Sohbet: Oyun Sohbetleri #15: 2023 Yılında Oyunlar
Bu yıl bayağı bir oyun çıktı fakat bu yıl çıkıp da oynadığım oyun sayısında bayağı azlık olduğunu fark ettim, yıllar geçtikçe yeni çıkan oyunlardan ziyade zaten halihazırda bildiğim, zevk aldığım oyunları oynamaya daha da meyilli hâle geliyorum. Bu yıl çıkıp oynadığım oyunlar oynama süreme göre sıralarsam muhtemelen Diablo IV, Baldur's Gate III, Honkai: Star Rail ve HoloCure olarak gidiyor. Belki unuttuğum vardır ama toplamda sayı olarak iki elin parmağını geçmeyeceğinden eminim. Bunların dışında çıkan ama daha oynamadığım oyunlar da var, bunların başında Alan Wake 2 ve Resident Evil 4 Remake geliyor. Onları da önümüzdeki yıllarda deneyimlerim diye düşünüyorum. Saydığım şeylerin yanı sıra bu yıl çıkmasa da bu yıl oynadığım ve en çok eğlendiğim oyunların başında ise NieR:Automata geliyor. Şimdi ise özetleyecek şekilde hepsinden bahsetmek istiyorum.

Bu yıl çıkan ve oynadığım oyunlar arasında en çok zaman geçirdiğim tartışmasız bir şekilde Diablo IV. Şahsen oyunun betasını deneyimledikten sonra ne kadar beğensem de o zamanki ₺1199 etiketine değmeyeceğini düşünüyordum, oyunun çıkışına iki ya da üç hafta kalmışken çıktığım bir haftalık alışverişte elime aldığım fişte yazan ₺800 civarındaki miktarı görünce yüzümde oluşan ufak burukluk ile ₺1199 aslında o kadar da çok para değilmiş deyip oyunu ön-sipariş ile almıştım. Oyunu hem sezon öncesi döneminde hem de şu ana kadarki iki sezonunda içeriğin %90'ına ulaşacak kadar oynadım fakat ikinci sezon için çıkan son birkaç güncellemeyi deneyimlemedim, onları da zaman bulursam sezon bitişinden önce yapmayı düşünüyorum. Bu yılki favori oyunum kesinlikle tartışmasız bir şekilde Diablo IV.

İkinci sırada ise pek çok kişinin gönüllerinde taht kuran benim de oynarken çok zevk aldığım Baldur's Gate III var. Forumun Discord sunucusunda dile getirdiğim bazı eleştirilerden ötürü oyuna toz kondurtmayan bazı kişiler tarafından Baldur's Gate hater ilan edilsem de oyundan genel anlamda oldukça zevk aldığımı ve objektif yaklaşırsam bu yıl çıkan muhtemelen en iyi oyun olduğunu söyleyebilirim fakat günün sonunda iş zevkler ve tercihlere kaldığında benim için Diablo IV daha iyi bir oyundu. Daha kaliteli olduğu için değil, zevklerime daha çok hitap ettiği için. Burada Baldur's Gate III övmek için kelimeler dizmeme gerek yok, benim yerime pek çok kişi bunu paragraflarca yaptı benim de üzerine katabileceğim pek bir şey yok. Oyun iyi fakat iddia edildiği gibi insanlık tarihinin gelmiş geçmiş en iyi oyunu değil, şahsen yapımcıların önceki oyunu olan Divinity: Original Sin II daha çok hoşuma giden bir oyundu.

Honkai: Star Rail ve HoloCure tamamen ücretsiz oyunlar. Biri muhtemelen adını duyduğunuz Genshin Impact'in yapımcısı Hoyoverse tarafından geliştirilen bir başka gacha oyunu, diğeri ise Vampire Survivors benzeri küçük bir indie oyun. Honkai: Star Rail, şahsen pek beklenti ile girmediğim ama beni müzikleri ve karakterleri ile çeken bir oyun olmayı başardı fakat genel oyun ve güncelleme yapısından ötürü 42 günde bir gelen hikaye görevlerine çok uzun süre dayanamadığımdan çıkışından beri oynadığım oyunu birkaç ay önce bıraktım, birkaç gün önce ise arada bir girerim diye PS5'e yükledim. Oyun gerçekten muazzam müziklere ve kaliteli yazılmış karakterlere sahip fakat oyunun genel yapısı bu değerleri baltaladığından kesinlikle herkese hitap edecek bir içeriğe sahip değil. HoloCure ise Eylül ayının başlarında zaman öldürmek için oynadığım tatlı bir oyundu, tekrar oynar mıyım bilmiyorum ama oynadığım süreçte oldukça eğlendim.

Son olarak ise bu yıl çıkmamasına rağmen bu yıl oynadığım oyun olarak NieR:Automata'dan bahsetmek istiyorum. Oyunu tamamen bitirmedim fakat oynarken aşırı eğlendim. Hikaye kısmı aşırı güçlü değildi zira pek çok elementi barındırmaya çalışıp çorba etmiş ve genel sunumu da aşırı örtük olduğundan yarısından fazlası kafanızın üstünden uçup gidebilecek bir yapıda. Oynanış olarak ise bunun aksine çok eğlenceli ve aksiyon dolu bir oyun. Müzikleri ise tam bir başyapıt. Oyunda bazı bölgelerde sadece müzikleri için sağa sola koşturduğum bile oluyordu, gerçekten harika bir deneyim sunuyor. Kesinlikle oynanmasını önerdiğim oyunların başında geliyor.

Strateji oyunları açısından değerlendirmem gerekirse doğrudan bu sene çıkan hiçbir strateji oyununu oynamamış olabilirim. Oynadığım bazı oyunlara eklentiler gelse de çoğunu ya deneyimlemedim ya da deneyimlediklerimi beğenmedim. Bunların başında ise Crusader Kings III ve Europa Universalis IV geliyor. Seneye de çok farklı bir tablo olacağını düşünmüyorum. Gözler artık bir Europa Universalis V, Civilization VII, XCOM 3 ya da yeni bir Command & Conquer arıyor.
WhaW8Am.gif
Ara

Bu Konudaki Yorumlar
Oyun Sohbetleri #15: 2023 Yılında Oyunlar - Yazar: PCOyun - 29-12-2023, 15:51

Konuyu Okuyanlar: 4 Ziyaretçi

Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.