Strategyturk Forumları

Orjinalini görmek için tıklayınız: HoI4 - Kısa Sorular & Kısa Cevaplar
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Paradox isyan ve direniş sistemini açıklayan çok güzel bir video yapmıştı. Şuradan Türkçe altyazılı olarak izleyebilirsin.

Almanya-Rusya sınırı gibi geniş cephelerde piyade ile genel taarruz yapılmaz. Pocket ata ata ilerleyeceksin. Pocket atmak düşman birliklerini kısım kısım çembere alıp yok etmek anlamına geliyor. Pocket atmak için saldırısı ve hızı yüksek tank ve motorize birliklerini kullanıyoruz. Cephedeki zayıf noktaları bulup tanklarınla saldır, tankların ilerledikçe arkadan piyadeler cepheyi kapatacak. Düşman birliklerini çembere aldığında yıpranma etkisi yüzünden zamanla zayıflayacaklar, geriye son bir sağ tık yapıp onları yok etmek kalacak. Almanya zaten tank odaklı bir ülke. Focus ağacı sayesinde tank teknolojisinde 2-3 yıl ilerden gidebiliyorsun. Güçlü sanayisi ve hammaddeleri sayesinde Rus savaşına kadar onlarca tank tümeni üretebilirsin. Ayrıca bildiğini düşündüğüm için atlamıştım ama yine de söyleyeyim Manpower'ı yükseltmek için yapabileceğin en temel ve etkili yol askerlik yasalarını değiştirmek. Askerlik yasasını hükümet & yasalar kısmından pp karşılığında değiştiriyoruz. 

Bu da 4 milyonluk pocket görseli. Birliklerin yanındaki kuru kafa simgesi yıpranma etkisi altına oldukları anlamına geliyor. Yıpranma etkisi yüzünden organizasyonları yenilenmiyor, bir süre sonra savunma bile yapamayacak hâle geliyorlar.
yyma5lb7jv361.png?width=960&crop=smart&a...e9cd04c781
Merhabalar. Bosporus eklentisi ile birlikte Balkanlar üzerinde pek çok siyasi çekişme yaşanabiliyor. Alman, Sovyet ve İtalyan odak ağaçları Türkiye ve tüm dünya ülkeleri üzerinde ideoloji propagandasına imkan tanıyordu. Aynı şekilde Türkiye'nin Balkan Antantı odaklarında ittifak ülkelerine %10'luk demokrat yahut tarafsız siyaset desteği (hangisi iktidardaysa) sağlayarak bir nevi dünyada ihraç edilmeye çalışılan ideolojilere karşı bir duruş sergiliyoruz. Aynı şekilde Bulgaristan'ın bölgesel ihtiraslarında (mesela komünist odakta ilerlerken) tüm balkanlara komünizm ideolojisi yaymaya çalışan hamleleri var.

Benim sorum tarafsız (Otoriter/totaliter/merkezci/despot vs.) iktidara sahip ülkelerin bir kısmında yer alan "seçim tarihi" üzerine olacak. Bir kısım tarafsız monarşilerde ve diktatörlüklerde seçim günü olmasa da Türkiye gibi ülkelerde seçim tarihleri yazıyor. Muhtemelen Yunanistan ve Yugoslavya gibi çalkantılı siyasetlerde de seçim tarihi bulunuyordur. Mesela 1940'larda Türkiye üzerinde yerine göre pek çok ideolojinin savaşı yaşanabiliyor. Ülke sayfamızdaki "baklava dilimi" haritalarda merakla ülkenin dalgalanmalarını ve içerideki ideolojik güç dengelerini görebiliyoruz. Burada iktidar görüşü azınlıkta olsa da, mesela biz tarafsız iken demokratik, komünist ya da faşist görüş çoğunluk olursa "seçim tarihi" itibariyle meydana gelen genel seçimlerle yönetim ve dolayısıyla ideoloji değişebiliyor mu?

Bir kere Türkiye'de tarafsız Fevzi Çakmak yolu ile Balkan Antantı kurmuşken odak ağacındaki "Fatherland First" odağının şartı olan %30'luk faşizm desteği için "Altı Ok" kararları ile sürekli ülkeye faşizm pompaladım. Dış güçlerin de müdahaleleri ile ülkede faşizm en yüksek desteğe erişmişti. Fakat seçim tarihi gelip geçtiğinde hiçbir değişiklik olmadı. Bazı oyunlarımda da ABD'de seçimlere komünistlerin daha fazla desteğe sahip olduğu şekilde gidildi ve yine de iktidar değişmedi.

Seçimlerin sonuç doğurması için tüm minör ve majör ülkelerde de olan temel karar mekanizmalarının (bir ideolojiyi sürgün etmek, bir ideolojiye karşı propaganda yürütmek, iktidar ideolojisini destekleyen tartışma ortamı yaratmak vs.) arasında seçimle ilgili bir karar mı gelmesi gerekiyor? (Minör ülkelerde propaganda sağlayan bir danışman atanmasından sonra iktidar değişikliğine yönelik kararlar otomatik olarak gelirdi ve yerine göre iç savaş dahi bu kararlar ile yaşanabiliyordu. Pompalanan ideoloji belirli bir güce ulaştığında erken seçim baskısı ile iktidarı değiştirebiliyorduk.) Seçimlerin sonuç doğurmaması tarafsız ideolojiye has bir durum mu? Demokrat ideolojideki ülkelerdeki seçimlerde "election day" geldiğinde iktidar kendiliğinden değişebiliyor mu? Yoksa oyun mekaniği ideoloji pompalayan bir danışman atanması ile seçimlere ilişkin kararları açan kısır bir yapıya mı sahip?
Seçim tarihinde %50'nin üstünde oy alan parti iktidara geçiyor. Hâli hazırda tarafsız olan bir Türkiye'de seçim günü hiçbir parti %50'nin üstüne çıkamazsa (tarafsız parti %0 oy alsa dâhi) iktidar değişmez.

Bazı ülkeler için ideoloji değiştirme eventleri özelleştirilmiş durumda. Seçim günü başka bir parti %50'nin üstüne çıksa bile iktidar değişmeyebiliyor. Bu özel ülkelerden bir tanesi ABD , yanlış hatırlamıyorsam Yunanistan ve İspanya'da da benzer özel durumlar vardı.

Seçimlerin sonuçlanması için eventler geliyor. Dediğim gibi bu eventlerin bir kısmı bazı ülkeler için özelleştirilmiş durumda. Seçim günü gelen eventlerde özelleştirilmemiş ülkeler için 2 seçenek olur. Ya iktidarı kazanan partiye devredersin ya da iktidarı devretmeyi reddedip iç savaş çıkartırsın. Demokratik ülkelerde de seçim yapan herhangi bir ülkede de seçim günü iktidar değişebiliyor (ABD'nin istisnai durumları hariç).

Seçim kararlarının açılması için ideoloji danışması atanmak zorunda değil. Fakat iktidarı değiştirmek büyük oranda odak ağacı, ideoloji danışmanı ve onun getirdiği parti popülarite artışı ile beraber gerçekleşiyor. Bunun dışında parti popülerliği ile alakalı her ideoloji için çok sayıda event var. Bunların her birinin ortaya çıkması için farklı durumlar gerekiyor. İstikrar ve savaş desteğine bağlı ortaya çıkan veya seçim günü hükümetin savaştaysa ve savaş kötü gidiyorsa hükümet aleyhine ortaya çıkan eventler olabiliyor.
Türkiye'deki Doğu Meselesini büyük ölçüde çözdüm nasıl işlediğini falan ama çözemediğim tek şey şu;

Atatürk'ü emekli edince yüzde 60 olan conciliationım bir anda yüzde 30a düşüyor ve neden olduğunu bir türlü bualamadım.
Stability yüzünden desem stability zaten savaş çıktığında da düşüyor ama concliation düşmüyor. Ayrıca stability böyle etkilemiyor sadece resistance ı artırıyor.
Atatürk yerine Şevket Süreyya'yı da seçsem İsmet'i de yarıya düşüyor entegrasyon. Bunun nedeni ve çaresi nedir??

ek: conciliation deyip durmuşum compliance olacaktı hepsi.
online oynıyamıyorum aynı sürmde değilsnz hatası veriyor

online giremiyorum aynı sürmde değilsnz hatası diyiyor sorunu nasıl çözebilirim
Checksumın farklıdır, etkileyen modları kapat dosya bütünlüğünü doğrula.
Anschluss ne zaman yapılmalı?
(11-10-2021, 15:35)pistoltr : [ -> ]Anschluss ne zaman yapılmalı?

Ben oyunda pek iyi olmadığım için biraz internete baktım. Sp’de 1937 sonbaharından önce mpde ise şubat nisan 1938’de yapılıyor diyorlar. Yalan olmasın ben spde oynarken hep en erken zamanda yapmaya çalışırdım. Çok geç bırakınca tansiyon sıkıntılı olabiliyor.
(11-10-2021, 15:42)Onur34 : [ -> ]
(11-10-2021, 15:35)pistoltr : [ -> ]Anschluss ne zaman yapılmalı?

Ben oyunda pek iyi olmadığım için biraz internete baktım. Sp’de 1937 sonbaharından önce mpde ise şubat nisan 1938’de yapılıyor diyorlar. Yalan olmasın ben spde oynarken hep en erken zamanda yapmaya çalışırdım. Çok geç bırakınca tansiyon sıkıntılı olabiliyor.

O halde Avusturya şu focusları nisan 1938e kadar tamamlıyor sanırım?
unknown.png
(11-10-2021, 15:48)pistoltr : [ -> ]O halde Avusturya şu focusları nisan 1938e kadar tamamlıyor sanırım?
unknown.png

2019’dan gördüğüm yorum. Avusturya rework’ü o sırada gelmediyse öyledir büyük ihtimalle.
sivil fabrika yerine sadece askeri fabrika yapsam ne gibi sorunlar yaşarım?
(28-11-2021, 00:07)taylanhavertz : [ -> ]sivil fabrika yerine sadece askeri fabrika yapsam ne gibi sorunlar yaşarım?

Oyunda askeri ekipman, araç vb. şeyler ve gemiler hariç her şeyi sivil fabrikalar ile üretiyorsun. Ayrıca sivil fabrika olmadan çok az askeri fabrika üretebileceğin için bunu yapmanı tavsiye etmem.
Altyapı geliştirme fabrika dikme ithalat yapma gücünü kaybedersin.
5 sivil 3 askeri fabrikayla bi sürede 5 askeri daha dikip 5 sivil 8 askeri fabrikan olabilecekken sen 2 sivil 6 askeri yaptığında aynı sürede 2 sivil 8 askeri fabrikan olmuş olur.
Ülkenin itiş gücünü kaybedersin.
peki savaş zamanı tüm sivil fabrikaları askeri fabrikaya dönüştürmem mi gerek? oranını nasıl yapmam lazım
O da iyi bir seçenek değil. Sürekli yıkılan altyapıları onarmak, yeni fabrikalar yapmak, üretimler için ihracata ayıracak fabrikalar vs gerekecek her zaman. Bir kısmı dönüştürülebilir ancak tümünü askeriye çevirmek yine ülkeyi batıracaktır.
(28-11-2021, 03:51)taylanhavertz : [ -> ] peki savaş zamanı tüm sivil fabrikaları askeri fabrikaya dönüştürmem mi gerek? oranını nasıl yapmam lazım


Tümünü dönüştürmen tabi ki olmaz. Gidişata göre ihtiyaçlarını anlarsın zaten. Ona göre kafanda şu kadar askeri fabrika daha lazım diye bir plan kurarsın.
almanya savaş açtığında arkada radyoda konuşan bir ses oluyor. bunun metnini nerden bulabilirim
(30-11-2021, 07:56)taylanhavertz : [ -> ]almanya savaş açtığında arkada radyoda konuşan bir ses oluyor. bunun metnini nerden bulabilirim

Muhtemelen şu DLC ile gelen Allies'ın lider konuşmalarından biri. Listeden hangi parça olduğunu bulup ismini googleda aratırsanız bulabilirsiniz.
orta ve ağır tankların teknolojisini araştırıyorum ama üretmem için main armament gereksinimi istiyor. ne yapmam lazım
Yeni dlc yi alip rusyayla oyun actim . İdeolojiden sol odakli gittim ic savas cikti 1939 yilinda Odesada gizli uste atti beni biraz savastim sonra oyunu kaybetti sayildim. Su oyunu bir turlu ogrenemedim her ek paketini aliyorum her seferinde deniyorum beceremiyorum. Eu4 gibi gelmedi bir turlu yok mu savas rehberleri tarzi seyler. Simdi yeni mekaniklerle daha da karisik olmus umarim Vic 3 boyle olmaz.