Forum Makaleleri #17: Aktivite Alanları ve Quaestorlük
Herkese merhabalar, bu Forum Makalesinde Strategyturk'ün Aktivite Alanlarını değerlendirecek, geçici olarak yeniden aktifleştirdiğimiz Quaestorlükten bahsedeceğiz.
Aşina olmayan üyelerimiz için kısaca özetlemek gerekirse, Forum Makalelerinde üyelerle çeşitli konularda düşüncelerimizi ve yaklaşımımızı paylaşıyoruz. Forum Günlüklerinde ise yapılmış veya yapılacak çalışmalardan bahsediliyor. Forum Makalelerinde genellikle daha soyut ve işin teori yönüne odaklanılırken, Forum Günlüklerinde daha somut ve işin uygulama yönüne odaklanılıyor.
2015 yılında kurulmasından bu yana Strategyturk'ün en büyük gücü üyeleri. Sıradan bir topluluk sitesinden çok daha farklı yapıda olsak da, bu zamana kadar yaptığımız ve bundan sonra yapacağımız tüm çalışmalar Strategyturk üyelerinin gönüllü katkıları sayesinde gerçekleşen işler. Bizim yapmak istediklerimiz birkaç kişinin zaman ayırıp tek başına yapacağı tarzda işler değil. Bir kişinin her şeyi yapamayacağının da, herkesin her işi yapmaması gerektiğinin de farkındayız. Bu sebeple hem yönetim organizasyonumuzda hem de forumun genelinde farklı üyelerin farklı alanlarda kendilerini gösterebilmeleri, kendi tarzlarında katkı sağlamaları bizim için büyük önem sarf ediyor. Bir yöneticimiz çok iyi rehber yazarken, bir diğeri çok iyi etkinlik kurabilir. Bir üye oynadığı oyundan çok iyi hikaye yazarken, bir başka üyemiz Kuratör olup Türkçe Yama projelerimizin Kalite Kontrol Programlarında yaptığı raporlarla topluluğa fayda sağlayabilir. Bir üyenin oyunundan görseller paylaştığı bir AAR da, bir yöneticinin yazdığı detaylı bir rehber de bizim için çok değerli. Hayatta en önemli şey zaman ve maddi çıkar gözetmeden zaman ayıran herkesin katkısı strateji topluluğu için eş değere ve öneme sahip.
Strategyturk'te bizim için her zaman yapabildiklerimizden çok yapamadıklarımız var. Bunun sebebi sadece yapabildiklerimizin azlığı değil, aynı zamanda yapmak istediklerimizin çokluğu. Bu noktada neyi yapabilip neyi yapamadığımız sorusunun genellikle 2 cevabı olduğunu görüyoruz: insan gücü ve teknik imkanlar. İnsan gücü hem Strategyturk yönetim organizasyonunda hem de forumda üyeler itibariyle edindiğimiz aktiviteyi ifade ediyor. Teknik imkanlar ise özellikle benim, bilgisayar/internet gibi eksiklikler neticesinde bazı şeyleri yapamayacak duruma gelmemi ifade ediyor.
Bu yazıda ilk olarak Strategyturk'ün aktivite alanlarındaki durumunu değerlendirecek, ardından geçici olarak tekrardan aktifleştirmek istediğimiz eski bir unvan olan Quaestorlükten bahsedeceğiz.
Aktivite Alanları
Strategyturk bir topluluk sitesi olsa da, ana unsur strateji oyunlarından haberler, incelemeler vb. içerikler bulundurduğumuz Strategyturk sitesi. Sitenin ve bu yazıyı okuduğunuz forumun yanı sıra, Youtube ve Twitch gibi platformlarda strateji oyunlarıyla ilişkili içerikler barındıran Strategyturk kanalları mevcut. Sosyal medyada Facebook, Twitter ve Instagram'da paylaşım yaptığımız Strategyturk sayfaları var ve son olarak Steam ve Discord'da Strategyturk'un grupları/sunucuları bulunuyor. Strategyturk bizim için tüm bunların bir araya gelmesiyle oluşan bir platform, Twitch abonemiz olup forumda üye olmayan kişiler olabileceği gibi, Facebook'ta takip eden veya Youtube'da içeriklerimizi izleyen ayrı kitleler mevcut. Başarılı olmak istiyorsak bu alanların her birinde ayrı bir şekilde ilerleme katetmemiz gerekiyor.
Aşağıda aktivite alanlarımızı değerlendireceğiz, bu alanlarda sadece 'şu anki' durumu değil, bu zamana kadar yapılan çalışmalar neticesinde gelinen noktayı da göz önünde bulunduracağız.
Haberler (★★★)
Haber içerikleri Strategyturk'ün ana unsuru ve baktığımız vakit bizi en çok meşgul eden, aynı zamanda da en iyi olduğumuz alanlardan birisi. Geçtiğimiz haftalarda site kısmında toplamda 2100 haberi geçtik. Strategyturk olarak popülarite ayrımı gözetmeden, olabildiğince çok strateji oyununu takip edip haberleri sizlerle paylaşıyoruz. Şu anda sadece Paradox'tan haftada 5 geliştirici günlüğü çıkıyor (CK3, EU4, HOI4, Stellaris, Vic3), bunun yanı sıra özellikle Total War: WARHAMMER III ve Company of Heroes 3'ten seri paylaşımlar yapılıyor. Bazı geri kaldığımız oyunlar mevcut ancak aktivite alanlarına bakıldığında Haberler en başarılı olduğumuz alanlardan birisi.
Haberlerdeki en büyük eksikliğimiz haber içeriğimizin neredeyse tamamının çeviri bazlı olması. Bu alanda yapabileceğimiz en önemi geliştirme çeviri olmayan, yorum/sunum tarzındaki 'özel' haberler olacaktır, geçmişte bu tarz haber paylaşımlarımız olsa da devamlılık sağlayamadık. Bunun yanı sıra 2022'de özellikle Sosyal Medya için görsel haber formatı denenebilir.
İncelemeler (★☆☆)
İncelemelere odaklanabildiğimiz zamanlar oldu fakat bu alan Strategyturk'te ana unsur dahilinde olup, en çok geri kaldığımız alanların başında geliyor. Bunun birden fazla sebebi var, ilk olarak yaptığımız eski incelemelere bakıldığında yazı formatında uzun ve ayrıntılı incelemeler olduğu görülebilir. Yine yazı formatında devam edip, yapılan her incelemeyi video formatında desteklememiz gerekiyor. Bu kapsamda yazı kısmının daha önceki örneklere nazaran daha kısa olması düşünülebilir. Peki bu alanda niye geride kalıyoruz? En önemli etken insan gücü, strateji oyunları aynı türde yer alsalar da çok farklı yapılarda olabiliyor ve Strategyturk'te yapılan her iş gibi, incelemenin de hakkıyla, kaliteli bir şekilde yazılması büyük önem sarf ediyor.
İyi çeviri/kötü çeviri vardır fakat bir geliştirici günlüğünü İngilizce/Türkçe bilgisi yeterli 10 kişiden 8'i çevirebilir. İncelemelerde durum böyle değil, mevzubahis oyunu inceleyen oyuncunun (varsa) serinin önceki oyunlarında deneyimli olması, benzer türdeki oyunların karşılaştırma yapılabilecek ayrıntılarına aşina olması gerekiyor. Company of Heroes 3 günlüğü çevirmeniz için 2'yi oynamış olmanıza gerek yok fakat Company of Heroes 3 incelemesi yazmanız için 2'yi ve hatta mümkünse 1. oyunu oynamış olmalısınız. Bu da elimizdeki insan gücünün kimi zaman boşa çıkabilmesine, daha spesifik maddeleri sağlayan kişilere ihtiyaç duymamıza sebep oluyor.
Bu alanda bizi engelleyen bir diğer unsur ne yazık ki teknik imkanlar. Bahsettiğim üzere eski tarz yazı incelemeleri video incelemelerle destekleme düşüncesindeyiz ancak en basitinden makineniz oyunu kaldırmıyorsa, o oyunun video incelemesi değil yazı tabanlı incelemesi dahi çok zor olacaktır.
Rehberler (★★☆)
Rehberler ana unsurumuza dahil olmayan, öte yandan üyelerin de bize destek sağlayabileceği alanların belki de en önemlisi. Strategyturk Forumlarında geçmişte yaptığımız Odak Çalışmalarıyla eski/yeni ayırt etmeden farklı strateji oyunları için iyi bir rehber arşivi oluşturduk. Paradox oyunları başta olmak üzere strateji oyunlarının aldıkları güncellemeler kimi zaman rehberlerin geçerliliklerini yitirmesine sebep olabiliyor. Burada çoğu zaman fark edilmeyen bir husus, içerik tanıtımı şeklinde yazılmış geliştirici günlüklerinin de esasen rehber görevi görebildiği. Rehberlerde hedefimiz bir yandan mevcut rehber arşivimizi güçlendirirken, diğer yandan Humankind ve Old World gibi yeni çıkan strateji oyunlarında güçlü olmak.
Tıpkı incelemelerde olduğu gibi rehberler için de destekleyici bir video rehber formatı düşünülebilir fakat bu fikir en azından şimdilik video incelemelerden daha zor görünüyor. Strategyturk'e destek olmak isteyen üyelerimizin yapabileceği en etkili şey tecrübeli olduğu strateji oyunlarında rehber yazmak olacaktır.
Modlar (★★☆)
Modlar yine üyelerin de destek sağlayabileceği alanların başında geliyor. Birçok strateji oyununda oyun deneyiminin önemli kısmını modlar oluşturuyor ve bu modların forumda tanıtılması önem sarf ediyor. Modlar alanında en önemli ilerlemeyi Imperium Etkinlikleri esnasında açılan mod konularında görüyoruz fakat bu alanda da genel bir çalışma yapılması, güçlü mod topluluğuna sahip oyunlarda popüler modları basit/özet konularla değil, bilgilendirici konularla forumda tanıtmamız gerekiyor. Bu alandaki eksikliğimiz büyük oranda insan gücü kaynaklı. Bu alan aynı zamanda üyelerin bize en rahat bir şekilde destek sağlayabileceği alanların başında geliyor zira mod konuları rehber gibi içeriklere nazaran daha az uğraş gerektiriyorlar. Herkes denediği modu ilgili alt bölümde tanıtıp kısaca kendi fikirlerini de ekleyerek ideal bir mod konusu oluşturabilir.
Etkinlikler (★★☆)
Etkinlikler Strategyturk'ün kimliğinde ayrı bir yere sahip aktivitelerden birisi. Bu alanda en önemli gelişmeyi birkaç yıl evvel yapıp, forum etkinliklerinin çok önemli bir kısmını Twitch üzerinden yayınlamaya başlamıştık. Sürekli daha kalabalık ve daha keyifli etkinlikler kurma hedefindeyiz, etkinliklerin bu zamana kadar bahsettiğimiz aktivitelerden en önemli farkı çoğunlukla yapıp bitirilen bir iş olmaması. Kurulan etkinlikler haftalar ve hatta aylar sürebiliyor. Etkinlik organizasyonu günlük çevirmeye veya rehber yazmaya oranla çok daha farklı alanlarda beceriler gerektiriyor. Kimseyle muhatap olmadan, kimseye de ihtiyaç duymadan bu makalede bahsedilen birçok aktivitede ilerleme katedebilirsiniz fakat üye katılımı olmadan tek başınıza etkinlik kuramazsınız. Bu alan özünde üyelerin de bize destek olabileceği bir alan olmasına karşın, organize etkinlik kurmanın zorlukları genellikle sıradan üyeler için fazla olabiliyor. Bu sebeple etkinliklerin birçoğu yöneticiler tarafından açılıyor.
Strategyturk Forumlarında forumun açıldığının duyurulmasından 1 gün sonra EU4 Multiplayer etkinliği açılmıştır. Bu aktivite alanı biz yöneticilerin de birer oyuncu olduğunu göstermesi açısından önem sarf ediyor. Bizler sadece strateji oyunlarından içerik paylaşmıyoruz, aynı zamanda bu oyunlarda etkinlikler düzenliyor ve bu etkinlikleri yayınlamaya gayret gösteriyoruz. Etkinliklerde yaşadığımız bir diğer sıkıntı, İncelemelerle benzer bir şekilde farklı oyunlarda farklı kişilere ihtiyaç duyulabilmesi. Bu alanda hedefimiz gelenekselleşmiş etkinliklerimizde devamlılığı sürdürürken, bir yandan da yeni ve güncel oyunlarda, her zaman daha keyifli yeni etkinlikler kurmak şeklinde.
Videolar (★☆☆)
Videolar çok geniş bir alan, bundan önce bahsettiğimiz 5 farklı alan yerine tek bir "Yazılar" alanı olduğunu düşünerek mukayese edebilirsiniz. Strategyturk Youtube kanalı üzerinden strateji oyunlarından haber videolarını ve video geliştirici günlüklerini Türkçe altyazıyla paylaşıyoruz, bunun yanı sıra etkinlik yayınlarımız bir süre sonra Strategyturk Extra kanalına yükleniyor. Geçmişte bu alanda haftalık strateji gündemini yorumladığımız Stratejist serisi gibi özgün video içeriklerle ilerleme katetmeye çalıştık. Videolar, eksikliğimizin insan gücünden ziyade teknik imkanlar ağırlıklı olduğu nadir alanlardan birisi. Bu sorunları giderdikten sonra özellikle odaklanmak istediğimiz iki alan Youtube ve Twitch. Son zamanlarda video haber kısmında geri kalmış durumdayız. Bazı sorunları ortadan kaldırdıktan sonra Stratejist, video inceleme ve video rehber gibi formatlara odaklanmak istiyoruz.
Yayınlar (★☆☆)
Yayınlar büyük oranda Videolar ile ilişkili bir alan zira özgün video olarak yüklediğimiz içeriğin çok önemli bir kısmı öncesinde yayın şeklinde gerçekleştiriliyor. Yayınlar genellikle multiplayer etkinlik yayını şeklinde gerçekleştiği için, yayın trafiği etkinlik trafiğiyle de bağlantılı oluyor. Bir dönem Pazar akşamları yaptığımız Stratejist yayınları gibi strateji oyuncularının ilgisini çekebilecek yayın formatlarına sıcak bakıyoruz. Bu alanda son dönemde geri kalmış durumdayız, bunun sebebi tıpkı videolar gibi insan gücünden ziyade teknik imkanlar. Oradaki sorunları giderdiğimizde videoların yanı sıra yayınlara da tekrar odaklanacağız.
Video ve yayın aktiviteleri Strategyturk'ün geleceğe bakışında önem taşıyan aktivite alanları. Daha önce bahsettiğimiz alanlarda mevcut aktivitelerimizi korurken, bu alanları [etkinlik + yayın], [inceleme + video] gibi formüllerle güçlendirmeyi hedefliyoruz.
Sosyal Medya (★☆☆)
Aktivite alanlarımızdan bir diğeri sosyal medyanın doğru bir şekilde kullanımı. Bu alan Strategyturk olarak 2015'ten bu yana zayıf kaldığımız bir alan ve son zamanlarda daha da geriye düşmüş durumdayız. Bu alanda strateji oyunlarından haberleri gündelik bir şekilde paylaşmanın yanı sıra, reklamlar vererek paylaşımlarımızın ulaştığı kitleyi sürekli bir şekilde güçlendirmemiz gerekiyor. Diğer tüm alanlardan farklı olarak bu alandaki yeterliliğimiz insan gücüne veya teknik imkanlardan ziyade, ekonomik imkanlara bağlı. Önümüzdeki yılla birlikte sosyal medya sayfalarımıza daha profesyonel ve düzenli bir şekilde yaklaşmayı hedefliyoruz.
Projeler (★★★)
Bu alan Strategyturk olarak üstlendiğimiz büyük projeleri ifade ediyor. Bu zamana kadar Project Sulla (Imperator Türkçe Yama) ve Project Augustus (CK3 Türkçe Yama) isimleriyle 2 proje tamamladık. Her iki proje de oyunların güncel sürümlerinde %100 çeviri oranına sahip. Bu oyunlara güncellemeler geldikçe biz de bu projeleri desteklemeye devam edeceğiz.
Uzun vadede projelerdeki hedefimiz Türkçe Yamalarla sınırlı kalmayıp, genel kullanıma hitap eden daha farklı çalışmalar gerçekleştirmek. Bu alan projelerin hacmi doğrultusunda çok geniş çaplı ve kapsamlı çalışmalar gerektirse de, önem sırası itibariyle diğer tüm alanların gerisinde kalıyor zira ana unsur (haberler, incelemeler vs.) ve yan unsurlardan (rehberler, etkinlikler vs.) farklı olarak, bu projeler tamamen ekstra olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalar. Örnek vermek gerekirse Strategyturk, esasen bir haber sitesi olması sebebiyle CK3'ün haftalık geliştirici günlüklerini Türkçe bir şekilde paylaşacaktır fakat CK3'ün Türkçe Yamasını yapmak bizim tanımımız dahilinde olmayan, tamamen ekstra bir proje zira biz Türkçe Yama çeviri grubu değiliz. Aynı şekilde, Imperator için forumda bir ana bölüme ve bir multiplayer alt bölümüne sahibiz, dolayısıyla Imperator etkinliği açmak Strategyturk'ün aktivite alanları dahilinde bir eylem fakat Imperator'un Türkçe çevirisi için bu durum geçerli değil.
Bu husus iki anlama geliyor; birincisi bu gibi çalışmalar kanıksanmamalı (A çalışması yapıldı, öyleyse B de yapılır düşüncesi), ikincisi gelecekte bu gibi projeler kapsamında farklı çalışmalar deneyebiliriz.
Kabaca 9 başlıkta toplarsak önem verdiğimiz aktivite alanları bu şekilde. 2022 yılında bu alanların her birinde ayrı bir şekilde ilerleme katetmeyi umuyoruz. Bu noktada insan gücümüz (bkz. 29. Dönem Aedile Alımları) ve teknik imkanlar belirleyici rol oynayacaktır.
Quaestorlük
Quaestor antik unvanlarımızdan biri. 2015'te Praefectusların denetleyicisi (Praefectus: Proje Sorumlusu, Tribün: Proje Görevlisi) şeklinde bir tanımı olmasına karşın daha sonraları Praefectus sisteminin kaldırılmasıyla beraber, 2016 Kış Alımlarında (5. Dönem) biraz da tarihsel bir şekilde "Aedile Adaylarının" unvanı olarak kullanıldı. 2016 yılının sonunda Forum Ekiplerini tanıttığımız yazıda Quaestorlüğün kaldırıldığını duyurduk. Şu anda açık olan 29. Dönem Aedile Alımlarında geçici olarak Quaestorlük sistemini kullanacağız. Aedileliğe başvuran üyeler bir süre boyunca Quaestor unvanı taşıyacaklar, bu süre zarfında kendisini gösteren üyeler Aedileliğe geçiş yapabilecek. Kendisini gösterememiş olanlar da bu sayede "Aedileliğini kaybetmiş" olmayacak.
2016'nın başlarında bu sistem şu şekilde anlatılmış:
"Bu durum hem üyeler açısından hem de Senato açısından yararlı bir sonuç ortaya çıkarıyor. Hem üyeler sorumluluğunu taşıyamayacağı bir unvana bir anda gelmiyor, hem de Senato içerisinde belli pozisyonlara kendisini kanıtlamış kişilerin gelmesi Senatoya yani forum yönetimine fayda sağlıyor. Ayrıca tahmin edeceğiniz üzere Quaestor olmak Aedile olmaktan çok daha kolay, dolayısıyla daha fazla üyeye kendilerini kanıtlaması için şans tanıyabiliyoruz."
Quaestorlerin şimdilik özel bir renk taşıması düşünülmüyor, herhangi bir moderatif yetkiye de sahip olmayacaklar. Bu durum Quaestorlüğün kalıcı bir şekilde geri döndüğü anlamına gelmiyor. 29. Dönem Alımlarında herkese şans tanıyabilmek için bu programla kendilerini gösterme fırsatı tanıyacağız. Yukarıda bahsettiğimiz aktivite alanlarında sahip olduğumuz insan gücü ve bu gücün niteliği (dolayısıyla yönetici kadromuz) büyük rol sahibi, bu sebeple yönetici alımlarında daha sabırlı olmamız ve daha doğru bir sistemle daha fazla kişiye şans tanımamız gerekiyor.
Bu Konudaki Yorumlar |
20/10/2021 - Forum Makaleleri #17: Aktivite Alanları ve Quaestorlük - Yazar: Duman - 20-10-2021, 12:11
|
Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi