Sohbet: Kültür Sohbetleri #7: Sosyalizm
#1
hFFYenY.jpeg

"The problem in Venezuela is not that socialism has been poorly implemented but that socialism has been faithfully implemented"
Donald Trump



Strategyturk Kültür Kulübü tarafından düzenlenen Kültür Sohbetlerinin yedincisine hoş geldiniz.


Bu sohbetteki ana konumuz, sosyalizm.

Sosyalizm, en yalın tabiriyle, insanlar arasındaki iktisadi eşitsizlikleri ortadan kaldırmayı amaçlayan; tarihin erken dönemlerinden itibaren çeşitli toplumsal hareketlere ilham kaynağı olmuş ve bu hareketler tarafından savunulmuş; günümüzde genellikle "bilimsel sosyalizm" olarak da bilinen Marksizmle özdeşleşmiş bir ideoloji ve aynı zamanda serbest piyasa mekanizmasına/kapitalizme zıt, ortak mülkiyet sahipliği idealine dayanan bir iktisadi sistemdir.



Sohbet Maddeleri
  • Sosyalizm, modern çağ öncesinde hangi hareketler/akımlar çerçevesinde ortaya çıkmıştır?

  • Sosyalist ideolojinin ortaya çıkmasındaki sosyo-ekonomik ve politik şartlar nelerdir?

  • Sosyalist ideolojinin geliştirilmesinde katkı sahibi olan düşünürler kimlerdir? Bu düşünürler hangi fikirleriyle sosyalizme katkıda bulunmuşlardır?

  • Sosyalist ekonomi hangi ilkelere dayanmakta ve hangi hedeflere ulaşmayı amaçlamaktadır?

  • Sosyalizmin günümüz toplumları üzerindeki katkıları/zararları nelerdir?

  • İdeoloji ve ekonomik sistem olarak sosyalizme yönelik eleştiriler/savunmalar

  • Sosyalizmin sonuçları nelerdir?

  • Kalkınma, gelişme, özgürlük, zenginlik üretimi gibi alanlarda sosyalizm mi yoksa kapitalizm mi daha işlevseldir?


kalemler kaldırılmış ve sayfalar kurumuştur.
[+] 4 üye basileus nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
(12-09-2018, 19:36)basileus : [*]İdeoloji ve ekonomik sistem olarak sosyalizme yönelik eleştiriler/savunmalar

[*]Kalkınma, gelişme, özgürlük, zenginlik üretimi gibi alanlarda sosyalizm mi yoksa kapitalizm mi daha işlevseldir?


   Sosyalizm bana sanirim bircok kisiye gore de teoride ve kagit uzerinde mukemmel bir sistem gibi gozukse pratikte hicbir zaman uzun vadede fayda saglamamistir. Bugun Dunya uzerinde gelismislik ve refah seviyesi yuksek ulkelere baktiginizda bir tane sosyalist ekonomi ilkelerini benimsemis ulke gosteremezsiniz.Cin Halk Cumhuriyeti`nin sadece adi sosyalisttir, ekonomik sistemi Mao oldukten sonra liberalizme gecilmis ve bugunku haline gelmistir. Bugun sosyalizmi benimsedigini iddia eden Venezuala`nin hali ortadadir. Guney Amerika`nin parlayan sosyalist Uruguay baskani Jose Mujica bile goreve geldikten sonra onceki hukumet tarafindan uygulanan basarili liberal politikadan vazgecmemistir. Fakat bu demek degildir ki sosyalist ekonominin tum getirdikleri yanlistir. Ornegin ozellikle egitim ve saglik konularinda Iskandinav ulkelerinin basariyla uyguladigi sosyalist uygulamalar oldukca verimli olmustur. Fakat ozel mulkiyetinin tamamen yasak oldugu herseyin tamamen devlet kontrolunde oldugu bir piyasada rekabet olmaz ve insan uretkenliginin temel kamcisida rekabettir. Sonuc olarak Stalin`in Sovyetler doneminde uyguladigi 5 yillik kalkinma planlari disinda tarihte sosyalist ekonomiyle gelismis bir ulke telafuz edemeyecegim. Ama bugun size dogru ve gerekli olcude uygulandiginda liberal ekonomik politikalarla zenginlesen bircok ulke ornek verebilirim.
[+] 4 üye Sezar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
Tek başına ekonomik gelişim için yeterince açık olmadığını düşünüyorum. Ama @Sezar'ın dediği gibi liberalizm ile birleştirilince oldukça etkili bir yönetim şekli ortaya koyabiliyor bence.
Ara
Cevapla
#4
Bence olması gerektiği miktarda varken çok iş yapan bir ideoloji, her şeyde olduğu gibi sosyalizmin aşırısı da sorun yaratıyor. Liberal bir ekonomi üzerinden devletin halkına olabilecek maksimum yardımı yapması bence en iyisi, örneğin bir hastanın özel hastanelere devletin verdiği sigorta ile girmesi hem ekonomiye hem halka yardımcı olur. Bunun aksine devletin tamamen liberal ekonomiyle yönetilmesi de büyük sorun, halkın kendini yanlız hissetmemesi lazım.

Bence bu noktada liberal, sosyalist ve bir nebze sağcı bir yönetim, sosyalizmin daha baskın olduğu centrist bir yönetim bence en iyisi olurdu.
Space-Background.gif
Ara
Cevapla
#5
Ben, herhangi bir insanın bencesinin herhangi bir ülke için ideal yönetim olduğu hakkındaki yorumlara katılmıyorum zira bu durum tamamen toplumun ve kültürünün yapısına bağlı, örneğin iskandinav ülkelerinde ıslah edici cezalar suç oranını düşürürken singapur gibi bir ülkede ağır cezalar suça engel olabiliyor, bu konudaki esas ya bir toplumu kültürel inkılap ile bir sisteme adapte etmek yada o toplumun yaşayışına göre sistemi adapte etmekdir diye düşünüyorum.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.