[MP] EU4 - Multiplayer: Ağustos 2017
Önümüzdeki hafta Ethiopiayı oynamak isteyen varsa bana ulaşsın kalıcı olarak vermemde söz konusu olabilir.
Ara
Cevapla
@VladimirSzecny, geçen hafta olduğu gibi her gün bir harita gelecek konuya, aralarında player mapmode da olur.


Duyuru: Kural ve İşleyiş Değişiklikleri
Aşağıdaki kural maddelerinde değişiklikler yapıldı.


Alıntı:1. Vassal oyuncu olmaz, eğer bir oyuncu başka bir oyuncunun vassalı haline gelirse ve o oyun boyunca bağımsızlığını kazanamazsa, bir sonraki oyun günü ülkesini değiştirmesi gerekir. 

Bu kural artık şu şekilde:

Alıntı:1. Bir oyuncunun bir başka oyuncuya savaş yoluyla vassal olması durumunda, eğer oyunun ilk yarısına henüz ulaşılmamışsa (22.30) vassal edilen oyuncunun ilk oyun günü içerisinde bağımsızlığını kazanması beklenir, eğer vassal edilen oyuncu bağımsızlığını kazanamazsa bir sonraki oyun günü ülkesini değiştirmesi gerekir. Oyuncunun bağımsızlık açabileceği ilk imkan (vassal edilme durumu sonrası devreye giren ateşkesin bitiş süresi) oyunun ilk yarısından sonrasına denk geliyorsa bağımsızlığını kazanma şansı bir sonraki oyun gününe sarkar.

Alıntı:2. Oyuncular kolonilerine veya şehirlerine uygun olmayan isimler veremez.

Bu kural artık şu şekilde:

Alıntı:2. Oyuncular kolonilerine, şehirlerine veya client state vassallarına uygun olmayan veya oyunun RP havasına hasar verebilecek isimler veremez.

Alıntı:6. Oyun etiğine aykırı durumlarda yaptırım yetkisi GM'dedir.

Bu kural artık şu şekilde:

Alıntı:6. Oyun etiğine ve centilmenliğe aykırı durumlarda karar alma ve yaptırım yetkisi GM'dedir.

Alıntı:6. Eğer bir oyuncu oyun içerisinde oyundan düşerse, bu oyuncunun ülkesine oyuncu ülkesine dönene kadar saldırılamaz.

Bu kural artık şu şekilde:

Alıntı:6. Eğer bir oyuncu aktif bir şekilde rehost beklemekteyken bir oyuncudan savaş ilanı alırsa oyun durdurulur ve oyun rehosta gider. Bu durum AI ülkelerden alınan savaş ilanlarında geçerli olmaz.

Bu değişikliklerin yanı sıra daha öncesinde (kurallarda net bir şekilde belirtilmeyen) "bir oyuncu sebep göstermeden devamsızlık yaparsa ülkesi koruma altına alınır" uygulamamız sona erdi. Bu işleyiş özellikle çok sayıda kilit oyuncunun sebep belirterek gelmemesi durumunda oyunun olması gerekenden fazla durgun geçmesiyle, koruma altında olan AI kontrolündeki ülkenin oyuncu yaptığında tepki gösterilecek hamleler yaptığında koruma altında olduğu için herhangi bir tepkiyle karşılaşmaması gibi sıkıntılı durumlarla sonuçlanıyordu.

Tüm bu değişiklikler önümüzdeki oyunla birlikte etkili olacak.
Cevapla
pam366.png

Fransa İmparatorluğu, 1577 ila 1610 yılları arasındaki süreçte Fransa toprakları genelinde altyapı ve inşaat çalışmalarına odaklanmış, bu esnada Grand Armee tamamen reforme edilmiş, topçu birlikler ordumuzun kompozisyonunda önemli bir yer edinmiştir. Diplomaside zayıfın yanında yer alma politikamız devam etmiş, bu kapsamda özellikle İtalya ve Hollanda'daki devletlere büyük katkılar yapılmıştır, yapılmaya da devam edecektir. Hollanda ve İtalya devletlerinin kurulmasının en büyük destekçisi Fransa'dır, diğer güçlerin emperyalist amaçlar uğruna bu devletlerin önünü tıkaması kabul edilemez. Bu dönem içerisinde birçok Avrupa devletleriyle iyi ilişkilere sahip olunmuş, bu iyi ilişkiler doğrultusunda İsveç Krallığına Fransız hanedanından bir Kral geçmiştir. Fransa Yeni Dünya'da terör estiren, Bordeaux'ta korsanlık faaliyetierinde bulunan, haydut devlet Britanya'ya karşı İsveçli dostlarının her zaman yanındadır. 

Fransa İmparatorluğu doğu sınırında, İmparatoru olduğu İmparatorluğun merkeziyetçilikten uzak feodal yapısına saygı göstermeyip, bütünlüklerini koruması gereken Prenslikleri teker teker ilhak ederek kendi Arşidükalığına katan Habsburg hanesinin aktivitelerini de farketmiş, bu kapsamda Avusturyalılara nota verilmiştir. Bu 33 yıl içerisinde Fransa Avrupa'daki müttefik güçleri korumak uğruna çeşitli savaşlara girişse de, hiçbir şekilde toprak genişlemesinde bulunmamıştır. Mevcut durumda tüm Fransız kültürü toprakları egemenliği altında bulunduran ve bu toprakların ötesine geçmeyen Fransa'yı, genişlemeci, yayılmacı, medeniyetten nasibini almamış devletlerin düşman göstermesi gayet doğaldır. Fransa Avrupa'daki zayıf devletlerin koruyucusu ve barışın garantörüdür. 

Bir diğer ittifak devlet Macaristan'ın Silezya gibi zayıf Prenslikleri savaşla tehdit ederek Kutsal Roma İmparatorluğu'nda genişleme çabaları, Polonya-Litvanya'yı Avusturya'ya karşı savaşa girmeye ikna etmeye çalışması, tüm Avrupa'yı Osmanlı'ya karşı kışkırtma denemeleri farkedilmiş, sürekli bir şekilde genişlemeci bir propaganda yürüten Macaristan bu girişimlerinden ötürü kınanmıştır. Avrupa'da Macaristan'ın toprak bütünlüğünün en büyük koruyucusu Fransa'dır, ancak gerek Kutsal Roma İmparatorluğu'na, gerekse diğer devletlere bu şekilde yayılmacı bir tavır takınan Macaristan'ı korumamız sözkonusu olamaz. 

1577 ila 1610 yılları arasındaki bu süreç, Fransa için bir çok yönden bir reform süreci olmuştur. Ülkede matbaanın yaygınlaşmasıyla halkın entellektüel seviyesi yükselmiş, birçok Fransız şehri gelişmişlik olarak Avrupa'daki şehirlerin önüne geçmiştir. Bu dönem içerisinde Fransız Ordusu'nun yanı sıra Fransız Donanması da bir yenilenmeden geçmiş, donanmaya çok sayıda taşıma gemileri ve ticaret koruma gemileri katılmıştır. Fransa halkının iyiliği ve Avrupa'nın huzuru için mücadele etmeye devam edecektir.
Cevapla
Yeni kararname çıkmış. :think:

Fransa sanki erken bir Fransız milliyetçiliği hikayesine dalmış. Diğer ülkeler milliyetçilik ne bilmezken Fransızların milliyetçilik politikası onları rahatsız ediyor gibi.

Lübeck yurduna göç ediyorum. En yakın zamanda da eski demokratik döneme döndüreceğim.
Sic Parvis Magna
Ara
Cevapla
Göztepe Cumhuriyeti olarak şanlı Fransa'yı destekliyoruz.
[+] 1 üye Pierro nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
NOVbVk.png
Toskana olarak o zamanlar kötü durumda olan Venedik'e para ve asker yardımı yaptık ve beraber Milan Cumhuriyeti'ni devirdik. Venedik ile yaptığımız anlaşma dolayısıyla üç toprağımız ile onun zaten önceden söz verdiği dört toprağı aldık. Bunun dışında onlarla müttefiklik anlaşması imzaladık. Şehirlerin zenginliğini iki katına çıkardık .(iki kat developmentım oldu bu oyunda) Çok uzun bir zamandır bize kötülükler yapan hatta bir noktada barış anlaşmasını bozan Papa'yı vassalımız haline getirdik ve bize sadık olan liderler çıkardık. Artık İtalya'yı tek bir bayrak altında birleştirmeye çok yakınız ve Güney İtalya dışında her yere egemeniz, 20 şehrimiz ile güçlü bir şekilde duruyoruz ve takasın çoğuna sahibiz.
Toskana'da son durum budur.
Ara
Cevapla
Köln'ün yönetimini, reform ve kalkınma siyaseti uygulamak maksadıyla, devralmak istiyorum.
kalemler kaldırılmış ve sayfalar kurumuştur.
Ara
Cevapla
  Avusturya Tarihi    (1577-1610)



                  flag_of_the_archduchy_of_austria_by_greg...ap19l5.png







Bu dönemde önce ki İmparatorun din savaşın da ki yanlış politikaları sebebiyle  ülkenin düştüğü zor durumdan kurtulmak amacı ile  ülkede belli başlı reformlar yapıldı bunun başında ekonomi reformu ile vergi oranları arttırıldı ve ekonomi iyileştirildi hızlıca kafir prensliklere düzenlenen seferler ile bu prensliklerin hazinelerine el konuldu ve imparatorluk ordusu yeniden düzenli bir şekilde kuruldu.kuzeyde ki karmaşa havasını durdurmak amacı ile kuzey prensliklerine nota verildi notaya uymayanlar ilhak edildi  lübeck prensliği ile dostluk kuruldu  brandenburg krallığının saldırısı altında olan pomeranya prensliğine yardım edildi ve müttefiklik kuruldu.Din savaşında Bohemya düklüğünden 2 kent alan Macaristan krallığı ile diplomatik yollar ile şehirlerin bırakılması talep edildi Macaristan krallığı talepleri yerine getirmedi, buna karşın 1 kenti de Bohemya düklüğünü tehdit ederek aldı Arşidük, Macarlara kınama mesajı yolladı ve ileride olabilecek bir savaşta karşısında yer alacağımızı iletti.Polonya-Litvanya ile müttefiklik antlaşması tek taraflı Avusturya tarafından fesh edildi gerekçe olarak bu ülkenin kutsal romanın doğu topraklarını tehdit ettiğiydi.Bu dönem eski Arşidükün yaptığı hataları düzeltmek ile geçti yeni Arşidükün hırslı ve cesur olması gelecek günlerin kanlı geçeceğinin bir habercisiydi...  
Ara
Cevapla
Fransa, yeni elde edilen bilgiler doğrultusunda Britanya ve Avusturya devletleriyle diplomatik bağlarını koparmıştır.

Fransa Avrupa'daki tüm ittifak güçlerine, önümüzdeki yıllarda birbirleriyle dayanışma içerisinde olmalarını temenni eder.
Cevapla
Fransa diplomatik bağlarını koparsa ne olur?Diplomatik bağlantısı varken, elimizden zorla Danimarka'yı aldı, Calais'i aldı, 'Britanya'yı kolonide destekliyorum, Avrupa'ya karışmasın' dedi, biz koloni atarken ise ticaretimizin çalınması için Hollanda hayalleri, az miktarda toprağımızın kaybı için İsveç ile müttefiklik kurdu.
Tüm olayların toplamında Fransa'nın tehditlerine karşı Avusturya-Büyük Britanya olası bir savaşta nasıl kendilerini savunacaklarını konuşmuşlar çok bir şey midir?Ayrıca yine bu plan Fransa'nın 'Sadık Dostları' Commonwealth, İspanya, İsveç, Brabant varken nasıl mümkündür.Arkasına bu kadar devlet almışken bile Avusturya-Büyük Britanya'nın kendini savunma fikri Fransızı öyle korkutmuştur ki buraya diplomatik ilişkilerini kopardığını yazıyor.
Fransa Kralının, İngiliz korkusu ile tir tir titrediğini bilmeyen yok.O nedenle ki sürekli Britanya'yı küçültecek hamleleri destekliyor.Fransız Kralı şunu da bilsin, o ne kadar İngilizlerden korkuyorsa, biz de o kadar Fransızlardan korkmuyoruz.Adaya dahil planlarınız varsa görecekleriniz de var.
Britanya diğer devletler gibi Fransa önünde diz çökmedi, asla da çökmeyecek.
[+] 1 üye iberkay nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
Oyun baslayali neredeyse 200 yil oldu hic Ispanya-Fransa savasi olmadi sanirim?Bazilari gecen multide devletlerin dinamik olmamasindan yakiniyordu.
[+] 1 üye Sezar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
Evet hiç öyle bir savaş olmadı.Ve yine evet Avrupa'da kilitlenme var.Ama İspanya gibi bir devletin 4 - 5 player allyı olunca gayet normal bu durumlar.Oyuna bir ally kuralı gelmeli.
Bir Japon Atasözü der ki:
Davranışlarınızı yönetin yoksa onlar sizi yönetir.
Ara
Cevapla
Eskiden oyuncuların iki great power ally'ı olabiliyordu, ofansif savaşlara da bir tanesini çağırabiliyorlardı ve tüm oyuncular great power sayılıyordu, baya da mantıklıydı niye değiştirilmiş anlayamadım.
Ara
Cevapla
Diplomatik bağı kopardığım için İngiltere'ye cevap vermeden bu zamana kadarki Fransa ittifak politikasından, bu politika üzerinde yaşanan olaylar doğrultusundaki değişikliklerden ve özellikle Fransa - İspanya'nın 150 senedir neden hiç savaşmadığından bahsedeceğim.

Fransa olarak oyunun başından beri Avrupa içerisinde bir denge politikası gözettik, bu politika çerçevesinde sürekli olarak yayılmacı ülkeleri bu ülkelerin tehdit ettiği, bölgedeki diğer devletlerle işbirliği yaparak yenilgiye uğrattık. Burgonya'nın çok erken dağıldığı, Provence ve Lorraine'in PU alındığı, İngiltere'nin antlaşma yoluyla anakaradan çekildiği bu oyunda Fransız kültürü toprakları Avusturya'dan almak dışında yapılan tüm savaşlar bu çerçevede gerçekleşti. 
  1. Avusturya bir yandan Macaristan diğer yandan İtalya'ya doğru genişlerken Avusturya'ya savaş ilan edildi, Avusturya bu bölgelerden çıkarıldı.
  2. İngiltere Norveç ve Danimarka'yı ilhak etmiş, Baltık bölgesinde genişleme planları yaparken İngiltere'ye savaş ilan edildi, İngiltere Danimarka'dan çıkarıldı.
  3. Osmanlı'ya "Avusturya, Moskova, Memlük, Etiyopya, Fas" über ittifağı eşzamanlı bir şekilde saldırı düzenlediğinde Osmanlı'nın yardımına koşuldu, Avusturya yenilgiye uğratıldı. Osmanlı'nın savaşı çevirmesi sağlandı.
  4. Moskova oyunun çok erken bir döneminde hızlıca güçlenip Trabzon'a kadar inince Polonya'ya karşı tehdit oluşturduğu için Polonya'nın yanında olundu.
Ancak tüm bu hamlelerde bir "ittifak ülke" kavramı bulunmuyordu, yani Polonya'nın yanında Moskova'ya karşı savaşıldı ancak bunun ardından Polonya'yı da uyardım Moskova üzerinde daha fazla genişlemede bulunması durumunda Moskova'nın yanında bu sefer ona karşı savaşabileceğime dair. Aynı şekilde "düşman ülke" de bulunmuyordu mesela Avusturya ile çok kere savaş yaptık adamın ne Bohemya'yı ne de Macaristan'ı PU alamamasını sağladım, İtalya'dan çıkarttım vs ama bir yerden sonra Avusturya İtalya'ya girmediğinde Avusturya'ya tekrar saldırıp bu sefer Styria'yı serbest bırakmak gibi işlere girmedim.

Fransa - İspanya arasında savaş niye çıkmadı?
Basit cevap, çünkü İspanya 1444'ten bu yana Avrupa anakarasında genişlemeci bir tavır takınmadı, Portekiz oyuncusu önce oyuna gelmedi sonra da kolonilerinin Fas tarafından alındığını gördüğünde oyunu bıraktı, örneğin İngiltere'yi Danimarka'dan çıkartmam esnasında oyunda bir İsveç vardı benim oluşturduğum bu fırsatı değerlendirebilecek, Avusturya'yı İtalya'dan çıkarttığımda oyunda Toskana vardı, Venedik var. Ancak İspanya'nın askeri bir şekilde genişlediği yegane alan olan Portekiz'de orada benim bir şeyler yapmam durumunda bunu değerlendirebilecek bir oyuncu yoktu.

Daha detaylı cevap ise oyundaki ittifaklar ağı, bu ağın çözülmesine de Fas oyuncusunun rehost sonrasında oyuna gelmemesi ve İspanya'nın bu esnada Fas'a saldırması sebep oldu ancak oyunun büyük bir bölümünde İspanya Fas'ın tehditi altındaydı ve benim uzun vadeli oyun planıma göre orada Osmanlı'yı tehdit eden Memlükle, güneydeki komşusu Songhai ile ittifak bir Fas yerine Fransa ile iyi ilişkilere sahip - gerektiğinde Fas'a nazaran daha az uğraşla yenilebilir bir İspanya'nın bulunması daha sağlıklıydı.

Son ve belki de şu sıralar en geçerli sebep ise İspanya'nın kırılganlığı, Amerika'da şu anda sadece İspanya ve Britanya var, ben koloni yapmıyorum, Hollanda geç kalmış durumda. Portekiz ve Fas çok çabuk bu iki devlet tarafından Amerika'da sindirildi. Bu bu ülkelerin buradan büyük pay aldığı anlamına gelmesinin yanı sıra, aynı zamanda bu ülkelerin kolonilerinin büyük ve güçlü olduğu anlamına geliyor. Sene 1610, İspanya'nın en büyük 3 kolonisinin 55, 45, 43 şeklinde liberty desire'ı var. İspanya Avrupa'da herhangi bir şekilde büyük bir savaşa girse ve oldu ki kaybetse - veya bu savaş herhangi bir sebepten uzun sürse bu İspanya'nın kolonilerinin isyana kalkışabileceği anlamına geliyor, şu an sadece Karayiplerin 370 developmentı var. 

Özetle İspanya-Fransa arasındaki savaş Fransa için tercih edilen bir savaş hiçbir zaman olmadı, bunda benim Fransa olarak İberya'ya genişleme isteğimin olmamasının da etkisi var. Fransa sınırlarına yukarıda attığım sınırlarda bakabilirsiniz, ben bu oyunda İtalya'ya da Hollanda'ya da genişlemedim İberya ile aynı şekilde.

Olayın bana kalırsa 4-5 player allyı olmasıyla alakası yok. Memlük'ün oyun boyunca 6-7 oyuncu allyı vardı (bunlardan biri de müttefik kuralından yakınan Japonyaydı, Memlükle Japonya'nın ne alakası var?) ancak bu Memlüğe saldırılmasına engel olmadı. İttifak kuralı olsa da bazı saçma ittifakların önüne geçilebileceğini sanmıyorum. Bizim sorunumuz bir oyuncunun çok müttefiğinin olması değil, saçma müttefiklerinin olması.
[+] 4 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
Ben aynı şekilde 1 oyun boyunca ally durmuştum.Onu da Ming bana saldırmasın diye yapmıştım.Ming bana claim atıyordu,Kolonilerimiz dip dipeydi zaten.Güçlenince direk allyı bozdum zaten.AI Osmanlı da bunun üzerine savaş açtı zaten Memlüğe.

edit:2 oyun kadar ally durmuşum Memlük ile.Geçen Çarşamba günü oyun sonu allyı bozmuştum.
Herhangi bir saveden bakabiliriz.Düşünürsek yakınımda GÜÇLÜ bir player olmadığından Memlük ile ally olmam gayet normal.
Bir Japon Atasözü der ki:
Davranışlarınızı yönetin yoksa onlar sizi yönetir.
Ara
Cevapla
O zaman Duman söylesin Osmanlı İspanya Fransa Etiyopya (yeni katılan iran) arasında Memlük Sultanlığı kimi müttefik alsın ? Fasın oyuncusu yok. Kilwanın oyuncusu gelmemiş. Moskovada kaç oyundur yok ve ülkesi darmaduman oldu. Songhai yi ally aldığım gibi aramızı bozdurdular. Macar zaten ai aramız iyi diye Osmanlı ya karşı tampon bölge oluşturmak için aldım. Ama bu durumda Etiyopya Osmanlı Fransa İspanya ittifakı normal benim kendimi korumam için aldığım ittifaklar saçma. Keşke herşeye kendi açından bakmasan Duman. Osmanlıya karşı geçen cuma gün ki oyuna kadar ayakta durdum. Kaybettiğim topraklar da elimde olmayan bir şekilde gitti zaten. İttifaklarıda koruyamadı gibi bir laf zaten saçma. Ama eğer ki DENGE söz konusuysa Osmanlının Fasın ve İspanyanında bana saldırmasını engellemesi lazım Fransanın. Fazla güçlenmiş bir Osmanlı Fransaya da yaramaz galiba ...
[+] 1 üye RecLosT nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
Evet İttifakları koruyamadı ifadesi saçma.Osmanlı saldırdığında hiç ally ı yoktu.Ki AI olduğu için Osmanlı,Dostu olmadığını gördüğünde saldırdı.
Bir Japon Atasözü der ki:
Davranışlarınızı yönetin yoksa onlar sizi yönetir.
Ara
Cevapla
Zaten Osmanlıyı zayıf görmeleri saçma olan şey Osmanlı beni Moskovayı aynı anda yenecek kadar güçlüdür. Ama ezilen Osmanlı oluyor. Ben aldığım Anadolu topraklarından dolayı çok güçlü görünüyordum galiba (tehdittim) Fransa için ama şimdi olay tam tersine dönüştü acaba Osmanlı Fransa için (Tehdit) oluştaracak mı ? Göreceğiz.
Ara
Cevapla
@RecLosT Kilwa oyuncusu olarak bir oyuna gelmeme nedenim cenaze dolayısı ile oldu. Düğer oyun günüde sen hastalık dolayısı ile gelmedin Osmanlı Al sana vaş açtığı gün, o gün Kongo Etiopya ittifakı tabiri yerinde ise benim içimden geçti. O saatten sonra oyuna devam etmek benim için saçmaydı alınan 3 borç, başkent dahil bütün önemli şehirleri kaybetmek 7 e çıkan cop sonucunda oyundan rehost olmadan çekildim bu kararı almam da aynı oyun günü içinde tekrar bir Kongo Etiopya ile bir savaş olacağı belliydi ve benim herhangi bir ittifakım kalmadı.. koloni ile Malezya bölgesine gitmeye çalıştğım da ise Japonya tarafından tehtit edilince oyundan çekildim.
[+] 1 üye GameTroll nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
Sana birşey demiyorum. Ama çok ittifakı çok güçlü olan taraf biziz gibi davranılıyor. Bu arada başın sağolsun.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 8 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.