23-10-2018, 13:40
(22-10-2018, 21:03)Filsuk : @BigBadWolf @25itroy25
Saolun ama 1.sorumun cevabını vermemişsiniz.Link vermişsiniz lakin ingilizcem yok okuyamıyorum.
Kapitalistlerin fabrika yapması için ülkenin ekonomi politikası ne olması lazım?
Oturdum üşenmeden çevirdim. Umarım faydası olur. Bazı yerlerde çeviri hatalarım olabilir mazur görün. İyi okumalar iyi oyunlar.
Victoria 2'de 3 sınıf ve 12 tip nüfus vardır. Bunlar şu şekildedir:
Alt Sınıflar
Craftsmen: Bunlara sanatkârlar diyebiliriz. Craftsmanlar fabrikalarda çalışan niteliksiz işçileri temsil ediyor. Bunların zıttı (Clerks)Memurlar da var. Craftsmanlar çalıştıkları fabrikadaki çıktıyı arttırıyorlar. Çıktı arttığı gibi fabrikanın girdisi de artıyor. Fabrikanın gelirlerinden maaşlarını alırlar, Clerklerden daha az alırlar. Eğer asgari ücret normalde kazandıkları paradan daha çoksa maaşlarını asgari ücretten alırlar.Farmers: Bunlara çiftçiler diyebiliriz. Farmerlar ekip biçen veya hayvan bakan niteliksiz işçileri temsil ediyor. Labourers(İşçiler)'e çok benzerler ve eğer bulundukları bölgenin RGO'su uygun bir şartlara ulaşırsa Labourers'a dönüşürler. (RGO: "Resource gathering operation"ın baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Her bölgenin kendi hammaddesi var ve o bölgelerdeki kaynakların toplanmasına ve fabrikalardaki ürün çıktılarına topluca kısaca RGO deniyor.) Farmerlar bulundukları bölgenin kaynak çıktısını arttırırlar. Bu şekilde o bölgenin RGO'sunu arttırıyorlar. RGO gelirlerinden maaşlarını alırlar. Eğer asgari ücret normalde kazandıkları paradan daha çoksa maaşlarını asgari ücretten alırlar.
Labourers: Bunlara işçiler diyebiliriz. Labourerlar madenlerde çalışan niteliksiz işçileri temsil ediyor. Farmers(Çiftçiler)'e çok benzerler ve eğer bulundukları bölgenin RGO'su uygun bir şartlara ulaşırsa Farmers'a dönüşürler. Labourerlar bulundukları bölgenin kaynak çıktısını arttırırlar. Bu şekilde o bölgenin RGO'sunu arttırıyorlar. RGO gelirlerinden maaşlarını alırlar. Eğer asgari ücret normalde kazandıkları paradan daha çoksa maaşlarını asgari ücretten alırlar.
Slaves: Bunlara köleler diyebiliriz. Slaveler niyetsiz işçilerdir. Bulundukları bölgenin RGO çıktısına bonus sağlarlar. RGO’nun en fazla %10’unu oluşturabilir.
- Universal vote franchise seçili olsa bile oy kullanamzlar.
- Mevkileri yükselmez, düşmez veya göç edemezler. (National Focus ile teşvik edilmezler)
- Life needleri yoktur.
- Everyday need ve Luxury need almak için para kazanamazlar.
- Sadece kölelik olan bölgelerde bulunurlar. Köleliği yasaklayan ülkelerde bulunmazlar. Bir ülke köleliği yasakladığında köleler çalıştıkları RGO tipine göre ya Farmer ya da Labourer’a dönüşürler.
Soldiers: Bunlara askerler diyebiliriz. Soldierlar bir devletin savaşacak insanını gösterir. Ordu üretmek için kullanılırlar. Bir tugayda 3000 Soldier bulunur. Başlangıçta bir tugay üretebilmek için üretilecek bölgede minimum 1000 Soldier bulunmalı. Eksik tugaylara yapılacak takviyeler de bu nüfus tipinden yapılır. Tugaylar isyan etme potansiyeline sahipler ve yaptıkları zaman POP'un yaptığı her şeyi yaparlar.
Officers(Subaylar) gibi maaşlarını direkt askeri bütçeden alırlar. Eğer askeri bütçeyi kısarsanız askerler ihtiyaçlarını karşılayamaz ve alt sınıfa inerler. Eğer askeri bütçeyi yükseltirseniz Soldier sayısı artacaktır.
Orta Sınıflar
Artisans: Bunlara zanaatkârlar diyebiliriz. Artisanlar bağımsız olarak düşük sayılarda eşya üretirler. Bu onların gelir kaynağıdır. Artisanların üretim yapabilmesi için kaynaklara ihtiyacı vardır. Eğer kaynakları almayı karşılayamazsa üretim yapamaz. Bu durum, zanaatkârların pazarda aşırıya kaçma ya da fiyat düşüşlerinin neden olabileceği sonsuz bir yoksulluk döngüsünde tuzağa düştükleri bir soruna yol açabilir; bu durum genellikle zanaatkârın farklı bir sınıfa indirgenmesi ya da teşvik edilmesiyle sona erer. Artisanlar, fabrikaların inşasına kadar üretilen malları üretmenin tek yoludur.
Bureaucrats: Bunlara bürokratlar diyebiliriz. Bureaucratların asıl amacı içinde bulundukları bölgenin ve bir bütün olarak ülkenin idari verimliliğini artırmaktır. Eğer idari bütçeyi yükseltirseniz Bureaucratların verimi artacaktır. Ayrıca, tarifelerden ve milletin suçla mücadeledeki verimliliğinden kazanılan miktarı da etkiler. Maaşları doğrudan idari bütçeden alırlar. Eğer idari bütçeyi kısarsanız bürokratlar ihtiyaçlarını karşılayamaz ve alt sınıfa inerler. Koloniyi bir devlete dönüştürmek için de gereklidirler.
Clergymen: Bunlara din adamları diyebiliriz. Clergymanların esas amacı nüfusun eğitilmesidir. Nüfusun okur yazarlığına katkıda bulunurlar. Aynı zamanda nüfusun bilincini de azaltırlar, böylece huzursuzluk(restless) engellenir. Maaşları eğitim bütçesinden ödenir. Toplam nüfusun %2’sinin Clergymen olması maksimum miktarda araştırma puanı elde etmek için yeterlidir. Bir bölgenin %4’ü Clergymen olursa ülkenin okuma yazma hızı daha hızlı gelişir.
Clerks: Bunlara memurlar diyebiliriz. Clerkler fabrikalardaki nitelikli işçileri temsil ederler. Memurlar, çalıştıkları fabrikanın verimliliğini artırmaktadır. Ülke memurlarının yüzde 0,5'i ile bir ülkenin kazandığı araştırma puanlarını en fazla 2 araştırma puanı(Research points) yükseltmektedir.
Bir fabrikadaki memurların optimum yüzdesi %20’dir. Bu seviyede fabrika çıkışındaki üretim miktarını girdi maliyetini arttırmadan %50 oranında artıracaktır. Bu nedenle kar eden bir endüstri kurmak için gereklidirler. Maaşlarını fabrikanın karından alırlar. Craftsmanlardan daha çok maaş alırlar.
Nüfusun Clerks’e dönüşmesi için okur-yazarlık en az %50 olmalıdır.
Officers: Bunlara subaylar diyebiliriz. Officerlar ordudaki liderleri temsil etmektedirler. Bir ülkenin en fazla %0.2’si bu nüfustan olabilir. Liderlik puanını(Leadership points) 3 puan arttırırlar. Soldierlar gibi maaşlarını direkt askeri bütçeden alırlar. Eğer askeri bütçeyi az tutarsanız ihtiyaçlarını karşılayamaz ve alt sınıfa düşerler. Eğer askeri bütçeyi yükseltirseniz Officer sayısı artacaktır.
Üst Sınıf
Aristocrats: Bunlara aristokratlar diyebiliriz. Aristocratlar, Capitalist(Kapitalist)’lerle birlikte nüfusun zengin kesimini temsil ederler. RGO’lara sahip olan ve çıktılarına maksimum %2’lik bir bonus sağlayan arazi sahipleridir. Aristocratlar gelirlerininin büyük bir çoğunluğunu RGO’larda çalışan Farmers ve Labourerlar üzerinden kazanır.
Capitalists: Bunlara kapitalistler diyebiliriz. Capitalistler, Aristocratlarla birlikte nüfusun zengin kesimini temsil ederler. Yeterli paraya sahip kapitalistler fabrikalar ve demiryolları inşa edeceklerdir. Bazı ekonomik politikalarda (Lassez-Faire ve Interventionism) kapitalistler fabrikaları inşa etmenin tek yoludur. Ancak, Planned Economy politikasını kullanmak kapitalistlerin fabrika ve demiryolları inşa etmesini engelleyecektir. Kapitalistlerin gelir kaynağı fabrikalarının karlarından gelir ve bu karları başka fabrikalara, demiryollarına veya Ulusal Banka'ya yeniden yatırım yapabilir. Fabrikalarının gelirinin geri kalanı fabrikalarda çalışan Craftsmen ve Clerkse gider.
Kapitalistler, bulundukları eyalette fabrika giriş verimliliğine bonus sağlarlar. Kapitalistler Conservative(muhafazakar) veya Socialist(sosyalist) politikaları ve partileri desteklemekten ziyade Liberal partileri destekleme olasılıkları daha yüksektir.