02-09-2017, 16:23
İstedikleri yerlere koloni atabilecek olsalar da kolonici devletler Avrupa ülkeleri, başkentleri Avrupa'da, bu ülkelerin hepsi "Avrupa içerisinde bir savaş" ile dizginlenebilecek ülkeler, elbette bu "ülkeler arasında" koloni savaşları da olacak. Ancak buradaki esas nokta, örneğin İspanya'nın İberya'sını işgal ettiğinde İspanya'nın bu zamana kadarki kolonilerinin, genişlediği yerlerin bir anlam ifade etmiyor oluşu. Aksine daha büyük risk, çok koloni mi var? O zaman bu kolonilerin Avrupa'daki bir savaş sonrasında zayıf düşmenle bağımsızlık kazanma olasılıklarını da değerlendirmesi gerekecek oyuncunun.
İskandinavya Amerika'da koloniler kursa da, halen işgal edilebilir ve savaşılabilir bir ülke. Ancak Rusya doğuya genişleyebilir dediğinde Rusya oyuncusu Orta Asya'ya da iner, Çin'e de iner. Japonya'ya da çıkar. Japonya'ya çıkmış bir Rusya "ben barışmıyorum gel Sibirya'ya kadar işgal et" dediğinde hiçbir şey kaybetmez, çünkü ne ona isyan edecek bir koloni devleti var ne de başka bir şey.
İskandinavya Amerika'da koloniler kursa da, halen işgal edilebilir ve savaşılabilir bir ülke. Ancak Rusya doğuya genişleyebilir dediğinde Rusya oyuncusu Orta Asya'ya da iner, Çin'e de iner. Japonya'ya da çıkar. Japonya'ya çıkmış bir Rusya "ben barışmıyorum gel Sibirya'ya kadar işgal et" dediğinde hiçbir şey kaybetmez, çünkü ne ona isyan edecek bir koloni devleti var ne de başka bir şey.