29-06-2018, 23:00
Tüketimciliğin doğaya zarar verdiği doğru ancak bu zarar verme eylemini ben düzelişe ve daha doğayla uyumlu bir sistemin oluşmasına giden yolda bir araç gibi düşünüyorum. Böyle düşünmemin sebebi gelişmiş milletlerde doğurganlığın çocuk yapma oranının azalması, yani normal şartlarda doygunluğa ulaşmış milletlerde nüfusun "doğal bir şekilde" düşmesi gerekiyor bu da doğaya zarar verme/kaynakları israf etme noktasını etkiliyor. Burada istisna yaratan durum örneğin Avrupa'da Amerika'da nüfus ilerlemesi yavaşlar ve birçok ülkede nüfus azalırken gelişmemiş milletlerin nüfus patlaması yapması, bence dünyayı asıl zorlayacak şey bu olacak ileride.
Tüm bu tüketimcilik meselesi bana özünde insanın nefsini kontrol etmesi çevresinde şekilleniyor gibi geliyor, ancak kontrol etmeyen, kullandığı telefonun bir üst modeli çıktığında parası yetiyorsa onu satın alan adamı kınama hakkı da görmüyorum kendimde, eğer parası yetmiyorsa ancak yine de satın alıyorsa burada biraz sanki modern bir doğal seçilim devreye giriyor.
Tüm bu tüketimcilik meselesi bana özünde insanın nefsini kontrol etmesi çevresinde şekilleniyor gibi geliyor, ancak kontrol etmeyen, kullandığı telefonun bir üst modeli çıktığında parası yetiyorsa onu satın alan adamı kınama hakkı da görmüyorum kendimde, eğer parası yetmiyorsa ancak yine de satın alıyorsa burada biraz sanki modern bir doğal seçilim devreye giriyor.