[MP] EU4 - Custom Multiplayer: Ağustos 2015
Bu mesajda HRE ile ilgili bir analiz yapacağım soru cevap yöntemiyle.

1. HRE şuanda nasıl bir yapıya sahip?

HRE içerisinde şuanda ben İmparator olarak ülke sayısını yükseltmeye yönelik oynuyorum, bu esnada da diğer devletler sürekli birbirini yiyor, 1650'de reformasyon duruyor ben ise 50 senedir toprakları Katolikleştirmeye çalışıyorum, benim Katolikleştirip sonradan tekrar Protestan olmuş bir çok toprak var. Enforce Religion yaptığımda Protestanlarla devasa bir - ilişki aldığımı yeni farkettim. Bu sebeple geçirdiğim son reformu bir hayli gecikmeli geçirebildim (tek tek ülkelerin oy verme hesaplamasına bakıp oy vermeye en yatkın ülkelerle ilişki geliştirmem gerekti, bir bakıma resmen seçim çalışması yaptım)

HRE şuanda İmparator Lotharingia, İmparatorun korumakta olduğu 40'ı aşkın devlet ve Carpatia & Gargia ikilisinden oluşuyor.

2. Carpatia/Gargia niye İmparatorluğa oynamıyor?

Bunun birincil sebebi Carpatia / Gargia ikilisinin sınırlarının tehdit altında olması, bu ülkeler dışarıdan saldırı almaya çok yatkın bir şekilde genişledikleri için İmparatorluğa oynayamıyorlar. İmparatorluğa oynamaları demek 1. Lotharingia'ya zıt gitmek demek, bu da doğuda bir sürü düşman varken batıda da ayrı bir düşman edinmek demek. 2. Doğudan gelen olası bir saldırıda İmparatorun yani Lotharingia'nın desteğini yitirmek demek. 

Peki bu durum Lotharingia için neden geçerli değil? Çünkü Lotharingia'nın direkt olarak sınırdaş olup da sınır çatışması yaşadığı devletlerin sayısı ve gücü doğudaki devletlere oranla daha az. Ben sadece Visigoth ile sınır çatışması yaşıyorum onu da son yendiğim savaşla egale etmiş durumdayım, Carpatia ise hem Vladimir hem de Gokturk ile sıkıntılı ilişkilere sahip, bir de İmparator olması durumunda sadece kendisiyle değil tüm HRE devletleriyle sıkıntısı olan devletlerle savaşmak durumunda kalacak ki bu devletlerden en öncüsü : Vikingler.

3. Lotharingia niye Carpatia/Gargia ile savaşmıyor?

Cevap basit, çünkü bunu yapmak için bir sebebim yok. Bu ülkeler hem oylarını bana veriyorlar hem de genişlemeleriyle İmparatorluk sınırlarını genişletiyorlar. Oyun boyunca birçok konuda bu ülkelere İmparator olarak - Lotharingia 'nın çıkarları doğrultusunda değil İmparatorluk çıkarları doğrultusunda - sınırlamalar koydum ve bu sınırlamalar aşılmadığı için bu ülkelerle herhangi bir savaş sebebim yok.

4. Carpatia/Gargia neden birleşip Lotharingia'ya saldırmıyor?

Cevabı 2. soru ile tıpatıp aynı.

5. Carpatia/Gargia niye aralarında savaşmıyorlar?

Birincisi bu tarz bir sınır çatışmasına sahip değiller, birbirlerinin kültürlerinde vb. toprak almış değiller, ikincisi ve daha önemli madde İmparator olarak Lotharingia'nın bunu istemiyor oluşu. Olası bir Gargia v Carpatia savaşında iki taraf da zarar görür iken ben Lotharingia olarak önce tarafsız kalır, ardından savaşı kazanıp toprak almış kişiye unlawful ile savaş açarak zayıflamış olan bu devletin üstünden geçip, yenilen tarafa topraklarını geri iade edebilirim. 

Bir diğer önemli faktör 2. soruda belirttiğim üzere bu ülkelerin hali hazırda net bir şekilde doğudan tehdit ediliyor olması.

6. HRE'de yanlış giden şey ne?

HRE'deki sıkıntı 1444'teki ülke kurulumlarından kaynaklanıyor, HRE içerisinde bulunan ülkelerden İmparatora karşı gelebilecek şekilde yapabilecekleri en büyük hamle HRE içerisinde belli bir coğrafyayı askeri bir şekilde birleştirmeye kalkışmak.

Normal EU4'te bunun için bir çok ülke formlama decisionları mevcut, Hollanda, Prusya, Almanya, İtalya, Westphalia, Hannover bunlar hep HRE içerisinde kurulabilir ülkeler. Ancak Custom Multiplayer'da bu ülke formlama seçenekleri yok dolayısıyla herhangi bir ülke tutup " ben Prusyayı kuracağım " diğer bir ülke tutup " ben İtalya olacağım " diyemiyor.

Bunun yerine ben Prusya sınırlarına erişeceğim deme şansı yüksek ancak bunu da 1444'teki ülke setupı engelliyor. Carpatia isminden de belli olacağı üzere tamamen Balkanlara yoğunlaşırken Lotharingia ile ben tamamen batıya ilerledim ve Fransa bölgesini aldım. Gargia ise Polonya'ya doğru genişledi çünkü başka seçeneği yoktu.

7. HRE'de bundan sonra ne olacak?

HRE'de bundan sonra savaş yaşanma ihtimali yüksek, 1650 ile birlikte Protestanlık fiilen duracak ve ülkeleri Katolikleştireceğim, ardından Gargia Carpatia ikilisinden topraklarını doğru zamanda HRE'ye eklemelerini isteyeceğim, şuanda 4 reform geçmiş durumda ve benim en az 2'sini daha geçirmeye niyetim var. Burada önemli olan kısım Carpatia Gargia ikilisi topraklarını ekleyerek reformları geçirecekler mi? veya İmparatora karşı gelerek kendilerini ateşe mi atacaklar? Olası bir Lotharingia v Carpatia savaşında Vladimir ve Gokturk Carpatia'ya karşı olan agresifliğini koruyacak mı yoksa Lotharingia'nın düşmesi uğruna Carpatia'nın yükselip belki de İmparator olmasına göz mü yumacak? Bundan Visigoth Viking ikilisi yararlanabilecek mi? Hepsi bir sonraki bölümümüzde.
Cevapla
1. Afrika Din Savaşları (1626-1631)

1kZnGp.png

Din Savaşları, Putperest Animistlerin ve Şirk koşan Sünnilerin birleşmesiyle meydana gelmiştir. 1625 Yılında 4.'sü gerçekleştirilen Timbuktu Din-Mezhep Tartışmaları'nda İbadi dinine karşı Birleşip onu Çökertmeye çalışırken İbadi-Harici Takımının Sünni-Animistler'i tartışmada ağır yenilgiye Uğratması bu 2 Sapkın din birleşmeyi seçtiler. Bunun Üzerine Sultan Gülnar, Savaşsız bu sorunun çözülmeyeceğini söyleyerek Savaş ilan etti. (1626)

L4RoOG.png
Savaşta Saldırmaya Dahi Cürret edemeyen Bilanga-Logondo Müttefikliği İşgal edilen Köyleri yağmalamakla meşguldüler.

rVNdJN.png
Savaş Sonunda Baskı gören Marghiler Hak dine geçmelerine karşılık Serbest bırakıldılar. Marghi halkı Yavaş yavaş Gerçek Din'e Dönüyordu.(1629)

1620'lerden İtibaren Avrupa ile Sık sık gelip giden Ticaret gemileri sayesinde Avrupalılar Tanınmaya Başlandı. Herkes gibi Onlar da Allaha Şirk Koşuyorlardı. Ancak Bilimde,Teknolojide ve Kültürleri ile Tüm Dünyadan Üstün Sayılırlardı.

Mzabitsler Bilime İlgi Duymaya Başlamışlardı. Münster Devletinin Büyük Çaplı Üniversite Açacağını Duyan Sultan Gülnar, Oraya Destek yolladı. Avrupalıların Aksine Tek Destek İbadi-Mzabilerden Gitmişti.

lyNzDg.png

Avrupanın Hak Dine geçmesi için Özel Dersler O Üniversitede Açıldı. Ayrıca Mzabits devletinden Öğrenciler Avrupaya Akın Etmeye başlamıştı. Bu batılılaşmayı getirecek başlangıçtı.

7b18yW.png

Mzabits Devleti Baskıcı Almohad Şiilerinin Altında Ezilmelerini Önlemek ve Kendi Hakimiyetimize Almak için Sus'a Savaş İlan Edildi.

gAYL9R.png

Sus Devleti Fethedildi (1632) . O Bölgeye hemen Misyonerler Gönderildi ve 5 Yıl İçerisinde Sus Toprakları İbadiliği Seçtiler.

VLzy7j.jpg

Avrupayla Yapılan Ticaret Birçok Avrupalı Devlet ile İlişkiyi Arttırdı. Vizigotlar İle Yakın ilişkiler kuruldu. Kuzeyden Gelen Lothringalılara ve Franklara Karşı Dostluk Kuruldu. Mzabits Devleti Vizigothlardan Ticari Kapitilasyonlar Elde Etti. (1636)

95rpD3.png Dostluk Kurulduğunda Mzabits Devleti ve Vassalları.

MyBlaQ.png
Mzabits Devleti Vizigothları Korumak için Yaklaşık 27.000 kişilik Orduyu Pirenelerin Kuzeyine Gönderdi.(1637)

Xo3YER.png

2 Yıl Sonra Savaş Başladı ve Düşman Ordusu Pirenelere Süratle girdi. 115.000 Kişilik Lothringa-H.R.E Ordusu 40.000 Kişilik Vizigoth-Mzabits Ordularını Katletti. Aynı Şekilde Sonradan Gelen 40.000 Kişilik Destek Ordusu Kışın Gelmesiyle Ordunun Gücü Azaldı ve Savaşın Olduğu Yere Ulaştıklarında Hastalıklar Yüzünden Ayakta Duramayan Vizigoth Ordusu Orada Katledildi(1639).

Pirenelerde Savaşan Komutan Nazmi ibn-i Hureyre El Hassan Savaşı Şu Sözü ile Özetler:

"Savaşa Gittiğimizde Ben 2 Ordu Gördüm; Bunlardan biri Kalabalık Zengin bir Ordu. Diğeri İse Avrupanın Şartlarına Dayanamayıp Hastalanan Mzabitler ve Dizanteriden Ölen Vizigothlardı"

Diğer Sözü İşe Şu idi:

"Kuzeyden Gelen Alman-Frank Orduları Adeta Moğolları Aratmayacak Barbarlığa Sahip olup Herkesi Öldürmüşlerdir. Kadın-Çocuk Hatta Katolik Papazları bile"

Qlzgp3.png
 
Sonuçta Ağır Yenilgi Alan Ordular Geri Çekildi ve Vizigothlar Çok Geçmeden "Şehirlerinin Katledilmemesi" Uğruna Barbar Kuzeylilerle Barış Yaptı. Carpathia Kralı Durumu Görüp HRE'den Olmasına Rağmen Katliamı görüp Papa Olarak Dinden Atma Çağrısı bile Yaptı.

OZz3AA.png

Ancak Vizigothlar, Barbarların Durmayacağını bildiği için Barış Yapmak Zorunda Kaldı (1640).

b2E4Ld.png

Mzabitslerin Üzerine Bu Savaş Çok Etkili Olmuş ve Askeri Teknolojinin Yeterli Olmadığını Göstermiştir. Sultan Gülnar Bunun Üzerine Batılılaşmayı Başlattı(1640).
Ara
Cevapla
Katil Hre İmparatoru Din Kardeşlerini ve Afrikadan Gelenleri Pirenelerde Katletmiştir. 

Bkz : Mzabits Son Bölüm

Size Çağrım Bu Tür Oyunlara Cevap Vermemeniz. Papa Olan Carpathia Kralı bile Olan Katliamlara Sessiz Kalmayarak Şunu Yazmıştır:

OZz3AA.png
Ara
Cevapla
Bir tarafta

Lotharingia (Katolik), Bern (Katolik), Limburg (Katolik), Mainz (Katolik), Münster (Katolik)

Diğer tarafta

Visigoth (Katolik?), Vikings (Pagan), Mzabits (İbadi), Oueranis (Sunni)

Yorum sizlerin.
Cevapla
(02-09-2015, 01:31)Duman : Bir tarafta

Lotharingia (Katolik), Bern (Katolik), Limburg (Katolik), Mainz (Katolik), Münster (Katolik)

Diğer tarafta

Visigoth (Katolik?), Vikings (Pagan), Mzabits (İbadi), Oueranis (Sunni)

Yorum sizlerin.

 Görsel


Lotharinga devletinin Yanında Sünni Nile Devletinin Bulunduğunu Unutmayalım. Ayrıca Vizigothlar Savaşa Amerikalı Katolik Kardeşleri ile katılmışlardır. Biz İbadiler Mazlumun Yanında Din Farkı olmadan Savaşırız.

Tekrar Söylüyorum. "Hre İmparatorunun Oyunlarına gelmeyelim."
Ara
Cevapla
(02-09-2015, 01:31)Duman : Bir tarafta

Lotharingia (Katolik), Bern (Katolik), Limburg (Katolik), Mainz (Katolik), Münster (Katolik)

Diğer tarafta

Visigoth (Katolik?), Vikings (Pagan), Mzabits (İbadi), Oueranis (Sunni)

Yorum sizlerin.

Ben yanlız 2 sinide dinden atıcaktım kültürlerini toplama taraftarıyım katolik kanı dökülmeden
Ara
Cevapla
Bana zıt kullanılırsa Papalığı Carpatia'dan almak için elimden geleni yaparım.
Nile Sunni değil Şii devletidir ancak savaş esnasında gördüklerimiz bizi Nile konusunda hayal kırıklığına uğrattı, dolayısıyla geçici müttefikliğimize son verdik.

j2NLzG.jpg
Üç muharebede aynı Lotharingia orduları farklı düşman askerleriyle karşılaşmıştır.
Yani esasında 120k Lotharingia'ya karşın 110k düşman ordusu vardı ancak bu düşman ordularını 40/70 şekilde ayrı muharebelerde yendik.
[+] 1 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
Bu barbarlara yenildiğimiz için her zaman utanç içinde olacağız ancak 100 yıllardır savaştan başka bir şey görmemiş katliamcı bir orduya yenilmiş olmamız pekte şaşırtıcı bir durum değil umarım ileride böyle savaşlar yaşanmak zorunda kalmaz.
Ara
Cevapla
Visigothlar İberyayı bir demet çiçek biraz da gül suyu ile mi birleştirmiştir?

Hatırla, hatırla Visigothların müttefikleri Lusitania'yı bir gece ansızın işgal edişini hatırla, hatırla Lisboa'dan yükselen çığlıkları hatırla!

Tüm Avrupa Visigothları güvenilmez barbar olarak bilmektedir, tüm Amerika Visigothlardan zulüm görmektedir.
[+] 1 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
Custom'da koloni kuran devletlerin koloni toprakları başka bir isimle kısmen özerk yönetime geçmiyor mu? normal oyunda olduğu gibi? Eğer olmuyorsa , koloni kurmak tabiki çok büyük avantaj. Ancak Afrika için konuşuyorsan bence gerek bile yok.
n20GdM.png
Ara
Cevapla
Afrika'da kolonileştirilebilecek toplam kaç tane toprak olduğunun farkında mısın? Neyin tartışmasını yapıyorsun hala, gir oyuna aç custom nation gör ne kadar avantajlı olduğunu, hata kabul etmemek için gösterdiğiniz direnci Gezi'de biz hükumete karşı gösteremedik yahu. Apaçık ortada her şey, hala desteksiz argümanlarla flat valuesi savunmaya çalışıyorsun. Oyuna flat valuesi ekleyen developer akraban heralde.
Ara
Cevapla
Geçen oyun başında istendiği gibi Surguja ve Filipinler ile olan müttefikliğimi bozdum. Ofansif savaşta şimdiye kadar kullanmadığım ve bana göre ortak tehdit olan devletler bulunduğu halde kurallara aykırı dendiğinden uydum.
Bu durumda Lotharingianın da Awakenin ayrılmasından sonra Nile ile müttefik olması ve üzerine bir de ofansif savaşına çağırması da kurallara aykırıdir.
Müttefiklik kurallarının net olarak belirlenmesini istiyorum. Mesela dev puani 500 üstü Aİ ile muttefiklik yasak gibi
[+] 1 üye Dehshetus nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
Visigoth & Mzabits ikilisine karşın Nile en mantıklı müttefik adayıydı ancak dediğim gibi Nile'den beklediğim gücü göremediğim için müttefikliği zaten bozdum. Kurallara tam olarak neyin aykırı olduğunu açıklarsan değerlendirebilirim ama öyle bir senaryoda ben Lotharingia Nile müttefikliği için bir sıkıntı görmüyorum.

Bu arada cidden, Visigoth ve Mzabit nasıl ally? ve Mzabit neye göre Lotharingia'ya düşmanlık besliyor? Asıl sıkıntı burada :)
Cevapla
(02-09-2015, 11:46)Duman : Visigoth & Mzabits ikilisine karşın Nile en mantıklı müttefik adayıydı ancak dediğim gibi Nile'den beklediğim gücü göremediğim için müttefikliği zaten bozdum. Kurallara tam olarak neyin aykırı olduğunu açıklarsan değerlendirebilirim ama öyle bir senaryoda ben Lotharingia Nile müttefikliği için bir sıkıntı görmüyorum.

Bu arada cidden, Visigoth ve Mzabit nasıl ally? ve Mzabit neye göre Lotharingia'ya düşmanlık besliyor? Asıl sıkıntı burada :)

Bana göre Awake'nin Partia ile, Fraude'nin Göktürk ile, benim Surguja ile müttefikliğim son derece normaldi. Önceki mesajlarımda da bunu belirttim.
Awake ile Partia'da ortak tehdit Mughal, Vladimir ile Gokturk'te Odessa/Carpathia, Mughal ile Surguja'nınkinde Dehong/Ningbo/Partia, Vizigot/Mzabit de Lotharingia/Nile ortak tehdit olarak düşünülebilir.

AI'yi ofansif savaşlarda hiç kullanmamama rağmen, host olarak diğer oyunculardan kurallara göre müttefikiklerimi bozulmasını isteyip, kendin sğper güç olmasa da bölgesinde güçlü ve dev puanı yüksek bir AI devleti (Nile) ile mütteifklik kurup bunu da ofansif savaşta kullanırsan, bu adil olmaz.
Sonuçta host veya diğer oyunculara kuralların eşit olarak uygulanması, ve hosta avantaj sağlamaması gerekir.
Eğer kurala aykırı durum yok diyorsan, diğerleri boşuna oyundan ayrılmış veya çıkarılmış oldular.
Ara
Cevapla
Ben Nile ile Mzabit benim Visigoth ile olan sınırıma ordu yığdıktan sonra müttefik oldum.
Mzabit'in benle ne alakası varmış bana neden düşmanlık besliyor veya ben Mzabit'e nasıl bir tehdit oluşturuyorum Fransa'dan bu açıklanırsa sevinirim.

Diğer müttefikliklerde güçlenene kadar sırtı defansif manada AI'ya dayama, ortak tehdite sahip olunmamasına rağmen müttefik olma, gelmeyen oyuncunun devletini kendi çıkarları için oyuncak haline getirme, genişlenmesi direkt olarak tehdit sağlamayacağı bölgeleri koruma adına müttefik olma vb. meseleler vardı.

Multiplayera katılmanın tek şartı maddelenmiş multiplayer oyuncu prensiplerini benimsemiş olmaktı, şimdi soruyorum orada yazılan maddeleri doğru ve mantıklı buluyor musun?
Cevapla
(02-09-2015, 07:09)Awake : Afrika'da kolonileştirilebilecek toplam kaç tane toprak olduğunun farkında mısın? Neyin tartışmasını yapıyorsun hala, gir oyuna aç custom nation gör ne kadar avantajlı olduğunu, hata kabul etmemek için gösterdiğiniz direnci Gezi'de biz hükumete karşı gösteremedik yahu. Apaçık ortada her şey, hala desteksiz argümanlarla flat valuesi savunmaya çalışıyorsun. Oyuna flat valuesi ekleyen developer akraban heralde.

Öncelikle konuşma tonunu biraz düşür derim yoksa seni muhatap almam bir daha. Kimse flat olacak diye silah zoru ile baskı yapmadı. Senin yaptığın şey yapıcı eleştiri değil , tamamen insanlara hakaretvari konuşmak herkes seninle aynı fikirle olmak zorunda değil sana göre adaletsiz ise bana göre de adaletli , gelip yalandan yere tartışma çıkartma. Madem bu kadar adaletsiz olduğunu düşünüyordun oyun başlarken niye yazmadın , şimdi seni etkileyince gelmiş burada ağlıyorsun.
n20GdM.png
[+] 1 üye Steafun nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
açıkçası oyun başından itibaren filipinler tek başınaydı. sadece mughalle ittifak kurdum. bir süre de kelentanla müttefik kaldım. ilk fırsatta da kelentan müttfikliğini bozup keletanı annexledim. mughal de aynı şekilde sadece olası defansif savaş amaçlı benle ittifak kurdu. surguja ile ittifakı da genişleyecek alanında koca bir surguja varken ona saldırıp yıkılmak yerine onunla ittifak kurup iranda asyada ve afrikada genişledi. buraya kadar olan süreçte kendi beceriksizliği veya başka sebepleri bahane edip mpden ayrılan oyuncular oldu. ittifaklarımıza itiraz eden oldu. hayretle izledim ve izlemeye de devam ediyorum. host eğer ittifak olmayın diyorsa kendisinin de ittifak kurup saldırı yapmaması doğru olandır. ama bu ittifak mevzuunda o kadar tantana yapıldıktan sonra tosanın oyuna girişi ve dehongu kullanarak japonyada ilerleme çabasına ne kadar itiraz etsem de sonuç alamadım.hatta bir kısmı tosa dehong ikilisinden korktugumu iddia etti ki yazık dedim başka bişey demiyorum. amacım sadece kuraların uygulanmasını istemekten ibaretti. son oyunumuzda dehongun müttefikiyle oluşturdugu 180k lık orduyu ! 60k orduyla yenen ben, tosa dehong ikilisindne mi çekinecektim. yine de ben oyunculardan tepki almamak adına mughalle ittifakı bozdum. mughal hem benle hem de surguja ile bozdu. ama gelinen noktada görüyorum ki vizigot , mzabitsle ittifak oluyor. bunu gören host eski oyuncu yeni ai devletini kullanarak savaş yapıyor. bunlar hoş karşılanamayacak durumlar. kuralalrınızın arkasında duramayacaksanız kural koymanın ne manası var?
FxO_A92WYAI--2l.jpg
[+] 3 üye jax61 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
Avrupaya çıkıp Vizigothlara Destek göndermemizin sebebi Batılılaşmamızın sebebi olan devlete birazcık destek vermek,  Avrupayı daha iyi tanımak ve birazda "ekşın" için. Vizigothların Avrupada hiçbir oyuncu dostu olmadığını gördük. Zaten Pirenelere giden 27k'nın 137k karşısında 10 Saniye bile dayanamadığını gördük. 27k'dan geriye Madrid'e doğru kaçan 13k gördük. Eğer Savaş Devam etseydi Nile ile savaşırdık.

[img]Görsel
[/img]
Ara
Cevapla
(02-09-2015, 13:40)Steafun :
(02-09-2015, 07:09)Awake : Afrika'da kolonileştirilebilecek toplam kaç tane toprak olduğunun farkında mısın? Neyin tartışmasını yapıyorsun hala, gir oyuna aç custom nation gör ne kadar avantajlı olduğunu, hata kabul etmemek için gösterdiğiniz direnci Gezi'de biz hükumete karşı gösteremedik yahu. Apaçık ortada her şey, hala desteksiz argümanlarla flat valuesi savunmaya çalışıyorsun. Oyuna flat valuesi ekleyen developer akraban heralde.

Öncelikle konuşma tonunu biraz düşür derim yoksa seni muhatap almam bir daha. Kimse flat olacak diye silah zoru ile baskı yapmadı. Senin yaptığın şey yapıcı eleştiri değil , tamamen insanlara hakaretvari konuşmak herkes seninle aynı fikirle olmak zorunda değil sana göre adaletsiz ise bana göre de adaletli , gelip yalandan yere tartışma çıkartma. Madem bu kadar adaletsiz olduğunu düşünüyordun oyun başlarken niye yazmadın , şimdi seni etkileyince gelmiş burada ağlıyorsun.


Arkadaşım hakaret görüyorsan yazdığım yazıda rapor et. Yapamazsın, bende ceza almam çünkü hakaret falan yok. Hala desteksiz bir şekilde bana göre adaletli diyorsun, açık ortada her şey, kolonicilerin açık avantajı var, şu an mpdeki en güçlü devletler kolonici, o yüzden millete "ağlama" demeden önce biraz hata kabul etmeyi, her şeyde kusursuz olamayacağını bilecek olgunluğa eriş, oyun başında itiraz etmememin sebebi böyle bir avantaja yol açacağını bilmememdi. Beni muhatap almamakla tehdit etmen ne kadar saçma farkına var, tanımıyorum etmiyorum umurumda mı sence? Şu paradox forumlarındaki üst düzey ego problemlerine bir çözüm bulmak lazım, herkes kendini Napolyon zannediyor.
Ara
Cevapla
hala avantajdan bahsediyorsun ben de sana avantaj olmadığını iddia ediyorum awake. açıkça avantaj değildi. madem avantajdır diyorsun pekala sen de exploration alıp herkesten önce afrikaya inebilirdin. indin mi ? inmedin. lotharinga fransayı annexlerken sen ne yaptın hiçbirşey. mughal afrikaya çıkarken naptın hiçbirşey. carpatia balkanlara inerken sen izliyordun. vladimir polonyada yardırırken viking ingiltereyi ele geçirirken, sonradan başlayan mzabits batı afrikayı ele geçirirken , vizigoth kolonlerde yardırırken sen dumanla sohbet ediyordun.oyun başladıktan sonra düzgün bir şekilde kademeli olarak savaş açıp büyüsen bugün en güçlü devletlerden birisiydin. bir iki bölüm gelmedin. bir bölümde atılıp vassalını kaybettin. birkaç bölüm batılılaşma uğruna savaşmadın. yaw hala adaletsizlik vardı diyorsan hayret ediyorum sana açıkça hayret.bırak alah aşkına. o dediğin toprak konusu normal olsa senin askeri limitin 64k değil 30k olurdu onu da unutma.
FxO_A92WYAI--2l.jpg
[+] 1 üye jax61 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 8 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.