Tesekkurler,gelen yorumlar ve begeniler en buyuk motivasyonum.Hedefim uzun vadede olsa hikayeyi bitirmek.
2.Bölüm
- Hüseyin Avni Paşa sadrazamlığinde yeni hükümet Sultan 2.Abdülmecid`in de teşvikleriyle yoğun reform programına başlamıştı. Reform programı oldukça geniş çaplı olup hem askeri alanda hem siyasi ve kamusal alanda hemde iktisadi alanda yeniliği planlıyordu.
Yeni hükümetin bakanları ve Sultan 2.Abdülmecid Yıldız Sarayı`nda (1936)
- Siyasi alanda yenilik programında Bab-I Ali baskınından beri kapatılmış olan meclisi tekrar açmak, yeni bir anayasa hazırlayıp parlamenter meşruti monarşiye geçmek, yargının bağımsızlaşması ve adil olması , eğitim alanında reformlar, yeni kaliteli üniversitelerin açılması, yolsuzluğun azaltılması ve idari reformları içeriyordu.
- İktisadi reformlar ise yeni fabrikaların yapılması, Anadolu ve Ortadoğu`yu demirağlarla örmek,tarımın geliştirilmesi, toprak reformu ve tarımda makineleşmeye geçmeyi içeriyordu.
- Dış ilişkilerde ise hem halifelik sıfatımızı kullanarak müslümanlarla hem de Türk olmamız hasebiyle Türk devletleriyle aramızı iyi tutacaktık, Avusturya ve Almanya ile borç müzakereleri ile dış borçların yeniden yapılandırılması, dış borçların tamamen ödenip Duyum-u Ümimiyye`den kurtulunmasını içeriyordu.
- Savaş öncesi İngiliz ve Fransız borçları silinmiş olmasına rağmen Duyum-u Umumiye aynen işlevine devam ediyordu, sadece borç alacaklılıkları İngilizler yerine artık Almanlar olmuştu.
- Askeri alandaki reformlar ise ordunun kesinlikle siyasetten uzaklaştırılması ,askeri okullar reform, modern savaş doktrinlerinin benimsenmesi, ordunun yeniden yapılandırılması ve ordu ekipman-mühimmatının modernize edilmesini içeriyordu.
- Osmanlı ordusundan bahsedecek olursak 1.Dünya Savaşı sırasında toplu seferberlik ile 1.5 Milyona cikan ordu mevcutu seferberlik olmadan 300 bin kişi civarındadır.
- Tamamen 1.Dünya Savaşı`ndan kalma ekipmanı olup ana piyade tüfeği savaş sırasında ve savaş sonrasında Almanlar`ın hibe ettiği en az 20 yıl eski teknolojiye sahip olan Mauser G98 piyade tüfeğidir.
- Her ne kadar Alman yatırımlarıyla Anadolu`da sanayi filizlenmeye başlamışsa da , sanayinin önemli bir kısmı İstanbul`da konuşlu olup Anadolu ve Ortadoğu ise hem altyapı hemde enstüstri bakımından fakirdir. Anadolu`da nispeten Ankara ,Ortadoğu`da Bağdat`da ise Alman destekli petrol sanayi az çok gelişmektedir.
- Arabistan`da ise Cebel Sammar Emirliği ile Nejd Emirliği kavgalı durumdaydılar ve bir savaş çıkası an meselesiydi, işin kötü yani ise bu emirliğin buluştuğu tek ortak nokta Osmanlı düşmanı olmalarıydı.
Osmanlı Ordusu, 3 ordudan yapılanmış olup İran sınırlarını koruyan 1.Ordu ve komutasında Kazım Paşa,
Sinai yarımadasını ve Mısır Sınırı`nı korumakla görevli 2.Ordu ve komutasında Mehmed Vehip Paşa,
Ortadoğu topraklarını korumakla sorumlu bu 3 ordudan en büyüğü olan 3.Ordu ve komutasında nispeten genç bir paşa olan İsmail Hakkı Paşa müteşekkildi.
3 Ordunun başında ise Libya kahramanı 5.Mehmet`in torunu ve Osmanlı hanedanından Prens Osman Fuad Efendi bulunmaktaydı. Kendisi Prusya`da askeri eğitim almış ve Cihan Harbi ve Libya Savaşı`nda başarılar göstermiş bir komutandı.
Böylece Osmanlı ordusu 27 Piyade Tümeni, 7 Atlı Tugayı ve 3 Dağcı Tugayından oluşuyordu.
-----------------------------------------------------------------------------