SAVAŞ SANATI
Malum Hoİ4 ün yeni bir DLC ile Uzak doğudaki savaşı ele alacak olması üzerine acaba 3. oyunda Çin nasıl bir yapıya sahipti diye düşünmeden edemedim oyunu aktif oynadığım dönemde keyif vermeyeceğini düşündüğümden dolayı hiçbir zaman oynamayı düşünmediğim bu ülkeye bir şans vermek istedim ilk başta sadece inceleme amaçlı başladığım oyun gidişatı ile güzel bir AAR yazma potansiyeli ortaya koydu.
Bu deneyimim sırasında iki konu beni gerçekten üzdü, ilki benim bu zamana kadar neden bu devlet ile oynamadığım, ikincisi ise hikaye yazmaya karar verdiğimde elimde yetersiz ss olması bu yüzden oyunda geçen 2 yıllık süreci özetledikten sonra hikayeyi kaldığım yerden devam ettirmeye mecbur kalıcam.
İyi eğlenceler ...
1 Ocak 1936 itibari ile Çin'in genel durumu yıllardır süren iç karışıklıklar sonucunda merkezi hükümetin dışında Kuzeyde Komünist Çin, Xıbeı San Ma ve Shanxı özerk bölgeleri ile Japon kuklası olan Manchukuo bulunmakta aynı zamanda Kore yarım adasında, Şansi ve Mançuko arasında bulunan bölgede Japon kontrolünde bulunan bölgeler bulunmakta.Güney sınırımızda ise Yunan ve Guangxi özerk bölgeleri bulunuyor aynı zaman merkezi hükumet ve Komünist isyancılar bu bölgelerin tamamında hak talep ediyorlar.
Çin genel olarak dağlık bir bölge bu yüzden sanayi merkezleri genellikle ülkenin kuzey ve doğusunda kurulmuş durumda Pekin ve Tienjin başlıca sanayi merkezleri ve japon sınırını oluşturan nehirlerin üzerine kurulmuş durumda. Sürekli gerginlik yaşadığımız Japonya ile başlıca sınırımızda savunmanın nispeten daha kolay olduğu şehir ve dağlık bölgeler bulunuyor.
Yıllardır süren iç karışıklıklar ve ülkenin zorlu coğrafyası sonucu sanayi bölgeleri dışında kalan bölümlerde ulaşım ağı ve alt yapı acınacak durumda.
Çin ordusunun yapısına bakacak olursak 66 Piyade 40 Milis 2 Süvari Tugayı ve 2 Garnizon bulunmakta yani ordunun yaklaşık %37 si Milis Tugaylarından oluşan Tümenlerle kurulmuş durumda ve daha kötüsü hiçbir tümende destek alayı bulunmamakta dünyanın yavaş yavaş uçuruma sürüklendiği bu dönemde bu durum Çin'i gerçekten zor durumda bırakacak gibi görünüyor. Maddi yetersizliklerin dışında orduda belirli bir komuta zinciri 6 Kolordu karargahı gözükmesine rağmen bu karargahlara bağlı yalnızca 1 er tümen bulunmakta geri kalan bütün tümenler emirlerini ana karargahtan alıyor aynı zamanda Tugaylarda ciddi derecede subay eksiği bulunuyor birliklerin sadece %49 unda subay var.
Birliklerin ekipman ve subay eksikliklerinden daha vahim bir durumda komuta kademesinde yaşanıyor Generallerin büyük bir çoğunluğu alanında uzmanlaşmamış ve deneyimsiz durumda.
Hava Kuvvetleri ise tam bir facia sadece 1 avcı ve 1 Taktik bombardıman filomuz mevcut fakat pilotlarımızın tamamı eğitimsiz ve çağın çok gerisinde.
Kara ve Hava Kuvvetlerindeki sıkıntılar Deniz kuvvetleri içinde geçerli, modası geçmiş Hafif Kruvazörler den kurulu donanmamızın personeli de eğitimsiz durumda.