16-03-2018, 17:19
Bahar ve Yaz taarruzlarında epeyce yorulan birliklerimize yerlerinde kalma ve elimizde bulunan alanları savunma emri verildi böylece aylar sürecek kitlenmiş cephe dönemi de başlamış oldu.
İki tarafında taarruz etmeye mecali olmadığı bu dönemde Weihai'ye sızmayı başaran birkaç cesur subay bölgede direniş çalışmalarına başladı.
13 Kasım'da Hava Kuvvetleri Taktik bombardıman pilotlarının eğitim seviyelerinin yükseldiğini gösteren bir rapor yayınladı.
17 Kasım'da bir süredir devam eden sessizlik bozuldu Japonlar yarımada'dan çıkma amacıyla Jiaozhou'ya bir taarruz başlattılar. Bir diğer kötü haber de Weihai'den geldi Japonlar bölgedeki direniş liderlerini yakalayıp hepsini idam ettiler.
9 saat süren muharebenin ardından 282 kaybımıza karşı 874 kayıp veren japonlar taarruzlarını durdurdular. Cepheden gelen güzel haberin ardından Genelkurmay Weihai'de tekrar bir direniş hazırlığı yapılması emrini verdi.
2 Aralık günü kullanılmaya başlanan yeni tekniklerin endüstrimizin verimliliğini %10 arttırdığı haberi hükumetimizi sevidirdi. Aynı zamanda Genelkurmay'da yeni bir plan üzerinde çalışıyordu Kurt Kapanı Operasyonu adıyla hazırlanan plan çok karmaşık ve kandırmaca unsuruna dayanan bir plan olarak hazırlanmıştı. Planın ana hatlarına göre birliklerimiz kademeli olarak Kenli-Liantungang hattına çekilecek ve düşmanı orada karşılayarak bir süre savunma savaşı verecekti planın ikinci aşamasında direnişçiler aktif edilerek limanlar ele geçirilecek ve ajanlarımız zhucheng, Rizhao, Jiaozhou, Yexian bölgelerinde sabotajlar düzenleyerek (bk. BÖLÜM 6 :Düşman Hattının Arkasında ) düşmanın geri çekilemesini ciddi anlamda yavaşlatarak tam anlamıyla bir bataklığa çekecekti.
Tabi ki bizim planlarımız olduğu gibi Japonların'da planları vardı 11 Aralık'ta 4 Japon Tümeni Suizhong üzerine bir taarruz başlattı.
6 Ocak'ta Japonlar Jiaozhou üzerine şok bir saldırı başlattılar.
Yaklaşık 1 aydır devam eden Suizhomg savaşı Japon deniz piyade tümeninin de teması kesmesi ile sona erdi.
Japonlar 6 Ocak'ta başlattıkları Jiaozhou taarruzunu 18 Ocak'ta durdurdular 12 günün sonunda birliklerimiz 215 kayıp verirken Japonların kaybı 654 olarak belirlendi.
28 Ocak'ta Weihai de bulunan yeraltı direnişçilerimiz bölgeden detaylı bilgi gönderebilecek kadar organize olduklarını bildirdi.
Genelkurmay acınası haldeki Süvari tümenlerimizin hafif topçu bataryalarını modernize etme kararı verdi.
14 Şubat'ta direnişçilerimizin bir kez daha deşifre olduğu haberini aldık bu olaydan sonra direniş organize etme konusundaki eksikliklerimizi gidermek üzerine çalışmalar yapacaktık.
15 Şubat' ta piyade tümenlerimizin ana muharebe silahlarının modernizasyonu başladı.
14 Mart'ta yapılan toplantıda yüksek karargaha, bir Tümenin girdiği bir muharebe sonrasında toparlanıp yeniden ileri harekata başlaması için gereken süre, alınan tedbirler ve yeni düzenlemeler sonucunda yapılan denemeler ile 96 saat ten 72 saat e düşürüldüğü bildirildi.
1940 yılı itibari ile cephelerin sakinleşmesi üzerine Genelkurmay yıl sonuna kadar hiçbir ileri harekata girişmeyerek Ordunun eksiklerini tamamlama ve yeni daha modern tümenler oluşturma kararı aldı.
11.Bölümün sonu.
1940 yılı itibari ile cephelerin sakinleşmesi üzerine Genelkurmay yıl sonuna kadar hiçbir ileri harekata girişmeyerek Ordunun eksiklerini tamamlama ve yeni daha modern tümenler oluşturma kararı aldı.
11.Bölümün sonu.