07-02-2020, 22:23
(Son Düzenleme: 06-03-2024, 15:21, Düzenleyen: Elefsar. Toplamda 4 kere düzenlenmiş.)
Bir süredir beta test döneminde olan, Nvidia'nın cloud oyun oynatma servisi Geforce Now resmi olarak son kullanıcı erişime açıldı. Bu servisi kullanarak servisin desteklediği oyunları Windows/MAC PC, Android, Iphone veya destekli TVler üzerinden oynayabilirsiniz.
Şuanki durumda ücretli ve ücretsiz olmak üzere 2 çeşit üyelik seçeneğimiz var. Ücretsiz üyelikte her 1 saat dolduğunda oyundan atıyor ve sunucuya bağlanmak için tekrar sıraya girip bekliyorsunuz. Founders(ücretli) üyelik seçeneğinde ise aralıksız oynama süresi 6 saat ve ücretsiz sürüme ek olarak oyununuzu RTX destekli bir sunucuda oynuyorsunuz. Founders üyelik seçeneğinin ücreti şuan aylık 5.49€ fakat ücretli üyeliğin ilk 3 ayı deneme süreci ve bu süreçte herhangi bir ücret ödemeden servisi deneyebiliyorsunuz.
Sistem temel olarak oyunu başlatmayı seçtiğinizde size süper güçlü bir cloud pc ataması üzerine çalışıyor. Bu PC üzerinde servisin desteklediği oyunlara kendi Steam veya Epic Games Store üzerinden erişiyorsunuz. F2P oyunlarda ise doğrudan kendi launcherları üzerinden oyun hesabınızı girip oynuyorsunuz. Desteklelen oyunları buradan kontrol edebilirsiniz.
Tahmin edeceğiniz gibi ne kalitede oynayacağınız tamamen sizin internetize bağlı, fakat performansının çoğu cloud gaming servisini denemiş biri olarak hepsinden çok ileride olduğunu söyleyebilirim. Alternatifi çok olsa da, Geforce Now şuan için gerçek anlamda kullanılabilecek durumda olan tek servis olma özelliği taşıyor. Sistemi kullanmaya başlamadan önce yaptığı teste göre benim 25 Download/5 Upload hızında olan internetimin desteklediği kalite 720p/60fps çıktı. Geforce Now'dan sonra en kaliteli diyeceğim PS Now servisi, benim deneyimlerimde 720p/30fps için yaklaşık 30 mbps'ten fazla bir hız istiyordu.
Oynamak istediğiniz oyun eğer Steam veya Epic Store mağazalarında ise hesabınızı girikten sonra mağaza arayüzü üzerinden oynaya basarak hızlı bir dosya kontrolünün ardından oynamaya başlayabilirsiniz. Çünkü bu mağazalardaki oyunlar sunucularda hazır yüklü bir şekilde oynanmayı bekliyor.
Not = Bazı pek popüler olmayan oyunların ve bazı oyunların DLClerinin indirilmesi gerekebiliyor.
Eğer oyun kendi launcherı üzerinden çalışıyorsa oyunun önce cloud bilgisayara kurulumunu beklemeniz gerek fakat sunucular yaklaşık 1 GBPS indirme hızına sahip olduğundan indirme süresi fazla sürmüyor. Daha sonra Steam ve Epic Games Store mağazalarındaki gibi kendi üyeliğinizi girerek oynayabiliyorsunuz.
İki çeşit oynayışta da oyundan çıktığınız anda güvenlik sebebiyle oyunu oynamak için girdiğiniz üyelikten çıkılıyor ve tekrar oynamak isterseniz hesaba baştan giriş yapıyorsunuz. Ayrıca eğer oyun steamden oynanıyor ise tekrar steam arayüzünden oyunu kuruyormuşuz gibi yapmanız gerekmiyor ve oyuna dair kayıtlarınız sunucuda kalıyor fakat oyun kendi launcher'ı üzerinden çalışıyorsa her girişinizde tekrar kuruyorsunuz.
Ekran görüntülerinde de görebileceğiniz gibi online bir oyun olan Path of Exile'ı, Frankfurt sunucusuna bağlanarak 10-15ms bir gecikme süresi ile oynayabildim ve işin online tarafında kendi bilgisayarımda oynayamayacağım bir akıcılıkla oynama fırsatım oldu. Benim bilgisiyarım ile Geforce Now sunucuların arasındaki gecikme süresi ise yaklaşık 110ms'di. Eğer tepkime süresinin çok önemli olduğu olduğu, rekabetçi bir oyun oynamıyorsanız, input lag denen, gönderdiğiniz komutun ekrana yansımasındaki gecikme süresinin Geforce Now'da tolere edilebilir bir seviyede olduğunu söyleyebilirim. Özellikle fps olmayan online oyunlarda kendi örneğimde de verdiğim gibi server ile oyunun arasındaki gecikme süresi çok az olması input lag'in yüksek olmasını bir miktar dengeliyor. Çözünürlük meselesinde ise eğer 25mbps yerine 50mbps bir internetle bağlanıyor olsaydım muhtemelen 1080p çözünürlükte aynı deneyimi yaşayabilecek ve gayet tolere edilebilir bir deneyimle cloud sunucu üzerinden oyunumu oynayabilecektim. Yukarıda da bahsettiğim gibi Geforce Now diğerlerinin aksine kullunabilir bir durumda olan "pişmiş" bir sistem. Ek olarak ileride yapılacak geliştirmeler ile çok daha iyi bir konuma geleceğini tahmin ediyorum.
Eğer denemek istiyorsanız siz de bu linkten üye olup Geforce Now'ı indirebilirsiniz.
Resmi Sistem Gereksinimleri:
- Windows 7 ve Üzeri 64 Bit İşletim Sistemi
- Dual Core 2.0 GHZ ve Üzeri İşlemci
- Directx 11 ve Üzeri Destekli Ekran Kartı
- 720P/60FPS için 15 mbps - 1080P/60FPS için 25 mbps İnternet Bağlantısı