AAR: Coronet Operasyonu - 19. Bölüm
Bu, Coronet Operasyonunun standart hâlinin oynanacağı hikâyedir.

Bölüm 0: Arka Plan ve Ön Bilgi

Bildiğiniz gibi Olympic Operasyonu ile Kyūshū istila edildi. Bunun amacı Kantō Ovası'nın istilasına yardım amacıyla hava üsleri kurulmasıydı. Esas operasyon buradaki olacak.

Yine teslim olmazlarsa diğer yerler istila edilebilir ama bu konumuz değil.

Bildiğiniz gibi Kantō ovası Japonya'nın en büyük ovası olup büyük oranda düzdür ve geniş tarlalar ihtiva eder (Diğer taraflardaki oyunların aksine bu tarlalar çeltik tarlası olduğundan buralara bisikletliler harici tekerlekli birlikler anca yoldan girebilir.). Fuji Dağı da bu bölgededir ama o civarlarda çatışma olacağını sanmıyorum. Tarlalardan dolayı ilerlememiz, özellikle motorize birliklerle biraz yavaş olacak.

Üç yerden çıkarma yapılabildiğini tespit ettik:

1-) Sagami kumsalları:

Tōkyō'ya en yakın olan ama en yakın olduğu için en korunan yerin ora olması normal. Geçilmesi gereken ırmaklar var.

2-) Kujūkuri Kumsalı:

Tōkyō'ya biraz daha uzak ama Bōsō Yarımadası'nı boğma imkânımız var. Bir normal ırmak ve bir tam altıgen ırmağı var.

3-) Kashima civarındaki kumsallar:

Çok uzak, oraya çıkarma yapılmaz.

Planımız Sagami kumsallarına ve Kujūkuri Kumsalı'na çıkmak, sonra Tōkyō'ya ilerleyip orayı Japonya'nın kalanından izole etmek ve sonrasında Tōkyō dışındaki birliklerle savaşmak.

Not: Gemiler çekilmeyecek. Çıkarma gemileri tek kullanımlık olarak belirlenmiş.

Not 2: Oyundaki yazım hatalarından sorumlu değilim. Oyundakinden farklı yazdıysam doğrusu benim yazdığımdır.

İlk aşamada Sagami Körfezi'ndeki kumsallara 8. Ordu, Kujūkuri Kumsalı'na 1. Ordu çıkacak.

Sagami'de batıda 10. Kolordu, doğuda 14. Kolordu olacak.

Kujūkuri Kumsalı'nda kuzeyde 3. Deniz Piyadesi Amfibik Kolordusu, güneyde 24. Kolordu olacak.

Opsiyonel Kurallar:

image.png

Delayed Disruption Reporting harici ekstra kural açmadım, Delayed Disruption Reporting bana dezavantaj verecek. YZ'ye hile dizdirmeye karşı olduğum için YZ'ye ayrıca avantaj vermedim.
Bizim zamanımızda elektrik yoktu. IPhone'umuzu şarj edemiyorduk.
PzC/MC/FWWC Opsiyonel Kuralları ve Parametre Verisi
Diğer PzC/MC/FWWC Konuları ile PzB Konuları
[+] 1 üye unonimus nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Bölüm 1

Kantō Ovası'nın istilasına başlandı.

1 Mart 1946, saat 4 civarı. Zemin yumuşak, görüş alanı 2 kilometre.

Tahminen Mayıs'a basmadan istilayı büyük oranda tamamlarız.

Önce uçakların kahir ekseriyetini kıyıdaki siperlere bomba yağdırmak için kullandık, sonrasında çıkarma araçlarından roket ve diğer gemilerimizden topla görebildiğimiz her yeri vurduk.

Bazı topçu birliklerini imha ettik, bazı piyade birlikleri ise üfleyince kaçacak gibiydi, onlara üflemedik.
Daha birliklerimiz çıkmadan paniklediklerini dürbünle görebiliyorduk. Kıyıdaki birlikleri söküp atmamız uzun sürmeyecek.

image.png

6 uçağımız düştü, kıyıdaki çıkarma araçlarından 10 araç arızalandı. Düşman 2534 mevcut ve 5 top zaiyata uğradı ama bu bilgiye nasıl bu kadar kesin ulaştığımızı bilmiyorum, büyücülerimize sormam lazım.

Bundan sonra bazı tank ve kundağı motorlu topların koruması altında istihkâm birliklerini karaya çıkardık. Esas birliklerin gelmesini bekledik.

image.png

İlk tur içerilere girmediğimiz için cepheden resim atmıyorum.
Ara
Bölüm 2

1 Mart 1946, saat 6 civarı. Zemin yumuşak, görüş alanı 3 kilometre.

Bombalar yağdırılmaya devam edildi. Uçaklar yarınlar yokmuş gibi sortiye çıktı. Gemiler her yerdeki siperlere ateş etmeye devam etti.

Piyade karaya çıktı, mayın temizlemeyi bitirmiş istihkâm birliklerini yanına alıp önüne gelen birliği ezmeye başladı. Kumsallardan ne yapıp edip çıkılmalıydı çünkü kumsallarda keklik gibi avlanmak Astvats'ın emriydi.

İçerilere girildiğinde siperlere denk gelinmediyse ilerlenmeye devam ediliyor, siperlere denk geldiyse karşı siper kazılıp orası gemilerle ve uçaklarla dövülüp öyle ilerlenmeye devam ediliyordu. Şimdiden kıyıdaki ufak tefek kasabalar ele geçirilmiş, Hiratsuka'yı zorlamaya başlamıştık.

Sonrasında topçular karaya çıktı. Shōnan Köprüsü'nün doğu tarafını tuttuk ancak Banyū Köprüsü tutulmadan iki taraftaki muhtemel akışı kesemezdik, o yüzden ilerlemeye devam etme kararı aldık.

Kujūkuri Kumsalı tarafında ise kıyılarda çok sığınak olduğundan bazen ilerlemekte zorlandık. Mesela Jōnouchi civarındaki sığınaklar bize büyük engeldi, belki de ertesi güne kadar orayı boşalttıramayacaktık.

Sonrasında tümen karargâhlarının bir kısmı karaya çıktı.

image.png

snapshot.jpg

1 Mart 1946, saat 12 civarı.
Ara
Uçak ve gemi kayıpları biraz fazla sanki, bu senaryo için normal mi?
tTRiYax.png
Ara
(16-02-2023, 17:33)reddga : Uçak ve gemi kayıpları biraz fazla sanki, bu senaryo için normal mi?

Gemilerdeki zaiyatın tamamı çıkarma araçları olmalı. Uçaklar için, 2500 kadar uçaktan sekizi düşmüş, çok mu?
Ara
Bölüm 3

Bombalamasyona devam ettik. Sonra karaya birkaç tümen karargâhıyla birkaç gözcüyü çıkardık ama gözcüleri hangi tarladan geçireceğimizi bilemiyorum.

İkindi ezanıyla biraz piyade daha çıkardık.

Bazı sığınaklardaki birlikleri tamamen imha ettik ve Banyū Köprüsü'nün doğu tarafını da ele geçirdik.

Kujūkuri Kumsalı tarafında ise sığınakların çoğu patlatıldığı için ilerlemeye başlayacaktık ama karanlık çökecek diye çok ilerleyemedik.

Sonrasında birkaç uçaksavar karaya çıktı.

image.png

snapshot.jpg

1 Mart 1946, saat 20 civarı. Güneş batsın diye bir manga Adanalı asker bulup Güneş'e ateş ettirdik.
Ara
Bölüm 4

Gece biraz durduk, top atışlarına devam ettik.

İlk gün nasıldı?

İyiydi, zaiyat bu operasyon nazarında fazla olmasa da fazla denebilir. Kumsalların çoğundan çıktık. Tabiî bu sadece 2 aylık sürecin ilk günü.

Esas sıkıntımız gemilerin bazılarının denizaltı olmaya özenecek duruma gelmesi.

image.png

2 Mart 1946, saat 4 civarı. Zemin yumuşak.
Ara
Bölüm 5

Görüş mesafesi 2 kilometre. Güneşin doğması için merasim düzenlendi.

Yeni güne yeni uçaklarla başladık, özellikle de halı bombardıman uçaklarıyla. Ancak bu uçakları şimdi kullanmamız görüş mesafesinden dolayı tehlikeli olduğundan kullanmadık. Diğer uçakları kullandık.

image.png
Halı atarlarımız.

Bombardıman hız kesmeden atışlarını sürdürdü. İçlere doğru girmeye devam ettik. Chigasaki tamamıyla ele geçirildi.

10. Kolordu ve 3. Deniz Piyadesi Amfibik Kolordusu karargâhları, yanında iki istihkâm birliği ve birkaç sahra topuyla karaya çıktı. Bundan 2 saat sonra 14. ve 24. Koılordu karargâhları, birkaç tank ve tank imha edici, birkaç ağır top, birkaç daha istihkâm birliği ve bir de komando karaya çıktı.

Japon tarafının zaiyatı 10000 mevcudu geçti ama bundan nasıl bu kadar emin olduğumu bilemiyorum.

image.png

snapshot.jpg

2 Mart 1946, saat 8 civarı.
Ara
Bölüm 6

Bombalamasyon, bu bizim misyon. Bu misyon hiç bitmeyecek. Bu sayede Hiratsuka'daki Bōeitai taburuna hücum ettiğimizde (750 mevcutlu) geri çekilmesini sağladık. Hiratsuka'yı birkaç saatte tamamen ele geçirmeyi planlıyoruz.

Birkaç top ve uçaksavar karaya çıktı.

2 Mart 1946, saat 12 civarı. Japon deniz piyadesi birlikleri Fujisawa'da görüldü. Bunları nasıl def edeceğimi bilmiyorum. Düşüneceğim.

image.png

snapshot.jpg

Sarı-açık lacivert olanlar deniz piyadesi.
Ara
image.png

Şu mühendis birliğinin ne kabahati oldu travel modda ileride yalnız bir şekilde bırakılacak kadar :d
tTRiYax.png
Ara
Aslında onu Mobara'ya sokmayı planlıyordum ama orada birlikleri varmış, o yüzden geri çekmek zorunda kaldım.

Şimdi, birliğin çekilebileceği (ve sonrasında yürüyüş modundan çıkabileceği) yerlere bakalım:

Adsz.jpg

1-) Zaten oradan geldi.
2-) Kuzeydeki iki birlik de Broken olduğu için mümkün ama o manevra (düşmanın arasına girmek anlamına geldiğinden) riskli.
3-) Oraya hemen batıdaki birlikten dolayı direkt gidemez.
4-) Geriye mecbur burası kalıyor. Hareket puanı burada bitti.
Ara
Bölüm 7

Bombardıman devam etti.

Hiratsuka tamamen ele geçirildi. Fujisawa'yı ele geçirmemiz birkaç gün daha sürecek. Bōeitai taburları kaçtı, deniz piyadeleriyle çarpışmamız gerekecek.

Birkaç top ve uçaksavar karaya çıktı.

2 Mart 1946, saat 20 civarı. Güneş öldü. Nasıl öldüğünü söylememe forum kuralları müsaade etmiyor ama belediye gömdü.

image.png

snapshot.jpg
Ara
Bölüm 8

Sü uyudu, biz uyumayıp bomba atmaya devam ettik. Fujisawa harici çoğu yerde çekildiler.

Ortalık kan gölüne dönüyor :( .

image.png

3 Mart 1946, saat 4 civarı. Zemin durumu yumuşak, daha yumuşak olmadığına şükretmek lazım.
Ara
(12-03-2023, 00:05)unonimus : Zemin durumu yumuşak, daha yumuşak olmadığına şükretmek lazım.

Yumuşak olunca ne oluyordu? Saldıran ve savunan açısından.
tTRiYax.png
Ara
Tozdan gözetleme yapamıyorsun (bu oyunda yok), bir de hareket bedelleri artıyor:

image.png
Ara
Bölüm 9

Güneş doğdu, babası demiş ki doğmasaydın keşke. O da dedi ki doğdum bak şu işe.

Fujisawa ve Kujūkuri Kumsalının güney kısmı harici çoğu yerde ilerlemeye ve dinlenmeye devam ediyoruz.

image.png

snapshot.jpg

3 Mart 1946, saat 8 civarı.
Ara
Bölüm 10

Fujisawa için şimdilik şöyle bir şey yapacağız: Ayın 6'sına kadar savunup o zamana kadar büyük oranda sadece top ve uçakları kullanıp sonra gelen birliklerle oraya yükleneceğiz.

Birkaç topçu, istihkâm birliği ve iki ordu karargâhı karaya çıktı.

image.png

snapshot.jpg

3 Mart 1946, saat 14 civarı.
Ara
Bölüm 11

İlerlemeye ve bombalanmaya devam edildi. Chiba'ya 14 kilometre kaldı.

İki istihkâm birliği karaya çıktı.

image.png

snapshot.jpg

3 Mart 1946, saat 20 civarı. Güneş battı, sonra satışa çıkarıldı.

10 gündür hasta olduğumdan oyuna girememiştim, bundan dolayı özür dilerim.

Bu bölümün ortasından itibaren 4.03 yamasıyla devam edildi.
Ara
Bölüm 12

Bir akşam uyuduk; ama uyandık.

Çok mu fazla açılıyorum bilemedim.

image.png

4 Mart 1946, saat 4 civarı. Zemin yine yumuşak ama Güneş doğunca görüş alanı 4 kilometre oldu.
Ara
Bölüm 13

İyi akşamlar Türkiye.

Bombardıman ve ilerleme kesilmedi. Halılarımızı bile attık.

Karaya birkaç topçu ve istihkâm birliği çıktı.

image.png

snapshot.jpg

4 Mart 1946, saat 10 civarı.
Ara

Konuyu Okuyanlar: 9 Ziyaretçi

Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.