karşılaştırıldığında oldukça düşüktü. Savaşlar, yoksulluk, hastalık, olmayan sağlık ve eğitim sistemi bu durumun başlıca nedenleridir. Savaşın kaybedilmesinden sonra geriye kalan topraklardaki nüfus 8 milyon kadardı ki bu nüfus ancak Bulgaristan'ın nüfusuna denkti. 10 yıl sonra yani 1933-1934 yıllarında ülke nüfusu ancak 15 milyona kadar arttırılabilmiştir ve o zaman için önemli bir başarıdır
[+] 2 üye Zeytin nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
(15-06-2019, 17:22)Mabella : Sadece Cezayir değil, bugün Türkiye'ye gelen Afrikalı arkadaşların kendi aralarında dahi konuştuğu dil ya İngilizcedir ya Fransızca. Çoğu birden fazla dili çok iyi konuşur. Ve 2019 yılında bile gelirinin büyük kısmını kendisini sömüren devletin bankasına yatırmak zorunda olan Afrika ülkeleri var. Ne şanslıyız ki bizim ecdadımızın özellikle balkanlarda yaptığı imar ve iskan siyasetiyle gittiği yöreleri kalkındırdığını biliyoruz. 300 yıl Osmanlı yönetiminde olan Cezayirde  osmanlı'nın bir çok eseri olmasına karşın Türkçe bilen insanlara çok nadir rastlanır.

Cezayir, Tunus ve Libya'da aslı Yeniçerilere dayanan Kuloğulları var. Yerli Tuaregler ya da Bedevîler gibi Mâlikî değil, Osmanlı gibi Hanefî mezhebine mensuplar. Günümüzde sayılarının bölge genelinde 10 ila 20 milyon arasında olduğu söylenir. Soyadları arasında Stambullî, Karamanî, Bursevî, Sabuncu, Kundakcı filan var. Arapçayla karışık bir Türkçeyi de hâlâ konuşurlar. Fransa işgali olmasaydı Türkçe konuşma oranı muhtemelen çok yüksek olurdu.

Cezayir'de konuşulan Arapçada 700 civarında Türkçe kelime olduğu söylenir. Osmanlı tarafından hiç fethedilmemiş Fas'taki Dericede bile Türkçe kökenli kelimeye rastlanır. Osmanlı, batılı ülkeler gibi pek sömürgecilik ve asilmilasyon faaliyeti yürütmemiş olsa da kendi kültür ortamını birçok millete yaymayı başarmış. Batı gibi zorlamamış. Adam kendinden, doğal olarak kültürlü. İster istemez aurasına kapılıyorsun. Böylesi daha havalı.

Ayrıca Trablusgarp Savaşı sırasında Kuloğlu eşrafından Hacı Salih Rumelili, Aliyyüttürkî, Senûsî gibi şeyhler ve kanaat önderlerinin desteklerinden faydalanılmış. Hatta bir kısmı minnet borcunu ödemek üzere Anadolu'ya gelip Kurtuluş Savaşı'na destek olmuş.

Minnet demişken...

Trablusgarp'ta görevli Nuri Paşa bir gün bir Kuloğlu'nun belindeki babadan kalma eğri Türk kılıcını kınından çeker ve üstünde altınla yazılmış şu Türkçe ibareyi görünce hayret eder:

Bir can için bin cana minnet eylemem
Minnet-i dünya için sultana minnet eylemem
Kusur benim imzamdır. Bir ismim olduğu sürece bir kusurum da olacak ve olmalı.
[+] 3 üye uçan erişte nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
sasrsw1akoj31.jpg

Tarihteki Alman yerleşim birimleri.

Okunabilecek ilginç bir sayfa: Volga Almanları
[+] 2 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 30 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.