(28-06-2017, 12:03)Duman : @'ibn khaldun' Create'e mouse'ı getirdiğinde çıkan şartların hepsini yerine getirdiğine emin misin? Sadece bölgeyi ele geçirmen yetmeyebiliyor.
'Special Creation Condition' lara dikkat etmedim. Akşam tekrar bakarım. Teşekkürler.
(28-06-2017, 20:52)altnkurt : Oyundaki olay bu mu yani? Birileriyle evlen topraklarına çök. Elindeki topraklara sahip çık.
Savaşlar için ne önerirsin? Klasik İrlanda başlangıcı yaptım. Ama 600 adamı zor çıkarırken saldırdığım kişi 2,5k adam çıkarıp beni yendi. İkimizinde tek toprağı vardı. Genel olarak nası bi strateji izlemeliyim?
CKII'de 80 İpucu tarzı bi konu falan yok mu? Öyle bişey yapamaz mısınız? Genel olarak taktikler, stratejiler, ne durumda ne yapılmalı ne yapılmamalı, hanedan içi ve konsey içi taktikler gibisinden.
Mesela piety ne zaman kasılmalı? Kasılmalı mı? Ne faydası var?
Aynı şekilde prestij de öyle.
Para biriktirmeli miyim? Parayla ne yapmalıyım?
Çok çocuğum olması iyi mi? Eşimin yüksek özellikleri olması bana ne gibi faydaları oluyor? Vassallarımla veya akrabalarıyla falan evlenmeli miyim?
Papalıkla ne gibi etkileşimlerimiz oluyor? Anti-pope ne? Ne işlevi var?
Valla aklıma geldikçe sıralayacağım sanırım. Oyun çok hoşuma gidiyor ama uçsuz bucaksız bi çölde gibi oynuyorum. Sürekli paragon of virtue alıp learning focus yapıp piety kasıyom ölene kadar. Bi çözemedim napmam gerektiğini.
EKLEME YAPTIM.
Oyuna 1 ay önce başlamış biri olarak önerim 1066 Alp Arslan ile başlayın. Yönetimde mutlak otoriter olmanız sayesinde tüm özellikleri uygulama ile öğrenebiliyorsunuz.
Para, Piety, Prestige hepsi önemli. Para ile kendinize ait binaları geliştirirsiniz ve ordu kiralarsınız. Prestige, 'Empire' oluşturmak için gerekli ayrıca vassallarınızın sizin hakkınızdaki görüşlerini olumlu etkiliyor. Piety ise Müslümanlar için yasa değişiklikleri ve hanedanlığın decadent durumuna düşmemesi için gerekli.
Ben en başta 'exalted among men' görevi alırım. Çünkü, büyük topraklar ve çok sayıda vassal ile oynuyorsanız vassalarınızın sizin hakkınızdaki görüşleri krallığınızın stabilizasyonu için en önemli etken. Hacca gitmek ve Furusiya Tournament düzenlemek de önceliğiniz olmalı.
Müslümanlara özgü bir durum da şu ki hanedanlığınızın decadent durumuna düşmemesi için topraklarınızı özellikle oğullarınıza dağıtmanız gerekiyor. Ben olayı biraz daha abartıp mevcut vassalları alt edip, ki bu çok zor birşeydir, onların yerine hanedan üyelerini geçirmeye çalışırım. İmparatorluktaki Beylerbey (Duchy) unvanına sahip neredeyse herkes Seljuks hanedanlığı mensubudur.
Obligation olarak burghlars dan vergi ağırlıklı, nobles dan asker ağırlıklı düzenlemeleri hayata geçirin.
Ben prensip olarak vassallarımın askerlerini haçlı seferleri vs. gibi ekstrem durumlar haricinde özellikle de işgal gücü olarak kullanmam. Zaten 200 k askerim olur toplamda, diğer devletlerde 100 k görmek bile çok zor.
Kendi levy lerimi dahi kullanmam. Retinue ettiğim askerler ve kiralık ordularla savaşırım. Tabi bu oyunun ilerleyen dönemlerinde olabilecek bir şey. Oyun başında bütün kaynakları kullanmak durumunda oluyorsunuz.
Focus ve çocuk eğitimi olarak daima martial kullanırım. Diplomacy (vassal limit için) ve Stewardship (demesne size için) özelliklerine de önem veririm. İntigrue ve learning pek kullanmam. Bi kez hermetic society lideri olmuştum o zaman learning yüksekti; lucifer lideriyken de haliyle intigrue kasmıştım.
Liderimi savaşlarda kullandığım için bravery ve inspiring leader gibi özellikleri tabi Seljuks oynadığım için cavalry leader gibi özellikleri kazanmaya çalışırım.
Konseyimi kesinlikle vassallardan oluşturmam. Genelde lowborn olurlar. Character arama sekmesini kullanarak invite court a olumlu cevap veren yüksek özelliklere sahip karakterleri saraya çağırırım. Konseyi de onlar oluşturur zaten.
Bir de vassaları tamamen memnun etmek imkansız. İsyan kaçınılmaz. Benim önerim isyan belli bir yüzdeye ulaşınca mesela %50, bu gruptan bir vassala kabul etmeyeceği bir revoke yaparsanız grubuyla beraber isyana başlarlar. Sonra siz de bu kontrollü darbeyi alt edersiniz. Hapsedeceğiniz vassaları Oubliette atmayın. Mümkün olduğu kadar içeride dursun. İsyan edemeyecekler böylelikle. En iyi vassal hapisteki vassaldır. :)
Bir de only external vassal war olarak oynayın. Topraklarınız genişleyince bu yeni topraklar için yeni vassallar atayın. Ben bir vassalıma 2 beylerbeylik (Duchy) veririm. 1 yada 3 olmasına müsaade etmem. Bir de bir vassala vereceğiniz beylerbeylikler aynı sultanate (kingdom) sınırları içerisinde olsun.
Sultanate (kingdom) unvanlarını hemen oluşturun. Eğer vassalarınız oluşturursa bir sürü claimant ile uğraşmak zorunda kalırsınız elinden aldıktan sonra.
Viceroyalty kullanmıyorum. Vassal limit dolarsa direk sultanate veririm 2-3 beylerbeylik büyüklükte sultanate lerden olanlardan başlayarak.
Vassallarınızı eşit güçte tutmaya çalışın. Biri çok güçlenirse sizi indirir. Önce siz onu indirip yerine başkasına koysanız da farketmez. Friend olsanız bile çocuğu isyan eder.
Hospital i son seviyeye getirin. Bin bir zorlukla geliştirdiğiniz karakterlerin salgınlarla yok olmasına müsaade etmeyin.
Technology önerilerim, Military de bence en önemlisi organization, retinue miktarınızı artırıyor. Structure olarak construction, hastane seviyesi için. Cultural olarak da önce majesty, empire için sonra tolerance, kadın karakterleri aktif kullanabilmek için ve legalism, vergi yasalarını kullanabilmek için.
Absolute monarchy ile oynarken kendinizi gerçekten kral gibi hissedebiliyorsunuz. Batılı krallıklar ile oynamak daha zor ve incelik isteyen bir iş.